علت نامگذاری اولین روز مراسم حج به «ترویه» چیست؟
هشتم ذی حجه، روز «ترویه» است و علت نامگذاری این روز، بدان جهت است که در منی و عرفات آب وجود نداشت و حاجیانی که قصد وقوف در منی و عرفات را داشتند، باید از مکه معظمه برای خود آب تهیه کرده و به همراه خود میبردند که چنین حالتی را «ترویه» مینامند.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، روز هشتم ذيالحجه، از روزهاي مهم اين ماه است كه مستحب است بعد از نماز ظهر اين روز، حاجيان در شهر مكه احرام بسته و براي توقف در صحراي عرفات از شهر خارج شوند. بر اساس روايتي از امام جعفر صادق عليه السلام، روزه گرفتن در آن، كفاره ۶۰ سال آدمي است۱".
اعمال روز ترويه چيست؟
در اين روز حاجيان خانه خدا، مراسم حج تمتع و حج اكبر را آغاز ميكنند.
گفتني است مناسك حج تمتع از روز هشتم با محرم شدن در شهر مكه آغاز ميشود. اعمال و مناسك حج تمتع كه براي افراد مستطيع واجب ميشود، عبارتند از:
۱- محرم شدن
يعني پوشيدن لباس ويژه احرام و نيت حج كردن. بهترين زمان محرم شدن، روز هشتم ذي حجّه است كه در مكه معظمه انجام ميگيرد كه اگر در مسجدالحرام باشد، افضل خواهد بود.
۲- وقوف در عرفات
يعني حضور در عرفات، از ظهر روز نهم ذي حجّه تا غروب شرعي.
۳- وقوف در مشعر
يعني بيتوته در مشعرالحرام، واقع در مزدلفه، از شب دهم ذي حجّه تا طلوع فجر روز دهم.
۴- انجام واجبات مني در روز دهم ذي حجّه.
واجبات مني عبارتند از: رمي جمره عقبه، قرباني كردن حيوان حلال گوشت گوسفند، گاو و شتر، حلق و تقصير تراشيدن و كوتاه كردن موي سر.
۵- اعمال واجب مكه
پس از بازگشت از عرفات و مني، به مكه معظمه، چند عمل را بايد در آن انجام دهد: طواف واجب خانه خدا، خواندن دو ركعت نماز طواف و سعي بين صفا و مروه.
۶- طواف نساء
۷- خواندن دو ركعت نماز طواف نساء، در پشت مقام ابراهيم عليه السلام
۸- بيتوته در مني، در شبهاي يازدهم و دوازدهم ذيالحجّه
۹- رمي جمرات سه گانه جمرة الاولي، جمرة الوسطي و جمرة العقبه در روزهاي ۱۱ و ۱۲ ذي حجّه
علاوه بر واجبات حج كه اختصاراً بيان شد، مستحبات و ادعيه فراواني نيز وارد شدهاند كه به خاطر رعايت اختصار، از ذكر آنها صرفنظر كرديم. همچنين مسايل فرعي فقهي فراواني درباره حجّ تمتع وجود دارد و در برخي از اعمال اعم از واجب و مستحب ميان زن و مرد حجگذار تفاوتهايي است، كه تمامي آنها در مناسك حج فقهاي عظام به طور تفصيلي بيان شده است.
و در پايان اين دعا را هميشه به نيت روزي شدن حج بيت الله الحرام براي خود و تمام آرزومندان كه از امام معصوم (ع) نقل شده بخوانيم: «"اللهم ارزقنا حجّ بيتك الحرام، في عامي هذا و كلّ عام ما ابقيتني»
منابع برخي روايات:
۱. الاقبال بالاعمال الحسنة سيد بن طاووس، ج ۲، ص ۴۹.