کاروان کمال (۷)؛ بازآفرینی خطبه پیامبر اکرم(ص) در غدیر خم
احمد عبدا...زاده مهنه
راز اينهمه هشدار رسولا...(ص)، آن هم در بزرگترين عيد الهي، چيست؟ مگر او از روزگار پس خود چه ميداند كه اينچنين نگران به خطا رفتن امت است؟ از تازهمسلمانان و اهالي سرزمينهاي دوردست شايد توقع چنداني نباشد، اما اين جماعت پرشمار كه سالها در كنار رسولا...(ص) بودهاند، اينهمه سفارش را ناديده خواهند گرفت؟ چشمان نگران «مهران» همچنان به لبهاي مبارك پيامبر(ص) بود تا باز هم از زبان او وصف علي(ع) و طعن دشمنان او را بشنود:
- پيامبر(ص) گويا سير نميشد از بارگفتن وصف علي(ع) و من سير نميشدم از شنيدنش: «هاي مردم! علي(ع) را برتر بداريد كه خدا او را برتر داشته است، و او را بپذيريد كه خدا منصوبش كرده است. هاي مردم! بهراستي كه علي(ع) امامي از جانب خداست، و هركس كه ولايت او را انكار كند، خداوند هرگز توبهاش را نخواهد پذيرفت و هيچگاه او را نخواهد آمرزيد. اين روش قطعي خداست كه با مخالف امرش چنين كند و او را به عذابي شديد تا ابديت و تا آخر روزگار عذاب كند. پس از مخالفت با او بپرهيزيد.»
- گويي هشدارهاي رسولا...(ص) در خطابهشان تمامي نداشته است.
- چنين است كه ميگويي. باز فرمود: «هاي مردم! بهخدا قسم كه پيامبران پيشين به من بشارت دادهاند و من بهخدا قسم خاتم انبيا و مرسلين هستم و بر تمام مخلوقات آسمانها و زمينها حجتام. حال هركس در اين مطلب شك كند به كفر جاهليت پيشين درآمده و هركس در چيزي از اين گفتارم شك كند در تمام آنچه بر من نازل شده شك كرده است، و هركس در يكي از ائمه شك كند در تمام آنان شك كرده است و شككننده درباره ما در آتش است.» و نيز فرمود: «هاي مردم! علي(ع) را برتر بداريد كه او برترين مردم پس از من از مرد و زن است تا هنگامي كه خداوند روزي را نازل كند و خلق، باقي هستند.» و باز هشدار داد: «ملعون است ملعون است، مورد غضب است مورد غضب است كسي كه اين گفتار مرا رد كند و با آن موافق نباشد.»
پيامبر(ص) باز به قرآن برگشت و فرمود: «بدانيد مردم! علي(ع) همان «جنبا...» است كه خدا در كتاب عزيز خود ياد كرده و از زبان مخالف با او فرموده است: «أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ يا حَسْرَتا عَلي ما فَرَّطْتُ في جَنْبِ الله»؛ واحسرتا از اين كوتاهيها كه در حق «جنبا...» كردم. هاي مردم! در قرآن تدبر كنيد و آياتش را بفهميد و در محكماتش نظر كنيد و در پي متشابهاتش نرويد، كه بهخدا سوگند هيچكس باطن قرآن را برايتان بيان نميكند و تفسيرش را برايتان روشن نميكند مگر همينكسي كه دستش را ميگيرم و او را بهسوي خود بالا ميآورم و بازوي او را ميگيرم و با دستم او را بلند ميكنم و به شما ميفهمانم كه: «هركس من صاحباختيار اويم، اين علي(ع) صاحباختيار اوست» و او عليبنابيطالب(ع) برادر و جانشين من است و ولايت او از جانب خداي عزّوجلّ است كه بر من نازل كرده است.»
- پيامبر(ص) بهراستي چنين كرد مهران؟ علي(ع) را بالا برد و به همه نشان داد؟
- آري برادرم نافع! اوج خطابه غديريه رسول خدا(ص) هنگامي بود كه علي(ع) را بر اوج منبر نشان داد. وصف اين اوج را لَختي ديگر خواهم گفت تا هم من سسرمويي را فرونگذارم و هم شما خوب گوش جان بسپاريد.