سبک زندگی در کلام نورانی امام علی النقی (ع)

به مناسبت فرارسیدن سالروز میلاد فرخنده امام علی النقی (ع) احادیث نورانی از آن بزرگوار با موضوعاتی نظیر فروتنی، شکرگزاری، پرهیز از تملق، صله رحم و… تقدیم می‌شود.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، ابوالحسن امام علي النقي الهادي عليه‌‌السلام پيشواي دهم شيعيان، در نيمه ذي حجه سال ۲۱۲ هجري قمري در اطراف مدينه در محلي به نام «صُريا» به دنيا آمد. پدرش پيشواي نهم، امام جواد عليه‌‌السّلام و مادرش بانوي گرامي سمانه است كه كنيزي با فضيلت و با تقوا بود. مشهورترين القاب امام دهم، نقي و هادي است و به آن حضرت ابوالحسن الثالث نيز مي‌‌گويند. امام هادي عليه‌السّلام در سال ۲۲۰هجري پس از شهادت پدر گراميشان كه هنوز بيش از هشت سال نداشت، به امامت رسيد.
به مناسبت سالروز ميلاد آن امام همام، احاديث نوراني از آن حضرت تقديم مخاطبان گرامي مي‌شود:
۱. فروتني
فروتني آن است كه با مردم چنان رفتار كني كه دوست داري با تو چنان باشند. (الكافي، ج۲، ص۱۲۴)
۲. نقد پذيري
امام هادي (ع) به يكي از دوستانش فرمود: فلاني را توبيخ كن و به او بگو: خداوند چون خير بنده‌اي خواهد، هر گاه توبيخ شود، بپذيرد (و در صد جبران نقص برايد). (وسائل الشيعه، ج۲، ص۱۸)
۳. انسان بي‌شخصيت
كسي كه خود را پست شمارد، از شر او در امان مباش. (بحارالانوار، ج۷۲، ص۳۰۰.)
۴. حكمت ناپذيري دل فاسد
حكمت، اثري در دل‌هاي فاسد نمي‌گذارد. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰.)
۵. خدا، آري. روزگار، نه! روزي يكي از ياران امام هادي (ع) كه بر اثر تصادف با حيواني صدمه ديده بود، بر آن حضرت وارد شد و با اشاره به زخم‌هايي كه برداشته بود، به روزگار بد مي‌گفت. آن حضرت، خطاب به او سخني به اين مضمون فرمودند: روزگار را ملامت نكن؛ زيرا همه حوادث عالم به دست خداوند است و روزگار هيچ نقشي در پيدايش امور ندارد و غير خداوند به گونه مستقل در زندگي مردم مؤثر نيستند و نيز فرمودند: «لاتَعُدْ و لاتَجْعَل للايام صنعاً في حكم الله؛ يعني براي روزگار اثر و نقشي در حكم خداوند، به حساب نياور و قرار مده.». آن شخص با شنيدن سخنان امام، به واقعيت امر، آگاه شد و توبه كرد. (وسائل الشيعه، ج۷، ص۵۰۹)
۶. شكرگزار و شكر
شخص شكرگزار به سبب شكر، سعادتمند‌تر است تا به سبب نعمتي كه باعث شكر شده است؛ زيرا نعمت كالاي دنياست و شكرگزاري، نعمت دنيا و آخرت است. (بحارالانوار، ج۷۱، ص۴۱۷.)
۷. پرهيز از تملق
امام هادي (ع) به كسي كه در ستايش از ايشان افراط كرده بود، فرمودند: از اين كار خودداري كن؛ زيرا تملّق بسيار، بدگماني به بار مي‌آورد هنگامي كه در نزد برادر مؤمنت مورد اعتماد و وثوق هستي، از تملق او دست بردار و حسن نيت نشان بده. (بحارالانوار، ج۷۰، ص۲۹۵.)
۸. زيباتر از زيبايي بهتر از نيكي، نيكوكاري است، و زيباتر از زيبايي، گوينده آن است، و برتر از علم، حامل آن است، و بدتر از بدي، عامل آن است، و وحشتناك‌تر از وحشت، آورنده آن است. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰)
۹. توقع بي‌جا
از كسي كه بر او خشم گرفته‌اي، صفا و صميميت مخواه، و از كسي كه به وي خيانت كرده‌اي، وفا طلب نكن، و از كسي كه به او بدبين شده‌اي، انتظار خيرخواهي نداشته باش كه دل ديگران براي تو همچون دل تو براي آنهاست. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰)
۱۰. برداشت خوب از نعمت‌ها
نعمت‌ها را با برداشت خوب از آنها به ديگران ارائه دهيد و با شكرگزاري افزون كنيد، و بدانيد كه نفس آدمي روآورنده‌ترين چيز است به آنچه به آن بدهي، و باز دارنده‌ترين چيز است، از آنچه آن را بازداري.
۱۱. خشم بر زيردستان
خشم به زيردستان از پستي است. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۷۰)
۱۲. عاق والدين
نافرماني (فرزند از پدر و مادر) مصيبت مصيبت ناديدگان است. (مستدرك، ج۱۵، ص۱۹۴.)
۱۳. تأثير صله رحم در طول عمر
چه بسا شخصي كه مدت عمرش سي سال مقدّر شده باشد، اما به خاطر صله رحم و پيوند با خويشاوندانش، خداوند عمرش را به ۳۳سال برساند، و چه بسا كسي كه مدت عمرش ۳۳سال مقدر شده باشد، ولي به سبب آزردن خويشاوندان و قطع رحمش، خداوند عمرش را به سه سال برساند. (بحارالانوار، ج۷۱، ص۱۰۳.)
۱۴. شوخي بيهوده
مسخرگي، تفريح سفيهان و هنر جاهلان است. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۶۹)
۱۵. درك لذت در كاستي
شب بيداري، خواب را لذت بخش‌تر، و گرسنگي گوارايي غذا را زياد مي‌كند. (بحارالانوار، ج۷۵، ص ۳۷۹)
۱۶. تصميم قاطع
افسوس خوردن كوتاهي در انجام دادن كار را، با تصميم‌گيري قاطع جبران كن. (بحارالانوار، ج۷۵، ص ۳۷۰)
۱۷. آشكار نكردن برنامه‌ها
آشكار كردن هر كاري پيش از آنكه به سامان برسد، آفت آن كار است. (تحف العقول، ص۴۵۷)


| شناسه مطلب: 40997




امام هادي