زادهوش:زیارت سید الشهدا باعث رستگاری می شود
پژوهشگر و محقق حوزوی گفت: ین فراز از زیارت جامعه کبیره « مَنْ اَتیکُمْ نَجى وَمَنْ لَمْ یَاْتِکُمْ هَلَک» می توان گفت زیارت امام حسین (ع) می تواند باعث رستگاری انسان شود
حجت الاسلام و المسلمين احمد زادهوش محقق وپژوهشگر حوزوي در گفتوگو با پايگاه اطلاع رساني حج و زيارت گفت: مساله شعائر الله بودن يا نبودن زيارت كربلاي حسين (ع) از دو جنبه قابل بررسي است. جنبه اول مربوط به بررسي روايات و ادعيه ميشود و جنبه دوم به هدف و فلسفه قيام عاشورا و نهضت حسيني (ع) باز ميگردد كه بر اساس آن ميتوان شعائر بودنش را ثابت كرد.
وي ادامه داد: آنچه از مجموع روايات و ادعيه ميتوان استخراج كرد ناظر به اهميت و ارزش فراوان زيارت كربلاي حسيني (ع) است اما بر اساس اين فراز از زيارت جامعه كبيره «مَنْ اَتيكُمْ نَجى وَمَنْ لَمْ يَاْتِكُمْ هَلَك؛ هركس به نزد شما آمد نجات يافت و هر كس نيامد هلاك شد» اگر قرار باشد زيارت ايشان موجب نزديكي و در نهايت موجب رستگاري انسان شود، بدون هيچ شك و ترديدي ميتوان گفت زيارت ايشان از آنجا كه موجب رستگاري انسان است از شعائر محسوب ميشود. و در مقابل اگر ترك آن انسان را به سمت هلاكت رهنمون كند ترك آن مقبول نخواهد بود.
زادهوش بيان كرد: از جهت ديگر، از آنجا كه هدف و فلسفه قيام حسيني (ع) احياي دين اسلام و همه ارزشها و شعائر اسلام بود و توانست با اهداي جان خويش شعائر و ارزشهاي اسلام ناب را در جامعه آن زمان احيا كند و مردم را از گمراهي و انحرافي كه در آن به سر ميبردند آگاه كند. پس زماني كه احيا و ماندگاري همه ارزشها مديون نهضت و قيام حسيني (ع) است بدون شك نهضت حسيني (ع) نيز در دايره شعائر الله قرار ميگيرد. البته اين احياي دين فقط مختص به آن زمان نيست بلكه اين نهضت هنوز بعد از هزار سال احيا كننده ارزشهاي ديني است.
وي با اشاره به اينكه زيارت كربلاي حسيني (ع) مختص زمان خاصي نيست بيان كرد: اما از آن جهت كه نقش امام حسين (ع) در برخي از روزها مانند عاشورا، عرفه، روز اربعين و محرم روشنتر است و در حقيقت پاسداشت و گراميداشت امام حسين (ع) در اين روزها از اهميت و ارزش بيشتري برخوردار است بنابراين زيارت ايشان نيز در اين روزهاي از اهميت و ارزش بيشتري برخوردار است و اهتمام به زيارت ايشان در اين ايام ميتواند نشانگر زنده بودن پيام و نهضت ايشان در بين مسلمانان و شيعيان باشد.
اين محقق حوزوي اظهار داشت: البته اگر چه زيارت كربلاي حسيني (ع) يكي از بارزترين كارهاي براي ماندگاري نهضت عاشورا ميتواند باشد اما برپايي عزاي امام حسين به هر نحوي كه باشد ميتواند به نوعي تلاشي در جهت حفظ اين ارزش مقدس باشد كه هر تلاشي در اين راه صورت بگيرد ارزشمند خواهد بود.
وي افزود: اما بايد به فلسفه و هدف عاشورا توجه ويژهاي داشت. چرا كه همه اين كارها براي احياي و زنده نگهداشتن اهداف و پيامهاي عاشوراست. بايد به اين پيامها توجه شود و هر كس به فراخور خود از اين پيامها در زندگي شخصي و اجتماعي خود استفاده كند چرا كه اين پيامها در حقيقت راههايي به سمت رستگاري انسان هستند.
اين پژوهشگر حوزويافزود: بصيرت افزايي يكي از راهاي حفظ نهضت عاشوراست. در حقيقت اصل حركت عاشورا به علت عدم بصيرت مردم آن زمان بود كه اين كمبود بصيرت باعث شده بود حاكمان بين اميه به هر نحوي كه ميتوانند از اين موقعيت استفاده كنند و دين را به بيراهه و خرافات بكشانند.
وي در تشريح آسيب شناسي عزاداري براي امام حسين (ع) گفت: يكي از مهمترين عواملي كه ميتواند به اصل نهضت امام حسين (ع) آسيب برساند ورود خرافات به اين نهضت است. مسالهاي كه متاسفانه در اين زمانه بيشتر از گذشته به چشم ميخورد. خرافات در مقابل بصيرت و شعور ديني است. هر جا كه بصيرت نباشد خرافه راه پيدا ميكند پس اگر مجالس و حركتهايي كه براي پاسداشت و حفظ اين نهضت مقدس انجام ميشود با بصيرت همراه نباشد نهايت آن همان چيزي است كه در برخي مواقع در جامعه امروز ملاحظه ميكنيم. در حقيقت اين آسيبي بزرگ براي مجالس عزاداري سيد الشهداست. كه بايد با مديريت و برنامه ريزي صحيح عزاداريها را از اين آسيبها دور كنيم.