جایگاه ایثار در زندگی عزاداران سیدالشهدا کجاست؟
نماینده بعثه مقام معظم رهبری در عراق با تأکید بر اینکه عاشورا باید الگوی زندگی روزمره ما باشد، گفت: مردم برای امام حسین (ع) عزاداری میکنند اما ایثار که بزرگترین درس عاشورا است وارد زندگی روزمره آنها نشده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از ايكنا، حجتالاسلام والمسلمين رضا اسكندري، نماينده بعثه مقام معظم رهبري در عراق به توصيف عاشورا پرداخت و عنوان كرد: عاشورا جزء بزرگترين نعمت الهي است كه خداوند متعال به ما عنايت كرده است.
وي ادامه داد: عاشورا پرچم هدايت، الگويي بزرگ براي همه انسانها در همه سطوح، الگويي تام و كامل براي تمام زمانها و مكانها، اسوه استقامت، الگوي كامل مبارزه با ظلم و ستم و عزت آفريني براي جامعه، وسيلهاي براي جلاي روح و قلب انسانهاي پاك دامن است و معارف الهي در مكتب عاشورا بيان شد.
وي عاشورا را الگو و اسوهاي دانست كه از طريق آن ميتوان معارف بلند اسلام و اهل بيت را به تمام انسانها رساند و افزود: عاشورا وسيلهاي است براي نزديكي به خداوند متعال و عمل به دين خدا، آشنايي با نماز، قرآن، دشمنشناسي و دوستشناسي، فرصتي براي انتخاب زندگي ناب محمدي (ص) و الگويي براي انتخاب حيات ناب ديني.
نماينده بعثه مقام معظم رهبري در عراق با اشاره به سخن حضرت علي (ع) كه فرمودند: «زندگي جز به دينداري نيست و مرگ جز با از دست دادن يقين نيست»، حقيقت زندگي را دينداري دانست و عنوان كرد: عاشورا الگويي براي ماست كه در مسير زندگي حقيقي و عمل به دستورات ديني گام برداريم.
حجتالاسلام اسكندري پس از توصيف واقعيت عاشورا به تبيين ميزان الگوگيري ما از آن پرداخت و با مثالي ساده تشريح كرد: عاشورا بايد الگوي زندگي روزمره ما باشد؛ اگر ما معتقديم در عاشورا فداكاري و از خودگذشتگي روي داد امروز نيز بايد درون يك خانواده، در روابط بين زن و شوهر، پدر و مادر، برادر و خواهر، اهالي يك محل، يك روستا، يك شهر و… از اين الگو تأسي صورت گرفته ايثار متبلور باشد.
فضاي كشور پر از شور حسيني است اما معرفت كم داريم
وي ادامه داد: اگر مسئله و مشكلي در زندگي ما به وجود ميآيد بايد با تأسي به كربلا صبوري كرد، اما متأسفانه ما در رابطه با ارادت و اظهار محبت به اهل بيت (ع) بسيار خوب عمل ميكنيم و شور حسيني فضاي كشور ما و جهان اسلام را فرا ميگيرد اما آنچه خلأ داريم معرفت و شعور حسيني است.
اسكندري تصريح كرد: هرمقدار معرفت حسيني ما بالاتر برود اين مسئله مقدمهاي براي عمل بيشتر به دستورات دين در زندگيمان خواهد شد. در واقع معرفت پايه و مقدمه عمل به دستورات ديني است و ما در بعد ارزشهاي ديني و رفتارهاي ديني در زندگي فردي و اجتماعي بايد از اين الگوها استفاده كنيم اما متأسفانه بخشي از ما در طول زندگي روزمره در مقام عمل غفلت ميكنيم.
نماز جماعت اول وقت يك الگو در عاشورا است
وي به عنوان مثال گفت: نماز جماعت اول وقت يك الگو در عاشورا است و امام حسين (ع) در صحراي كربلا، در ميدان جنگ، با لب تشنه در حالي كه تعدادي از يارانشان به شهادت رسيده بودند در همان حالت نماز اول وقت جماعت را فراموش نكردند و ما اگر عزادار واقعي امام حسين (ع) هستيم بايد در طول سال در مساجد حضور فعال داشته باشيم و نماز اول وقت را جزو برنامههاي روزمره زندگي خودمان قرار دهيم.
نماينده بعثه مقام معظم رهبري در عراق با تأكيد بر اينكه ايثار و فداكاري كه در عاشورا ديديم امروزه بايد در زندگي ما معني پيدا كند، گفت: اين در حالي است كه ميبينيم يك زن و مرد در كنار هم زندگي ميكنند اما حاضر نيستند نسبت به هم ايثار كنند و هر دو نيز در ايام محرم عزاداري ميكنند اما اين درس ايثار را از مكتب اباعبدالله نياموختهاند.
استفاده از آيات و روايات در عزاداري شرط موفقيت در عملياتي كردن فرهنگ عاشورا
وي در تشريح وظايف خطبا و مداحان در خصوص توجه عملي به مكتب عاشورا گفت: روحانيان و خطبا به شرطي ميتوانند تأثير سازندهاي بر اقشار مختلف جامعه داشته باشند كه از آيات و روايات استفاده مناسب و كاربردي براي زندگي امروز مردم داشته باشند و در كنار رفع نيازهاي احساسي مخاطبان كه با خواندن نوحه و مداحي تحقق پيدا ميكند، نكاتي از قرآن، زندگي اهل بيت (ع) و به خصوص از زيارتنامهها براي مردم بيان كنند.
حجتالاسلام اسكندري زيارت نامه عاشورا را درس زندگي عنوان و اظهار كرد: الگوي چگونه زندگي كردن در زيارت عاشورا بيان شده و ما اگر بتوانيم اين درسها را از زيارتنامه عاشورا استخراج و براي مردم بيان كنيم ارزشهاي ديني در زندگي آنها نهادينه شده، مقدمه رفتارهاي ديني ميشود.
وي تصريح كرد: مداحان بايد اشعاري را انتخاب كنند كه معارف الهي در آن بيان شده باشد نه اينكه اشعار فقط احساسات و تحريك عواطف باشد؛ بيش از صوت، لحن و آهنگين بودن اشعار بايد به محتواي آنها توجه كرد و اين وظيفه سنگين خطبا و مداحان است.