حج و بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی منتشر شد
کتاب حج و بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی رحمةالله علیه اثر حجتالاسلام محسن محمدی، در دو عنوان اصلی «امام خمینی و بیداری اسلامی» و «ظرفیتهای حج در بیداری اسلامی از منظر امام خمینی» تنظیم شده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، كتاب حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني رحمةالله عليه به همت حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت منتشر شده است.
كتاب حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني رحمةالله عليه اثر حجتالاسلام محسن محمدي، در دو عنوان اصلي «امام خميني و بيداري اسلامي» و «ظرفيتهاي حج در بيداري اسلامي از منظر امام خميني» تنظيم شده است.
«امام خميني و احياي تفكر ديني»، «تحول آفريني امام خميني در روند بيداري اسلامي»، «ضرورت و اهميت بيداري اسلامي در انديشه امام خميني» و «امام خميني، حج و بيداري اسلامي» عنوان موضوعهايي است كه در بخش نخست اين اثر با عنوان «امام خميني و بيداري اسلامي» بررسي شدهاند.
در بخش دوم، عنوانهاي «آگاهيرساني و روشنگري»، «برائت از مشركان، نخستين گام در مسير مبارزه»، «طرح و بررسي مسائل جهان اسلام»، «مبارزه اقتصادي»، «تقويت همبستگي»، «ايجاد اعتماد به نفس و روحيه مبارزهطلبي»، «صدور و انتقال بيداري در جهان اسلام»، «حج كانون مبارزه عليه استعمار»، «ايجاد و تقويت روحيه جهاد و مبارزه»، «تقويت هويت تمدني»، «بيداري دولتها» و «ابعاد عرفاني حج و بيداري اسلامي» به چشم ميخورد.
در ديباچه اين اثر ميخوانيم: «پس از اينكه خورشيد اسلام در شبه جزيره عربستان طلوع كرد، در مدت زماني كمتر از نيم قرن، تمدنهاي بزرگ زمانه خود را به چالش كشيد و در مدت زماني كمتر از يك قرن، به قدرت تمدني بزرگي تبديل شد كه گستره جغرافيايي وسيعي از جهان را به خود اختصاص داده بود».
حركت رو به رشد اسلام، در شرايطي ادامه پيدا ميكرد كه غرب، در دوران تاريكي (قرون وسطي) و غفلت تمدني به سر ميبرد. جنگهاي صليبي، اروپاي قرون وسطايي را با تمدن متعالي اسلامي آشنا ساخت و از اين پس، استشراق غربيان با افول تمدني اسلام و آغاز برون رفت غرب از قرون وسطا و ابتداي رنسانس همراه شد؛ غرب با بهرهگيري از متون و ميراث علمي اسلامي و امكانات مادي خويش، تاريخ استعمار را رقم زد.
هر چند در طول اين مدت، حكومتها يا دولتهاي مقتدري مانند «صفويه» يا «عثماني» روي كار آمدند، ولي با وجود اين، نتوانستند خط سير نيرومندي را در مقابل تمدن غرب ايجاد كنند. در اين مدت، علماي مبارز و روشنفكران متعهد ديني، سعي در زنده كردن دوباره تفكر ديني داشتند. مجموع اين فعاليتها را در دو سده اخير ميتوان در بيداري اسلامي خلاصه كرد.
شكوفايي انقلاب اسلامي ايران به رهبري امام خميني رحمةالله عليه، جرقه رعدآسايي در غفلتزدايي اسلامي بود كه امواج بيداري آن، به سرعت به سراسر جهان اسلام رسيد. امام خميني با ارائه تفسير و ديدگاهي جديد از دين و كاركردها و مباني آن، به نظريه بيداري اسلامي در قالب انقلاب اسلامي، جلوهاي خارجي و تحققي عيني بخشيد.
در انديشه امام خميني، حج با ظرفيتها و كاركردهاي اخلاقي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي خود در سطح فردي، ملي و بينالمللي، جايگاه ويژهاي داشت؛ به طوري كه ميتوان ايشان را احياگر حج ابراهيمي ناميد. »
در يكي از زيرعنوانهاي اين اثر با نام «دشمنشناسي»، به نقل از امام خميني رحمةالله عليه آمده است: «با توجه به اينكه مسلمانان با اثرپذيري بيشتري در معرض تبليغات دشمن قرار دارند، امام از خواص و نخبگان ميخواهد رسالت ويژهاي را در ايام حج به انجام برسانند و توطئههاي دشمنان را افشا و خنثي كنند».
اين نوشتار ميافزايد: «با توجه به اينكه يكي از اهداف دشمنان، تفرقهافكني بين مسلمانان براساس تمايزهاي فرقهاي، نژادي و حتي سياسي است، امام به شكلي ويژه درباره مقابله با توطئههاي دشمن، جهت ايجاد تصوير منفي از انقلاب اسلامي ايران در ذهن مسلمانان، روحانيون و دانشمندان را موظف به روشنگري ميكند».
در اين كتاب به نقل از حضرت امام آمده است: «در اين سال كه ايران در آستانه جمهوري اسلامي است و به واسطه تبليغات نارواي اجانب، ممكن است مسلمين بلاد از عمق نهضت اسلامي ايران مطلع نباشند، لازم است آقايان علما و خطبا و دانشمندان محترم با وسايل ممكن اين نهضت مقدس را معرفي نمايند».
گفتني است، كتاب حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني به قلم محسن محمدي در قطع رقعي، ۱۰۰ صفحه، شمارگان ۵۰۰۰ نسخه و به قيمت هزار و پانصد تومان از سوي مؤسسه فرهنگي هنري مشعر منتشر شده است.