مسئول پژوهشکده امر به معروف و نهی از منکر بیان کرد:
آیا اختلاف مذاهب و فرق اسلامی واقعیت دارد؟
مسئول پژوهشکده امر به معروف و نهی از منکر گفت: مذاهب و فرق مختلف اسلامی مطالبی را نسبت به هم دیگر مطرح می کنند که عموما واقعیت ندارد و بیشتر از اینکه بخواهد عمومیت داشته باشد ممکن است نظر فرد خاص یا گروه خاصی باشد.
حجت الاسلام و المسلمين محمود شريفي اقدم مسئول پژوهشكده امر به معروف و نهي از منكر در گفتوگو با پايگاه اطلاع رساني حج گفت: همانطور كه مقام معظم رهبري در جمع دست اندركاران حج و زيارت فرمودند؛ نيازهاي مشترك در جامعه و امت اسلامي ميتواند راهي به سمت تفاهم و وحدت امت اسلامي باشد كه حج ميتواند نقش مهمي براي تحقق اين مهم ايفا كند.
وي افزود: به نظر ميرسد دو نياز مشترك بسيار مهم و اساسي در تحقق اين هدف در رابطه با حج وجود دارد. اولين و مهمترين نياز شناخت شاخه و مذاهب مختلف اسلامي از يكديگر است. آنچه در حال حاضر باعث ايجاد تفرقه و عدم وجود اتحاد ميان امت اسلامي شده است عدم شناخت مذاهب و فرق مختلف اسلام از يكديگر است. به عبارت ديگر عدم شناخت باعث شكل گيري توهمات كاذب و دروغ بر ديگر مذاهب ميشود كه همين توهمات كه عموما توسط دشمنان اسلام منتشر ميشود، نقش بسزا و عمدهاي در برخي از دشمنيها در درون اسلام دارد.
شريفي اقدم بيان كرد: مذاهب و فرق مختلف اسلامي مطالبي را نسبت به هم ديگر مطرح مي كنند كه عموما واقعيت ندارد و بيشتر از اينكه بخواهد عموميت داشته باشد ممكن است نظر فرد خاص يا گروه خاصي باشد. براي نمونه برخي عنوان ميكنند زماني كه شيعيان دستهايشان را براي تكبير قبل از شروع نماز بلند ميكنند قصد و منظور خاصي دارند و مقصودشان اين است كه نعوذبالله وحي بايد به اميرالمومنين حضرت علي(ع) نازل ميشد اما اشتباها به پيامبر اكرم (ص) نازل شد. اين در حالي است كه اين كذب محض است و اصلا واقعيت ندارد و اساسا مخالف و متضاد با اساس و اصل انديشه شيعه است. و دليل اينكه شيعيان موقع تكبير نماز دستهايشان را بلند ميكنند رواياتي است كه در باب استحباب اين عمل وارد شده است.
وي افزود: همين عدم شناخت و عدم مطالعه است كه باعث شده برخي از اهل سنت فكر كنند قرآن ما با آنان متفاوت است و يا اينكه شيعيان اعتقاد به تحريف قرآن دارند. اين انديشهها در برخي جوان و حتي دانشجويان اهل سنت وجود دارد و قطعا تا زماني كه اين اختلافات انديشهاي كه از روي اشتباه يا كذب است حل نشود امت اسلام و جامعه بزرگ اسلامي محقق نخواهد شد. تمام اين مشكلات با افزايش شناخت از يكديگر حل خواهد شد.
مسئول پژوهشكده امر به معروف و نهي از منكر با اشاره به دومين نياز مشترك اظهار داشت: ايجاد زمينههاي اتحاد و همكاري بين مذاهب از ديگر نيازهاي مشترك جهان اسلام است. لازمه ايجاد زمينه توجه به اهم و مهمهاي مذاهب است كه در اينجا بايد همه به اين نتيجه برسند كه اتحاد مسلمانان در مقابل دشمنان اسلام اهم است لذا بايد براي تحقق اين اهم برخي از مهمهايي كه درون فرقه و مذهبشان وجود دارد را فدا كنند.
وي با اشاره به اينكه حج نماد وحدت و يكپارچگي مسلمانان است، بيان كرد: تفاوت بين عمره و حج در اين است كه عمره را هر زماني ميتوان انجام داد امام حج اينطور نيست. حج بر اساس عقيده همه مذاهب اسلامي بايد در يك زمان و در يك مكان خاص انجام شود. همه مسلمانان با هر گرايش و مذهبي بايد در روزهاي خاصي اعمال و مناسك حج را كنار يكديگر انجام دهند. به نظر ميرسد علاوه بر مفهوم يكي بودني كه در حج وجود دارد كه دلالت بر يكي بودن و يكپارچگي مسلمانان دارد، حج ميتواند بستر مناسبي براي ارتقاي شناخت مذاهب و مسلمانان از يكديگر باشد.
اين روحاني كاروان حج و عمره بيان كرد: به طور كلي برنامه ريزي براي استفاده هر چه بيشتر از بستر حج، به عهده بعثه مقام معظم رهبري است. با توجه به اينكه حج محل اجتماع همه مسلمانان است بعثه بايد بسترهاي مناسب براي ارتباط حاجيان ايراني با زائران ديگر كشوها و مذاهب را فراهم كند. زائراني كه اهل علماند و تا حدودي با مباني و مبادي عقايد شيعه آگاهند و همچنين مسلط به زبانهاي ديگراند بهترين گزينهها براي برقراري ارتباط ميباشند.
وي افزود: البته بعثه ميتواند با تدوين و اجراي برنامههاي كلان مانند برگزاري سيمنار در تبيين و تشريح مذاهب و فرق مختلف با دعوت از علماي همه مذاهب در فضاي دوستانه نقش مهمي در افزايش شناخت مذهبي بين مذاهب و فرق و در نتيجه تحقق وحدت ميان مسلمانان ايفا كند. همچنين انتشار عقايد شيعه در فضاي حج و زيارت به روشهاي مختلف مانند كتاب، راديو تا تلويزيون حج ، مي تواند تهمتهايي كه به شيعه مي زنند را كاهش دهد و با استفاده از اينگونه ابزارهاي رسانهاي باعث ايجاد وحدت ميان مسلمانان شود.