رئیس انجمن سازمانهای فرهنگی-اسلامی روسیه اعلام کرد:
تکیه بر اسلام کلید غلبه بر چالشهای منطقه است
رئیس انجمن سازمانهای فرهنگی-اسلامی روسیه در حاشیه کنفرانس «روند بیداری اسلامی در آسیای مرکزی» تأکید کرد که این منطقه بدون تردید به اصل خود باز خواهد گشت و اسلام در این گستره حرف خویش را خواهد زد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از فارس، «محمد صلاحالديناف» رئيس انجمن سازمانهاي فرهنگي-اسلامي روسيه گفت كه بدون نقش فعال اسلام در آسياي مركزي فائق آمدن بر چالشهاي پيش رو اين منطقه امكانپذير نيست.
رئيس انجمن سازمانهاي فرهنگي-اسلامي روسيه، برداشتن گامهاي جدي در تعامل ميان دولتهاي منطقه با گروهها و شخصيتهاي مذهبي را در جهت پاسخ گويي به چالشها و تهديدات موجود مهم دانست.
وي گفت: در اين كنفرانس هيئتهاي كشورهاي مختلف و شخصيتهاي سياسي، اجتماعي، مذهبي و فرهنگي حضور فعالي داشتند كه حاكي از اهميت موضوع بيداري اسلامي براي جوامع مسلمان منطقه ميباشد.
صلاحالديناف تصريح كرد: مسائل و موضوعاتي در اين كنفرانس طرح و بررسي شد كه نه تنها براي مسلمانان و كشورهاي منطقه، بلكه براي كل امت اسلامي داراي اهميت زيادي ميباشند.
بخصوص افراطگرايي از مسائل جدي ميباشد كه دشمنان اسلام با استفاده از آن همواره تلاش ميكنند تا از طريق رسانههاي وابسته و ابزارهاي سياسي چهره اين دين پاك را خطرناك ترسيم كنند.
در اين كنفرانس ما پيرامون اين موضوع نيز صحبت و بر ضرورت تلاشهاي بيشتر و هماهنگ كشورهاي مسلمان تأكيد كرديم كه در اعلاميه پاياني نيز بازتاب يافته است.
رئيس انجمن سازمانهاي فرهنگي- اسلامي روسيه افزود: اين كنفرانس فرصت مناسبي براي آشنايي با شخصيتهاي انديشمند و صاحبنظر و آمادهسازي زمينههاي همفكري و همكاريهاي آتي را فراهم كرد كه از اين بابت از دوستان قرقيزي خود تشكر و قدرداني ميكنيم و اميدواريم كه از اين به بعد به فضل خدا همكاريهاي ما در عرصههاي مختلف ادامه يابد.
صلاحالديناف با توجه به انتخاب آسياي مركزي در فضاي شوروي سابق براي برگزاري كنفرانس بينالمللي بيداري اسلامي، گفت: اين منطقه در طول تاريخ يكي از مهمترين مراكز جهان اسلام بوده و شخصيتهاي بزرگي را به امت و بشريت اهدا كرده است.
وي در ادامه افزود: متأسفانه در دوران شوروي به صورت هدفمند از طريق ترور شخصيتهاي اسلامي و از بين بردن كانونها و نهادهاي تمدن اسلامي، اقدام به تخريب جايگاه اين منطقه كردند و با فروپاشي نظام كمونيستي شاهد روند پيچيده و بسيار مشكل برقراري اعتقادات و ارزشهاي ديني مردم اين منطقه ميباشيم اما مشكل اينجاست كه به جاي ديكتاتورهاي شوروي ديكتاتورهاي به اصطلاح «ملي» وارد ميدان شدند كه از بعضي نظرها حتي بدتر از كمونيستها هستند.
وي در ادامه اين بحث، خاطرنشان كرد: من در زمان شوروي با ملاهاي بانفوذ و شخصيتهاي دانشمند اسلامي آسياي مركزي ارتباط داشتم و حتي در تعطيلات تابستاني دانشآموزان، تعدادي از آنها را از روسيه براي آموزش اسلامي به جمهوريهاي اين منطقه و بويژه تاجيكستان و ازبكستان ميآورديم.
اين صاحبنظر مسائل اسلامي روسيه، برگزاري كنفرانس بينالمللي بيداري اسلامي را پيامي در راستاي تأكيد بر مسلمان بودن منطقه و ضرورت توجه واقعي بر نيازهاي اصلي آن دانست.
رئيس انجمن سازمانهاي فرهنگي- اسلامي روسيه گفت: اين منطقه بدون ترديد به اصل خود باز خواهد گشت و اسلام در اين گستره حرف خويش را خواهد زد.
صلاحالديناف همكاري دولتهاي منطقه با نهادها و شخصيتهاي اسلامي را از نيازهاي مبرم دانست و يادآور شد: من قبل از سفر به بيشكك مصاحبه يكي از رسانههاي خارجي با رئيس جمهور قرقيزستان «الماسبيك آتامبايف» را خواندم، وي در پاسخ به پرسش خبرنگار در رابطه با انگيزه رفتن ايشان براي نماز به مسجد گفته است كه اگر سياستمدار از خدا بترسد و به فكر حساب و كتاب فرداي قيامت باشد به هيچ وجه گرفتار انحراف نخواهد شد.
تأكيد رئيس جمهور قرقيزستان بر روي اين نكته بسيار مهم است چرا كه جريانهاي افراطي فعال در منطقه حضور خود را با «ضرورت مبارزه با حكومتهاي كفر» توجيه ميكنند و اين اقدام آتامبايف در حقيقت ضربه جدي به مواضع اينگونه گروهها است.
وي افزود: به دليل وجود اين نوع نگاه به اسلام و واقعيتهاي موجود در قرقيزستان است كه ميتوان اقداماتي نظير كنفرانس بينالمللي بيداري اسلامي را در اين كشور برگزار كرد.
در مجموع روش منطقي بيشكك براي همكاري با شخصيتها و نهادهاي دولتي و غيردولتي مشغول به مسائل اسلامي و ديني، ميتواند الگويي مناسبي براي ساير كشورهاي منطقه باشد.
صلاحالديناف با اشاره به دستور كار كنفرانس بيداري اسلامي، تصريح كرد: در اين همايش محورهاي مورد توجه و بحث قرار داده شدند كه در اصل داراي اهميت كشوري و منطقهاي ميباشند و دولتهاي آسياي مركزي بايستي از اين فرصتها براي كمك گرفتن در تحكيم فضاي سياسي، اجتماعي و مذهبي و مقابله با تهديدات افراطگرايي و تروريسم استفاده به عمل آورند.
رئيس انجمن سازمانهاي فرهنگي- اسلامي روسيه ادامه داد: از اين نظر ميتوان برگزاري كنفرانس بيداري اسلامي را در راستاي منافع ملي همه كشورهاي آسياي مركزي دانست و اين انتظار را داشت كه با توجه به واقعيات موجود و ضرورت درك اهميت اين ابتكار در نشستهاي بعدي سياستمداران و نمايندگان نهادهاي رسمي همه كشورهاي منطقه حضور پيدا كرده و با بحث و تبادلنظر زمينه دست يافتن به اهداف مشترك را فراهم خواهند كرد.