برخورد دوگانه یونسکو با اماکن مقدس ادیان الهی

آثار و اماکن متبرکه اسلامی در حال محو شدن از جهان است؛ اما مسیحیان تلاش کردند آثار خود را حفظ کنند و مسئولین شهرسازی رم، هرگز اجازه ندارند در ۱۰ کیلومتری واتیکان مکانی بلندتر از واتیکان را بسازند. اما در مکه، مکان مقدس مسلمانان جهان چه فاجعه فرهنگی – تاریخی در حال انجام است؟

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، مشرق با انتشار گزارشي در اين باره نوشت: واژه حريم در لغت به معني پيرامون، گرداگرد و مكاني كه حمايت و دفاع از آن واجب است معني شده است مسجد الحرام به عنوان حريم خصوصي ومقدس مسلمانان جهان به شمار مي‌رود كه اين روزها در قبال سكوت عجيب مسلمانان جهان و سازمان يونسكو، در ميان برج‌هاي سربه فلك كشيده و مملو از نمادهاي فراماسونري محصور شده است و كعبه، خانه اي كه مسلمانان جهان گرداگرد آن به راز و نياز با خداي يكتا مي‌پردازند در ميان آسمان خراش‌ها گم شده است و اين گام‌هاي آهسته و پيوسته دشمنان اسلام، براي نابودي تمام تاريخ چند هزارساله، ميراث فرهنگي وهويت ديني مسلمانان، در حال انجام است و همچنان غيرت مسلمانان به جوش نيامده است.
طبق قانون سازمان يونسكو، حريم قانوني مكان‌هاي مقدس از نظر ساخت بنا، در مجاورت اين مكان‌ها بايد رعايت شود
***هويت، انسان و مكان
هويت را مي‌توان تجلي فرهنگ در محيط دانست زيرا مكان‌ها از انسان معنا مي‌گيرند و انسان نيز مجموعه اي از باورها و انديشه‌ها است كه فرهنگ او را شكل مي‌دهد و نمود و تجلي از فرهنگ انسان را در مكان و محيط مي‌توان مشاهده نمود كه همان هويت اوست. فن و هنر معماري از مهمترين نشانه‌ها و ويژگي‌هاي فرهنگ هر قوم و هر دوره تاريخي و نشان دهنده فضاي زيست انسان در هر زمان مي‌باشد.
معماري هميشه و در همه حال تابع اصول و ضوابط معين و شناخته شده اي است و پيوندي استوار و ناگسستني با فرهنگ، الگوهاي رفتاري و ارزش‌هاي جامعه دارد و به همين دليل است كه سبك معماري هر دوره، انعكاسي از فرهنگ و هنر آن دوره محسوب مي‌شود، همچنان كه تغييرات در معماري با تغييراتي كه در ساير عرصه‌هاي زندگي به وقوع مي‌پيوندد متناسب است و اين تغييرات لازمه معماري پويا و زنده است تا بتواند نيازهاي جديد انسان را پاسخگو باشد.
***حضرت ابراهيم (ع) معمار خانه خدا
مكان مقدس مسمانان، هويت تاريخي- ديني تمام مسلمانان جهان مي‌باشد. ˈ مكه منوره ˈداراي سابقه تاريخي اي با قدمت ۲ هزارسال قبل از ميلاد مسيح دارد و ˈكعبهˈ (خانه خدا) در اين مكان بنيان نهاده شده است. معمار ˈخانه خداˈ، پيامبر خدا حضرت ابراهيم (ع) است و ساكنان اين مكان مقدس نيز اهل بيت حضرت ابراهيم (ع) به عنوان اولين افرادي هستند كه در مكه زندگي نموده اند. پس از آن ˈحضرت ابراهيم (ع) ˈ خانه خدا را با قوانين خاصي يعني تساوي اجزا مي‌سازد و خداوند امر مي‌كند كه اين مساوات اجزا در مكاني باشد كه سرشار از آرامش باشد و بدين ترتيب خانه خدا به دست پيامبر خدا ساخته مي‌شود.
**ˈكليساي سن پيتروˈ بزرگترين كليساي جهان
اما مكان مقدس مسيحيان، ˈكليساي سن پيتروˈ (Basilica di San Pietro in Vaticano) است كه در مجاورت واتيكان در مركز شهر رم پايتخت كشور ايتاليا قرار دارد و حدود ۲۰۰ هزار متر مربع وسعت دارد. بناي كليساي ˈسن پيتروˈ در رم به مدت يك سده تمام در دست ساخت بود. ابتدا در دوره رنسانس با طرح برامانته (۱۵۰۶)، سپس با طرح تازه ميكل آنژ (۱۵۴۶) به صورت پلان متمركز و ايستا ساخته شد. پاپ توسعه كليسا را به كارلو مادرنو (۱۶۰۷) واگذار نمود. او سه بلوك را به صحن كليسا افزود و نقشه را از تقارن محوري تبديل نمود. سپس با ساخت يك نماي كشيده با سنتوري بر فراز ورودي كه مورد انتقاد فراوان هم قرار گرفت چشم از جهان فرو بست. سرانجام تكميل كار بر عهده جوواني برنيني (۱۶۲۳) گذارده شد. ˈكليساي سن پيتروˈ بزرگترين كليساي جهان است كه در مجاورت واتيكان در مركز شهر رم پايتخت كشور ايتاليا قرار دارد. مسئولين شهرسازي رم، هرگز اجازه ندارند در ۱۰ كيلومتري واتيكان مكاني بلندتر از واتيكان را بسازند
**بيت العتيق
از ملاك‌ها و مباني انتخاب خانه خدا «بيت العتيق» بودن آن است؛ يعني تحت سيطره هيچ حاكمي نباشد و خانه اي آزاد باشد. و به عنوان مكاني براي آرامش مسلمانان شناخته شود. طبق قانون جهاني سازمان يونسكو، حريم قانوني مكان‌هاي مقدس از نظر ساخت بنا، در مجاورت اين مكان‌ها بايد رعايت گردد. اما در همين مكان مقدس يعني مكه، ۳۰ سال پيش، آرامگاه مادر پيامبر (ص)، توسط بولدوزرها به كلي ويران شد. اين تخريب‌ها طي ۳۰ سال گذشته زياد بوده است و حدود ۳۰۰ مكان تاريخي كه تنها متعلق به پيامبر (ص) نبوده و متعلق به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) مي‌باشد، ويران شده است. در سال ۱۹۲۵ مقامات وقت سعودي اقدام به تخريب تمام ضريح‌هاي مقبره بقيع كه در آن شماري از ائمه (ع) و همسران پيامبر و فرزندان و اصحاب ايشان به خاك سپرده شده بودند، كردند. همچنين آنان خانه اي را كه روزگاري متعلق به حضرت «خديجه»، همسر پيامبر (ص) بود را تخريب و به حمام عمومي حجاج تبديل كرده اند و مكاني كه گفته شده پيامبر (ص) در آن ديده به جهان گشوده اند، پيش از آنكه تبديل به كتابخانه شود، به بازار خريد و فروش دام تبديل كرده اند. آنان همچنين، منطقه اي «اجياد» و تپه اي كه اين منطقه بر آن قرار داشت را نيز ويران نموده اند.
با اجراي طرح‌هاي توسعه مسجد الحرام و ساخت آسمانخراش‌هاي متعدد، ميراث ديني و فرهنگي مكه در حال نابودي است
مقام‌هاي سعودي، در ۱۰ سال گذشته، به بهانه حضور تعداد زياد زائران در ايام انجام مناسك حج در صددند كل منطقه را ويران كنند. در مكه مكرمه با اجراي طرح‌هاي توسعه مسجد الحرام، مجتمع عظيم «جبل عمر» ساخته شده است، كه امروز با آسمان خراش ها، هتل‌ها و «برج عظيم ساعت» دومين برج مرتفع جهان با ارتفاع ۶۰۰ متر، مقدس‌ترين مكان اسلامي و محلي كه در آن همه مسلمانان جهان براي انجام مناسك عبادي گرد هم جمع مي‌شوند را به وسيله اين مجتمع، تحت تاثير قرار داده و عظمت و شكوه خانه خدا را تحت الشعاع خود قرار دهد. و بدين ترتيب ميراث فرهنگي مكه در حال نابودي است.
و از سويي ديگر، طرح گسترش مسجد النبي در مدينه به سمت غرب در حال گسترش است و جايي كه مزار بنيانگذار اسلام حضرت محمد مصطفي (ص) قرار دارد و ديواره‌هاي غربي مسجد النبي كه داراي سه مسجد است و از آن جمله مي‌توان به مسجد «الغمامه» اشاره نمود كه پيشينه ساخت آنها به دوره حضرت محمد (ص) باز مي‌گردند و هم اكنون اين مكان‌هاي مقدس و تاريخي نيز در مسير توسعه قرار گرفته اند و اين در حالي است كه مشخص نيست براي حفظ و نگهداري اين سه مسجد مقام‌هاي سعودي طرحي دارند يا خير.
اما بدون شك با اين اقدامات حافظه تاريخي مكه مكرمه و مدينه مقدسه صفر خواهد شد و اين يك خطر بزرگ است كه اين كنطقه را تهديد مي‌كند چرا كه در مراحل بعدي با معماري اي مواجه خواهيم شد كه نه تنها متعلق به حجاز نيست بلكه متعلق به مشرق زمين هم نيست. به عبارتي خانه خدا تبديل به ماكتي محصور شده با ساختمان هايي مي‌شود كه به سبك شيكاگو و نيويورك ساخته شده اند و اين باعث مي‌شود كه شهر مكه هويت اصلي خود را از دست مي‌دهد و تبديل به ناكجا آباد خواهد شد.
و در اين ميان سكوت سازمان‌هاي جهاني بي دليل نيست. آنها همگي تحت مديريت سازمان‌هاي ماسوني عمل مي‌كنند زيرا يونسكو به عنوان يكي از بازوهاي اصلي و فرهنگي فراماسونري جهاني به شمار مي‌رود و رؤساي آن عمدتاً خود فراماسونر هستند، امّا در اين ميان سكوت سازمان‌هاي فرهنگي اسلامي در سراسر جهان اسلام و از جمله ايران توجيه پذير نيست.
در سال ۱۹۲۵ مقامات وقت سعودي اقدام به تخريب تمام ضريح‌هاي مقبره بقيع كه در آن اهل بيت (ع) و همسران پيامبر و فرزندان و اصحاب ايشان به خاك سپرده شده بودند، كردند. همچنين آنان خانه اي را كه روزگاري متعلق به حضرت «خديجه»، همسر پيامبر (ص) بود را تخريب وبه حمام عمومي حجاج تبديل كرده اند
در قدس شريف، وقتي تكه اي از مسجد الاقصي تخريب مي‌شود، مردم فلسطين اشغالي و مسلمانان جهان بدان توجه دارند و براي آن تظاهرات به پا مي‌كنند اما در مكه و مدينه هيچ كس، اعتراض نمي‌كند. كل جامعه اسلامي و جهاني درباره اين اتفاق سكوت كرده است.
ما مي‌دانيم آثار اسلامي و مكان‌هاي مربوط به اهل بيت (ع) در حال ويران شدن و محو شدن از جهان است اما مسيحيان با وجود اينكه بعضي مسائل تاريخي در مورد مصلوب كردن حضرت مسيح (ع) اثبات نشده، تلاش كردند آثار خود را حفظ كنند و جالب‌تر اينكه مسئولين شهرسازي رم، هرگز اجازه ندارند در ۱۰ كيلومتري واتيكان مكاني بلندتر از واتيكان را بسازند! و به محض اين كه وارد اين خيابان پهن و سنگفرش واتيكان مي‌شويد، كليساي واتيكان را در روبروي خود مشاهده مي‌كنيد. اما در مكه، مكان مقدس مسلمانان جهان چه فاجعه فرهنگي – تاريخي در حال انجام است؟


| شناسه مطلب: 41899




اماكن