برای نخستین بار؛
کتاب «فقه الامام موسی بن جعفر» منتشر شد
برای نخستین بار و پس از ده سال کار تحقیقی و پژوهشی کتاب تخصصی «فقه الامام موسی بن جعفر (ع) » به قلم حجت الاسلام و المسلمین سید محمد علی خادمی نگاشته و توسط بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی چاپ رسید.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، نگارنده اين كتاب ارزشمند روز يك شنبه در گفت وگو با خبرنگاران اظهارداشت: با توجه به اينكه امام (ع) در دوران سختي زندگي، و ۱۴ سال از عمر با بركت خويش را در زندانهاي هارون بسر برده اند، در موضوعات مختلفي از جمله؛ نقش سياسي امام (ع) و نقش اخلاقي و روايات اخلاقي امام (ع) كتب متعددي نوشته و در بازار موجود است، ولي آنچه جايش در دوران ما خالي بود پرداختن به نقش فقهي امام (ع) در تشيع است.
حجت الاسلام سيد محمد علي خادمي افزود: با توجه به اينكه امام (ع) دوره فقهي كامل و روايات فقهي متعددي از ابتدا تا انتهاي فقه را داشتند متاسفانه نسبت به جمع آوري و عرضه آن غفلت شده بود بطوريكه توسط برخي از حوزيان ما از نقش واضح امام (ع) غفلت كرده بودند، بنابر اين نگاشتن اين كتاب از ده سال پيش آغاز شد.
اين محقق و پژوهشگر حوزه علميه ادامه داد: آنچه در حوزههاي ما در باب كتب فقهي موجود است در واقع كتبي است كه توسط علماي ما با استفاده از كتب فقهي متقدمين از جمله؛ شرح شرايع مرحوم محقق، شرح ارشاد مرحوم علامه و شرح مختصر مرحوم محقق و ساير كتب فقهي برداشت كرده اندو با اجتهاد خويش متون فقهي جديدي نگاشته اند، ليكن اينجانب با استفاده از متون روايات صحيح منتسب به ائمه طاهرين عليهم السلام خصوصا حضرت امام موسي كاظم (ع) متن دوره فقهي حاضر را تدوين نموده ام.
وي بيان داشت: آنچه كمتر به آن پرداخته شده است كتب فقهي بر اساس روايات ائمه اطهار (ع) است و خدا را شاكريم كه توفيق داد تا عناوين فقهي جدّمان امام موسي بن جعفر (ع) را از ابتداي فقه تا آخر جمع آوري و به جامعه علمي و پژوهشي جهان اسلام تقديم كنيم.
نگارنده كتاب فقه الامام موسي بن جعفر (ع) با بيان اينكه ابتكار، خلاقيت و نوآوري مهمترين شاخصههاي اين كتاب نفيس است، اظهارداشت: جامع بودن و رويكرد استفاده عمومي مهمترين مساله اي بود كه سعي كرده ايم در همه جاي كتب مورد توجه قرار دهيم تا همه فهم باشد.
حجت الاسلام خادمي خاطرنشان كرد: در گذشته عده اي موسوعههاي فقهي از امام موسي بن جعفر (ع) را جمع آوري كرده بودند كه بعد از بررسي متوجه شديم اختلاط زيادي ميان روايات ائمه اطهار (ع) وجود دارد، به طور مثال روايتي كه از احمد بن عمر كه راوي امام رضا (ع) بود نميتواند به نقل از امام كاظم (ع) نقل شده باشد و يا اينكه هر ابوالحسني، امام كاظم (ع) نيست همانطور كه هر ابوالحسني امام رضا (ع) نميتواند باشد، بنابراين بايد بررسي كرد و مستندات واقعي را شناسايي و ارائه نمود كه ما در اين كتاب لحاظ كرده ايم.
وي ادامه داد: ما در اين كتاب روايات را از نظر راوي تفكيك كرده ايم، در اين كتاب سعي كرده ايم روايت را از منابع اصلي نقل كنيم، اگر يك روايت از سه منبع كافي، صدوق و شيخ نقل شده باشد ما متن را اقدم از روايات قرار ميدهيم يعني كليني، صدوق و بعد شيخ و بعد اگر اختلاف بين اين سه بود مثل اختلاف بين شيخ و صدوق و يا با كليني همه اين نقلها را در كتاب آورده ايم.
مولف كتاب به مرحله ديگري از سبك تدوين كتاب اشاره كرد و افزود: از ديگر امكانات اين كتاب نقل بياناتي است كه در مورد روايات از جانب محدثين بزرگ شيعه مثل مرحوم فيض، مرحوم مجلسي، مرحوم صاحب جواهر و… جمع آوري كرديم و پس از تاييد و بررسي سند روايت آن را به كتاب اضافه كرده ايم.
حجت الاسلام خادمي مرحله آخر را مرحله فقه الحديث عنوان كرد و گفت: ما در اين كتاب آمده ايم اولين فتوايي كه بر اساس متن روايت چه موافق و چه مخالف كه از اقدم علماي شيعه آمده است را آورده ايم و بعد بحث فقهي حديث را مطرح كرده ايم كه اين مهم از زمان شيخ مفيد تا آيت الله خوئي ميباشد كه بررسي كرده و تببين شده است.
وي در بخش ديگري از گفت وگوي خود نسبت به تببين احاديث امام موسي بن جعفر (ع) گفت: براي اين كار منابع مختلفي را بررسي و در كتاب آورده ايم كه از جمله ميتوان به منابع روايي، منابع رجالي، منابع فقهي حديث كه علما به حديث فتوا داده اند يا ندادند چه گفته اند يا نقد كرده اند را تببين و به كتاب اضافه كرده ايم.
وي سبك كتاب را شرايع الاسلام عنوان كرد و افزود: اين كتاب از اول بحث طهارت تا آخر بحث ديات روايات متعددي را از حضرت در هر باب فقهي جمع آوري و عرضه كرده ايم.
حجت الاسلام خادمي تصريح كرد: در اين مجموعه ارزشمند هفت جلدي كه جلد اول آن با عنوان «كتاب الطهارة – كتاب الصلاة» به چاپ رسيده است، قريب به دوهزار روايت از امام موسي بن جعفر (ع) در اباب و مباحث مختلف فقهي جمع آوري و عرضه شده است.
وي بيان داشت: در اين مجموعه نفيس حدود ۲۸۰ روايت در بحث طهارت، ۴۰۰ روايت در بحث صلاة، ۲۱۴ روايت در بحث نكاح و طلاق، ۲۹۱ روايت در بحث حج، ۱۵۶ روايت در بحث معاملات، ۵۶ روايت در بحث زكات، ۸۴ روايت در بحث صوم و…آورده شده است.
علاقه مندان ميتوانند براي تهيه اين كتاب ارزشمند علاوه بر كتابفروشيهاي معتبر سراسر كشور به كتابسراي بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي مراجعه كنند.