چرا به امام زمان (عج) اباصالح ميگويند؟
«بيترديد شما نيز فراوان شنيدهايد كه محبان و منتظران امام زمان (عج)، ايشان را با القابي در خور شأن و مقام اين منجي جهان بشريت مورد درخواست و ياري قرار ميدهند؛ اما جالب است بدانيد يكي از القاب بسيار برازنده ايشان «اباصالح» است.»
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، آيتالله مكارم شيرازي در اين باره ميگويد: اين كه به امام زمان (عج) اباصالح ميگويند به سبب اين نيست كه فرزندي به نام صالح دارد؛ زيرا «اب» در لغت عرب، تنها به معناي پدر نيست بلكه به معناي صاحب نيز هست. «اباصالح» يعني كسي كه صُلَحايي در اختيار دارد. لقب اباصالح از آيه قرآن گرفته شده است: (وَ لَقَد كتبنا فِي الزَّبُور مِن بَعد الذَّكر أنّ الأرض يرثها عبادي الصالِحُون). (انبياء: آيه 15)
البته امام صادق (ع) در روايتي ميفرمايد: «هرگاه راه را گم كردي، صدا بزن «يا صالح» يا بگو «يا اباصالح ما را به راه راست هدايت كنيد» تا خدا شما را مورد رحمت قرار دهد.»
بنا بر روايت ذكرشده كه در كتابهاي معتبر روايي آمده، معلوم ميشود اگر انسان در راهي حركت و به هر دليلي راه را گم كند و نداند كه از كدام سو بايد برود، ميتواند «صالح» يا «اباصالح» را صدا بزند و از ايشان درخواست راهنمايي كند.
در روايتي ديگر آمده است كه «يا اباصالح ارشدونا»، لفظ «ارشدونا» جمع است كه معلوم ميشود گروهي به اين كار (هدايت مردم) مشغول هستند.
علامه مجلسي از پدر خويش نقل ميكند، وقتي فردي به نام اميراسحاق استرآبادي در راه گم ميشود، همين جمله روايت بالا را به زبان ميآورد. آن گاه كسي ميآيد و به او كمك ميكند. اميراسحاق ميفهمد كه او امام زمان (عج) بوده است، همچنين محدث نوري در حكايت ديگري از ملاعلي رشتي نقل ميكند: يكي از اهل تسنن، مادري شيعه داشت و از او شنيده بود كه لقب امام زمان (عج) «اباصالح» است و راه گم كردهها را هدايت ميكند. روزي او راه را گم ميكند و از «اباصالح» كمك ميطلبد، آن گاه كسي را مييابد كه وي را تا نزديكي روستايشان هدايت ميكند و او نيز شيعه ميشود.
بنابر دو حكايتي كه سند معتبري دارند، «اباصالح» شامل امام زمان (عج) نيز ميشود. حتي ميتوان گفت ايشان مصداق اصلي اين روايت هستند و جنيان و ديگران به فرمان ايشان، مردم را هدايت مينمايند و گاهي نيز خود حضرت اين امر را عهدهدار مي شوند و گمراهان را هدايت ميفرمايند.