نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت:
زائران ايراني عزت شيعه را حفظ و الگوي ديگران باشند
نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در همايش بزرگ عمره گزاران استان تهران گفت: مراقبت كنيد تا عزت شيعه حفظ شود. همان طور كه امام صادق (ع) فرموده اند زينت شيعه باشيد و با رفتار خوب خود الكوي ديگران گرديد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، همايش بزرگ عمره گزاران استان تهران با حضور نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني و رئيس سازمان حج وز يارت برگزار شد.
اين همايش در سالن سرپوشيده استاديوم آزادي باحضور برخي از مسئولين بعثه مقام معظم رهبري و سازمان حج و زيارت و همچنين هزاران تن از عمره گزاران استان تهران تشكيل شد.
نماينده ولي فقيه در امور حج وزيارت طي سخناني ضمن تسليت شهادت امام حسن عسكري (ع) به تشريح وضعيت عمره و وظايف و رفتار زائران در عربستان پرداخت و اظهار داشت: سفر نوراني عمره و حج يك فرصت استثنايي در زندگي مسلمانها محسوب ميشود و ميليونها انسان مشتاق در آرزوي اين سفر بسر ميبرند. اين كه انسان ميزبانش خدا باشد و مرقدحضرت خاتم الانبياء (ص) و شش معصوم را در مدينه منوره زيارت كند توفيق بزرگي است.
وي افزود: با توجه به اين كه مشتاقان زيارت خانه خدا بسيار ند و افراد سالها در نوبت به سر ميبرند تا به اين سفر روحاني مشرف شوند، لازم است زائران محترم قدر اين فرصت را بدانند و حداكثر استفاده را از آن ببرند.
بصيرت، درك اهميت سفر
حجت الاسلام والمسلمين سيد علي قاضي عسكر، در ادامه به تشريح وظايف زائران با توجه به آموزههاي ديني و رهنمودهاي پيامبر و ائمه معصومين (ع) پرداخت و اظهار داشت: رسول مكرم اسلام (ص) در حديث معروف غدير خطاب به عموم مردم ميفرمايند: حج خانه خدا را با بصيرت و تفقه و دين شناسي اين سفر را انجام دهيد و جز با توبه و رهاشدن از گناه، از اين سفر باز نگرديد. "منظور از بصيرت و تفقه اين است كه آگاهيها ي لازم را نسبت به اين سفر كسب كرده وسپس قدم در آن بگذاريم و بدانيم كجا ميرويم. وقتي گفته ميشود ميزبان ما خدا است يعني چه؟ زيارت پيغمبر (ص) چه معنا و مفهومي دارد؟ آيا شخص رسول الله را به طور كامل ميشناسيم؟
وظايف خود را در مقابل پيامبر و ائمه ميدانيم؟ شان و جايگاه رفيع حضرت زهرا (س) را ميشناسيم؟ بركاتي كه اين سفر نوراني براي زندگي ما دارد را شناسايي كرده ايم؟
فراگيري آداب سفر ضروري است
وي در ادامه در خصوص آداب سفر حج و عمره اظهار داشت: زائران بايد از آداب معاشرت و زندگي جمعي در سفر اگاه باشند از تاريخ اسلام و اسرار و معارف اسلامي اطلاعات مناسبي كسب نمايند. همچنين نسبت به نحوه برخورد با مذاهب و فرق مختلف اسلامي آموزشهاي لازم را ببينند.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت افزود: اگر انسان بدون بصيرت قدم در اين سفر بگذارد دستاورد سفرش بسيار كم است. برخي از افراد دريافت صحيحي از مفهوم زيارت ندارند و چنين ميپندارند كه پيامبر و معصومين را خداوند براي اين قرار داده است كه ما نگاه حاجت دهي به آنها داشته باشيم و با اين نيت به سراغ آنها برويم كه مشكلات زندگي را حل كنند در حالي كه نگاه اسلام به پيغمبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) و زيارت چنين نيست. طبق آموزههاي ديني ائمه معصومين (ع) به دليل اين كه نزد خداوند تبارك و تعالي داراي ارج و منزلت بسيار بالايي هستند شفيع و واسطه فيض الهي هستند. اما هدف از زيارت آشنايي با رهبران ديني و بيعت كردن با آنها و آماده شدن براي عمل به دستورهاي آنها است. مضامين زيارتنامهها دقيقا به همين مساله اشاره دارند. زيارت جامعه و ديگر زيارت هايي كه براي ائمه (ع) نقل شده است همه داراي اين مضامين است.
نخستين توصيه سرپرست حجاج ايراني به زائران افزايش معرفت خود نسبت به اين سفر بود. وي گفت: افزايش معرفت نسبت به سفر از توصيههاي رسول خدا است. براي انجام اين كار امكانات مناسبي در نظر گرفته شده است كتابهاي زيادي در اين زمينه تهيه شده و اگر امكان خريد آنها براي كسي هم مهيا نباشد ميتواند از طريق سايت بعثه اين كتابها را مطالعه نمايد.
وي خطاب به زائران اظهار داشت: بايد از روحانيون محترم در كنار آموزش مناسك، اطلاعات مورد نياز ديگر را نيز مطالبه كنيد و تامي توانيد از فرصتها براي افزايش آگاهيهاي خود استفاده نماييد.
وي افزود: نكته دومي كه دراين روايت آمده اين است كه دراين سفر بايد به گونه اي عمل كنيد كه تمام اهداف مورد نظر كسب گردد. يعني زائر وقتي گام در سفر ميگذارد و باز ميگردد بايد توبه نموده و از گناه دوري كرده، پاك و پاكيزه از اين سفر باز گردد و اين نورانيت را به ديگران نيز منعكس كند.
نماينده ولي فقيه درامور حج و زيارت افزود: در روايتي از امام باقر و امام صادق عليهم السلام در خصوص «انجام حج و عمره براي خد ا» آمده است: تماميت و كامل بودن حج و عمره در اين است كه انسان خود را از گناه، شهوات، جدال و كشمكشها جدا نموده و فاصله بگيرد و به آنجا كه ميرود رنگ و بوي الهي به خود گرفته و عشق به دنيا و ماديات نتواند او را از خدا دور كند.
وي افزود: مدت عمره ۱۰ روز است و فرصت محدودي در اختيار زائران قرار دارد. زائران در آنجا مرقد مطهر پيامبر اسلام (ص)، مرقد چهار امام معصوم عليهم السلام در بقيع و مرقد حضرت حمزه سيد الشهدا در احد و ساير صحابه وشخصيت هايي كه در داخل بقيع مدفونند از جمله اعمالي است كه زائران انجام ميدهند. و آشنايي با روضه منوره و تاريخ اسلام در مدينه مانند جنگ خندق و احد و مسجد قبا و… در يك فرصت ۴ روزه قابل حصول نيست. بايد بخشي ا زاين اطلاعات را قبل از سفر و در داخل ايران كسب كرد.
امير الحاج جمهوري اسلامي ايران اظهار داشت: . بايد از فرصت استفاده كرد و دل به خدا و پيغمبر سپرد. يكي از فرصتها در مدينه منوره همان عبادت نيمههاي شب در مسجدالنبي است كه زائران يك ساعت مانده به اذان صبح به مسجد النبي بروند در آن فضاي نوراني كه فرشتگان حضور دارند نماز شب بخوانند و در قنوت آن از خدا طلب عفو نموده و حاجت بخواهند.
توصيه ديگر آقاي قاضي عسكر به زايران بيت الله الحرام، شركت در نمازهاي جماعت بود. وي در اين مورد گفت: از جمله فرصتهاي خوب در حج و عمره، حضور در نمازهاي جماعت در مسجد الحرام و مسجدالنبي است كه همواره مورد تاكيد پيشوايان ديني ما بوده و مراجع عظام تقليد نيز مكرراً در خصوص آن توصيه مينمايند.
وي تصريح كرد: زائران بايد توجه داشته باشند كه در هنگام نماز و اذان در خيابانها و درب مغازهها به دنبال خريد نباشند و حتما در نمازهاي جماعت شركت نمايند. بر اساس نظر امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري و تعدادي از مراجع، وقتي كه انسان در مسجد الحرام و مسجد النبي نماز ميخواند، نياز به اعاده ندارد و اين يك دستورالعمل ديني است كه رمزها و رازها بسياري در آن نهفته است كه يكي از آنها نفوذ تشيع در دلهاي مردم دنيا است.
سرپرست حجاج ايراني در ادامه اظهار داشت: زائر بايد تمام فرصت خود را براي بهره گيري بيشتر از اين سفر معنوي قرار دهند. نبايد فرصت موجود را با رفتن دنبال خريد و سوغاتي هدر دهيم و با دست خالي از اين سفرمعنوي برگرديم. سوغاتي را ميشود در ايران نيز خريداري كرد. البته با خريد سوغات مخالفتي نداريم و توصيه ما به زائران اين است كه وقت محدودي براي خريد بگذاريد در بقيه اوقات به دنبال به عبادت باشيد.
نكته ديگري كه در بيان امير المومنين علي (ع) آمده اين است كه ميفرمايند: «حاجي و عمره گذار مهمانان خدا هستند و خدا اين حق را بر خودش مقرر داشته است كه مهمانان خانه خودش را گرامي بدارد.» اگر به غير از اين روايت، روايت ديگري در باره عمل حج و عمره نداشتيم، باز هم ميشد ارزش اين سفررا به خوبي درك كرد.
اقاي قاضي عسكر افزود: خداوند تبارك و تعالي اين حق را براي خود مقرر داشته است تا شما را گرامي بدارد و اين گرامي داشتن مهمترين نتيجه اش اين است كه آمرزش گناهان را براي شما مقرر بدارد. اين بشارت بزرگي براي زائران بيت الله الحرام است كه در روايات آمده است "اگر كسي براي خدا سفر حج و عمره انجام دهد، خداوند پاداش اين حج و عمره اش را بهشت قرار خواهد داد. در رساله حقوق امام سجاد (ع) آمده است: و حَقُّ الْحَجِّ أَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُ وِفَادَةٌ إِلَى رَبِّكَ… حق حج آن است كه بدانيد حج حضور در محضر حق است، انسان وقتي خود را در محضر حق ميبيند و احساس ميكند كه محبوب نظاره گر او است لذتي به او دست ميدهد كه با هيچ چيزي قابل مقايسه نيست. انسان بداند در چنين لحظاتي وقتي خدا را صدا ميزند صدايش شنيده ميشود و به خواسته او توجه ميگردد.
ملزومات سفر و بهره گيري از حج
نماينده ولي فقيه در ادامه به تشريح رابطه معرفت خدا و بهره گيري بيشتر از سفر حج و عمره پرداخت و اظهار داشت: هرچه معرفت ما نسبت به خدا بيشتر بشود، فرصت بهره برداري براي معنوي از اين سفر نيز براي ما زيادتر خواهد بود.
وي در تشريح مقدمات و ملزومات سفر عمره اظهار داشت: اين سفر مقدمات و لوازمي دارد كه به برخي از آنها اشاره ميكنم: يكي از ملزومات اين سفر حلال كردن مال و دارايي است. براي اين كه انسان گام در اين سفر بگذارد لازم است اموال خود را پاك نموده و اموال شبهه ناك همراهش نباشد. حديثي از پيامبر اسلام در اين زمينه آمده است: كسي كه وسائل سفر حج و عمره را آماده ميكند درحالي كه بخشي از آن به وسيله مال حرام تهيه شده است، خدا حج و عمره او را قبول نخواهد كرد. «در حديث ديگري در اين باره آمده است چنين كساني وقتي لبيك ميگويند جواب اين است» لا لبيك…يعني لبيك شما را نميپذيريم و حج شما را برمي گردانيم. "
وي در ادامه سه خصلت براي حاجي و عمره گذار از ديدگاه امام باقر (ع) عنوان كرد و افزود: از ديدگاه امام باقر (ع) اگرحاجي و عمره گذار داراي سه خصلت نباشد خداوند به او توجه نخواهد كرد. اولين خصلت زائر بيت الله الحرام داشتن تقواي الهي است. . انسان بايد تقوا پيشه كند و قرآن ميفرمايد كه بهترين توشه براي انسان تقواست.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت دومين خصلت حاجي و عمره گزار از ديدگاه امام باقر (ع) را صبر و بردباري عنوان كرد و اظهار داشت: مگر ميشود در سفر حج و عمره عجولانه عمل كرد و خداي ناكرده سفر را براي همراهان تلخ كرد؟ بالاخره تعداد زيادي زائر در يك كاروان قرار دارند كه بايد با هم هماهنگ باشند در هنگام غذا خوردن، احرام بستن و بازگشت به كشور بايد منظم عمل شود اگر دو نفر از زائران عجولانه و نامنظم با بقيه عمل نمايند سفر براي همه تلخ خواهد شد. بايد سعي كنند در هر حالي با گروه هماهنگ باشند و گروهي كار كنند. در سفر ممكن است مشكلاتي رخ دهد و انسان بايد با حوصله و صبر با آنها برخورد كند.
وي افزود: البته گاهي اوقات اتفاقات غير قابل پيش بيني رخ ميدهد كه كسي نميتواند از آن جلوگيري كند مانند تصادف اخير اتوبوس زايران ايراني كه يك كشته و چند مجروح برجاي گذاشت.
نماينده ولي فقيه در امور حج وزيارت يكي ديگر از خصلتهاي حاجي و عمره گزار از ديدگاه امام محمد باقر (ع) را «حسن خلق و معاشرمناسب با ديگران» دانست و اظهار داشت: در اين سفر بايد تلاش كنيم عصباني نشويم تا خاطره اي خوش براي همگان باقي بماند.
تاكيد بر حضور نمازهاي جماعت مسجد الحرام و مسجد النبي
وي سپس به حديثي از امام صادق (ع) استنادكرد كه چند نكته را به زائران بيت الله الحرام توصيه ميكنند: «ابتدا بايد تقوا پيشه كرده و ذكر خدا بر زبان جاري نموده و به ياد خدا باشيد». هرچه معرفت انسان نسبت به خداوند تبارك و تعالي بيشتر شود خوف خدا در دل انسان افزايش مييابد. نعمتها و الطاف خداوند نسبت به انسان بيشمار است او ستار العيوب، ارحم الراحمين و… است. بايد در اين فرصت بدست آمده براي استغفار استفاده نمود.
امام صادق (ع) در باره حضور در سرزمين وحي ميفرمايد: وقِلّة الكلام الي بخير: در سرزمين وحي انسان تا ميتواند كم سخن بگويد و اگر سخن ميگويد بر اساس خير و مصلحت باشد. يكي از چيزهايي كه باعث ميشود حج و عمره به خوبي انجام شود اين است كه انسان زبانش را جز به خير باز نكند.
در حديث ديگري امام صادق (ع) توصيه ميكنند: «مراقب اوقات نماز باشيد.» اين كه زائران موقع نماز پشت در مغازهها منتظر بمانند، براي وجهه پيروان مكتب اهل بيت مناسب نيست. زائران بايد قبل از اذان در مسجد الحرام و مسجد النبي حضور پيدا كنند و نمازهاي خود را به جماعت بخوانند.
همچنين امام صادق (ع) در ادامه حديث ميفرمايد: انسان مسلمان در سفر عمره و حج نه تنها واجبات بلكه بايد به مستحبات و نوافل نيز توجه كافي داشته باشد. مقدمات نماز را آنگونه كه در سنت پيغمبر (ص) آمده است عمل نمايد و زائر بايد رعايت ادب و وقار ديني را داشته باشد.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت افزود: اكنون وهابيت در صدد است تا وجهه شيعه را در جهان خدشه دار نمايد و بانوان گرامي بايد در رعايت حجاب خود در سرزمين وحي بيش از گذشته تلاش كنند و آقايان نيز بايد به گونه اي رفتار نمايند كه اعمال آنها مورد قبول درگاه خداوند واقع شود.
وي بر ضرورت آشنايي زائران ايراني با قوانين كشور عربستان تاكيد كرد و افزود: در چند روز گذشته گزارشهايي رسيده كه مثلا زائري با قيچي همراه خود قسمتي از پرده خانه خدا را بريده تا به عنوان تبرك با خود بيارود اين عمل حرام است و كسي حق چنين كاري ندارد. همكاران در بعثه و سازمان تلاش زيادي كردند تا اين زائران زنداني نشوند. اين گونه رفتارها سبب حرمت شكني زائران ميشود. زائران بايد مسائل زيادي را در رفتارهاي اجتماعي و رفتار شرعي خود در كشور عربستان رعايت كنند.
آقاي قاضي عسكر خطاب به زايران ايراني توصيه كرد: در اين چند روزي كه تا رفتن شما عزيزان به عمره باقي است در راه معرفت افزايي تلاش نماييد و دانش ديني خود را افزايش دهيد تا از اين سفر بتوانيد بهره كافي را ببريد. از تمام برنامه هايي كه در سفر عمره براي شما عزيزان در نظر گرفته شده است به نحو احسن استفاده كنيد. در خواسته هايي كه از خدا داريد دقت نماييد و از خداوند چيزي بخواهيد كه خير دنيا و آخرت شما را در برگيرد.
وي در پايان تاكيد كرد: مراقبت كنيد تا عزت شيعه حفظ شود. همان طور كه امام صادق (ع) فرموده اند زينت شيعه باشيد و با رفتار خوب خود الكوي ديگران گرديد.
همچنين، مهندس اوحدي رئيس سازمان حج و زيارت در تشريح اقدامات و عملكرد اين سازمان در خصوص عمره ۹۳-۹۲ گفت: با هماهنگي و مذاكره با نماينده محترم ولي فقيه در امور حج و زيارت در موسم حج امسال، سياستهاي عمره ۹۳-۹۲ تدوين شد و بر اساس اين سياستها برنامهريزي براي عمره جاري صورت گرفت.
افزايش ۷۰ درصدي تعداد عمره گزاران
وي افزود: با توجه به اينكه حدود ۷ ميليون نفر از هموطنان مان در صف انتظار براي اعزام به سفر عمره بودند، اولين هدف ما فراهم كردن شرايطي براي زودتر اعزام شدن اين عزيزان بود كه بر اين اساس بدنبال اين بوديم تا شرايطي را فراهم آوريم كه تعداد عمره گزاران سالجاري را افزايش داده و براي تحقق اين موضوع در موسم حج با وزير حج سعودي و معاونان وي وارد مذاكره شديم و امسال با اعزام بيش از ۸۵۰ هزار ايراني به عمره، تعداد عمره گزاران ۷۰ درصد نسبت به سال گذشته افزايش يافته است.
ارتقاء سطح كيفي خدمات به زائران و تشكيل ۶ كارگروه تخصصي براي ارائه راهكارها
رئيس سازمان حج و زيارت ادامه داد: هدف دوم ما در عمره جاري ارتقا سطح كيفي خدمات به عمرهگزاران بود و استراتژي اين سازمان اين بود كه با افزايش تعداد عمره گزاران نه تنها نبايد سطح كيفي خدمات كاهش يابد، بلكه بايد شرايطي براي ارتقاء و افزايش كيفيت خدمات ارائه شده به زائران مهيا ميشد و براين اساس ۶ كارگروه تخصصي با هدف آسيب شناسي و بررسي نقاط ضعف و مشكلات عمره و حج گذشته در موسم حج ۹۲ تشكيل شد تا راهكارهاي لازم براي ارتقا سطح كيفي خدمات به زائران شناسايي و ارائه شود.
اعزام زائران ايراني به عمره از نيمه ماه صفر براي اولين بار
مهندس اوحدي اضافه كرد: جلسات متعددي با وزير حج عربستان و معاونان وي در موسم حج برگزار شد و از ظرفيتهاي وزارت امور خارجه استفاده شد و مسئولين سعودي متقاعد شدند تا عمره امسال زودتر از سالهاي گذشته آغاز شود و امسال براي اولين بار در طول تاريخ جمهوري اسلامي اين توفيق نصيب ما شد كه زائران ايراني از نيمه ماه صفر به عمره اعزام شوند و اربعين حسيني (ع) را در مدينه منوره درك نمايند.
ده روزه شدن سفرهاي عمره مفرده
معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بيان كرد: يكي از سياستهاي سازمان براي افزايش تعداد زائران عمره جاري كاهش طول سفر عمره از ۱۲ روز به ۱۰ روز بود كه اين اقدام برنامه ريزي جدي و سنگين در حوزه تنظيم برنامه پروازها و تخصيص هتلهاي زائران را ميطلبيد.
وي ادامه داد: برنامه ريزي براي عمره ۹۳-۹۲ در موسم حج سالجاري آغاز شد و كارگروههاي تخصصي بيش از ۱۵۰۰ نفر/ساعت جلسه كارشناسي و آسيب شناسي تشكيل دادند كه جلسات اين كارگروهها در ايران نيز ادامه داشت و در پي آن آگهي سازمان حج و زيارت در ۱۶ محرم با فاصله دو هفته پس از عمليات حج امسال در روزنامهها و جرايد كثيرالانتشار درج شد و بايد بگونهاي برنامه ريزي ميكرديم كه صدور ويزاي عمره گزاران از ابتداي ماه صفر آغاز شود.
مهندس اوحدي تشريح كرد: در فرصت محدود باقيمانده تا زمان اعزام اولين گروه از زائران، بايستي ثبت نام زائران در كاروانها صورت ميگرفت، گذرنامه زائران جمع آوري ميشد و اطلاعات گذرنامه زائران به عربستان ارسال ميشد و ويزاي الكترونيك براي زائران صادر ميشد و به كنسولگريهاي عربستان در تهران و مشهد فرستاده ميشد تا بدين طريق ويزاي عمره گزاران صادر شود.
رئيس سازمان حج و زيارت بيان كرد: با افزايش تعداد عمره گزاران و آغاز زودهنگام عمليات عمره و ده روزه شدن سفر بايستي برنامه ريزي براي جدول پروازي عمره و حمل و نقل زائران در عربستان متفاوت با سال گذشته انجام ميگرفت كه خوشبختانه امروز با افتخار عرض ميكنيم كه ۹۶ درصد از اهدافي كه داشتيم در قالب برنامه ريزيهاي صورت گرفته پياده سازي شده است.
وي ادامه داد: بحمدالله صد در صد قرارداد مسكن عمره در موسم حج امسال بسته شد و هيچ كشوري قبل از ما وارد بازار عربستان نشده بود و بدين طريق توانستيم هتلهاي با كيفيت را انتخاب نماييم و هزينههاي مسكن زائران را بخوبي مديريت كنيم.
۱۸ ميليون دلار صرفه جويي در بخش مسكن حج و عمره
مهندس اوحدي بيان كرد: در مجموع در حج و عمره ۱۸ ميليون دلار در بخش مسكن و ۸ ميليون دلار در قراردادهاي مسكن عمره جاري نسبت به سال گذشته صرفه جويي داشته ايم.
عمره امسال ۱۵/۶ درصد ارزانتر از سال گذشته
رئيس سازمان حج و زيارت در خصوص كاهش قيمت سفرهاي عمره جاري تصريح كرد: هزينه عمره سال ۹۱ به ۹۰، ۳۷ درصد افزايش، هزينه عمره سال ۹۲ به ۹۱ با لحاظ كردن قيمت ارز ثابت ۲۵۰۰ تومان ۲۲ درصد افزايش داشته است اما امسال با مديريت و برنامه ريزيهاي صورت گرفته توسط خادمان شما در سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري، هزينه عمره ۱۵/۶ درصد نسبت به سال گذشته كاهش يافته است.
وي اعلام كرد: حداقل قيمت عمره سال گذشته ۲ ميليون و ۱۰۰ هزار تومان بود كه اين مبلغ در عمره جاري به يك ميليون و ۷۰۰ هزار تومان كاهش يافته و حداكثر قيمت عمره سال گذشته ۳ ميليون و ۵۰۰ هزار تومان بود كه اين ميزان در سالجاري به حدود ۲ ميليون و ۸۰۰ هزار تومان رسيده است و بدين طريق هزينه عمره امسال بطور متوسط حدود ۵۰۰ هزار تومان نسبت به سال گذشته تقليل يافته است.
ده روزه شدن سفر عمره تنها ۵ درصد در كاهش هزينه سفر تأثير داشته است
مهندس اوحدي توضيح داد: برخي تصور ميكنند كاهش هزينه سفر مربوط به كاهش طول سفر از ۱۲ روز به ۱۰ روز است و اين درحالي است كه ۶۵ تا ۶۸ درصد بهاي تمام شده عمره كه شامل هزينه بليط هواپيما و هزينه حمل و نقل درون شهري، بين شهري و زيارت دوره زائران است، با هر تعداد روز سفر ثابت بوده و ۳۰ درصد هزينه عمره كه مربوط به بخش اسكان و تغذيه زائران است متغير ميباشد و بر اين اساس كاهش دو روز سفر تنها ۵ درصد در هزينه سفر عمره گزاران مؤثر بوده است و ۱۰/۶ درصد كاهش هزينه باقيمانده تنها بدليل زحمات و تدابير خادمان شما در سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري محقق شده است.
وي ادامه داد: بهترين اقلام تداركاتي با وسواس و حساسيت ويژه از بازار ايران و عربستان براي زائران ايراني تهيه ميشود و كميسيون تداركات كه متشكل از ۱۲ تن از كارشناسان سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري است، با حضور كارشناسان بهداشت و حتي كارشناسان سازمان بازرسي كل كشور تشكيل ميشود تا بدين طريق هم حقوق زائران حفظ شود و هم بهداشت تغذيه به صورت كيفي رعايت شود.
ارائه خدمات پزشكي به عمره گزاران ايراني در ۱۷ درمانگاه هيئت پزشكي حج و زيارت
رئيس سازمان حج و زيارت در خصوص ارائه خدمات پزشكي به عمره گزاران گفت: هيئت پزشكي حج و زيارت داراي ۱۵ درمانگاه است كه بصورت شبانه روزي يا ۱۶ ساعته يا ۱۲ ساعته با حضور پزشكان متخصص و مجرب در برخي هتلهاي محل اسكان عمره گزاران در مكه و مدينه فعال شده اند و همچنين دو درمانگاه در مسير مدينه منوره به مكه مكرمه و مسير جده به مدينه منوره به صورت شبانه روزي به زائران خدمات رساني ميكنند.
مهندس اوحدي به زائران توصيه كرد: اگر لازم است داروي خاصي را با خود در طول سفر همراه داشته باشد، حتماً نسخه پزشك را با خود همراه داشته باشد و باقي داروهاي مورد نياز از طريق هيئت پزشكي حج و زيارت در مدينه منوره و مكه مكرمه در صورت نياز به زائران ارائه ميشود.
انجام ۱۰۰پرواز عمره در طول هفته / اعزام زائران در قالب ۷ هزار كاروان به عمره
وي با بيان اينكه ۳۷۰ دستگاه اتوبوس بصورت روزانه در اختيار عمره گزاران ايراني قرار دارد، گفت: ۷ هزار كاروان در طول ۵/۶ ماه موسم عمره مفرده با برنامه ريزيهاي صورت گرفته سازماندهي شده است و در حال حاضر حدود ۱۰۰ پرواز عمره از ۲۰ ايستگاه پروازي كشور به مقصد عربستان انجام ميشود و ۶ شركت حمل و نقل در عربستان به عمره گزاران ايراني خدمات رساني ميكنند.
اسكان عمره گزاران ايراني در ۴۶ هتل در مكه و ۲۷ هتل در مدينه منوره
رئيس سازمان حج و زيارت ادامه داد: در طول موسم عمره ۴۶ هتل در مكه مكرمه و ۲۷ هتل در مدينه منوره كه جمعاً ۶۰ هزار تخت را شامل ميشود، براي اقامت زائران ايراني در نظر گرفته شده است.
در صدور ويزاي عمره ۱۲ روز جلو هستيم
مهندس اوحدي بيان كرد: روزانه ۵ تا ۶ هزار ويزا براي عمره گزاران ايراني در كنسولگريهاي عربستان در تهران و مشهد صادر ميشود و امروز كه در خدمت شما هستيم با برنامه ريزيهاي دقيق صورت گرفته و با تلاشهاي همكارانك در بخشهاي انفورماتيك، ويزا و اعزام سازمان، براي ۱۲ روز ويزاي ذخيره داريم يعني ويزاي زائراني كه قرار است در ۱۲ روز آينده به سرزمين وحي اعزام ميشوند، صادر شده است.
وي خاطرنشان كرد: سفر عمره در كشور ديگري انجام ميگيرد و ارائه خدمات در كشور ديگر سختيهاي خودش را دارد و همه چيز در اختيار ما نيست. از اين روز لازم است زائران با سعه صدر بيشتر را با مسائل مواجه شوند.
رئيس سازمان حج و زيارت بيان كرد: برخي تأخيرهاي اتفاق افتاده در پروازها در اختيار سازمان حج و شركتهاي هواپيمايي نيست و موضوع تأمين امنيت زائران از اهميت ويژه اي برخوردار است و از اين رو تمام تلاش خود را داريم تا حداقل تأخير در پروازهاي عمره گزاران وجود داشته باشد.
رعايت اخلاق سفر از لوازم قبولي حج و عمره
مهندس اوحدي با اشاره به فرمايش رهبر معظم انقلاب در ديدار با دست اندركاران حج سالجاري گفت: ايشان فرمودند از لوازم قبولي حج و عمره رعايت اخلاق در سفر است و از آنجايي كه زائران ايراني سفيران جمهوري اسلامي در ميان زائران ساير كشورهاي اسلامي هستند، لازم است بر رعايت اخلاق اسلامي و همدلي با ساير همسفران و زائران ساير كشورهاي اسلامي اهتمام ويژه ورزند.
وي از روحانيون و مديران راهنماي كاروانها و مديران ثابت هتل خواست با رعايت هماهنگي و همدلي و بر اساس دستورالعملهاي سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري در راستاي ارائه بهترين خدمات به زائران و ضيوف الرحمان تلاش كنند.
رئيس سازمان حج و زيارت توضيح داد: حجم كار سنگيني در پشت صحنه عمليات عمره در بخشهاي اجرايي از جمله هتلها و آشپزخانهها و ساير بخشها انجام ميگيرد و اگر بعضاً نقص و كاستي در جايي وجود داشت، لازم است عمره گزاران محترم با سعه صدر برخورد نموده و زحمات خدمتگزاران خود را ناديده نگيرند.
مهندس اوحدي با اشاره به ساخت و سازهاي مرتبط با طرح توسعه مسجدالحرام توصيه كرد: از آنجايي كه برخي مسيرها تا رسيدن به بيت الله الحرام طولانيتر شده، مديران و عوامل كاروان و زائران جوان كاروان به كهنسالان و بيماران كمك كنند تا آنان نيز حداكثر بهره را از اين سفر معنوي داشته باشند و دچار مشكل نشوند.
وي ضمن تأكيد به پرهيز از بازارگرديها در طول اين سفر معنوي گفت: با توجه به كوتاهي سفر عمره لازم است در طول اين سفر معنوي بدنبال چيزهايي باشيم كه تنها در آنجا هست و در جاهاي ديگر وجود ندارد و آن توفيق زيارت حرم شريف نبوي (ص) و حضرت فاطمه (س) و ائمه مظلوم بقيع (ع) و بيت الله الحرام است كه بايستي تا حد توان از اين فرصت معنوي پيش آمده، بهره مند شويم.
مهندس اوحدي در پايان بر رعايت و احترام به قوانين و مقررات كشور ميزبان تأكيد كرد.
در ابتداي اين همايش حجت الاسلام و المسلمين رحماني مدير حج و زيارت استان تهران نيز گفت: بحمدالله با تلاش و همت خدمتگزاران زائران در سازمان حج و زيارت و بعثه مقام معظم رهبري عمره جاري از نيمه دوم صفر آغاز شد و اولين گروه از زائران عمره سالجاري را زائران تهراني تشكيل دادند كه ۲۶ آذرماه به سرزمين وحي اعزام شدند.
وي با بيان اينكه خوشبختانه قيمت تمام شده عمره سالجاري كاهش چشم گيري داشته است، افزود: در جلسه اي كه خدمت استاندار محترم تهران رسيديم، ايشان اقدامات و تلاشهاي صورت گرفته در خصوص كاهش هزينه عمره را مورد تحسين قرار دادند.
مدير حج و زيارت استان تهران ضمن تأكيد بر حضور منظم و مستمر عمره گزاران تهراني در كلاسهاي آموزشي كه در ايران و در مدينه منوره براي آموزش مناسك به زائران برگزار ميشود، ادامه داد: عمرهگزاران مطالبات و خواستههاي خود از سازمان و دفاتر زيارتي را در جلسات توجيهي و آموزشي مطرح نمايند تا از نظرات آنان در تصميم گيريها بهره جويي شود.
حجت الاسلام رحماني ضمن اشاره به كوتاهي زمان سفر عمره گزاران، اضافه كرد: زائران در رعايت احترام به يكديگر و رعايت مقررات كشور ميزبان اهتمام ويژه داشته باشند و انتظار ما اين است كه حجاج و عمره گزاران كشورمان بهترين زائران در ميان زائران كشورهاي اسلامي باشند.
در اين همايش نماينده حراست سازمان حج و زيارت نكات در خصوص رعايت مسائل امنيتي به زائران عمرهگزار توصيه كرد.
همايش بزرگ زائران عمره و حج استان تهران كه در ايام عمره و تمتع به همت بعثه مقام معظم رهبري و سازمان حج و زيارت در سالن سرپوشيده استاديوم آزادي برگزار ميشود با استقبال چشمگير زائران مواجه شد.
عكس / كمال الدين شاهرخ