استاد اخلاق حوزه مطرح كرد:
وحدت اسلامي؛ هر كس به اندازه توان خود
حجت الاسلام والمسلمين توكل با اشاره به لزوم تلاش همهجانبه براي تحقق وحدت اسلامي تاكيد كرد: هر كسي به اندازه توان و امكاناتي كه دارد بايد براي وحدت مسلمانان كار كند. فعاليتهاي روحانيان و علما در مكه و مدينه خيلي محدود شده است. با دوربينهاي مداربسته مواظب هستند كه يك روحاني ايراني با افراد غيرايراني ارتباط نگيرد و با آنها سخن نگويد و به شدت هم برخورد ميكنند.
استاد برجسته اخلاق با اشاره به اينكه نبايد به بهانه انفاق و كار خير مانع از حج و عمره شد گفت: اينكه ميگويند مردم به عمره نروند و به جاي آن دست به كار خير بزنند و انفاق كنند، اشتباه محض است. انجام هر عمل خيري نيازمند پاكي باطن است. كسي انفاق ميكند و كار خير ميكند كه پاكي و طهارت باطن داشته باشد. عمره مفرده و حج تمتع باعث طهارت روح است تا بتوان كار خير انجام داد.
حجت الاسلام والمسلمين استاد سيد رحيم توكل، همچنين با تاكيد بر اهميت مكه و مدينه افزود: كسي كه براي رضاي خدا به عمره مشرف ميشود، مطمئنا در كنار آن انفاق هم ميكند و كار خير هم انجام ميدهد. اين دو در برابر هم نيستند كه بگوييم عمره نرويم تا بتوانيم انفاق كنيم. عزت مسلمانها از عزت مكه و مدينه و عزت حج است. كعبه نبايد خلوت بماند. رفتن به عمره باعث عزت اسلام و مسلمانهاست و نبايد از آن چشمپوشي كرد.
وحدت اسلامي؛ هر كس به اندازه توان خود
حجت الاسلام والمسلمين توكل با اشاره به لزوم تلاش همهجانبه براي تحقق وحدت اسلامي تاكيد كرد: هر كسي به اندازه توان و امكاناتي كه دارد بايد براي وحدت مسلمانان كار كند. فعاليتهاي روحانيان و علما در مكه و مدينه خيلي محدود شده است. با دوربينهاي مداربسته مواظب هستند كه يك روحاني ايراني با افراد غيرايراني ارتباط نگيرد و با آنها سخن نگويد و به شدت هم برخورد ميكنند.
اين استاد درس خارج حوزه علميه قم با اشاره به امكان ميزباني از مسلمانان كشورهاي مختلف در بعثه افزود: در بعثه ميتوانيم اقدامات مناسبي انجام بدهيم و افراد مختلف را دعوت كنيم و با آنها صحبت كنيم و درباره افراطيگريهاي وهابيت با آنها گفتگو و اطلاعرساني كنيم. براي ارتباط بهتر با مسلمانان ديگر كشورها كه در موسم حج يا عمره حضور پيدا ميكنند هم ميتوانيم در فرصتهايي كه پيش ميآيد سايتهاي اينترنتي مناسب را به آنها معرفي كنيم تا بتوانند مطالعه كنند.
«خان الامين»؛ افسانهسازي دشمنان شيعه
وي در ادامه با تاكيد بر لزوم استفاده از فرصت حضور در سرزمين وحي براي شبههزدايي و روشنگري درباره تحريف عقايد شيعيان گفت: يكي از مسئوليتهاي اصلي علما و روحانياني كه به عمره يا تمتع مشرف ميشوند، شبههزدايي است. تبليغات منفي بسياري عليه ما صورت ميگيرد و نكات منفي و نادرستي درباره ما به مسلمانان ميگويند و اعتقادات ما را تحريف كردهاند كه بايد درباره اين موارد روشنگري كنيم. يك سني را در مكه ديدم كه به من گفت: «شما به جاي تكبير آخر نماز، سه بار ميگوييد «خان الامين» و معتقديد جبرئيل در جريان وحي خيانت كرده و به جاي آنكه بر حضرت علي عليهالسلام وحي نازل كند بر حضرت محمد صلياللهعليهوآله نازل شده است. به او گفتم اينطور نيست و اين حرفها دروغ است. او هم خوشحال شد از اينكه حقيقت را دريافته است.
استاد اخلاق حوزه علميه قم، همچنين با اشاره به حديثي تاكيد كرد: ما شيعيان بايد با عملكرد خودمان، ديگر مسلمانان را جذب كنيم و ثابت كنيم كه شبههها و ادعاهايي كه عليه ما مطرح ميشود نادرست است. همانطور كه ائمه عليهالسلام هم فرمودهاند: «كونوا لنا زينا و لاتكونوا علينا شينا». همين برخورد و رفتار ما ميتواند تاثيرات مثبتي به جاي بگذارد. همين كه ما در نماز مقدم باشيم و آن را به تاخير نيندازيم ميتواند تاثير بسيار خوبي بگذارد. نفس رفتار ما مهم است. اگر ديگر مسلمانان از ما رفتار خوب ببينند، بسياري از شبهات و تبليغات منفي بيتاثير ميشود.
انقلاب دروني حج را بايد حفظ كرد
اين استاد درس خارج حوزه علميه قم با اشاره به تاثيرات دروني سفر حج گفت: حج تمتع و عمره مفرده انقلاب در باطن انسان ايجاد ميكند، اما بايد اين انقلاب را حفظ كنيم. بايد بدانيم چطور ميتوانيم آن را حفظ كنيم و چه عواملي باعث كمرنگ شدن تاثيرات حج و عمره ميشود. بايد مراعات كنيم. در رأس اسبابي كه ميتواند آن تحول و انقلاب دروني را از بين ببرد، بيتوجهي ما و جذب شدن به دنياست. انس با قرآن، اداي نافلهها، نماز اول وقت و مطالعه ميتواند باعث حفظ دستاوردهاي سفر حج باشد.
وي همچنين درباره هزينههاي بعد از سفر حج تاكيد كرد: ممكن است وليمه حج جزء شأن كسي باشد، اما اگر وليمه ندادن جزء شأن حاجي نيست، لازم نيست بدهد و ميتواند به جاي آن جهيزيه عروس بدهد و كار خير كند. اگر وليمه دادن خرج غيرضروري است، بايد در جاي ديگري خرج كنند. مردم هم انتظار ندارند كسي كه چند بار به عمره مشرف شده، هر بار وليمه بدهد.
اين استاد اخلاق حوزه علميه در پايان درباره وظايف روحانيان در سفر حج گفت: وهابيت به فضل خدا در پرتگاه سقوط قرار گرفته است و به همين دليل رفتار بسيار تندي با شيعيان دارد. حتي مانع از بازديد زائران از كوه احد و مسجد سبعه و ديگر محلها ميشوند و از توقف در بقيع جلوگيري ميكنند. اما به هر حال روحانيان بايد در تمتع يا عمره از فرصت بسيار عالياي كه دارند استفاده كنند و احكام دين را آموزش بدهند و معارف اسلامي را انتقال بدهند. خيلي از حاجيان در همين جلسات منقلب شدهاند.