قاضی دیوان عالی کشور:

زائران حج و عمره در سوغاتی و ولیمه اسراف نکنند

سوغاتی خریدن و ولیمه دادن هر دو مستحب است. هم هدیه و سوغاتی پسندیده و سفارش شده است و هم ولیمه دادن برای سفر حج از مستحبات است و در این زمینه‌ها روایت داریم. اما آنچه زائران ما باید رعایت کنند، اعتدال و میانه‌روی و دوری از اسراف و زیاده‌روی است.

حجت‌الاسلام والمسلمين جعفر قدياني در گفت وگو با خبرنگار پايگاه اطلاع‌رساني حج، در پاسخ به اين سوال كه آيا مي‌توان به جاي تشرف به عمره مفرده، انفاق كرد؟ تاكيد كرد: هر كار مستحبي جايگاه خودش را دارد. اگر كساني چند بار به عمره مفرده مشرف شده‌اند، براي آنها بهتر است كه به كار خير ديگري دست بزنند؛ مثل تهيه جهيزيه براي نوعروسان. اما براي كسي كه بار اول است، عمره هم يك امر مستحب است.
وي افزود: حتي بعضي‌ها فتوا به وجوب حج داده‌اند براي كساني كه توانايي دارند. همچنين بعضي از فقها براي رفتن به عمره فتوا داده‌اند كه اگر كسي توانايي آن را دارد، يك بار در عمر واجب است.
اين روحاني كاروان تصريح كرد: هر كار مستحبي نسبت به كارهاي مستحب ديگر ممكن است داراي يك درجه از فضيلت باشد. اما به هر حال هيچكدام جاي ديگري را نمي‌گيرد. اگر كساني مكررا مشرف شده‌اند، براي آنها بهتر است كار خير ديگري انجام دهند.
اين قاضي ديوان عالي كشور همچنين در تشريح اهميت مسئله وحدت مسلمانان گفت: يكي از فلسفه‌هاي حج كه در سوره مباركه حج هم به آن تصريح شده، «ليشهدوا منافع لهم» است. مردم از اقصي نقاط جهان اسلام به سرزمين وحي مشرف مي‌شوند و از نزديك نسبت به مسائل و مشكلات سياسي و اقتصادي يكديگر آگاهي پيدا مي‌كنند و هر كس در حد امكان، مي‌تواند مشكلات برادران ديني خودش را در جهان حل كند.
وي افزود: اينكه مسلمان‌ها از تمام نقاط عالم در يك نقطه مثل مكه يا مدينه جمع مي‌شوند، عامل وحدت است. به‌خصوص كه ما اين وحدت را عملا تمرين مي‌كنيم. همه در يك روز عرفه از روز ظهر نهم در عرفه مي‌مانند، در شب دهم در مشعرالحرام مي‌مانند، همه در يك روز جمرات را رمي مي‌كنند، اين اعمال افزون بر اينكه قربة الي الله انجام مي‌شود و عبادي هستند، يك تمرين وحدت است و بدين وسيله تمرين مي‌كنيم كه يك كار را با هم انجام بدهيم. حضور در مشاهد مشرفه نيز نقطه آغازي است كه از مشكلات هم آگاه بشويم و آن را حل كنيم.
اين روحاني كاروان همچنين تصريح كرد: امروزه با موانعي كه متصديان امور حرمين شريفين ايجاد كرده‌اند، سعي مي‌كنند به ظاهر عبادي اعمال حج اكتفا بشود و مردم با هم گفتگو نكنند و دور هم جمع نشوند و از گفتگوي ما ايراني‌ها با ديگران در حرمين شريفين جلوگيري مي‌كنند. اما اگر اين موانع نبود، مسلمانان مي‌توانستند آزادانه با هم تماس و گفتگو داشته باشند و درباره مشكلات جهان اسلام با هم حرف بزنند.
حجت‌الاسلام قدياني با تاكيد بر لزوم حفظ دستاوردهاي سفر حج و عمره گفت: امام صادق عليه‌السلام مي‌فرمايد: وقتي حاجي مناسك حج را انجام داد، گناهان او بخشيده مي‌شود، مثل كودكي كه تازه به دنيا آمده است و خداوند نوري در پيشاني او قرار خواهد داد كه راه را به او نشان خواهد داد تا وقتي آن را با گناه از بين نبرده است.
وي ادامه داد: حاجيان و عمره‌گزاران بايد ارتباط خود را با خدا ببشتر كنند و خدا را هميشه در تمام شئون زندگي خود حاضر و ناظر ببينند. وقتي در مكه هستيم احساس مي‌كنيم به خدا نزديك‌تريم. وقتي با خدا مناجات مي‌كنيم انگار از نزديك با خداوند مناجات مي‌كنيم. امام فرمود: «عالم محضر خداست.» شرايط مكه و مدينه به‌گونه‌اي است كه خدا را بيشتر حس مي‌كنيم. اما بايد همين دقت‌ها را بعد از سفر حج يا عمره هم حفظ كنيم.
اين روحاني كاروان افزود: در بازگشت از حرمين شريفين هم بايد نزديك بودن به خدا و حاضر و ناظر بودن خدا در همه لحظه‌هاي زندگي را حس كنيم و هر كار خير يا خداي نكرده حتي اگر شيطان مي‌خواهد ما را به گناهي سوق بدهد، حواس‌مان باشد كه در محضر خدا هستيم و اينطور بتوانيم دستاوردهاي معنوي حج و عمره را حفظ كنيم.
وي همچنين با اشاره به لزوم احتراز از زياده‌روي و خرج‌هاي اضافي بعد از سفر حج و عمره افزود: سوغاتي خريدن و وليمه دادن هر دو مستحب است. هم هديه و سوغاتي پسنديده و سفارش شده است و هم وليمه دادن براي سفر حج از مستحبات است و در اين زمينه‌ها روايت داريم. اما آنچه زائران ما بايد رعايت كنند، اعتدال و ميانه‌روي و دوري از اسراف و زياده‌روي است.
حجت‌الاسلام والمسلمين جعفر قدياني در پايان تاكيد كرد: حتي الامكان سعي كنيم خواسته‌هايي كه در محضر رسول‌الله داريم، اول حل مشكلات جهان اسلام و مشكلات مسلمين را از خداوند بخواهيم و در مرحله بعد مسائل و مشكلات خودمان را عرض كنيم.
وي يادآور شد: همانطور كه حضرت زهرا سلام‌الله‌عليها همينطور بودند و امام حسن عليه‌السلام فرمود مادرم شب تا صبح همسايه‌ها را دعا مي‌كرد. پرسيدم چرا براي خودتان دعا نمي‌كنيد؟ فرمود الجار ثم الدار. زائران بيت‌الله‌الحرام كه رفتند و به حرمين شريفين رسيدند، اول به ياد مشكلات ديگران و مشكلات جهان اسلام باشند و بعد همسايه‌ها و فاميل و دوستان و آخر سر هم به فكر خودشان و حوائج خودشان باشند.