اخبار حج و زیارت در رسانهها ۱۳ بهمن ماه
اخبار حج و زیارت در رسانهها / یکشنبه ۱۳ بهمن ماه سال ۹۲
آيا زنان ايراني را در عربستان به اسارت بردند؟
آمار عمره رمضان كاهش مييابد/ سوريهاي مقيم سوريه، نميتوانند به عمره بروند
آموزش مجازي زائران عمره گزار هرهفته برگزار ميشود
مكه و مدينه بايد از كنترل وهابيون خارج شوند
پيشثبت نام جديد «عتبات عاليات» براي تعطيلات نوروزي آغاز شد
اعزام ۴۷نيروي تخصصي از ستادبازسازي عتبات عاليات خراسان رضوي به نجف اشرف
مجله آمريكايي: ۴۳ درصد از فارغ التحصيلان عربستاني بيكار هستند/ مسوولين: بيكاري وجود ندارد
تظاهرات شماري ازمردم لبنان مقابل سفارت عربستان در بيروت
فرستاده ويژه شاهزاده سعودي، اميرشرعي «جبهه النصره»
اتهام زني به ايران وادامه فرافكني ۱۴مارس
سعوديها بيشترين تلفات را در جنگ سوريه دادهاند
بزرگترين پايگاه جاسوسي از شيعيان در رياض
عربستان سعودي؛ نظامي سركوبگر با كارويژه نقض حقوق بشر
مراكز تربيت وهابي در عربستان (۱۸+)
يك چهارم مردم عربستان زير خط فقر زندگي ميكنند
هدف اوباما از سفر به عربستان چيست؟
نام جعلي عربستان براي مملكت سعودي
اكونوميست: عربستان چيزي از دموكراسي نميداند
درخواست رئيس مجلس عراق از نخست وزير
تعيين ضرب الاجل براي خروج تروريستها از استان الانبار عراق
عبدالله گل: مسئله سوريه براي ايران مسئله مرگ و زندگي است
كشورهاي غربي به فكر دور كردن خطر بازگشت تروريستهاي سوريه به خود هستند
مقام روس: طرح مساله دولت انتقالي در سوريه، در دور بعدي مذاكرات ژنو بعيد نيست
ديوار نوشتههاي دعوت كننده به تشيع در الجزاير؛ آرامش را از مسوولين سلب كرد
فاش شدن حضور گسترده دختران فرانسوي در جهاد نكاح سوريه
خبرنگار جواني كه پوتين به او مدال شجاعت داد
روز پركار وزير خارجه ايران در مونيخ
• اخبار حوزه اجرايي و عملياتي حج و عمره
۱۲/۱۱/۹۲ عرش نيوز
آيا زنان ايراني را در عربستان به اسارت بردند؟
به گزارش عرش نيوز: من اين ادعا را باور نكردم. اصلاً در مخيله من چنين چيزي نميگنجيد. به عقل من بعيد بود مسئولان جمهوري اسلامي كمترين غيرتي را براي دفاع از نواميس شيعه نشان ندهند. از چند نفر در اين رابطه تحقيق كردم. كسي اطلاع دقيقي نداشت.
چند روز پيش در متن مصاحبه آقاي مقداد رحيمي حاجي آبادي، كارگردان مستند قربانگاه زائران با موضوع مظلوميت حجاج ايراني كه در بسياري از پايگاههاي خبري منتشر شده بود دوباره به همين ادعا برخورد كردم:
” ماجراي حج سال۶۶ خيلي دردناك است. بسياري از مردم ما به بدترين نحو كشته شدند. تعدادي از زنان شوهردار كشور ما را به اسارت گرفتند و مجبورشان كردند كه با مردان عرب ازدواج كنند. اما ما در مقابل اين جنايتها فقط سكوت كرديم. “
من هنوز هم اميدوارم اين خبر دروغ باشد. به نظر ميرسد با توجه به انتشار وسيع اين مصاحبه در اغلب سايتهاي داخلي لازم است يكي از نهادهاي رسمي كشور مانند وزارت امور خارجه، وزارت كشور يا بنياد شهيد و امور ايثارگران چنين ادعايي را تكذيب كند.
اما اگر خداي ناكرده اين واقعه تلخ، صحت داشته باشد و يا بي تفاوتي مسئولان براي تكذيب اين مطلب منجر به تقويت اين شائبه در تاريخ بشود، نسلهاي آينده، اصل اسلامي بودن اين نظام را زير سؤال خواهند برد. مگر ميشود در دوره فتحعلي شاه نالايق و بي غيرت كه روسيه ابرقدرت دنيا بود و توانست با تحميل قرارداد تركمانچاي، ايران را به حياط خلوت خود تبديل كند، گريبايدف سفير متكبر روس، بعد از بازداشت چند زن گرجي مسلمان در تهران و عزم عودت آنان به دولت متبوعش با خشم مردم و فتواي انقلابي ميرزا مسيح مجتهد استرابادي مواجه گرديده و به گورستان تاريخ بپيوندد، آن وقت در دوران اقتدار نظام مقدس اسلامي ايران، مسئولان اين كشور در قبال به تاراج رفتن ناموس خويش مُهر سكوت و بي غيرتي بر لب بزنند؟ !
البته در انس و مراوده پيدا و پنهان برخي اربابان زر و تزوير با شيوخ رياض كه ديپلماسي ايران را در مقابل زياده خواهيهاي جوجه دولت سعودي، فشل كرده است شكّي نيست؛ ولي به هر حال مسئله ناموس كه جانبازي در راه صيانت از حريم آن تكليف ديني است از جايگاه ديگري برخوردار است. در آيين ما كشيده شدن خلخال از پاي زن يهودي هم سزاوار غصه خوردن و دق كردن است چه برسد به اينكه زن عفيف شيعه را به غنيمت ببرند. لا حول و لا قوة الا بالله.
ما همچنان منتظر واكنش رسمي مسئولان درباره ميزان صحت و سقم اين خبر ميمانيم. انشاءالله كه كار به قضاوت تاريخ نكشد. /مهرورزي
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: شفقنا
آمار عمره رمضان كاهش مييابد/ سوريهاي مقيم سوريه، نميتوانند به عمره بروند
معاون وزارت حج عرسبتان از تلاش اين كشور براي كاهش تعداد عمره گزاران در موسم عمره رمضان خبر داد.
به گزارش شفقنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج، بندر حجار وزير حج عربستان اعلام كرده است: شخصا بر اجراي مراحل مختلف طرح عملياتي استقبال از كاروانهاي زائران حرمين شريفين در موسم جديد عمره نظارت دارد.
همچنين مسئولان امور عمره و بخشهاي ديگر وزارت حج عربستان اعلام كرده اند بازديدهاي ميداني در خصوص نحوه خدماتي رساني به عمره گزاران از لحظه ورود تا لحظه خروجشان انجام ميدهند.
حاتم قاضي معاون وزارت حج عربستان اعلام كرده است وزارت حج عربستان براي كاهش تعداد عمره گزاران در خلال ماه مبارك رمضان به سبب ادامه اجراي طرح توسعه مسجدالحرام به ويژه صحن طواف تلاش ميكند.
به نوشته الرياض، قاضي در عين حال خبر كاهش عمره گزاران سوري البته كساني كه در خارج از سوريه اقامت دارند را تكذيب كرد و گفت: تعداد عمره گزاران سوري كه از خارج سوريه براي اداي مناسك عمره مشرف شده اند به بيش از سه هزار نفر ميرسد.
خاطر نشان ميشود مقامات عربستان براي دومين سال پياپي مانع شركت مردم سوريه در موسم حج تمتع شدند و از ورود عمره گزاران سوري از داخل سوريه هم در اقدامي كاملا سياسي جلوگيري ميكنند.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: شفقنا
آموزش مجازي زائران عمره گزار هرهفته برگزار ميشود
آموزش مجازي زائران عمره گزار در مباحث احكام و مناسك، آداب عمره و زيارت، تاريخ، سيره و اماكن، امنيت سفر، بهداشت و سلامت و اسرار و معارف عمره هر هفته برگزار ميشود.
به گزارش شفقنا، حجت الاسلام حميد احمدي، مدير آموزش معاونت فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري در گفت و گو با پايگاه اطلاع رساني حج با اشاره به برگزاري دورههاي آموزش مجازي ويژه زائران عمره گزار، گفت: برنامههاي آموزش مجازي از طريق پيامك به زائران اطلاع رساني ميشود.
وي افزود: آموزش مجازي زائران عمره گزار از اول دي ماه آغاز شده و به صورت هفتگي در مباحث احكام و مناسك، آداب عمره و زيارت، تاريخ، سيره و اماكن، امنيت سفر، بهداشت و سلامت و اسرار و معارف عمره ادامه دارد.
مدير آموزش معاونت فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري افزود: زائران ميبايست قبل از شروع كلاسهاي مجازي با مراجعه به سامانه آموزش مجازي زائران به نشاني اينترنتيhttp://zaer.hajj.irاقدام به ثبت نام كرده و نرم افزار مربوط به كلاس آنلاين كه در صفحه اصلي سامانه موجود است را نصب كنند.
وي همچنين با اشاره به دورههاي آموزش حضوري يادآور شد: آموزش حضوري زائران عمره گزار با توجه به بخشنامه اعلام شده به مناطق هم اكنون در حال برگزاري است كه در آن زائران با مباحث احكام و مناسك، آداب عمره وزيارت، تاريخ، سيره و اماكن و اسرار و معارف عمره آشنا ميشوند.
حجت الاسلام احمدي با بيان اينكه آموزشهاي حضوري سه جلسه در ايران، سه جلسه در مدينه و يك جلسه در مكه براي زائران برگزار ميشود، حضور در جلسات آموزشي را براي زائران الزامي دانست.
تاريخ خبر: ۱۰/۱۱/۹۲ خبرگزاري: ۵۹۸
مكه و مدينه بايد از كنترل وهابيون خارج شوند
به گزارش ۵۹۸، به نقل از خبرگزاري فارس، پايگاه روسي «ايرانرو» كه بهطور تخصصي به مسائل مربوط به ايران ميپردازد، در يادداشتي به قلم «ولاديمير يفيموف»، نوشت: تصادفي نيست كه شمار كثيري از روحانيت برجسته اسلامي در طول دهها سال به منظور حفظ وحدت امت اسلامي و احياي عدالت تاريخي و اجتماعي به حذف مكه و مدينه حرمين مقدس بزرگ اسلام، از حدود اختيارات پادشاه عربستان سعودي و گذاشتن آنها تحت حاكميت همه مسلمين دعوت مينمودند.
اين پايگاه روسي ادامه داد: حالا ظاهراً زمان آن رسيده است كه يك ارگان ويژه بين المللي از نمايندگان همه دولتهاي اسلامي، صرف نظر از كثرت جمعيت آنها، تشكيل شود تا اداره امور و نگهداري اين دو شهر مقدس مسلمانان را كه ۱۰۰ سال پيش وهابيون با توسل به زور و به كمك امپراطوري بريتانيا نظارت بر آنها را به انحصار خود در آوردند، بر عهده خود بگيرد.
يفيموف خاطرنشان كرد: امپراطوري بريتانيا و نيز سرهنگ و جاسوس ماجراجوي بريتانيايي كه به روابط جنسي غيرسنتي علاقهمند بود و لقب «لورنس عربستان» را دريافت كرد، با عنايت به منافع سودجويانه خود به ظهور عربستان سعودي بر روي نقشه سياسي جهان و ورود مكتب وهابي، ايدئولوژي تجاوزكارانه اين رژيم به صحنه سياسي خاورميانه مساعدت نمودند.
يادداشت فوق پس از تشريح ريشههاي مكتب وهابيت، تصريح ميكند: اين جريان فكري بعد از وفات جمال عبدالناصر رهبر شناخته شده ملت عرب و در نتيجه استفاده ملك فهد پادشاه عربستان سعودي از سلاح نفتي عليه غرب در جريان جنگ اعراب و اسراييل در اكتبر سال ۱۹۷۳، تحرك نيرومندي دريافت كرد. در آن زمان قيمتهاي نفت به ميزان ۴ برابر افزايش يافت كه عربستان سعودي بر اثر اين تحول ثروتمند شده و نفوذ آن در جهان عرب و اسلام تقويت گرديد. در جده (شهر بزرگ دوم عربستان سعودي) سازمان كنفرانس اسلامي (شبيه به سازمان ملل در جهان اسلام) و جنب آن، بانك توسعه اسلامي به عنوان وسيله اعمال نفوذ مالي وهابيون در كشورهاي اسلامي ايجاد شدند. بعد از مداخله شوروي در افغانستان در سال ۱۹۷۹، عربستان سعودي، ايالات متحده و پاكستان پيماني را تشكيل دادند كه اساس گسترش وهابيت در خارج از جهان عرب و ايجاد ارتش شبه نظاميان وهابي براي جنگ عليه اتحاد شوروي را تشكيل داد. در همان زمان در خاك پاكستان مدارس سلفي ايجاد شدند كه آنجا نظريه پردازان وهابيت افراطي موسوم به جريان تكفيري، به شست و شوي مغزي مردم ميپرداختند. سپس «مجاهدين» با طي كردن دوره آموزش نظامي به كمك سازمان سيا، از تجربه جنگ و اعمال تروريستي در نبردها با ارتش شوروي برخوردار ميشدند. درهمان زمان اصول و مباني سازمان اسامه بن لادن پي ريزي شد كه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ اقتدار خود را به رخ آمريكا كشيد. ولي قبل از آن در سال ۱۹۸۶، ملك فهد پادشاه عربستان سعودي، لقب «خادم حرمين» را به خود اختصاص داد و بدين وسيله وهابيون زمام امور حرمين اسلامي را به انحصار خود درآوردند.
اين گزارش افزود: در حال حاضر، فقط يك درصد مسلمانان خود را وهابي ميدانند و در مقابل اسلام سنتي قرار گرفتهاند در حالي كه تا ۱۰ درصد سنيها تحت تأثير آنها قرار دارند. وهابيت فقط در عربستان سعودي و قطر به رسميت شناخته شد و تا قبل از سقوط طالبان، ايدئولوژي اين جنبش بود. عده زيادي بدون درك ماهيت وهابيت، خود را پيرو آن اعلام ميكنند. آنها بدين وسيله بر تعلق خود به جناح راديكال اسلام تأكيد ميكنند و نشان ميدهند كه حاضرند خون «كفار» و مسلمانان را براي رسيدن به اهداف سياسي خود بريزند. به عبارت ديگر، وهابيت اغلب با تروريسم پيوند ميخورد.
• اخبار حوزه عتبات
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: عصر ايران
پيشثبت نام جديد «عتبات عاليات» براي تعطيلات نوروزي آغاز شد
پيش ثبتنام جديد عتبات عاليات براي اعزام از تاريخ ۲۱ اسفند ۹۲ تا ۳۱ خرداد ۹۳ از امروز ۱۲ بهمن آغاز شد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده از سوي اين سازمان حج و زيارت، متقاضيان تشرف به عتبات عاليات كه مايل به اعزام از تاريخ ۲۱ اسفند ۹۲ تا ۳۱ خرداد ۹۳ هستند، ميتوانند از ساعت ۹ صبح روز شنبه ۱۲ بهمن لغايت ساعت ۲۴ روز سهشنبه ۲۲ بهمن ماه سال جاري با مراجعه به سامانه پيش ثبتنام عتبات عاليات به نشاني http://atabat.haj.ir و تكميل فرم مربوطه براي خود و همراهانشان پيش ثبتنام نمايند.
بر اساس اعلام سازمان حج و زيارت نتايج قرعه كشي اين دوره از پيش ثبت نام ها، روز شنبه ۹۲. ۱۱. ۲۶ بر روي سامانه پيشثبت نام عتبات عاليات اين سازمان قابل رؤيت خواهد بود و متقاضيان يايستي بر اساس زمان تعيين شده براي هريك از اولويتها براي قطعي نمودن ثبت نام خود اقدام نمايند.
متقاضيان اعزام به عتبات ميتوانند به دو روش ثبت نام در گروههاي ۱ تا ۷ نفره (ثبت نام در اين روش حداقل ۱ نفر و حداكثر تا ۷ نفر ميباشد) و يا ثبت نام در گروههاي ۳۵ نفره (ثبت نام در اين روش ميبايست حتماً ۳۵ نفر كامل باشد) اقدام نمايند.
گفتني است پس از اتمام مهلت پيش ثبت نام، امكان تغيير نام و مشخصات افراد ثبت نام شده ميسر نميباشد.
لازم است متقاضيان داراي گذرنامه با اعتبار حداقل ۶ ماه از تاريخ اعزام باشند و همچنين فرزندان بالاي ۱۷ سال بايستي براي ثبت نام گذرنامه مستقل داشته باشند.
لازم به يادآوري است فقط افراد پذيرفته شده در قرعه كشي داراي اولويت اعزام بوده و انتقال يا جايگزيني به غير، ميسر نميباشد.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: قدس آنلاين
اعزام ۴۷نيروي تخصصي از ستادبازسازي عتبات عاليات خراسان رضوي به نجف اشرف
به گزارش قدس آنلاين، رييس ستاد بازسازي عتبات عاليات خراسان رضوي با اعلام اعزام ۲۸۰نيروي متخصص ازخراسان رضوي درطول سال جاري افزود: نيروهاي متخصص علاقمند وداوطلب جهت همكاري افتخاري درپروژههاي درحال انجام درعتبات عاليات با مراجعه به دفاتراين ستاد در۲۹شهرستان استان خراسان رضوي يا دفتر مركزي ستادبازسازي عتبات عاليات خراسان رضوي درخيابان طبرسي مشهد مقدس طبق برنامه ريزي اين ستاد اعزام ميگردند ودر دورههاي ۳۰يا ۴۵ روزه با مهندسان ومتخصصان فني مستقر درعتبات عاليات همكاري مينمايند.
جعفر دهنوي همچنين ميزان كمك خراسان رضوي به ساخت صحن حضرت زهرا (س) را بيش از۵۰۰ميليون تومان اعلام نمود وازسال بيش از۵۰۰تن سيمان و۲۰۰تن ميل گرد را ازديگركمكهاي اين استان جهت تسريع درساخت بزرگترين صحن اماكن زيارتي جهان برشمرد.
• اخبار سياسي و اجتماعي عربستان
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: شفقنا
مجله آمريكايي: ۴۳ درصد از فارغ التحصيلان عربستاني بيكار هستند/ مسوولين: بيكاري وجود ندارد
شفقنا (پايگاه بين المللي همكاريهاي خبري شيعه)؛ كشورهاي عربي عضو شوراي همكاريهاي خليج فارس شاهد بالاترين ميزان بيكاري در سطح جهان هستند.
بر اساس گزارش پايگاه مراه الجزيره؛ طبق نوشتههاي مجله آمريكايي «فوربس» در كشوري همچون عربستان انتشار فقر تنها به گروه تحصيل نكرده محدود نشده بلكه ۴۳ درصد از فارغ التحصيلان دانشگاهها و موسسات آموزش عالي بيكار هستند.
مساله اي كه بر وخامت وضع بيكاري در عربستان ميافزايد؛ سخنان مسوولين دولتي از قبيل «خطاب العنزي» سخنگوي وزارت كار سعودي چنين آمارهايي را رد ميكند و به گزارشهاي سازمانهاي داخلي استناد ميكند كه قايل به عدم وجود بيكاري در كشور هستند؛ بر اين عقيده اند كه افراد خود نميخواهند كار كنند.
لازم به ذكر است تعدادي از مسولان سعودي به گزارش داخلي مذكور اعتراض كرده و خواهان برطرف كردن مساله بيكاري به جاي انكار ان شدند.
حقيقت آن است كه نزديك به نيمي از فارغ التحصيلان بيكار هستند؛ اما عجيبتر از اين مساله ناداني و عدم توجه مسوولين به اين پديده و نيافتن راه حل هايي براي آن است.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: باشگاه خبرنگاران
تظاهرات شماري ازمردم لبنان مقابل سفارت عربستان در بيروت
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبكه تلويزيوني پرس تي وي، يكي از زنان تظاهركننده در برابر سفارت عربستان سعودي در بيروت گفت: به نظر ما عربستان سعودي صادركننده شماره يك تروريسم در ميان كشورهاي عرب است. عربستان سعودي از همه گروههاي تكفيري كه مردم را در طرابلس و بيروت و صيدا ميكشند، حمايت مالي ميكند.
يك مرد جوان گفت ما اينجا جمع شده ايم پيامي را به آل سعود بدهيم. اگر آنها همچنان به دنبال كردن ايدئولوژيهاي افراطي خود باشند، ما نميتوانيم با آنها همزيستي داشته باشيم. آنها هر كسي را كه با سياستهاي آل سعود همراهي نميكند دشمن خود فرض ميكنند.
تظاهركنندگان عربستان سعودي را متهم كردند به ناآراميها و فرقه گرايي در سوريه، عراق و لبنان دامن ميزند.
آنها تاكيد كردند آل سعود از پولهاي نفتي خود براي حمايت مالي از گروههاي وابسته به القاعده و تكفيري با هدف بي ثبات كردن منطقه استفاده ميكند. تظاهركنندگان همچنين شعارهايي عليه بندر بن سلطان رئيس دستگاه اطلاعاتي عربستان سعودي دادند. آنها او را يك جنگسالار ناميدند. اخيرا لبنان شاهد موجي از بمبگذاريهاي مرگبار بوده است كه تروريستهاي وابسته به القاعده مسئوليت آنها را پذيرفته اند.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: ايرنا
فرستاده ويژه شاهزاده سعودي، اميرشرعي «جبهه النصره»
به گزارش ايرنا، روزنامه لبناني السفير كه در شماره روز يكشنبه خود تلاش كرده است پرده از اين راز كنار بزند، ميافزايد: اطلاعات بدست آمده حاكي است كه العطوي نيمه سال۲۰۱۳ وارد سوريه شده و براي رسيدن به اين جايگاه بالا در گروه تكفيري جبهه النصره زمان زيادي نداشته اما با طي يك روند غيرمعمول به آن دست يافته است.
العطوي به زمان زيادي براي دستيابي به جايگاهي شرعي نياز داشت بويژه اينكه همه شواهد حاكي است كه قبل از ورود به اين گروه تكفيري هيچ پايبندي به دين و شريعت نداشته و يك عضو فعال در «باشگاه ادبي تبوك عربستان سعودي» بوده است.
به نظر ميرسد كه العطوي به دلايلي مشخص توانسته است بايك پرش از عضوساده جديدجبهه النصره و در كمترين زمان ممكن به امير شرعي اين گروه تكفيري ارتقا پيدا كند و بارزترين و فعالترين آنها بويژه بعد از درگيريهاي اخير جمعي از گروههاي تكفيري با يك گروه تكفيري تروريستي ديگر به نام دولت اسلامي در عراق و شام (داعش) در شمال سوريه شود.
امير در جبهه النصره و عضو باشگاهي ادبي بدون پايبنديهاي ديني؟ ! ، اطلاعات بدست آمده است حاكي هستند كه سلطان بن عيسي العطوي با اين ويژگيها حتي عضو هيات امر به معروف و نهي از منكر تبوك هم بوده است، چرا؟
سلطان بن عيسي روابط نزديكي با شاهزاده فهد بن سلطان بن عبدالعزيز امير تبوك دارد و به دستور اين شاهزاده و به نمايندگي از او در اين هيات عضو ميشود تا دستوراتش را مو به مو به مرحله اجرا گذارد.
كساني كه العطوي را ميشناسند از او ياد نميكنند مگر اينكه روابطش با شاهزاده فهد بن سلطان را ياد آوري كنند.
العطوي كه هيچگونه پايبندي به مسائل شرعي و ديني و اطلاعاتي از احكام و آموزههاي اسلامي نداشته است چگونه در هيات امر به معروف و نهي از منكر تبوك حكم ميداده و براي مردم مجازات تعيين ميكرده است، اين سئوال فقط يك پاسخ دارد و آن «كسب رضايت و اجراي دستورهاي شاهزاده فهد بن سلطان» بوده است.
«عبدالله الوهيط» يك تبعه سعودي به نقش العطوي در جنايات تروريستها در سوريه اشاره ميكند و در پايگاه اجتماعي تويتر مينويسد: العطوي در هيات امر به معروف تبوك فقط از ولي امر خود فهد بن سلطان دستور ميگرفت و نايف آقاي خود (وزير كشور عربستان سعودي كه اكنون مرده است) را ستايش ميكرد و در حقيقت او مخبر و جاسوس آن دو بود.
الوهيط به روابط بين رهبران گروه تكفيري تروريستي جبهه النصره با برخي از شاهزادگان سعودي اشاره ميكند و ميافزايد: برخي از رهبران النصره موظف هستند پيوسته به اميران خود در عربستان سعودي از اوضاع شام گزارش دهند.
چرا ستايش نايف، الوهيط ميگويد: منظورم شاهزاده نايف بن عبدالعزيز است كه مرده، قصه مربوط به مقاله اي ميشود كه العطوي نيمه سال ۲۰۱۲ با عنوان «ديكتاتوري ليبرال» در باره نايف و جايگاهش در عربستان سعودي نوشت و از او تعريف و تمجيد كرد.
السفير در پايان اين گزارش مينويسد: همه اين اطلاعات علامت سئوالهاي زيادي را در مقابل داستان سلطان بن عيسي العطوي قرار ميدهد، چرا به سوريه آمد؟ ، چگونه توانست بسرعت رشد كند و به منصب امير شرعي در جبهه النصره برسد؟ ، العطوي برغم ارتباط نزديكش با شاهزاده فهد بن سلطان چگونه طاغوتها را كافر ميخواند در حاليكه در راس طاغوتها آل سعود قرار دارند؟ ، چرا شاهزاده نايف را تمجيد و ستايش ميكند؟ و چرا الوهيط او را جاسوس شاهزادگان سعودي ميخواند؟
پاسخ به اين سئوالات تنها يك جواب دارد، اكنون حقيقت روابط بين شاهزادگان سعودي با اميران گروههاي تكفيري تروريستي حاضر در سوريه كه بسرعت در اين سرزمين سربرمي آورند، كشف و آشكار شده است.
پس آيا شاهزادگان سعودي فقط از گروههاي تكفيري تروريستي حمايت ميكنند و يا شايد مسائلي مهمتر و خطرناكتر در ميان است؟
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: شفاف نيوز
اتهام زني به ايران وادامه فرافكني ۱۴مارس
جريان ۱۴ مارس كه از حمايتهاي آشكار و گسترده عربستان و متحدانش برخوردار است، در تازهترين موضع گيريهاي خود عليه جمهوري اسلامي ايران، ادعاي بي اساسي را مطرح كرده است.
روزنامه عكاظ سعودي از حاميان سرسخت جريان ۱۴ مارس به ويژه طيف المستقبل يكي از گروههاي اصلي اين جريان ادعاي ۱۴ مارس عليه ايران را مطرح كرده كه مدعي شده است ايران مسئول مانع تراشي در برابر تشكيل دولت جديد است.
اين روزنامه نوشت جريان ۱۴ مارس، ايران را مسئول غير مستقيم تشكيل نشدن دولت جديد دانسته است، زيرا از مشاركت اين كشور در كنفرانس ژنو ۲ منع شد.
برخي اعضاي ۱۴ مارس ادعاي جالبي مطرح كرده اند بر اساس ادعاي آنها، به دليل آنكه ايران از مشاركت در كنفرانس ژنو ۲ منع شد، به همين سبب اين كشور در برابر تشكيل دولت جديد لبنان مانع تراشي ميكند.
هر چند پيشتر نيز ادعاهايي از سوي جريان۱۴ مارس عليه جمهوري اسلامي ايران مطرح شده بود، اما اينكه حضور نداشتن ايران در كنفرانس ژنو ۲ درباره سوريه به زعم جريان ۱۴ مارس سبب تشكيل نشدن دولت لبنان شده و آن هم بنا به ادعاي اين جريان، ايران كارشكني ميكند و مهمتر از همه اينكه چنين ادعايي در يك روزنامه رسمي سعودي مطرح شود، ميتواند نشان دهنده سناريوي جديد عليه محور حامي مقاومت باشد كه با چراغ سبز رياض مهمترين حامي جريان المستقبل و رئيس آن سعدالحريري كليد خورده است.
در اين زمينه عمادالحوت نماينده گروه موسوم به جماعت اسلامي در پارلمان لبنان مدعي شده است مانع تراشي در برابر تشكيل دولت جديد به دستور ايران در پي جلوگيري از مشاركت ايران در ژنو ۲ صورت گرفته است.
جمال الجراح عضو جريان المستقبل به رهبري سعدالحريري هم مدعي شده است مشكل تشكيل نشدن دولت در پستهاي وزارتي يا نوع و ماهيت اين كرسيها نهفته نيست، بلكه مساله ديگر آن چيزي است كه ميشل عون (رئيس جريان ملي آزاد) مبني بر چرخشي شدن پستهاي وزارتي مطرح كرد و ممكن است موضع ايران در قبال ژنو ۲ يا ملاحظات حزب الله پس از آن واكنش مثبت جريان ۱۴ مارس براي ورود به دولت را احساس كرد.
اين عضو جريان وابسته به سعدالحريري گفته است مساله ناگهاني اين است كه اين مساله پس از يك ماه و نيم از رايزنيهاي تشكيل دولت رخ داده و تنها زماني شاهد موضع گيري ميشل عون در خصوص چرخشي بودن پستهاي وزارتي بوديم كه امور به مرحله نهايي خود رسيده بود.
احمد فتفت يكي ديگر از سران جريان ۱۴ مارس كه به موضع گيريهاي ضد ايراني شهره است، پس از ديدار با ميشل سليمان رئيس جمهوري لبنان گفته است اگر تفاهمات در نظر گرفته نشود، دولت سياسي با كساني كه حضور داشته باشند، تشكيل خواهد شد (دولت خارج از چارچوب توافق ملي بدون در نظر گرفتن معادله ارتش، ملت و مقاومت و يك سوم تضميني مورد نظر حزب الله و متحدانش).
با اين حال كساني كه با ميشل سليمان ديدار كرده اند، گفته اند رئيس جمهوري لبنان همچنان بر ضرورت تشكيل دولت فراگير با حضور تمام گروهها پافشاري ميكند. احمد فتفت كه به همراه جان اوگساسپين با ميشل سليمان رئيس جمهوري لبنان ديدار كرده بود در گفت وگو با روزنامه اللواء گفته ايده دولت بي طرف، ديگر مطرح نيست و دولت فراگير گزينه مطرح است، ولي اگر تفاهمات در آخرين لحظات به هم بخورد، دولت سياسي با هر گروهي كه حضور داشته باشد، تشكيل خواهد شد اما بر اساس فرمول سه تا هشت (۸-۸-۸) و هر طرفي بايد مسئوليت خود بپذيرد. وي درباره پيشنهاد جريان ۱۴ مارس در خصوص واگذاري كرسي وزارت خارجه به ميشل عون يا جريان ۸ مارس گفت ما مشكلي در اين زمينه نداريم، آنچه برايمان اهميت دارد، اين است كه فرمول ۸-۸-۸ و توازن ميان كرسيها را حفظ كنيم.
فراكسيون پارلماني جريان المستقبل در نشست اخير خود به رياست فواد سنيوره ضمن بررسي اوضاع لبنان و منطقه در بيانيه اي اعلام كرد اين فراكسيون تلاشهاي فعلي براي تشكيل دولت را كه به دور كردن لبنان از تاثيرات و پيامدهاي بحرانهاي منطقه اي اطراف كمك ميكند، پيگيري ميكند و بر اين اساس، المستقبل معتقد است كه تشكيل دولت جديد يك مساله ضروري است كه تاخير و درجا بيشتر جايز نيست.
دولت بايد بر اساس شروطي كه المستقبل تعيين كرده است، تشكيل شود، مخالفت با يك سوم تضميني يا هرگونه معادلات سياسي كه به زعم اين طيف، دولت را تعطيل كند و به حاكميت ملي خدشه وارد كند و همچنين تمسك به اجراي اصل چرخش فراگير و دائمي كرسي هاست و ضرورت اينكه بيانيه دولت بايد به اعلانيه بعبدا كه در ميز گفت و گو درباره آن اجماع صورت گرفت، پايبند باشد. اين در حالي است كه حزب الله و همپيمانانش بر يك سوم تضميني و حفظ معادله ارتش، ملت و مقاومت تاكيد ميكنند.
فراكسيون المستقبل درخواست تكراري خود از حزب الله را براي خارج كردن نيروهايش از سوريه تكرار كرد و با القاي دلسوزي براي جوانان مقاومت مدعي شد حزب الله با مشاركت در جنگ در كنار نظام سوريه ممكن است سبب باز شدن درهاي لبنان به روي جهنم شود و لبنان را در معرض انواع خطرات قرار دهد.
طيف سعدالحريري بار ديگر اتهامات خود را عليه حزب الله تكرار كرد و در تلاش براي توجيه جنايات گروههاي تروريستي تكفيري مدعي شد حزب الله مسئول زيانها و خطرات سياسي و اقتصادي ي است كه لبنان و ملت آن به سبب مشاركت اين جنبش در جنگ در كنار نظام سوريه با آن روبرو شده اند و بايد با خروج از سوريه به حيات ملي لبناني برگردد.
هشدار حزب الله درباره پيامدهاي خطرناك ماجراجويي ۱۴ مارس
نواف الموسوي از نمايندگان فراكسيون وفاداري به مقاومت در پارلمان لبنان تاكيد كرده است مبارزه مقاومت با خطر تكفيري در چارچوب عمل به وظيفه ملي اش در دفاع از لبنان و مساله مقاومت در رويارويي با تجاوزگري صهيونيستها قرار دارد، زيرا اگر فكر تكفيري موفق به سيطره بر عقلها در لبنان شود، اين كشور را به قبائل درگير و متخاصم تبديل خواهد كرد كه همانند آنچه امروز در سوريه ميبينيم، درميان يكديگر كشتار وحشيانه به راه خواهند انداخت.
حزب الله بارها بر پايبندي خود به تقويت وحدت ملي در لبنان و حل مشكلات ملت اين كشور تاكيد كرده است. در اين زمينه نواف الموسوي ميگويد ما بر تقويت وحدت ملي و حفاظت از ماهيت توافقي نظام فوق العاده لبنان با تكيه بر مساله مقاومت تاكيد داريم، لبنان دموكراسي خاصي دارد كه به دموكراسي توافقي موسوم است و مبتني بر اكثريت نيست بلكه بر توافق ميان گروههاي سياسي و اجتماعي لبنان تكيه ميكند و قانون اساسي لبنان هم بر اين مساله تصريح ميكند.
عضو مطرح حزب الله ميگويد به همين سبب از همان لحظه نخست، ما خواستار تشكيل دولت فراگير بر اساس توافق ملي شده ايم و همكاري مثبتي با تلاشهاي هدفمند براي تشكيل دولت توافقي فراگير داشته ايم و تسهيلات لازم براي تشكيل آن را ارائه كرده ايم و به همين سبب امروز ميگوييم كه همچنان بر ضرورت توافق ملي به منظور تشكيل دولت فراگير تاكيد ميكنيم. هيچ اولويتي مقدم بر اولويت اتحاد لبنانيها در فرمول دولتي كه آنها را قادر به مقابله با چالشهاي پيش رو كند، نيست چه تهديد تجاوز اسرائيلي يا تهديد در تاخير تشكيل دولت.
اين عضو فراكسيون پارلماني حزب الله بر ضرورت ادامه تلاشهاي توافقي براي تشكيل دولت فراگير ملي تاكيد كرده و ميگويد حزب الله بارها آمادگي خود را براي فداكاري به منظور دفاع از كشور نشان داده و در مقابل حاضريم آنچه را كه نياز است تا گروههاي سياسي و اجتماعي لبنان حس كنند كه حق مشروع خود را در فرمول دولت توافقي فراگير كسب ميكنند، ارائه كنيم و به همين سبب همه را براي تشكيل چنين دولتي تشويق ميكنيم، زيرا حركت در مسير تشكيل دولتي كه مبتني بر توافق ملي نيست، نه تنها به نفع لبنان نيست، بلكه با روح قانون اساسي و نص صريح آن تناقض دارد.
حزب الله تاكيد كرده است تمام تلاش هايش در راستاي رفع موانع پيش روي دولت لبنان قرار دارد، اما تعامل مثبت و انعطاف پذيري بر اساس اينكه تشكيل دولت، مسئوليت همه گروههاي سياسي است، ضروري است و اين مسئوليت پذيري مختص يك گروه خاص نيست، بلكه همه گروههاي سياسي لبناني در اين زمينه مسئول هستند.
چگونه ميتوان فرصت را از تكفيريها گرفت
از سوي ديگر عضو فراكسيون پارلماني آزاديبخشي و توسعه بر ضرورت تشكيل دولت فراگير در اسرع وقت و دوري از اختلافات داخلي براي گرفتن فرصت از تكفيريها تاكيد كرده است.
عضو جنبش امل لبنان به رهبري نبيه بري رئيس پارلمان بر ضرورت حل بحران سياسي و كنار گذاشتن اختلافات داخلي براي گرفتن فرصت از تكفيري هايي كه براي هدف قرار دادن تمام مناطق با خودروهاي بمب گذاري شده با هدف كشتار و ويراني تاكيد كرد.
علي خريس ميگويد ما بايد تشكيل دولت ملي فراگير كه همه در آن مشاركت كنند، تسريع بخشيم، دولتي كه بتواند تصميمات حساسي در راستاي محافظت از ميهن و نهاديشان به ويژه نهاد ارتش اتخاذ كند.
به گفته وي، نهاد ارتش هم به هدف تكفيريها تبديل شده است.
وي افزود ما فرمول ۸-۸-۸ و چرخش عادلانه و منصفانه كرسيهاي وزارتي را نه از باب امتيازدادن بلكه به خاطر منافع ملي و بازگشت لبنان به ساحل امنيت و آرامش پذيرفتيم.
حزب الله و متحدانش در جريان هشت مارس ابتدا تشكيل دولت بر اساس فرمول ۹-۹-۶ را خواستار بودند، اما به خاطر منافع ملي و مردم از اين مساله كوتاه آمديم و فرمول ۸-۸-۸ را پذيرفتيم. جريان حامي مقاومت بارها درباره تشكيل دولت تك حزبي و بي طرف يا دولتي كه مطابق خواستهها و شروط جريان ۱۴ مارس و حاميان خارجي اش باشد، هشدار داده است.
در اين زمينه علي خريس عضو جنبش امل لبنان با هشدار درباره تشكيل نشدن دولت وحدت ملي و تلاش طيف ۱۴ مارس براي تشكيل دولتي خارج از چارچوب توافق ملي هشدار داد و خواستار فرصت جديد و ادامه رايزنيها براي رسيدن به فرمولي شد كه همه از آن رضايت داشته باشند.
هدف از تمام آنچه در سطح كشورهاي عربي و اسلامي رخ ميدهد، تغيير و تبديل هويت عربي مقاوم به هويت گروهي و جنگ داخلي ميان مسلمانان است كه از سوي آمريكا برنامه ريزي شده و دهها هزار تكفيري به سرزمينهاي ما سرازير شده اند و به همين سبب مقابله با اين پديده ضروري است.
از سوي ديگر ابي نصر يكي از اعضاي جريان ملي آزاد به رهبري ميشل عون تشكيل قريب الوقوع دولت جديد را بعيد دانسته و بر تاثيرپذيري جريان ۱۴ مارس از خارج تاكيد ميكند.
نعمه الله ابونصر به دخالتهاي بيگانگان و در راس آنها عربستان و آمريكا و دنباله روي جريان ۱۴ مارس از اين كشورها اشاره ميكند و ميگويد به نظر ميرسد همه منتظر رسيدن دستورات از عربستان و آمريكا هستند.
ميشل عون رئيس جريان مسيحي ملي آزاد لبنان بر مخالفت صريح خود با دولتي كه جريان ۱۴ مارس به دنبال تشكيل آن است، و دولتي خارج از چارچوب توافق ملي است، تاكيد كرد.
به گفته ميشل عون، دولتي كه خارج از چارچوب ملي تشكيل شود، دولت غير قانوني بوده و هرگز راي اعتماد پارلمان را هم كسب نخواهد كرد.
در حالي كه سران ۱۴ مارس، حزب الله را به كارشكني در برابر تشكيل دولت جديد لبنان متهم كرده است، همپيمان مسيحي قدرتمند حزب الله در جريان موسوم به ۸ مارس بر مانع تراشي جريان ۱۴ مارس از جمله جريان المستقبل سعدالحريري در برابر تشكيل دولت لبنان صحه گذاشته است.
البته ميشل عون از اينكه كسي با وي به طور رسمي در خصوص تشكيل دولت تماس نگرفته، گلايه ميكن و ميگويد ما نميتوانيم به فردي كه در تشكيل دولت شكست خورده، پاداش دهيم، دولتي كه خارج از چارچوب توافق و قانون اساسي تشكيل شود، هرگز راي اعتماد نخواهد گرفت.
با وجود هجمه هدفمند و گسترده جريان ۱۴ مارس در سطح سياسي و رسانه اي عليه حزب الله و متحدانش در جريان هشت مارس و به ويژه جوسازي عليه جنبش مقاومت به سبب ورود هوشمندانه به سوريه براي دفاع از محور مقاومت و همچنين مردم لبنان و سوريه در برابر تروريستهاي تكفيري و مخالفت اين جريان با معادله «ارتش، ملت و مقاومت»، علي خريس عضو جنبش امل در واكنش به مخالفت جريان ۱۴ مارس با اين معادله كارامد و تاثيرگذار به انتقاد از اين جريان پرداخته و تاكيد ميكند اين معادله پايدار خواهد ماند و ما به آن پايبند خواهيم بود و چنگ خواهيم زد و هرگز از آن صرف نظر نخواهيم كرد، زيرا اين معادله، عزت، كرامت، حاكميت و استقلال را نه تنها براي لبنان بلكه براي ملتهاي عربي و اسلامي به ارمغان آورده است.
در حالي كه جريان ۱۴ مارس مخالفت صريح خود را با معادله ارتش، ملت و مقاومت و يك سوم تضميني (در قانون دولت لبنان، تصميمات با ۱۰ راي به علاوه يك وتو ميشود كه به آن ثلث معطل يا ثلث ضامن ميگويند)
اعلام كرده است، حزب الله و جريان حامي مقاومت يعني ۸ مارس همچنان بر يك سوم تضميني و اينكه بيانيه وزارتي بر معادله ارتش و ملت و مقاومت تكيه كند، اصرار ميورزند.
رهبران حزب الله و جنبش امل در واكنش به ادامه فضاسازي و اتهام زني جريان ۱۴ مارس به ويژه طيف المستقبل به جريان حامي مقاومت در بيانيه اي مشتركي تاكيد كرده اند تكفيريها خطر بزرگي براي همه لبنانيها به شمار ميروند و آنها همه لبنانيها اعم از شيعه و سني و مسيحي را هدف قرار ميدهند و هيچ تفاوتي ميان لبنانيها قائل نميشوند، چرا كه تروريسم دين نميشناسد.
ضرورت تشكيل سريع دولت فراگير براي حفظ كشور و نهادهايش و آغاز مسير حل بحرانهاي داخلي نكته اي است كه جنبشهاي امل و حزب الله از مهمترين اركان جريان هشت مارس بر آن تاكيد كرده اند، دولت ائتلاف ملي كه همه فراكسيونهاي پارلماني و گروه هايي كه در پارلمان نماينده دارند، شركت كنند، با اين حال جريان ۱۴ مارس به ويژه طيف المستقبل بر مقدم دانستن منافع و خواستههاي حاميان خود و در راس آنها عربستان بر منافع ملي لبنان اصرار دارد و همين پافشاري سبب به تاخير افتادن تشكيل دولت فراگير ملي و دادن چراغ سبز به گروههاي تكفيري تروريستي مورد حمايت خود شده است تا با اقدامات تروريستي خود ضمن ايجاد فضايي از رعب و وحشت، اسباب رسيدن اين جريان به اهداف توسعه طلبانه اش را فراهم كنند.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: دانشجو
سعوديها بيشترين تلفات را در جنگ سوريه دادهاند
به گزارش گروه فضاي مجازي «خبرگزاري دانشجو»، بيشترين كشتهشدگان گروههاي مسلح حاضر در سوريه، اتباع سعودي هستند.
ژرژ مالبروتو تحليلگر ارشد فيگارو كه با كمك برخي سازمانهاي اطلاعاتي غرب تحقيقاتي درباره جنگ سوريه انجام داده، با انتشار خبر فوق نوشت: بررسي اطلاعات مختلف نشان ميدهد نزديك به دو سوم حدود ده هزار نفري كه براي شركت در جنگ سوريه از خارج وارد اين كشور شدهاند، شهروندان سه كشور عربستان، ليبي و تونس هستند. اينها از حدود اواسط سال ۲۰۱۲ وارد خاك سوريه شدهاند. با اين بررسي شش ماه اخير نشان ميدهد كه ورود جنگجويان داوطلب ليبيايي و تونسي به مراتب از گذشته كمتر شده است.
فيگارو مينويسد: در ميان كشتهشدگان بيشترين رقم به شهروندان سعودي اختصاص دارد. اين كار بي ثباتي بيشتري در سوريه ايجاد ميكرد. تحليلگران امنيتي همچنين مواردي را افشا ميكنند كه عربستان زندانياني را به شرط آن كه تعهد كنند به طور فوري به سوريه خواهند رفت آزاد كرده است.
مالبروتو افزود: اين تحليلها نشان ميدهند كه عربستان كشوري است كه بيش از بقيه در جنگ داخلي سوريه دخالت دارد. كساني كه از اين كشور به سوريه ميروند عمدتا از اهالي القصيم هستند كه مركز بنيادگرايان است. اينها فعاليتهايشان را در داخل سوريه پنهان نميكنند.
به نوشته فيگارو پس از اتباع سعودي، اتباع ليبي بيشترين تعداد جنگجويان خارجي حاضر در سوريه را تشكيل ميدهند.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: عرش نيوز
بزرگترين پايگاه جاسوسي از شيعيان در رياض
به گزارش عرش نيوز يكي از روزنامههاي روسي مدعي شد كه عربستان از تمامي شيعيان به وسيلهٔ پايگاه اطلاعات آمريكا در رياض، جاسوسي ميكند.
اين روزنامه در ادامه نوشت كه آمريكا بوسيلهٔ اين پايگاهها قصد دارد بيش از پيش به ايران و عراق تسلط پيدا كند ولي تاكنون نتوانسته است به اهداف خود برسد.
گفتني است كه عربستان سعودي سعي بر آن دارد به امور كشور همسايه يعني عراق مسلط شود.
چندي پيش يكي از شاهزادههاي سعودي علنا تصريح كرد كه ما از اتحاد شيعيان در هراسيم، ايران اگر با عراق متحد شود و روابطشان روز به روز بهتر شود يقينا به ضرر كشورهاي عربي خواهد بود.
اين درحاليست كه مسئولين عراقي به صورت علني از عربستان انتقاد كرده و اساس فتنهٔ خونريزي را عربستان ميدانند. /اديان نيوز
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: فارس
عربستان سعودي؛ نظامي سركوبگر با كارويژه نقض حقوق بشر
هر چند حقوق بشر از مفاهيم و موضوعاتي است كه در يك حوزه وسيع معنايي و عملي قرار گرفته، اما به هر حال شاخص هايي براي بررسي و سنجش پايبندي دولتها به حقوق بشر وجود دارد. در اين ميان تعاريف و شاخصهاي غربي از حقوق بشر به مرجع نظري بسياري از سازمانهاي بين المللي فعال در اين زمينه تبديل شده است.
اين در حالي است كه شماري از صاحب نظران غير غربي و مقامات كشورهايي نظير چين، روسيه و برخي كشورهاي اسلامي بر لزوم توجه ويژه به عناصر فرهنگ بومي و مولفههاي تمدني واحدهاي ملي براي سنجش عملكرد دولتها در زمينه حقوق بشر تاكيد دارند.
و اما جداي از گفتمانهاي متعارض يا متفاوت در اين حوزه، برخي شاخصهاي بنيادين وجود دارد كه مرزهاي تفكرات شرقي يا غربي را درنورديده و به باور قاطبه ناظران در زمره اصول حقوق انساني قرار ميگيرند از جمله آزادي انديشه، مذهب و عقيده، برابري شهروندان در برابر قوانين مشروع، نبود تبعيضهاي جنسيتي، نژادي و مذهبي، ممنوعيت شكنجه و…از اين منظر خاندان حاكم بر عربستان سعودي را ميتوان از جمله رژيمهاي سياسي دانست كه با بي اعتنايي به اصول و ارزشهاي حقوق انساني از جمله ناقضان مهم حقوق يادشده در جهان به شمار ميرود
سعودي و همپيوندي سركوب، حمايت از دهشتگري و نقض حقوق بشر
با نگاهي به نظامهاي سياسي حاكم بر واحدهاي ملي در جهان، كمتر حكومتي را ميتوان در زمينه نقض سيستماتيك حقوق بشر همپايه خاندان آل سعود حاكم بر عربستان مشاهده كرد. هر چند اخباري كه در روزهاي گذشته در زمينه با كنشگريهاي عربستان سعودي در منطقه پرآشوب خاورميانه به گوش ميرسد، بيشتر با موضوع حمايت رهبران رياض از گروههاي تروريستي ارتباط مييابد، اما نقض سيستماتيك حقوق بشر از سوي سعودي ها، به عنوان موضوعي مستقل از جمله مهمترين محورهاي توجه بسياري از فعالان حقوق بشر به شمار ميرود.
رهبران رياض با حمايت از گسترش فعاليتهاي گروههاي سلفي جهادي و پيكارجويان مسلح و به تبع آن اقدامات و عمليات تروريستي در نقاط مختلف منطقه نظير سوريه، عراق و لبنان نشان داده اند كه در عمل به معيارها و اصول اخلاقي و انساني بي توجه هستند. نكته قابل تامل اينكه رويكردهاي اينچنيني سعوديها نه تنها در خارج از قلمرو حاكميت رهبران رياض، بلكه در داخل مرزهاي عربستان نيز ساري و جاري است.
به عبارتي، بي توجهي به ارزشهاي بشري و قرباني كردن انسانها از طريق گسترش اقدامات خشونت بار و حمايت از دهشتگري، در قلمرو حاكميتي عربستان در قالب نقض سيستماتيك حقوق ساكنان (اعم از شهروندان و غير شهروندان) اين كشور تبلور يافته است.
وضعيت وخيم حقوق بشر در عربستان سعودي به شكلي است كه حتي برخي نهادهاي بين المللي و رسانههاي غربي خموده در برابر اقدامات ضد انساني سعوديها را نيز به اذعان اين شرايط وخيم واداشته است.
نگاه بين المللي به وضعيت حقوق بشر عربستان سعودي
در اواخر مهرماه سال جاري، سازمان «عفو الملل» در گزارش تازه خود وضع حقوق بشر در عربستان سعودي را اسفناك توصيف كرد. در اين گزارش تاكيد شده به رغم وعدههاي مقامات سعودي براي اصلاح وضعيت و بهبود شاخصهاي حقوق بشر، در طول چهار سال اخير نه تنها پيشرفتي در شرايط حقوق بشري اين كشور حاصل نشده بلكه شرايط بدتر هم شده است.
در گزارش ياد شده كه در آستانه نشست شوراي حقوق بشر سازمان ملل انتشار يافت، تصريح شده دستگيريها خود سرانه، شكنجه و محاكمههاي ناعادلانه، تضييع حقوق زنان و اقليتهاي مذهبي، سوء استفاده از كارگران مهاجر و… از مهمترين موارد نقض حقوق بشر در عربستان به شمار ميرود. عفو بين الملل همچنين رهبران رياض را متهم كرد كه با تكيه بر امكانات اقتصادي خود مانع از بررسي و توجه نهادهاي حقوق بشري به وضعيت اين كشور ميشوند.
اين اتهام عفو بين الملل زماني نمود بيشتري يافت كه به رغم انتقادهاي فراوان فعالان حقوق بشري عربستان و ناظران مستقل از وضعيت حقوق بشري سعودي، اين كشور در بيست و يكم آبان ماه سال جاري توانست در زمره ۱۴ عضو جديد شوراي حقوق بشر سازمان ملل متحد قرار گيرد؛ رخدادي كه از نگاه برخي تحليلگران به مثابه پاداش بين المللي به نقض گسترده حقوق بشر از سوي سعودي از آن ياد شده است.
پس از عضويت انتقاد برانگيز عربستان در شوراي حقوق بشر سازمان ملل، سخنگوي كميسر عالي شوراي ياد شده از برخورد شديد با فعالان حقوق بشري اين كشور به شدت انتقاد و ابراز نگراني خود از تحولات داخلي عربستان را آشكار ساخت.
در اوايل دي ماه نيز خبرگزاري آمريكايي «آسوشيتدپرس» در گزارشي از وضعيت حقوق بشري آمريكا تاكيد كرد كه شاخصهاي حقوق بشر در عربستان سعودي سال به سال در حال بدتر شدن است به طوري كه سال ۲۰۱۳ تيرهترين دوران حقوق بشري اين كشور بوده است.
آسوشيتدپرس با اشاره به دستگيري شماري زيادي از كنشگران حقوق بشري از جمله ۹ فعال حقوق بشري برجسته در عربستان و نيز تعطيلي اجباري نهادهاي فعال در اين زمينه از جمله نهاد صاحب نام «انجمن سعودي حقوق مدني و سياسي» (HASEM)، به بي پروايي سعوديها در نقض سيستماتيك حقوق بشر اشاره كرده است.
بر پايه اين گزارش، حتي معترضان به دستگيري بي دليل شهروندان سعودي نيز از اقدامات سركوبگرانه رهبران رياض در امان نبوده اند. تنها در يك مورد در شهر «بريده» واقع در شمال رياض، ۲۰۰ تن از جمله دهها زن و كودك به دليل تقاضاي آزادي خويشاوندان خود دستگير و بازداشت شدند.
آسوشيتدپرس همچنين به تصويب قانون جديد ضد تروريستي اين كشور اشاره كرده كه با مصاديق مبهمي از جرايم چون جرم انگاري «بدنام كردن شهرت حكومت»، دست نهادهاي امنيتي را براي انواع برخوردها با منتقدان باز گذاشته و انتقادات فراواني را از سوي ناظران مستقل برانگيخته است.
در كشوري كه نه تنها از قانون اساسي، بلكه از قوانين مدون براي رسيدگي به امور متهمان بي بهره است و نظام قضايي به بازيچه دست حاكمان سياسي تبديل شده، به رغم پيوست به كنوانسيونهاي بين المللي حقوق بشري و عضويت در نهادهاي جهاني مربوطه، به نظر نميرسد اميدي براي پيشرفت شاخصهاي حقوق بشري وجود داشته باشد.
مصاديقي ديگر از پايمالي حقوق بشر در عربستان سعودي
افزون بر انگارههاي حاكم بر انديشه و عمل حاكمان رياض، يكي از مهمترين دلايل نقض حقوق بشر را ميتوان به ساختارهاي سياسي، حقوقي و فرهنگي اين كشور مربوط دانست. رسوخ «وهابيت» به عنوان يك مكتب انحرافي و ايدئولوژي به شدت واپسگرايانه مبتني بر برداشتهاي نادرست و گزينشي از دين مترقي اسلام در ساختار قدرت عربستان از ديد بسياري از تحليلگران سبب شده تا استبداد مطلق سياسي- مذهبي بر اين كشور حاكم شود. از اين رو نبود امكان و در واقع ناديده گرفته شدن حق شهروندان در تعيين سرنوشت خود را ميتوان ريشه نقض حقوق بشر در عربستان سعودي قلمداد كرد.
علاوه بر اينكه شهروندان سعودي از هيچ حقي براي مشاركت در امور سياسي بهره مند نيستند و اين مساله سبب شده حكومت سعودي به عنوان يكي از مستبدترين و تماميت خواهترين رژيمهاي سياسي جهان شناخته شود.
از جمله ديگر زمينههاي نقض حقوق بشر ميتوان به تضييقات و سختگيريهاي شديد مقامات سعودي نسبت به اقليتهاي مذهبي بويژه شيعيان اشاره كرد. از ديد بسياري از تحليلگران جمعيت حدود ۱۰ درصدي شيعيان عربستان به عنوان شهروندان درجه دوم از حقوق اوليه خود محروم بوده و با فشارهاي شديدي از سوي دستگاه حكومتي روبرو هستند.
افزون بر آنچه گفته شد، رسانههاي سعودي از جمله دست و پا بستهترين رسانههاي جهان به شمار رفته و تبليغ و انعكاس ديدگاههاي حاكمان رياض به عنوان دستوركار اصلي رسانههاي يادشده تعيين شده است.
ناظران حقوقي در زمينه وضعيت حقوق زنان، عربستان را با آفريقاي جنوبي در دوران حاكميت آپارتايد (تبعيض نژادي) مقايسه ميكنند با اين تفاوت كه در عربستان سعودي به جاي تبعيض نژادي در برابر سياهان، انواع تبعيضهاي جنسيتي در برابر زنان به كار بسته ميشود تا جايي كه زنان سعودي گذشته از حق راي و مشاركت در فرايندهاي سياسي و اجتماعي، حتي از حق رانندگي نيز برخوردار نيستند.
آنچه گفته شد نمونه هايي از نقض حقوق بشر و به طور ويژه پايمالي حقوق شهروندي بود، اين در حالي است كه ساكنان غير شهروند همچون كارگران خارجي و مهاجران در عربستان به زعم ناظران خارجي در شرايط بردگي زندگي كرده و از حقوق ابتدايي انساني نيز محروم شده اند. در اين پيوند، عربستان سعودي يكي از بالاترين آمارهاي سرانه اعدام را در جهان به ثبت رسانده كه شمار زيادي از اعداميها كارگران خارجي و مهاجران به اين كشور بوده اند.
وضعيت اسفناك حقوق بشر در كشور عربستان و نقض حقوق ياد شده به طور سيستماتيك از سوي حاكمان سعودي سبب شد تا اين كشور به كانون اقدامات ضد بشري در منطقه تبديل شود، به شكلي كه علاوه بر تروريسم و دهشتگري، نقض حقوق بشر به يكي از مهمترين اقلام صادرات منطقه اي رياض تبديل شده است.
سركوب قيام آزاديخواهانه مردم بحرين عليه خاندان مستبد «آل خليفه» در اوايل سال ۱۳۹۰ در چارچوب اقدامات نيروهاي نظامي «سپر جزيره» در اين كشور و يورش گسترده واحدهاي نظامي سعودي به شيعيان زيدي يمن موسوم به «الحوثي ها» در سال ۱۳۸۸ از جمله مهمترين نمونههاي صادرات حقوق بشري حاكمان سعودي به شمار ميرود.
نكته قابل تامل اينكه به رغم كارنامه سياه حقوق بشري عربستان، تاكنون تمهيداتي چون تعيين گزارشگر ويژه براي بررسي پرونده اين كشور در دستور كار مجامع جهاني قرار نگرفته و حتي به اقدامات بشرستيزانه سعوديها همچنان كه پيشتر اشاره شد، پاداش هايي از سوي مجامع ياد شده اعطا شده است.
دوگانگي معيارهاي مجامع جهاني در وضعيتي نمود آشكار مييابد كه براي يكي از دموكراتترين حكومتهاي خاورميانه اي يعني ايران گزارشگر ويژه تعيين شده و سعوديها از انتقادات حقوق بشري در امان ميمانند.
سخن پاياني
يكي از نكات قابل تامل در خصوص موضوع حقوق بشر عربستان سعودي، گرته برداري حاكمان رياض از رويكردهاي يك بام و دوهواي كشورهاي غربي است. آنچه مشخص است اينكه در كنشگري بسياري از كشورهاي غربي بويژه آمريكا ميتوان شاهد موارد متعدد تناقض و دوگانگي و شكاف فاحش بين شعارها و اقدامات عملي بود.
سعوديها نيز با الگو برداري از دوستان غربي خود در حالي كه خود بزرگترين ناقضان حقوق بشر به شمار ميروند، در مقام مدعي حقوق بشر در منطقه قرار گرفته اند، تا جايي كه دفاع از حقوق مسلمانان منطقه به يكي از مهمترين شعارها و توجيهات سعوديها در زمينه دخالت آشكار در سوريه تبديل شده است.
در فرجام سخن مساله اي كه بسيار مهم به نظر ميرسد توجه بيشتر تحليلگران مستقل به مساله حقوق بشر در عربستان سعودي است كه در فضاي خمودگي سازمانهاي بين المللي در قبال كارنامه حقوق بشري سعودي ها، بر بايستگي آن افزوده ميشود.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: تعامل نيوز
مراكز تربيت وهابي در عربستان
نمايان شدن جريانات تروريستي و تكفيري در سطح جهان عرب و اسلام، پس از شكلگيري موج بيداري اسلامي در كنار فعاليتهاي تفرقهجويانه اين گروهها در ضمينه جنايات و كشتارهايي كه در حق مردم منطقه انجام ميدهند، باعث شده است تا نام اين گروهها بيش از پيش در رسانهها و همچنين محافل سياسي مطرح شود.
اما آنچه اهميت دارد اين است كه تروريستهاي موجود و كساني كه در سطح كشورهاي عربي و اسلامي، دست به اقداماتي جنايتكارانه ميزنند، صرفا مجري و پيادهكننده اوامر و طرحهاي مفتيهايي هستند كه با فتواهاي غير معمول خود، راه را براي اين گونه فجايع ميگشايند.
در همين زمينه؛ چندي پيش حضرت «آيتالله سبحاني»، مرجع تقليد شيعي، خبر از برگزاري كنفرانسي در عربستان با محوريت «تكفير ساير مذاهب اسلامي» داده و گفته بود «طي اين كنفرانس، ۸۰ مقاله در موضوع تكفير نوشته شده است».
ايشان ضمن ابراز نگراني از روند موجود در مدارس ديني عربستان خاطر نشان كرده بودند «اگر عربستانيها بخواهند ريشه تكفير را نابود كنند، بايد كتابهاي درسي خود را بسوزانند».
اما اين ابراز نگراني قابل تامل، تقريبا همزمان شد با اظهارات جالب توجه «وائل عبداللطيف»، وزير سابق عراقي كه هشدار داده بود «در حال حاضر ۲۸۰ مدرسه ديني در عربستان، در راستاي تحريك به قتل شيعيان فعاليت ميكنند».
وائل عبداللطيف، فعال سياسي و عضو مجلس نواب عراق
موضوع زماني نگرانكننده ميشود كه رژيم آل سعود، در قبال فعاليت اين حجم از مدارس ديني، هيچ موضعي اتخاذ نميكند.
وي همچنين تاكيد كرده بود «در اين مدارس، به جوانان القا ميشود كه كشتن شيعيان واجب است».
گفتني است؛ اين سخنان عبداللطيف، در پي واكنش «نوري المالكي»، نخست وزير دولت عراق، به اقدامات تروريستي در اين كشور بود كه گفته بود «اين اقدامات تروريستي در عراق، در چارچوب تلاشهاي خطرناك يكي از كشورهاي عربي همسايه، براي شعلهورتر كردن آتش فتنه مذهبي در منطقه شكل ميگيرد».
با نگاهي به تحولات منطقه، به سختي ميتوان منظور مالكي از كشور همسايه را متوجه نشد.
«عربستان سعودي» يكي از كشورهاي منطقه و صاحب عظيمترين ذخاير نفتي جهان، همسايه عرب عراق است كه با سازماندهي گسترده جريانات تروريستي در دو محور «نظري» و «عملي»، دست به بازي خطرناكي زده است.
ارتباط گروهكهاي تروريستي منطقه از عراق گرفته تا افغانستان، سوريه، مصر و حتي گروهكهاي تروريستي در چچن، با عربستان سعودي بر كسي پوشيده نيست، اما با نگاهي به تاريخ ميتوان ديد كه پيوند وهابيت با حكومت عربستان و خاندان آل سعود از ريشههاي عميقتري برخوردار است.
در سال ۱۷۴۴ پيماني تاريخي ميان «عبدالعزيز آلسعود»، كه به تازگي قدرت خود را بر بخش مركزي عربستان و «نجد» توسعه داده بود، و «محمد بن عبدالوهاب» برقرار شد، پيماني كه آينده سرزمين وحي را به شدت تحت تاثير خود قرار داد و تا به امروز منافع بسياري را براي فرزندان هر دو طرف اين معامله در بر داشته است.
عبدالعزيز آلسعود، موسسه رژيم سعودي
محمد بنعبدالوهاب، موسس وهابيت
به اين ترتيب، فرزندان وهاب در ازاي اعطاي مشروعيت دروغين به حكومت آل سعود، قدرت پنهاني را در دستگاههاي قضايي، آموزشي و مذهبي دولت از طريق كسب مناصب كليدي، همچون وزارت دادگستري و مفتي اعظمي تجربه كردهاند.
پس از آن و در سال ۱۸۰۱، وهابيان جنايتكار، طي اقدامي در حمله به عراق، به شهر مقدس «كربلا» يورش برده و در اين بين، طي جنايتي كه از خاطره تاريخ محو نخواهد شد، ۴۰۰ تن از شيعيان را قتل عام كردند.
به عقيده كارشناسان، اين يورش وهابي-سعودي به كربلا، يكي از اولين نشانههاي اتحاد سياسي-مذهبي اين دو طايفه بود.
همچنين پس از سيطره كامل آلسعود بر «مكه» و «مدينه» در سال ۱۹۲۵، اين جنايتكاران به «قبرستان بقيع» يورش برده و دست به هتك حرمتهاي متعددي زدند.
به اين ترتيب، از سال ۱۹۳۳ وهابيون توسط آل سعود، از امكانات و همچنين مصونيت گسترده و بي نظيري در دستگاه حاكميت عربستان بر خوردار شدند.
به عقيده نويسنده Middle East Monitor، زمينه حضور و تحركات اين جريان ضد انساني در خارج از مرزهاي عربستان، زماني آغاز شد كه برخي از جريانات مصري، به دليل مخالفت با «جمال عبدالناصر»، به عربستان پناه آورده و به سرعت، جذب وهابيت شدند.
همچنين، در پي حوادث خشونتبار سال ۱۹۷۱ در مكه و اشغال حرم توسط وهابيون، آلسعود براي اولينبار از قدرتنماييهاي اين جريان احساس نگراني كرده و براي جلوگيري از ادامه اين وضعيت، اقدام به تاسيس مدارس ديني در كشورهايي همچون «افغانستان» كردند و بخش قابل توجهي از وهابيون را به خارج از مرزهاي عربستان فرستادند و به اين ترتيب، به نوعي دست به «صدور بحران» زدند.
چندي پيش روزنامه «الاتحاد»، در مطلبي با عنوان «خطر مدارس ديني در افغانستان و پاكستان»، دست به افشاگريهايي زد كه جامعه اسلامي را در حيرت فرو برد.
در اين گزارش آمده بود، «متاسفانه در برخي از مدارس ديني، به طلاب نحوه ساختن بمب و استفاده از سلاح آموزش داده ميشود».
اين گزارش در ادامه افشاگريهاي خود نوشته بود «در اين مدارس، كودكان مجبور به حمل سلاح شده و از آنان براي عمليات انتحاري مخصوصا در روز عيد قربان استفاده ميشود».
«اين مدارس در جذب نوجوانان و همچنين كودكان يتيم و خانوادههاي فقير بسيار موفق عمل كرده چرا كه از زمان ورود كامل اين كودكان به مدارس، تمام هزينههاي زندگي آنها به عهده متوليان مدارس است».
اين مقاله، با اشاره به نكتهاي نگرانكننده گفته است «منابع مالي اين مدارس، توسط يكي از كشورهاي عرب خليج فارس تامين ميشود».
همچنين خبرهاي نگرانكنندهاي از تجاوز جنسي معلمان اين مدارس به طلاب به گوش ميرسد.
نويسنده اين گزارش، در پايان، ضمن اشاره به ارسال فوري بخش قابل توجهي از طلاب اين مدارس به عراق گفته بود «آينده طلابي كه از يك سو، تحت آموزههاي افراطي و غير انساني وهابيت بوده و از سوي ديگر مورد سو استفادههاي مكرر جنسي واقع ميشود بسيار نگرانكننده خواهد بود».
ابعاد اين فاجعه، صرفا در رابطه با مورد پاكستان، زماني مشخص ميشود كه بدانيم در حال حاضر در اين كشور، ۱۳ هزار مدرسه ديني وجود داشته كه حدود ۲ ميليون طلبه، يا بهتر بگوييم تروريست، را در خود پرورش ميدهند.
البته ابراز نگرانيهاي جهاني از شيوع اين پديده، به منطقه خاورميانه محدود نمانده، به طوري كه چندي پيش، «سازمان حقوق بشر» با انتشار گزارشي درباره وهابيت اعلام كرده بود «وهابيت از نازيسم خطرناكتر است».
«اگر جهان ما با تفكر نازيهاي ميجنگيد و همچنان نيز نگراني بازگشت آنها را در دل دارد، بايد بدانيد كه تفكر وهابي موجود در عربستان خطري به مراتب بزرگتر از نازيسم را تشكيل ميدهد، چرا كه مانند سرطان در هر نقطهاي در عالم در حال انتشار است كه ريشه آن در مساجد و مدارسي است كه از سوي عربستان سعودي حمايت مالي ميشوند».
البته بايد گفت مردم داخل عربستان نيز از شر اين جنايات در امان نيستند.
عناصر وهابي و تندرو كه در داخل عربستان ماندهاند، با شركت در گروههايي موسوم به «مطوعين» به آزار و اذيت مردم و مخصوصا شيعيان ميپردازند.
پليس ديني، حسبه (حسابرس)، يا هيئت امر به معروف و نهي از منكر به تشكيلاتي گفته ميشود كه شامل عناصر تندرو و سركوبگر وهابي است.
تصاويري از جنايات مطوعين در عربستان
اين تشكيلات، براي اولينبار در «رياض» و توسط «عبدالعزيز آلسعود»، آغاز به كار كرد و در حال حاضر رهبري آن به دست «عمربن حسنآلشيخ» است.
اعضاي اين تشكيلات عمدتا ضد شيعي، بالغ بر ۵ هزار وهابي هستند كه در ۴۸۶ قسمت در مناطق گوناگون عربستان تقسيم شدهاند.
همچنين، علاوه بر كادر رسمي اين سازمان، اشخاصي كه به صورت داوطلبانه با آن همكاري كرده و به عبارتي ديگر براي آن جاسوسي ميكنند، نيز پاداش خوبي را دريافت خواهند كرد.
گفتني است؛ در آوريل ۲۰۱۱ افرادي از اين هيئت وهابي در مدينه يك شهروند شيعي به نام «طالب صالحالغدير» را از جوار حرم نبوي بازداشت كرده و به طرز غير انساني در انظار عمومي شكنجه كردند و پس از آن نيز وي را به محل نامعلومي منتقل كردند.
همچنين در ۳۰ اكتبر ۲۰۱۱ پليس وهابي عربستان يك زائر شيعي عراقيالاصل با تابعيت كانادايي به نام «اسامه العطار» را به طرز وحشيانهاي شكنجه كرد.
گفتني است؛ تنها گناه العطار خواندن زيارتنامه در جوار قبرستان بقيع بود.
اسامه العطار، شهروند شيعي عراقي كه در عربستان شكنجه شد
شدت شكنجه وي در همان محل به حدي بود كه موجب واكنش برخي از حجاج بيت الله الحرام شده بود.
ماموران هيئت امر به معروف عطار را در حالي كه صورتش غرق خون بود، از محل تجمع حجاج دور كردند.
ميزان غير انساني و شنيع بودن اقدامات اين سازمان در عربستان به حدي است كه حتي واكنش برخي مقامات آل سعود را نيز به دنبال داشته است، به طوري كه دست به افشاي ماهيت اين گروهها زدهاند.
«عبدالمحسن العبيكان»، مشاور دفتر پادشاهي عربستان سعودي گفته بود «برخي افراد منتسب به هيئت امر به معروف و نهي از منكر، معتاد به مواد مخدر يا افرادي سارقي هستند كه توبه كرده و به امر به معروف ونهي از منكرات روي آوردهاند».
عبدالمحسن العبيكان، مشاور دفتر پادشاهي عربستان
العبيكان با بيان اينكه اكثر اعضاي هيئت امر به معروف و نهي از منكر عربستان از سطح علمي پاييني برخوردار هستند خواستار به كارگيري افرادي داراي مدارج علمي بالا در اين هيئت شد تا بتوانند وظايف خود را به شيوه مناسب ايفا كنند!
گفتني است؛ به دليل ارتباط تنگاتنگ اين مراكز به اصطلاح ديني با نهادهاي امنيتي و استخبارات سعودي، اطلاعات چنداني از آنها در دست نيست، اما منابع آگاه از نقش فعال ۳ دانشگاه علوم ديني و مدارس تربيت ديني وابسته به آنها خبر ميدهند.
جامعة امالقري
اين دانشگاه اسلامي كه در مكه واقع شده است در سال ۱۳۶۹ هجري قمري، ابتدا به صورت «كلية الشريعة» (دانشكده شريعت) تأسيس و در سال ۱۴۰۱ هجري قمري با موافقت مجلسالوزراء به جامعة امالقرى تغيير نام داد.
در سايت آموزش عالي عربستان، هدف از تاسيس اين دانشگاه، آموزش زبان عربى و گسترش فرهنگ اسلامى براى برادران و خواهران بيان شده است!
اين مركز اسلامي در شهرهاي جده و طائف نيز داراي پايگاه است.
گفتني است اين دانشگاه در چاپ و انتشار كتب ضد شيعي، مخصوصا براي زائران بيتالله الحرام نقش ويژهاي دارد.
الجامعة الاسلامية
اين مركز اسلامي نيز كه در مدينه واقع شده است از سال ۱۳۸۰ هجري قمري، بنا به گفته سايت آموزش عالي عربستان با هدف خدمت به جهان اسلام و كمك به آموزش و تربيت علما و مبلّغان مذهبى در شهر تأسيس شده است.
اين مركز اسلامي، يكي از اصليترين مراكز ارسال طلبههاي وهابي به ساير نقاط منطقه خاورميانه است.
گفتني است بخش قابل توجهي از طلبههاي ارسالي به مناطق مهم شيعي (از جمله ايران) در اين مركز پرورش مييابند.
الجامعة الامام محمدبنسعود الاسلامية
دانشگاه اسلامي نيز از ديگر مراكز تربيت طلبه وابسته به آلسعود است كه در احسا، مدينه، قصيم و رياض پايگاه دارد.
گفتني است اين مركز اسلامي، وظيفه ارسال طلبه به مناطقي همچون آمريكا، ژاپن، اندونزي و برخي از كشورهاي اروپايي را دارد.
يكي از سئوالهاي كه هميشه ذهن كارشناسان خاورميانه را به خود درگير كرده اين است كه با وجود اعلام دشمني صريح برخي از رهبران وهابيت نسبت به آلسعود و عربستان، چرا هيچگاه گزندي از اين گروهها به حاكميت فرزندان سعود وارد نميشود.
شايد براي پاسخ به اين ابهام، ذكر اين ضربالمثل مناسب باشد؛ «چاقو هيچگاه دسته خودش را نميبرد»
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: پيام نفت
يك چهارم مردم عربستان زير خط فقر زندگي ميكنند
در حالي كه عربستان جايگاه نخست را در زمينه صادرات نفت در سطح جهان به خود اختصاص داده، گزارشها حاكي از آن است كه در اين كشور ميليونها تن با فقر دست و پنجه نرم ميكنند.
به گزارش شفقنا (پايگاه بين المللي همكاريهاي خبري شيعه)، به نقل از ايسنا، عربستان جايگاه نخست را در صادرات نفت در جهان دارد و از دهههاي ۷۰ تا به حال ثروتهاي هنگفتي را با توليد نفت به دست ميآورد اما اين امر باعث نشده تا مردم اين كشور در آسايش زندگي كنند و ميليونها شهروند اين كشور در فقير به سر ميبرند.
گزارشها و برآوردها داخلي و خارجي در عربستان حاكي از آن است كه تعداد افراد فقير در اين كشور به ۲۵ درصد كل جمعيت ميرسد كه اين بدان معناست كه پنج ميليون تن از ۲۰ ميليون شهروند عربستاني زير خط فقر زندگي ميكنند.
پيشتر روزنامه عربستاني الرياض با استناد به گزارش سازمان اطلاعات آمريكا اعلام كرد كه ميانگين فقر در عربستان در سال ۲۰۰۳ به ۵ / ۱۲ درصد رسيده بود.
از شواهد ديگري كه از فقر در عربستان حكايت دارد، اختصاص مبلغ ۲۹ ميليارد ريال عربستان معادل ۷ / ۷ ميليارد دلار براي كاهش فقر و كمك به ايتام در بودجه سال ۲۰۱۴ اين كشور است.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: تابناك
هدف اوباما از سفر به عربستان چيست؟
در خبرها اعلام شد كه باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا، قصد دارد به زودي در قالب سفري رسمي به عربستان، به ديدار با مقامات ارشد سعودي بپردازد. اين ديدار در شرايط كنوني از آن جهت اهميت مييابد كه مدتي است روابط ايالات متحده و عربستان سعودي بر سر پاره اي از مسائل منطقه اي و بين المللي تيره شده است. اما مهمترين دستور كارهاي اوباما در اين سفر چه خواهد بود؟
به گزارش «تابناك»، روزنامه «وال استريت ژورنال» خبر داده كه قرار است باراك اوباما، رييس جمهوري آمريكا، در ماه مارس به رياض سفر كرده و نسبت به تخفيف تنشهاي به وجود آمده در روابط ايالات متحده و عربستان اقدام كند. تنش هايي كه مهمترين علت آن ها، اختلاف نظر بر سر موضوعات مربوط به ايران و سوريه بوده است.
اين روزنامه به نقل از مقامات ارشد آمريكايي مينويسد در جريان سفر به رياض، اوباما با ملك عبدالله، پادشاه عربستان ديدار و گفت و گو خواهد كرد. يك مقام ارشد عربستاني نيز ضمن تأكيد بر اهميت ديدار اوباما و ملك عبدالله، اظهار داشته: «اين ديدار، درباره روابط تيره شده و افول اعتماد و اطمينان است».
سخنگوي كاخ سفيد از اظهارنظر در اين زمينه خودداري كرده است.
خبرگزاري «رويترز» نيز ضمن انتشار اين خبر اشاره ميكند كه عربستان سعودي و ايالات متحده، از زمان تأسيس پادشاهي سعودي در سال ۱۹۳۲ متحد نزديك يكديگر بوده اند. در اين اتحاد، آمريكا به عنوان حامي نظامي سعوديها و عربستان نيز در نقش تأمين كننده نفت واشنگتن ظاهر شده است.
اما طي چند ماهه اخير، روابط آمريكا و عربستان به سبب مجموعه اي از عوامل دستخوش مشكلاتي شده است. در مهمترين مورد، خودداري آمريكا از حمله نظامي به سوريه به واسطه استفاده از سلاح شيميايي در اين كشور، اسباب رنجش شديد مقامات ارشد سعودي و اعتراض آنها به آمريكا را فراهم كرد. رويكرد جديد آمريكا در قبال ايران و زمزمههاي نزديك شدن دو كشور به يكديگر، عامل ديگري در اين زمينه بود.
وال استريت ژورنال نيز در گزارش خود اشاره كرده كه موضوع رنجش عربستان از آمريكا به واسطه عدم حمله به سوريه، از جمله مباحثي خواهد بود كه در ديدار ملك عبدالله با اوباما، مورد اشاره پادشاه سعودي قرار خواهد گرفت. يك مقام سعودي كه نخواسته نامش فاش شود، اظهار داشته: «اين ملاقات از جنبههاي بسياري به مباحث بنيادين مربوط ميشود. چرا اوباما اين كار را به اين شيوه انجام داد؟».
مسائل مربوط به تحولات كشورهاي عربي – از جمله مصر – و همچنين توافق هسته اي ايران و گروه ۱+۵، از ديگر مباحثي است كه در اين ديدار مورد بحث قرار خواهد گرفت. گفتني است ديدار اوباما از رياض، به فاصله اندكي پس از سفر يك هيئت بلندپايه آمريكايي به رياست جان كري، وزير خارجه اين كشور به عربستان صورت ميگيرد.
برچسب ها: عربستان سعودي، باراك اوباما، ملك عبدالله
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: عرش نيوز
نام جعلي عربستان براي مملكت سعودي
حكومت پادشاهي سعودي در خاورميانه و هم مرز با كشورهاي حوزه خليج فارس و درياي سرخ ست. نوع فرمانروايي در اين كشور به صورت پادشاهي در دست خاندا آل سعود است. از سال ۱۹۳۲ ميلادي كه پادشاهي سعودي بنيان نهاده شد، اين كشور پادشاهي مطلقه داشتهاست. در اين كشور حزب سياسي، پارلمان و انتخابات وجود ندارد. خانوادهٔ پادشاهي خواستار سلطهٔ كامل سياسي بر عربستان سعودي بودهاند و هم اكنون نيز قدرت در پادشاهي سعودي در دست علما و پادشاه متمركز است.
اين حكومت پادشاهي، در سال ۱۷۵۰ ميلادي به وسيله محمد بن سعود پايه ريزي شد و پس از وي عبدالعزيز بن سعود با پشتيباني محمد بن عبدالوهاب موسس مذهب خود ساخته «وهابيت» شهر رياض را تعريف كرد و حكومت آل سعود در دوره او گسترش يافت.
دودمان آل سعود از سال ۱۹۳۳ ميلادي قدرت كامل را در اين شبه جزيره در دست دارند و هفت هزار عضو از اين دودمان سلطنتي بر تمامي كشور و بيش از ۲۵ ميليون ساكن آن حكمراني ميكنند. اين گروه علاوه بر در دستداشتن تمامي امور حساس كشور، ثروتهاي نجومي حاصل از فروش نفت و گاز تمامي امور كشور را بدون حضور هر گونه نهاد انتخابي و يا نظارت مردمي در اختيار خود گرفتهاند.
آل سعود با برنامههاي دولت بريتانيا توانست بر بخش عظيمي از شبه جزيره عربستان تفوق يابد و قدرت خود را به عنوان يك قبيله بر نقاط مختلف اين شبه قاره تحميل كند.
اين قبيله كه مذهب خود ساخته وهابيت را برگزيده بودند با سيستم پادشاهي مطلقه انديشه مذهبي خود ساخته خود را بر ديگر مذاهب ديكته كرده و اهتمام به از ميان برداشتن ديگر قبايل و مذاهب دراين كشور نمودند، وهابيون و حكومت سعودي دشمني ويژه اي با شيعيان دارد كه ۴ ميليون از جمعيت اين كشور را تشكيل ميدهند شعيان در اين كشور به شدت تحت فشار و فقر قرار دارند و از تمام حقوق اجتماعي محروم هستند و در اين رابطه مجامع حقوق بشري نيز سكوت كرده اند.
آل سعود نام كشور و مملكت خود را مملكت عربي سعودي گذاشت و اين كشور تنها كشوري در جهان است كه نام قبيله را يدك ميكشد.
متاسفانه در حال حاضر به اشتباه نام اين كشور را بخصوص در ايران عربستان گفته ميشود در حالي كه اين كشور مملكت عربي سعودي است و حتي در رسانههاي اين كشور از جمله تلويزيون آنها «المملكته العربيه السعوديه» نام برده ميشود. بنابراين اتلاق نام كشورعربستان توسط ما، افزايش جايگاه اين كشور است كه حاكماني خود كامه و حامي تروريست در آن مديريت را در دست دارند لذا مسئولان ايران بايد نسبت به حذف نام عربستان از كتب درسي و رسانه ملي و نامه نگاريهاي رسمي اقدام كنند.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: ۵۹۸
اكونوميست: عربستان چيزي از دموكراسي نميداند
به گزارش ۵۹۸، مجله اكونوميست در گزارش خود درباره اوضاع سياسي كشورهاي پادشاهي عربي نوشت: اين كشورها به دموكراسي اهميتي نميدهند و با صراحت نظام مورثي را در دستور كار قرار دادهاند.
وي حمايت غربيها از رژيمهاي پادشاهي عربي را توجيه ناپذير دانست و نوشت: اين رژيمهاي پادشاهي موضع خود را با فاكتورهاي اقتصادي و راهبردي تقويت ميكنند زيرا ۳ رژيم از ۸ رژيم پادشاهي عربي از ثروت سرشاري به خاطر صادرات نفت بهره ميبرند و همگي از همپيمانان نزديك آمريكا هستند.
مجله اكونوميست نوشت: در سال ۲۰۱۱ ميلادي، سال شاخصي در زمينه فروش سلاحهاي آمريكا به خارج از كشور بود به گونهاي كه اين كشور ۶۶ ميليارد دلار سلاح به خارج فروخت كه بيش از نيمي از آنها نصيب عربستان سعودي شد كه چيزي از دموكراسي نميشناسد.
بر پايه اين گزارش، آكادمي سلطنتي نظامي «ساند هرست» انگليس كه در زمينه آموزش افسران انگليسي و خارجي فعاليت ميكند، سه ميليون دلار كمك از شاه بحرين دريافت كرد.
مجله اكونوميست نوشت: كشورهاي عرب خليج فارس به استثناي تقريبا قطر از جنبشهاي مردمي در امان نيستند.
به نوشته اين مجله، در بحرين، دادگاه اين كشور احكام سنگين عليه ۱۳ نفر از رهبران مخالفان را به اتهامات مختلف از توطئه براي سرنگوني رژيم گرفته تا اهانت به ارتش تاييد كرد.
مجله اكونوميست افزود: در عربستان سعودي، مشكلات زيادي در زمينه دموكراسي و حقوق بشر وجود دارد و دو نفر از فعالان حقوق بشر اين ماه به علت ايجاد يك سازمان غيردولتي محاكمه شدند و هزاران نفر از مخالفان سياسي در عربستان نيز با سركوب و ظلم و ستم روبرو هستند و بسياري از حوادث خشونت آميز و درگيريهاي خونين بين پليس و مخالفان روي ميدهد و دهها نفر نيز در زندان هستند.
• اخبار سياسي و اجتماعي عراق
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: آريا
درخواست رئيس مجلس عراق از نخست وزير
خبرگزاري آريا-رئيس مجلس عراق از دولت اين كشور خواست براي افراد مسلح كه ضد ارتش سلاح به دست گرفته بودند و در زندان بسر ميبرند، عفو عمومي صادر كند. به گزارش خبرگزاري آريا، «اسامه النجيفي»، رئيس مجلس عراق روز شنبه گفت اين عفو نبايد شامل گروه تروريستي موسوم به دولت اسلامي عراق و شام (داعش) شود. رئيس مجلس عراق همچنين از دو فهرست متحدون و كردها در پارلمان خواست در جلسه روز دوشنبه آينده حضور و در تصويب بودجه سال كنوني اين كشور مشاركت كنند. فهرست متحدون يك ماه است كه جلسات مجلس را در اعتراض به حمله ارتش به استان الانبار (غرب عراق) به حالت تعليق در آورده است و كردها هم در اعتراض به بودجه در جلسات مجلس عراق شركت نميكنند.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: آريا
تعيين ضرب الاجل براي خروج تروريستها از استان الانبار عراق
خبرگزاري آريا-قبايل استان الانبار عراق براي تروريستهاي گروه تروريستي دولت اسلامي عراق و شام (داعش) ضرب الاجل چهل و هشت ساعت تعيين كردند تا از شهرهاي اين استان خارج شوند. به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از شبكه خبري العالم، قبايل استان الانبار (غرب عراق) روز شنبه بر حمايت خود از نيروهاي ارتش عراق در عمليات ضد گروههاي تروريستي در اين استان تاكيد كردند. سران قبايل استان الانبار اتهامات عليه نيروهاي مسلح عراق درباره فتنه انگيزي در اين استان را رد كردند. همچنين شبكه خبري العالم در باره تحولات ميداني استان الانبار گزارش داد نيروهاي ارتش عراق اصليترين منطقه حضور گروههاي تروريستي در شهر الرمادي (مركز استان) را تصرف كردند. منطقه «آل بوفراج» پايگاه اصلي گروههاي تروريستي در شهر الرمادي بود. سازمان مبارزه با تروريسم عراق مقدار زيادي سلاح و مهمات در اين منطقه كشف كرد. اين در حالي است كه گروههاي تروريستي شماري از شهروندان را در شهر الرمادي گروگان گرفته اند و از آنها به عنوان سپر انساني استفاده ميكنند. اين گزارش ميافزايد شهر فلوجه در استان الانبار همچنان در محاصره ارتش عراق است، به طوري كه بيشتر ساكنان اين شهر از آن خارج شده اند و عمليات ارتش را در داخل شهر تسهيل ميكند. ارتش عراق پس از پايان عمليات در الرمادي براي آغاز عمليات در فلوجه آماده ميشود. منابع امنيتي در عراق از هماهنگي بين ارتش و شوراهاي بيداري براي ورود افراد مسلح اين شوراها به شهر فلوجه با حمايت بالگردهاي نظامي ارتش خبر دادند. پيشتر نوري مالكي، نخست وزير عراق تاكيد كرد مبارزه با تروريسم تا نابودي كامل آنها در استان الانبار و ديگر مناطق عراق ادامه خواهد يافت.
• اخبار سياسي و اجتماعي سوريه
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: ايران خبر
عبدالله گل: مسئله سوريه براي ايران مسئله مرگ و زندگي است
عبدالله گل رئيس جمهور تركيه در گفتگو با روزنامه حريت ميگويد: امروز {حكومت} دمشق به لطف كمك هايي كه از ايران دريافت كرده در وضعيت بسيار بهتري نسبت به اپوزيسيون قرار دارد.
به گزارش ايران خبر وي افزود: مسئله سوريه براي ايران مسئله مرگ و زندگي است و براي ما مسئله اي بشردوستانه است.
عبدالله گل اضافه كرد: مسئله سوريه براي روسيه مسئله آبهاي گرم است.
رئيس جمهور تركيه تصريح كرد: امروز اين دمشق است كه دست بالا را دارد.
وي گفت: ديگر هيچ جايي براي خوش بين بودن نسبت به آينده سوريه وجود ندارد. اگر دولت انتقالي تشكيل شده بود، شايد اميدي به آينده وجود داشت اما چنين اتفاقي نيفتاد.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: باشگاه خبرنگاران
كشورهاي غربي به فكر دور كردن خطر بازگشت تروريستهاي سوريه به خود هستند
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل ازشبكه المنار لبنان، كشورهايي كه در اعزام تندروها به سوريه دخالت داشته يا از اين اقدامات چشم پوشي ميكردند، اكنون به خطر اين افراد آگاه شده اند و در صدد دور كردن اين خطر از كشورهايشان هستند.
اين شبكه گزارش داد: ترس از بازگشت مكر مكاران به خودشان در مورد گروههاي مسلح سوريه افزايش يافته است.
بخش زيادي از مذاكرات نشست مقامات انگليس و فرانسه در پايگاه هوايي جنوب انگليس به اين مساله اختصاص يافت كه چگونه بايد با خطر اتباعشان كه در سوريه ميجنگند، مقابله كنند.
ديويد كامرون نخست وزير انگليس گفت: ما از تهديدات تروريستي كه در اثر درگيريها در سوريه كشورهايمان را به خطر مياندازد هراس داريم، به همين دليل انگليس و فرانسه طرحهاي مشتركي را براي مقابله با اتباعشان كه براي جنگ به سوريه رفته اند و پس از آن قصد بازگشت دارند به اجرا خواهند گذاشت.
فرانسوا اولاند رييس جمهور فرانسه هم گفت: جواناني در كشورهاي ما زندگي ميكردند كه به سوريه رفتند و در حال جنگ هستند. تلاش ميكنيم از متاثر شدن جوانان با اين تبليغات مقابله كنيم، تحركاتشان را زير نظر بگيريم و مانع از اقدام آنها شويم.
شبكه المنار افزود: تحركاتي كه از آن دم زده ميشود تاكنون در ميان تصميمهاي دوگانه اروپاييها و آمريكا گرفتار شده است. اين تناقضات را ميتوان در ژنو دو و اظهارات مقامات غربي پس از اين نشست به خوبي ديد. آمريكا بارها از مبارزه با تروريسم در كشورهاي مختلف سخن گفته اما سوريه را استثنا كرده است. اين مساله را در مخالفت نمايندگان ائتلاف معارضان كه تحت حمايت آمريكا هستند با پيشنهادهاي دولت سوريه در مورد مبارزه جدي با تروريسم مشاهده كرد.
در همين حال موسسه مطالعاتي سياست در جاكارتا در گزارشي در مورد از سر گيري فعاليت گروههاي اسلامي اندونزيايي در اين كشور پس از بازگشت از سوريه هشدار داد.
در اين گزارش همچنين آمده است كه جنگ در سوريه بيش از جنگهاي ديگر تندروهاي اندونزي را به خود جذب كرده است. وزارت خارجه اندونزي اعلام كرده است كه ۵۰ اندونزيايي در ميان ۸۰۰۰ جنگجويي هستند كه از ۷۴ كشور به سوريه سرازير شده اند.
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: آريا
مقام روس: طرح مساله دولت انتقالي در سوريه، در دور بعدي مذاكرات ژنو بعيد نيست
خبرگزاري آريا-معاون وزير امورخارجه روسيه از احتمال بررسي تشكيل دولت انتقالي سوريه در دور دوم مذاكرات ژنو ۲ خبر داد. به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از واحد برونمرزي، «گنادي گاتيلف» معاون وزير امور خارجه روسيه اعلام كرد: بعيد نيست در دور دوم مذاكرات صلح ژنو ۲ در خصوص سوريه كه قرار است ماه فوريه برگزار شد، مساله تشكيل دولت انتقالي سوريه بررسي شود. دور نخست مذاكرات ژنو ۲ روز گذشته (جمعه) پس از يك هفته گفتوگوي هياتهاي دولت و مخالفان سوريه تحت نظارت سازمان ملل به پايان رسيد. پيشتر «اخضر ابراهيمي» فرستاده مشترك سازمان ملل و اتحاديه عرب به سوريه اعلام كرد: دو طرف درگير سوريه به توافق رسيدهاند كه تروريسم در سوريه گسترش يافته و خطري بزرگ براي سوريه است اما درباره نحوه مبارزه با آن توافقي صورت نگرفته است. بان كي مون، دبير كل سازمان ملل نيز با بيان اين كه دور نخست مذاكرات ژنو ۲ شاهد پيشرفتهايي بود تاكيد كرد: زمان دقيق از سرگيري مذاكرات معلوم نيست. همزمان با بازگشت اخضر ابراهيمي، نماينده ويژه سازمان ملل در امور سوريه به مقر اروپايي سازمان ملل پس از پايان مذاكرات، اتباع اين كشور روز جمعه در حمايت از «بشار اسد» رئيس جمهوري اين كشور مقابل دفتر سازمان ملل در ژنو تجمع كردند.
• اخبار جهان اسلام
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: شفقنا
ديوار نوشتههاي دعوت كننده به تشيع در الجزاير؛ آرامش را از مسوولين سلب كرد
شفقنا (پايگاه بين المللي همكاريهاي خبري شيعه)؛ ديوار نوشته هايي با موضوع دعوت به تشيع باعث خشم مسوولين امنيتي و برخي از شهروندان الجزاير شد.
بر اساس گزارش پايگاه ميدل ايست آنلاين؛ در بسياري از خيابانهاي پايتخت الجزاير ميتوان شاهد نوشته هايي بود كه همگان را به پيروي از تشيع دعوت ميكند؛ اين مساله باعث نگراني مسوولين شده و آنان را بر آن داشت تا در اين باره تحقيق كنند.
مسوولين امنيتي بر اين عقيده هستند كه عاملان نوشتههاي دعوت كننده به تشيع در تلاش بودند به همگان اعلام نمايند تشيع و گسترش آن حقيقتي است كه نميتوان از آن فرار كرد.
سلفيها بارها و بارها كمپينهاي وسيعي جهت بيدارسازي در مورد گسترش تشيع در كشور برگزار كرده اند؛ آنان به ادعاي خود تشيع را يك خطر بزرگ براي كشور ميدانند؛ «عبدالفتاح حمداش» سخنگوي جبهه بيداري سلفي در هر مناسبتي بر ضرورت مبارزه با تشيع و گسترش ان تاكيد ميكند.
حمداش در اكتبر سال ۲۰۱۳ گفت: تعداد شيعيان در الجزاير تنها ۳ هزار نفر است؛ اين در حالي است كه منابع اينترنتي بارها تاكيد كرده اند كه ۸۰ هزار مسلمان شيعه بر روي خاك الجزاير زندگي ميكنند.
گزارش پايگاههاي شيعي بر روي شبكههاي مختلف بيانگر آن است كه تشيع در كشور الجزاير به شكل سري و پنهاني در حال گسترش است.
دانشمندان علوم اجتماعي بر اين عقيده اند كه ارتباط الجزايريها با شيعيان و افزايش شبكههاي ماهواره اي يكي از دلايل گسترش تشيع در كشور است.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: حوادث
فاش شدن حضور گسترده دختران فرانسوي در جهاد نكاح سوريه
رسانههاي فرانسوي علل افزايش تعداد حضور زنان و دختران فرانسوي در سوريه را گروههاي افراطي كه آن را تشويق به حضور در سوريه ميكنند تا از آنها استفاده ابزاري كنند دانستند.
رسانههاي فرانسوي از پديده حضور زنان فرانسوي در سوريه براي شركت در آنچه جهاد ناميده ميشود پرده برداشتند. منابع فرانسوي بيان كردند: تعداد بسيار زيادي از دختران فرانسوي زير سن قانوني به تركيه رفته اند تا از آنجا براي شركت در جنگ به سوريه بروند و به گروههاي به اصطلاح جهادي بپيوندند.
رسانههاي فرانسوي علل افزايش تعداد حضور زنان و دختران فرانسوي در سوريه را گروههاي افراطي كه آن را تشويق به حضور در سوريه ميكنند تا از آنها استفاده ابزاري كنند دانستند. اين رسانهها به ناپديد شدن يك دختر پانزده ساله و اظهار بي اطلاعي خانواده وي از سرنوشت اين دختر و احتمال پيوستن آن به آنچه جهاد نكاح در سوريه ناميده ميشود اشاره كردند.
خاطرنشان ميشود كه تعداد زيادي از زنان و دختران كشورهاي عربي تحت تاثير فتواهاي مبلغان وهابي به بهانه جهاد نكاح به سوريه رفته اند و سرنوشت اسفباري پيدا كرده اند. در كنار زنان و دختران عربي برخي اتباع ديگر كشورها غير عربي نيز در سوريه براي شركت در جهاد نكاح حضور پيدا كرده اند. موضوع زنان و دختران تونسي در سوريه اخيرا جنجال زيادي در محافل تونس به پا كرد.
تاريخ خبر: ۱۲/۱۱/۹۲ خبرگزاري: مشرق
خبرنگار جواني كه پوتين به او مدال شجاعت داد
«آناستازيا پوپوا» خبرنگار و مسئول دفتر اروپايي شبكه خبري «روسيه ۲۴» است. وي از ماه آگوست سال ۲۰۱۱ در مجموع به مدت هشت ماه را در سوريه گذرانده است و علاوه بر پوشش اخبار بحران سوريه موفق شد تا با همراه شدن با ارتش سوريه، يكي از نخستين مستندهاي مربوط به بحران اين كشور را توليد كند. وي در گفتوگو با خبرنگار مشرق درباره تجربهاش از حضور در سوريه و مصاحبه با بشار اسد، رئيسجمهور اين كشور ميگويد؛ مصاحبهاي كه هيچكس به جز خودش اميدي به انجام آن نداشت و در نهايت هم موفق شد با رئيسجمهور سوريه در اوج شكلگيري بحران داخلي اين كشور به گفتوگو بنشيند.
خانم پوپوا به دليل جسارتي كه در سفر به سوريه و تهيه گزارشهاي واقعبينانه و متفاوت با رسانههاي غربي به خرج داد، از سوي «ولاديمير پوتين» رئيسجمهور روسيه، مفتخر به دريافت مدال شجاعت شد.
اوضاع سوريه با ديگر كشورهاي درگير در انقلابهاي عربي متفاوت بود
مشرق: لطفاً از تجربه سفر خود به سوريه براي ما بگوييد.
پوپوا: زماني به سوريه رفتم كه بحران اين كشور تازه شروع شده بود. البته در آن زمان جنگ در سوريه وجود نداشت. در روزهاي اول ورودم به سوريه انتظار داشتم اخبار را در اين كشور همان گونه كه در كشورهاي ديگر عربي كه دچار انقلاب شده بودند تجربه كرده بودم، دنبال كنم ولي بعد از مدتي متوجه شدم كه اوضاع در سوريه متفاوت است.
مشرق: شما تجربه حضور در كشورهايي كه دچار انقلاب شده بود را هم داشتيد؟
پوپوا: من در كشورهاي متعدد منطقه در زمان انقلابهاي عربي كار ميكردم و انتظار داشتم كه چيز مشابهي را در سوريه ببينم. بعد از دو هفته حضور در سوريه احساس كردم كه اتفاقات عجيبي در سوريه در حال رخدادن است. جنگ رسانهاي تمامعيار يك طرفهاي كه تصاويري را از سوريه مخابره ميكرد كه متعلق به سوريه نبود و يا متعلق به سوريه بود ولي دستكاري شده بودند.
تصميم گرفتم آن چيزي را كه ميبينم در گزارشهاي خبري خودم استفاده كنم، صلح، امنيت و ثبات.
من توانستم با تعدادي از دانشجوياني كه به خيابان ميرفتند و اين تجمعهاي اعتراضي را برگزار ميكردند صحبت كنم؛ آنها ميگفتند كه بسيار سخت است كه مردم را به خيابان بياوريم! آنها از دريافت پول در ازاي توليد فيلمهايي ۵ تا ۱۰ دقيقهاي براي نشاندادن اعتراضها به دولت سوريه ميگفتند!
به پليس دستور داده شده بود به مردم شليك نكنند/ اولين قربانيان نيروهاي پليس سوريه بودند
مشرق: از حضور خودتان در زمان درگيريهاي نظامي در اين كشور بگوييد.
پوپوا: بحران جدي در سوريه از فوريه ۲۰۱۲ آغاز شد. من مطالب زيادي از اينكه پليس در حمص مردم بيگناه را كشته است خوانده بودم ولي از طرف ديگر اطلاع داشتم كه به پليس دستور داده شده بود كه به مردم شليك نكند. در ماه اول درگيريها بيشتر كشتهشدهها از مردم بيگناه بودند ولي اين مردم بيگناه، نيروهاي پليس سوريه بودند و بعد از ماه اول درگيريها شديدتر شد و براي مثال در «حما» باشگاه افسران پليس توسط گروههاي تبهكار به صورت كامل سوخت و بسياري از نيروهاي پليس سوريه در اين آتشسوزي كشته شدند. به خاطر اين اتفاق بود كه ارتش سوريه وارد شهر شد و امنيت شهر را در اختيار گرفت و اين اولين چيزي بود كه از يك جنگ واقعي در سوريه مشاهده كردم.
طي مدت بحران در سوريه من مكرر به سوريه ميرفتم و ناگهان به خودم آمدم و ديدم كه تبديل به يك «خبرنگار جنگي» شدهام.
مشرق: در رسانهها گفته ميشود كه ارتش سوريه و سربازن سوري بيرحمانه مردم را ميكشند. آيا شما چنين برداشتي داشتيد و شاهد اين كشتارها بوديد؟
پوپوا: تيم ما اولين تيم رسانهاي بود كه با ارتش سوريه در مناطق جنگي همراه شد و از عملياتهاي ارتش سوريه فيلمبرداري ميكرد. اخبار دروغي از سوريه مخابره ميشد كه ارتش سوريه مردم بيگناه را ميكشد ولي اين اخبار هيچ مستنداتي نداشت و تصويري از اين كشتار وجود نداشت. براي همين ما درخواست كرديم تا بتوانيم همراه ارتش در عملياتها شركت كنيم تا بتوانيم كه واقعيت را با چشمان خود ببينيم.
مشرق: علاوه بر پوشش خبري شما مستندي را هم درباره سوريه ساختهايد. انگيزه شما از ساخت اين مستند چه بود؟
پوپوا: گزارشهايي كه ما از مناطق جنگي تهيه ميكرديم باعث معروفشدن من و گروهم شد و اين گزارشها در سوريه دست به دست ميگشت و همين گزارش ما باعث شد كه يكي از سربازان ارتش سوريه در حلب توسط گروههاي تروريست شناسايي شود. اين سرباز توسط اين گروهها ربوده شد؛ او را شكنجه كردند و سپس سر از بدنش جدا كردند و بعد فيلمهاي شكنجه او را منتشر كردند و خانواده او را بسيار پريشان كرد. من احساس كردم كه من در كشتهشدن او مقصر هستم و به فكر افتادم تا كاري كنم كه بتوانم به احترام او انجام دهم. توليد «مستند سوريه» به ذهنم خطور كرد. مستندي كه واقعيتهاي سوريه را بيان ميكرد و من اينگونه ميتوانستم احساسات خود را در قبال اين سرباز كشتهشده و مردم سوريه منتقل كنم. در اين مستند من قصد نداشتم كه به عنوان يك گزارشگر اين مستند را هدايت كنم بلكه قصد داشتم مردم، خود واقعيتهاي سوريه را بيان كنند.
جنگ رسانهاي الجزيره، رويترز و سيانان در آغاز بحران سوريه و آمادهسازي براي حمله نظامي
مشرق: شما از جنگ رسانهاي در سوريه صحبت كرديد لطفا در اين خصوص بيشتر توضيح دهيد.
پوپوا: كشورهاي خارجي تلاش كردند تا نشان دهند كه اتفاقاتي كه در كشورهاي عربي منطقه افتاده است در سوريه هم در حال وقوع است و براي من خيلي جالب بود كه از مسكو با من تماس ميگرفتند و ميگفتند كه مراقب باش در فلان ميدان شهر دمشق تظاهرات است و تانكهاي دولت سوريه به مردم شليك ميكنند و من در پاسخ ميگفتم كه من در همان ميداني كه شما ميگوييد ايستادهام و مردم در حال عبور و مرور هستند و هيچ اتفاقي نميافتد. آنها ميگفتند كه تو چه ميگويي؟ اينها خبرهاي رويترز و الجزيره و سيانان است و اينها رسانههاي معتبري هستند و من در پاسخ ميگفتم كه من در همان نقطه حضور دارم و چيزي نميبينم و آنها اين گزارشها را از خارج از سوريه گزارش ميدهند.
علت استفاده غرب از جنگ رسانهاي در ابتدا اين بود كه بتوانند افكار عمومي را در خارج از سوريه آماده كنند براي يك تهاجم نظامي. در اين روش آنها از كليدواژههاي مشخصي مانند «ديكتاتور»، «كشتار مردم بيگناه» و «تروريسم» استفاده ميكردند. اين واژهها در كنار چند كليدواژه ديگر در تمام گزارشها استفاده ميشد و مخاطب باورش ميشد كه اين اتفاقات در حال رخدادن است. زماني اعلام ميشد تظاهرات چندهزار نفري در مقابل مسجدي در شهري در سوريه شكل گرفته در صورتي كه ۱۰ يا ۲۰ نفر پس از نماز از مسجد خارج شده بودند و در حال صحبت با هم بودند. و حتي تصاويري از تظاهرات بحرين را به عنوان اعتراض مردمي در سوريه نشان ميدادند و مردم كشورهاي دنيا كه اطلاع زيادي از اين كشورها ندارند باور ميكردند كه اين گزارشها راست است.
حتي دوستان من در مسكو هم گزارشهاي مرا باور نميكردند و خيلي براي من سخت بود كه متقاعدشان كنم كه يك جنگ رسانهاي يكطرفه در حال وقوع است.
بسياري از مردم سوريه نميدانند نمايندگان مخالفان در ژنو۲ تا كنون كجا بودهاند
مشرق: با توجه به حضور متعدد و طولاني شما در سوريه و صحبت با مردم و مقامات در اين كشور به نظر شما آيا مردم در سوريه به مخالفان اعتقادي دارند؟
پوپوا: فكر ميكنم كه در حال حاضر هيچ اميد و اعتقادي به مخالفان وجود نداشته باشد. البته ما بايد ابتدا مخالفان را تعريف كنيم و نميشود درباره مخالفان بهصورت كلي صحبت كرد. براي مثال گروهها و افرادي كه در مذاكرات ژنو ۲ حضور داشتند مخالفان خارجنشين هستند. بسياري از مردم سوريه حتي اگر آنها را در خيابان ببينند نميشناسند و نميدانند آنها تا قبل از اين كجا بودهاند.
پوپوا پس از مصاحبه با «بشار الجعفري» نماينده سوريه در سازمان ملل
گروه ديگري از مخالفان در سوريه هستند كه معروفترند و مخالفان سياسي محسوب ميشوند و زماني كه انتخابات پارلماني بود از طريق انتخابات توانستند كرسيهايي را در مجلس از آن خود كنند.
در پاسخ به سؤال شما بايد بگويم كه قبلاً عدهاي طرفدار مخالفان بودند و عدهاي هم در انتظار اين بودند كه ببينند چه اتفاقي ميافتد و موضعي نداشتند ولي در حال حاضر ديگر موضع خاكستري وجود ندارد و يا طرفدار نظام سوريه هستند و يا مخالف آن.
البته اكثريت در حال حاضر طرفدار بشار اسد هستند و آخرين باري كه من در سوريه بودم خيلي از مردمي كه از مخالفان طرفداري ميكردند ميگفتند كه اگر قرار است كه ما در محاصره «جبهة النصرة» و ديگر گروههاي تروريستي باشيم ترجيح ميدهيم با دولت باشيم نه با اين گروهها.
من با يكي تاجران آشنا هستم كه از گروههاي مخالف و مبارزان در حلب حمايت مالي ميكرد، اما حتي همين فرد هم زماني كه ديگر از گروههاي مخالف حمايت نكرد، او را ربودند؛ خانوادهاش مجبور شدند مبلغ بسيار گزافي را براي آزادي او بپردازند و همان روزي كه به خانه برگشت موضعش را تغيير داد و حامي دولت شد و از ارتش درخواست كرد تا در مقابل شورشيان از او حمايت كند. مواضع مختلفي درباره سوريه وجود دارد و هر كس موضع خاص خود را دارد، اما به نظر من در حال حاضر اكثر مردم سوريه از اين جنگ رسانهاي خبر دارند و همچنين ميدانند كه واقعاً چه اتفاقي دارد ميافتد، چون در درون اين شرايط زندگي ميكنند. مردم اين كشور را نميتوان فريب داد، چون خودشان ميتوانند به خيابانها بروند و ببينند چه اتفاقي دارد ميافتد.
عربستان علناً از مخالفان حمايت مالي ميكند
مشرق: مخالفان خارجي در سوريه از تروريسم، كشتار، ارعاب و حتي سر بريدن افراد به عنوان اهرمي عليه دولت سوريه و بشار اسد استفاده ميكنند. تعريف شما از تروريسم در سوريه چيست؟ كدام گروهها را تروريست ميدانيد و اين افراد توسط چه كساني حمايت مالي ميشوند؟
پوپوا: بسيار ساده است. افرادي كه بدون حكم و دادرسي مردم را سر ميبرند، دارند مرتكب جنايت جنگي ميشوند. گروههاي به اصطلاح مخالف در سوريه به دستههاي مختلف تروريست، گروههاي كوچك تبهكار، و گروههاي شورشي تقسيم ميشوند. دهها گروه وجود دارند و نميتوانيد تعداد آنها را محاسبه كنيد. ممكن است يك گروه شما را بربايد و بعد به يك گروه ديگر بفروشد و بعد گروه ديگري شما را بخرد.
درباره حمايت مالي هم همهكس ميداند و حتي علناً هم ميگويند كه عربستان سعودي از شورشيان حمايت مالي ميكند. مقامات اين كشور ديگر علني اعلام ميكنند كه حدود ۱۰۰ ميليون دلار به مخالفان خارجي كمك كردهاند تا اين مبلغ بين مخالفان و گروههاي تبهكار تقسيم شود. اين واقعيت بر هيچكس پوشيده نيست و اسناد و مدارك زيادي وجود دارد كه آن را اثبات ميكند. دولت سوريه هم اين مدارك را تسليم سازمان ملل كرده و خواستار تحقيق در اينباره شده، بنابراين اين را نميتوان تبليغات و جنگ رسانهاي دانست. اين يك واقعيت است كه سربازان خارجي در سوريه ميجنگند و حتي خود ما هم با آنها ملاقات و مصاحبه كردهايم. يكي از اين افراد اهل ليبي بود و فرد ديگري اهل تونس. هر دو گفتند كه براي «جهاد» به سوريه آمدهاند و حقوق ميگيرند و درآمدشان هم از عربستان سعودي ميآيد.
يكي از خبرنگاران سوري هم كه ربوده شده بود، توضيح داد كه مذاكرات بين دولت و شورشيان هم تحت تسلط عربستان سعودي بوده و اين كشور موضع شورشيان را تعيين ميكرده است. وقتي اين همه گروههاي مختلف درگير هستند، نبايد آن را جنگ داخلي خواند.
مشرق: همانطور كه شما هم گفتيد، مسئله با جنگ دروغين رسانهاي آغاز شد كه گفتند در سوريه درگيري وجود دارد. بعد شروع به حمايت مالي و وارد كردن نيروهاي خارجي به سوريه كردند تا اين كشور را بيثبات كنند اما دليل اهميت سوريه براي غرب چيست؟ چرا ميخواهند در اين كشور انقلاب دروغين به راه بيندازند؟
پوپوا: البته اول جنگ رسانهاي و بعد حمايت مالي نبود، بلكه از همان ابتدا حمايت مالي وجود داشت، چرا كه براي آوردن مردم به خيابان بايد هزينه كنيد و آنها را وادار كنيد دست به اعتراض بزنند. بنابراين بايد هزينه كنيد تا تظاهرات را مديريت و برنامهريزي كنيد و مردم را وادار كنيد بجنگند و افراد ديگر را بكشند. بنابراين از همان ابتدا حمايت مالي وجود داشت.
اما اينكه چرا سوريه مهم است، من خودم هم از همان ابتدا كه به اين كشور رفتم همين سؤال را پرسيدم. در اين كشور اگر چه مذاهب مختلفي وجود دارد، اما هيچكس به مذهب فرد ديگر تعرضي نميكرد. مسلمانها با مسيحيان به يك كافه ميرفتند و با هم صحبت ميكردند و قدم ميزدند و هيچ مشكلي نداشتند. حتي يهوديان هم در دمشق زندگي ميكردند و منطقه خاص خود را داشتند و هيچكس كاري به كارشان نداشت و آنها هم با بقيه مذاهب دوست بودند.
يكي از دلايل اهميت سوريه، خط لولهاي بود كه قطر ميخواست به تركيه بكشد. سوريه بر خلاف ميل آمريكا، با ايران و با حزبالله متحد است. نكات زيادي درباره سوريه هست كه غرب را آزار ميدهد؛ بنابراين تصميم گرفتند كه اين كشور را نابود كنند. رئيسجمهور اين كشور در مصاحبه با من گفت اين اولين باري نيست كه در اين جهت تلاش ميكنند، بلكه صرفاً جديدترين تلاش آنهاست. ابتدا قطر از راه اقتصادي با سوريه گفتوگو كرد و گفت كه شما اين كارها را بكنيد و ما اين كارها را ميكنيم و بعد شما را به حال خود رها ميكنيم. اما سوريه چنين كشوري نيست و مقابل قطر ايستاد و حاضر نشد خود را بفروشد، از كشورهاي ديگر پول بگيرد و يا به نفع آنها خط لوله احداث كند؛ به همين دليل هم بايد هزينه مقاوت خود را ميپرداخت.
رهبري به سادگي و بيآلايشي و تيزهوشي بشار اسد نديدهام/ بشار اسد از قبل ميدانست بحران در راه است
مشرق: گفتيد كه با بشار اسد مصاحبه كردهايد. شخصيت او را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
پوپوا: من تا به حال رهبري را نديدهام كه تا اين اندازه ساده و بيآلايش باشد. اسد بسيار باهوش، خردمند و آرام است. من چند بار با او ديدار كردم. هر بار بسيار آرام بود، اما غافل نبود. آرامشش به اين خاطر بود كه شرايط كلي را تحت نظر داشت. تنها به يك بخش ماجرا مثل جنگ يا درگيري نگاه نميكرد، بلكه از گذشته خبر داشت و ميدانست اين بحران در راه است. حتي همان ابتدا هم گفته بود كه اين مسئله با يك يا دو سال خاتمه پيدا نميكند، بلكه مدت زيادي طول خواهد كشيد. درباره اروپا و جهان عرب اطلاعات بسيار كاملي دارد و به نوعي پل بين اين دو بخش دنيا محسوب ميشود. بنابراين همه جوانب را در نظر ميگيرد و ديد استراتژيك دارد.
مشرق: به نظر شما آيا تا انتها براي سوريه مبارزه خواهد كرد؟
پوپوا: بله. خود او گفت كه هرگز سوريه را ترك نخواهد كرد و نكتهاي كه براي من جالب بود اينكه وقتي سؤالات را از او ميپرسيدم، و حتي زماني كه برخي از سؤالاتم را در حين مصاحبه تغيير دادم، باز هم به همه سؤالاتم جواب مستقيم داد و مثل مقامات اروپايي نبود كه به دنبال فرار از برخي سؤالات باشد.
حتي وقتي به او گفتم كه از همان ابتدا جنگ رسانهاي را باخته است، وي گفت بله ما در جنگ رسانهاي شكست خورديم اما وقتي با تعجب پرسيدم، واقعاً؟ جواب داد بله، اما در واقعيت پيروز خواهيم شد، چون جنگ رسانهاي صرفاً يك حباب است، در حالي كه واقعيت است كه باقي ميماند و مردم واقعيتهاي سوريه را خواهند ديد.
مشرق: به عنوان كسي كه در صحنه جنگ سوريه و در مناطق جنگي اين كشور حضور داشته آيا ترس وجود شما را نگرفت؟
پوپوا: از وضعيت سوريه نترسيدم، چون به نظرم نميآمد واقعي باشد. گويي در سينما بودم و يك فيلم را تماشا ميكردم. اما وقتي ميبينيد گلوله در اطرافتان شليك ميشود و مردم كشته ميشوند و همه جا را خون گرفته، آن وقت است كه به خودتان ميآييد و ميفهميد كه يك جنگ واقعي در جريان است. از نظر احساسي بسيار دشوار است اما سختترين چيز اين است كه افرادي را از دست بدهيد كه ميشناسيد و دوستشان داريد. برخي از اين افراد را كه حتي «برادر» صدا ميكرديم -چون بيشتر وقتمان را با هم سپري ميكرديم- جلوي چشممان كشته شدند. اين سختترين بخش از كار ما بود و خيلي سخت است كه آن را فراموش كنيم.
همه آنچه در سوريه ديديم دلخراش بود، اما به نظر من اين سفر ارزشش را داشت. چون حتي در هنگام حمله شيميايي، توانستيم به منطقه برويم.
هر روزي كه در سوريه بودم احساس ميكردم اين وظيفه من است كه اينجا باشم و اين نبود كه تصادفي اينجا باشم، بلكه تقدير من اين بوده كه اينجا باشم و اين بحران و جنگ را تجربه كنم و به چشم خود ببينم و حالا حرفهاي پدربزرگم را كه در جنگ جهاني جنگيده بود و ميگفت اي كاش هيچ جنگي در دنيا شكل نميگرفت بهتر ميفهمم. تا قبل از اينكه به سوريه بيايم، هيچ وقت اين حرف را نميفهميدم. زماني كه از سوريه برگشتم پيش پدربزرگم رفتم و به او گفتم: جنگ، چيز وحشتناكي است. هر جاي دنيا كه باشد.
مشرق: بهترين و بدترين لحظه حضور خود در سوريه را براي ما توضيح دهيد.
پوپوا: يكي از لحظههايي كه هميشه در ذهن من خواهد ماند، زماني است كه «امير» يكي از سربازان ارتش سوريه ربوده شد. آدمرباها تماس گرفتند و در ازاي آزادي او پول مطالبه كردند. ما هم شروع كرديم به جمعآوري پول براي آزادي او. فرداي آن روز دوستان امير تماس گرفتند و خبر دادند كه او را پيدا كردهاند و ما از خوشحالي فرياد ميزديم: امير پيدا شده! دوست امير به ما گفت: مثل اينكه منظور من را متوجه نشدهايد، بدن امير را پيدا كردهايم. اين دو لحظه شايد بهترين و بدترين لحظههاي حضور من در سوريه بود. بعد از شنيدن اين خبر، مدتي يك گوشه نشستم و گريه كردم.
يكي از خاطرات خوب ديگر من قطعيشدن مصاحبهام با بشار اسد بود، كه يكي از اهداف اصلي من در سفر به سوريه بود. وزير اطلاعرساني سوريه در آن زمان وقتي از نيت و تلاش من براي مصاحبه با بشار اسد باخبر شد، به من خنديد و گفت اگر واقعاً به دنبال مصاحبه با بشار اسد هستي، بهتر است به كشورت برگردي، چون موفق به اين كار نخواهي شد. من جواب دادم: خواهيم ديد كه آيا موفق ميشوم يا نه. من در نهايت موفق به مصاحبه با بشار اسد شدم و فرداي آن روز هم، وزير اطلاعرساني سوريه به عنوان سفير اين كشور به ايران اعزام شد.
حضور من در سوريه و علاقه من به بازگشت به اين كشور هيچ ارتباطي به ولع يك خبرنگار براي گرفتن اخبار جديد و تجربه يك فضاي هيجانانگيز ندارد. بلكه زماني كه من ميبينم خبرنگار سيانان و الجزيره چگونه يك واقعيت را كتمان ميكنند و دروغ ميگويند، انگيزهاي در من ايجاد ميشود كه بخواهم از حقيقتي كه وجود دارد دفاع و در اين راه مقاومت كنم.
هدف من از رفتن به سوريه شركت در جنگ رسانهاي بود
مشرق: تصاويري از شما در كنار رئيسجمهور روسيه منتشر شده است. لطفاً درباره ديدار خود با «ولاديمير پوتين» هم برايمان توضيح بدهيد.
پوپوا: در زمان حضورم در سوريه، توانستم چند گزارش خوب تهيه كنم. يكي از آنها زماني بود كه موفق شديم به يكي از محلهايي برويم كه در آنها كشتار جمعي صورت گرفته بود. جايي كه نيروهاي سازمان ملل به ما اجازه ورود به آن و تهيه گزارش را نميدادند. اما توانستيم به آن محل برويم. گزارشمان هم منتشر شد و فرداي انتشار آن گزارش، لاوروف، وزير خارجه روسيه در يك مصاحبه تلويزيوني، اعلام كرد كه اين گزارش را ديده و ميداند كه يك خبرنگار روس در سوريه حضور دارد و گزارشهايي كه ارسال ميكند، مغايرت دارد با گزارشها و خبرهايي كه در رسانههاي غربي منتشر ميشود. چند گزارش اين چنيني باعث شد تا از مسكو با من تماس بگيرند و بگويند نامزد دريافت مدال شجاعت شدهام كه در نهايت هم موفق به دريافت اين نشان شدم.
البته من براي مشهور شدن و براي دريافت مدال به سوريه نرفتم. هدف اصلي من در سوريه مبارزه در يك نبرد رسانهاي بود. به خصوص زماني كه متوجه شدم كاري از دستم برميآيد و ميتوانم واقعيت را به گوش مردم برسانم.
مشرق: به نظر شما آيا خبرنگارها و رسانههايي كه در مقابل رسانههاي جمعي ثروتمند و بانفوذ غربي فعاليت ميكنند، ميتوانند تغييري در جهان ايجاد كنند؟
پوپوا: رمز موفقيت، مبارزه و گفتن حقيقت است. اگر بخواهم حقيقت را به شما بگويم، من هيچ وقت فكر نميكردم بتوانم تغييري ايجاد كنم و كاري از دستم بربيايد. مستندي كه ساختم، هدفش تغيير در چيزي نبود و تنها واكنشي بود به احساساتم و تلاشي براي رها شدن از دردي كه در وجودم ايجاد شده بود. زماني كه پس از پايان مأموريتم به مسكو برگشتم، به آنها گفتم كه قصد دارم مستندي درباره سوريه بسازم. آنها مانع اين كار من ميشدند و ميگفتند تو وظيفه خود را انجام دادهاي، بهتر است بروي و استراحت كني ولي وقتي اصرار كردم و اين كار انجام شد، تأثيرش در مردم سراسر جهان خود من را هم شگفتزده كرد. حداقل كاري كه اين مستند كرد اين بود كه مخاطبانش به اين نتيجه رسيدند كه ديدگاهي به جز ديدگاه رسانههاي غربي هم به اين مسئله وجود دارد.
البته در رسانههاي غربي هم خبرنگاراني هستند كه پس از اطلاع از واقعيت در سوريه، تلاش كردند اخبار واقعي را منتشر كنند اما رسانههاي آنها با انتشار اخبار واقعي مخالفت كردند. همين باعث شد تا بسياري از خبرنگاران رسانههاي غربي نظير سيانان استعفا دهند.
• اخبار سياسي اجتماعي داخل كشور
تاريخ خبر: ۱۳/۱۱/۹۲ خبرگزاري: تابناك
روز پركار وزير خارجه ايران در مونيخ
پرداخت نخستين قسط از داراييهاي بلوكه شده ايران در غرب، ديدار وزير خارجه ايران با وزير خارجه فرانسه و دبيركل سازمان ملل در حاشيه كنفرانس امنيتي مونيخ، ابراز تمايل هند به احياي پروژه انتقال گاز ايران به اين كشور از راه پاكستان و افزايش صادرات نفت اوپك به واسطه افزايش فروش نفت ايران و عراق، از جمله مهمترين مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ايران است.
به گزارش «تابناك»، خبر پرداخت نخستين قسط از ۴. ۲ ميليارد دلار داراييهاي بلوكه شده ايران در غرب، مهمترين موضوع مربوط به ايران است كه امروز مورد توجه شماري از مطبوعات و رسانههاي جهاني قرار گرفته است.
خبرگزاري فرانسه ضمن پرداختن به اين موضوع به نقل از سيد عباس عراقچي، معاون وزارت خارجه ايران مينويسد، روز گذشته جمهوري اسلامي ايران در چهارچوب توافق هستهاي ژنو، نخستين قسط از اين مبلغ را دريافت كرده است.
عراقچي گفته، نخستين بخش از اين داراييها، شامل ۵۰۰ ميليون دلار به حسابي در يك بانك سوئيس واريز شده و همه چيز بنا بر توافقنامه انجام شده است.
اما اخبار مربوط به حضور وزير خارجه ايران در كنفرانس امنيتي مونيخ و ديدارهاي وي در حاشيه اين كنفرانس با مقامات ارشد كشورها، از جمله ديگر موضوعات مهم امروز است. در اين زمينه، خبرگزاري كويت از ديدار وزراي خارجه ايران و فرانسه خبر داده و مينويسد، لورن فابيوس، وزير خارجه فرانسه، روز گذشته در مونيخ مذاكراتي درباره توافقنامه هستهاي ايران و گروه ۱+۵ با محمد جواد ظريف، وزير خارجه ايران انجام داده است.
بنا بر بيانيهاي كه وزارت خارجه فرانسه منتشر كرده، در اين ديدار فابيوس درخواست كرده ايران همه گامهاي ضروري را براي اطمينان از اينكه اين كشور به دنبال سلاح هستهاي نيست، بردارد.
در مطلب ديگري در همين زمينه، خبرگزاري «ترند» موضوع ديدار وزير خارجه ايران با دبيركل سازمان ملل را مورد توجه قرار داده است. اين خبرگزاري مينويسد، محمد جواد ظريف، وزير خارجه ايران، روز گذشته به درخواست بان كي مون، دبيركل سازمان ملل با وي ديدار كرده است.
در جريان اين ديدار دو طرف درباره همكاريهاي متقابل ميان ايران و سازمان ملل گفتوگو كردهاند. ظريف در گفتوگو با بان، كنفرانس مونيخ را فرصتي خوب خوانده كه اجازه ميدهد ايران مواضع خود را درباره موضوعات گوناگون بيان كند.
وي همچنين بر اهميت طرح ديدگاههاي واقعي مردم ايران به منظور خنثي كردن تلاش كساني كه در پي تحريف مواضع ايران هستند، تأكيد كرده است.
در ميان ديگر مطالب، روزنامه «گالف تودي» از تمايل هند براي پيوستن به پروژه خط لوله گازي ايران پاكستان خبر داده است. به نوشته اين روزنامه، سلمان خورشيد، وزير امور خارجه هند اظهار داشته كه شايد كشورش نسبت به احياي پروژه چند ميليارد دلاري انتقال گاز ايران به هند از طريق پاكستان اقدام كند.
وي در يك مصاحبه گفته، اگر در ميان همه طرف جديت باشد، كشورش آماده است تا نسبت به واردات گاز ايران و همچنين آسياي مركزي از طريق پاكستان اقدام كند. وي گفته چنين پروژههاي منطقهاي، ميتواند ضمن ايجاد وابستگيهاي متقابل، پاكستان و هند را وادار كند تا ميان خود روابط همكاري جويانه بلندمدت برقرار كنند.
در پايان، در يك مطلب اقتصادي ديگر، سايت خبري «ترِيد عربيا» (Trade Arabia) از افزايش صادرات نفت «اوپك» به واسطه افزايش ميزان نفت صادراتي ايران و عراق خبر داده است.
به نوشته اين سايت، ميانگين صادرات نفت اوپك در ماه ژانويه ۲۹. ۹۴ ميليون بشكه در روز بوده كه نسبت به ميانگين ۲۹. ۶۳ ميليون بشكه در روز در ماه دسامبر سال گذشته ميلادي، افزايش نشان ميدهد. اين ارقام بر پايه دادههاي آماري نفتكشها و همچنين اطلاعات از منابع در شركتهاي نفتي، اوپك و مشاوران نفتي به دست آمده است.
بنا بر اين اطلاعات، در صورتي كه افزايش صادرات نفت ايران، عراق و نيز ليبي همچنان ادامه داشته باشد، ميزان صادرات نفت اوپك در سال ۲۰۱۴ باز هم افزايش پيدا خواهد كرد