تاکید یک استاد دانشگاه بر لزوم وحدت شیعه و سنی؛
توجه به سیره پیامبر و ائمه اطهار لازمه وحدت است
مرحوم شیخ شلتوت و آیتالله بروجردی با تاسیس دارالتقریب توانستند زمینههای نزدیک شدن مذاهب اسلامی به یکدیگر را فراهم کنند و این همکاریها تا اندازهای بود که شیخ شلتوت گفت هماکنون فرق اهل سنت میتوانند از فقه شیعه اثنیعشری پیروی کنند.
حجتالاسلام والمسلمين نصرتالله واحدي، ضمن تاكيد بر فضيلت عمره مفرده گفت: عمره مفرده فضيلتي است كه كم نصيب افراد ميشود، ولي انفاق هميشه پيش ميآيد. شرايط تشرف به عمره مفرده هميشه مساعد نيست. از اين جهت اولين عمره بر انفاق ترجيح دارد.
با اين حال وي افزود: اما اگر كسي ميخواهد براي بار دوم يا سوم يا بيشتر به عمره مفرده برود، بهتر است ببيند آيا در بستگان و دوستان او كسي دچار فقر و تنگدستي هست يا نه، و به آنها كمك كند.
اين استاد دانشگاه همچنين با اشاره به لزوم تلاش براي حفظ وحدت افزود: عمرهگزاران بايد با عملكرد خود و پيروي از سنت نبوي، رفتار حسنه، برخورد زيبا، اخلاق نيك و رفتار نيك، براي وحدت مسلمانان تلاش كنند. زائران حرم الهي بايد با چهره باز نسبت به همديگر رفتار كنند و از هر گونه تعصبات زباني و جغرافيايي دوري و پرهيز كنند.
وي اضافه كرد: اين همان كاري است كه پيامبر اكرم صلواتاللهعليهوآله در بدو ايجاد هسته جهان اسلام انجام داد و انسانهايي صالح از روم و حبشه و فارس در اطراف او گرد آمدند. پيامبر نيروها را از بلاد مختلف اطراف خود جمع كرد.
براي وحدت از سيره پيامبر و ائمه عليهمالسلام درس بگيريم
حجتالاسلام والمسلمين واحدي درباره تنوع قومي و جغرافيايي امت اسلامي توضيح داد: اينگونه نبود كه چون پيامبر اكرم در حجاز بود، همه حجازي باشند. اين ديد را پيامبر از ابتداي تشكيل هسته امت اسلامي به يادگار گذاشت. در رفتار هم همينطور بود. به مسلمانان توصيه ميشد همه ساله به مكه روي بياورند. برخوردها هم برخوردهاي برادرانه بود. مرز جغرافيايي اهميتي نداشت.
وي همچنين تصريح كرد: بايد از سيره پيامبر و ائمه عليهمالسلام درس بگيريم و آنگونه كه آنها رفتار كردند رفتار كنيم. نشستهاي مشترك و گفتگوهاي مشترك با مسلمانان داشته باشيم و به آنها نزديكتر بشويم.
تكفيرگرايي جامعه اسلامي را تهديد ميكند
حجتالاسلام والمسلمين نصرتالله واحدي در ادامه با تاكيد بر لزوم حفظ دستاوردهاي معنوي حج گفت: دستاوردهاي سفر حج را بايد با دوري جستن از زمينههاي تفرقه و نفاق حفظ كرد. در اين سفرها ميبينيم كه قومي از قوم ديگر و ملتي از ملت ديگر اجتناب ميكند. اين تنشي كه دشمنان بين مسلمانان ايجاد كردهاند و موجب تفرقه و جدايي فرهنگي مسلمانها شده بايد از بين برود.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: عوامل تفرقه را بايد شناسايي كرد و مسلمانان را در اين جهت آموزش داد. تا اين مسئله در كشورهاي اسلامي اتفاق نيفتد فايدهاي ندارد. در موسم حج تا حدودي ميتوان اين مسائل را اصلاح كرد، اما عمده آن به عهده دولتهاست.
وي با يادآوري تنشهايي كه در دورههاي مختلف ميان اهل سنت و شيعيان وجود داشته افزود: در زمان صفويه و عثماني، ما با مشكلاتي شديدتر از امروز مواجه بودهايم و تنشها بين اهل تسنن و تشيع بسيار بيشتر از امروز بوده است. مرحوم شيخ شلتوت از دانشگاه الازهر و مرحوم آيتالله بروجردي با تاسيس دارالتقريب توانستند زمينههاي نزديك شدن مذاهب اسلامي به يكديگر را فراهم كنند. و اين همكاريها به حدي بود كه شيخ شلتوت گفت هماكنون فرق اهل سنت ميتوانند از فقه شيعه اثنيعشري پيروي كنند.
حجتالاسلام واحدي در همين زمينه تاكيد كرد: ما هم بايد بتوانيم اينچنين زمينههايي را ايجاد كنيم. با اين وضعي كه در منطقه و جهان اسلام به راه افتاده، چيزي نصيب شيعه و سني نميشود. تكفيرگرايي جامعه اسلامي را تهديد ميكند.
وي با اشاره به راهكارهاي حفظ دستاوردهاي معنوي عمره مفرده تصريح كرد: توصيههاي زيبايي از سوي ائمه وجود دارد. زائري كه با خداي خودش معاهده ميبندد و با يدالله و كعبه و حرم پيامبر مصافحه ميكند، بر اساس روايات ائمه عليهمالسلام مثل طفل مادرزادي ميشود كه هيچ گناهي ندارد. در احاديث داريم كه دستي كه در آن خانه دست نياز دراز كند، از دستان ديگر بينياز خواهد شد.
اين استاد دانشگاه همچنين افزود: لازمه حفظ دستاوردهاي سفر حج، اين است كه زائران وقتي برميگردند مراقبه داشته باشند و به مقامي كه كسب كردهاند توجه داشته باشند. همانطور كه حضرت امام خميني رحمةاللهعليه فرمودند، عالم محضر خداست و در محضر خدا معصيت نكنيم. زائران سرزمين وحي بايد با اتكا و توكل بر خداوند كارها را انجام بدهند و در قلب و رفتار و در عمل بايد خدا را ناظر بدانند و رسول الله را ناظر بدانند.
وي در همين زمينه تاكيد كرد: كسي كه خود را در اين جايگاه ميبيند، از گناه و معصيت و تباه كردن زاد و توشه خود شرم ميكند. اگر اين سفر با معرفت و شناخت انجام شود، تاثير ژرفي در اعمال و انديشههاي زائران خواهد داشت و به زائران كمك خواهد كرد تا بتوانند خود را از انحرافات حفظ كنند. زائر بيتاللهالحرام اگر خواب برود و خواب برگردد فايده ندارد. بلكه اگر خواب رفته هم بايد بيدار برگردد.
وليمه و سوغاتي را به حداقل برسانيد
حجتالاسلام والمسلمين واحدي همچنين ضمن تاكيد بر لزوم پرهيز از خرجهاي اضافي پس از سفر عمره مفرده افزود: متاسفانه خيليها ممكن است بتوانند هزينههاي سفر عمره را تامين كنند اما به خاطر هزينههاي بعد از سفر آن را ترك ميكنند. چه نيازي است به وليمه و سوغاتيهاي گسترده وقتي ميتوان با وليمه محدود و حتي چاي و شيريني اين كار را انجام داد؟ وليمه خوب است اما در حد مقبول، اين تشريفات و هتل و تالار گرفتن باعث ايجاد گرفتاري و دردسر ميشود.
وي اضافه كرد: اين افراطگريها را بايد كنار گذاشت. زائران ميتوانند آن هزينههاي اضافي را انفاق كنند و به نيازمندان رسيدگي كنند و براي جهيزيه نوعروسان و اجاره مسكن جوانان فكري كنند. ميتوانند اين هزينهها را خرج مسائلي كنند كه ماندگار است. بريز و بپاش كه فايدهاي ندارد.
اين استاد دانشگاه در پايان تصريح كرد: اگر كسي ميتواند و توانايي مالي دارد هم نبايد از اين كارها بكند. اين قيودات نبايد مانع سفر شود. تشريفات را بايد پايين بياوريم و سوغاتيها را حذف كنيم يا به حداقل برسانيم. زحمات بعد از سفر چيزي است كه نه شرع مقدس گفته و نه فايدهاي دارد. وليمه در حد مقدور توصيه شده و سوغاتي در حد مقدور خوب است اما بيشتر از آن لازم نيست.