حجتالاسلام مبلغی مطرح کرد؛
تبیین کارکردهای حج و ضرورت ارائه آن در رفتار حاجیان
رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از حاجیان خواست که رفتار کلان نگر حج را صرفا در برهههای زمانی حج به منصه ظهور نگذارند، بلکه این رفتار را برای سرزمین خود به ارمغان آورند و در رفتار خود ارائه دهند.
حجتالاسلام والمسلمين احمد مبلغي، رييس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، گفت: حج از فرائضي است كه اگر شناخته شود، ميتوان استفاده كلاني در سطح جوامع اسلامي از آن برد و در حقيقت هيچ عبادتي همچون حج داراي جوهره امت محوري و جامع نگري نيست.
وي با بيان اينكه حج قالبهاي طائفه گرايي را ميشكند، تصريح كرد: حج به شدت هرچه تمامتر بر مرزهاي هويتي طائفه گرايي ضربه وارد ميكند و عجيب آن است كه در عين حال طوائف را كنار هم مينشاند و هويت سالمي به هر طائفه مذهبي ميدهد.
عضو هيأت علمي بعثه مقام معظم رهبري در تشريح بيشتر اين سخن اظهار كرد: در حج با آنكه شيعه و سني به خوبي هويت مذهبي خود را احساس ميكنند، اما بيش از آن، هويت اسلامي را لحظه به لحظه دارند و در واقع بايد گفت كه بين طائفه بودن و طائفه گرايي فرق است.
عضو مجمع تقريب مذاهب اسلامي افزود: طوائف در حج نفس راحتي از دست يكديگر ميكشند و احساس ويژه اي به آنها دست ميدهد؛ به عبارت ديگر اسلام از دست طائفه گرايي در امن و امان است و آنچه تا به اينجا مطرح شد، قابليت نخست حج است.
مبلغي در تبيين قابليت دوم حج عنوان كرد: اصولا حج به شدت اجتماعي است؛ يعني به گونه اي تنظيم شده كه ابعاد اجتماعي پرنگي را از خود بروز ميدهد و الگو و تمرين يك جامعه كلان را به حاجيان القا ميكند كه در اين قابليت دو ويژگي موجود است.
وي ويژگي اول ابعاد اجتماعي را اينگونه توضيح داد: اولا داشتن ابعاد اجتماعي و حفظ آن در صحنه عمل يك ويژگي است و ويژگي دوم اينكه جامعه را در كلانترين حالات نشان ميدهد؛ يعني مرزها و تمايزاتي چون رنگ، زبان، وابستگي به نسل، جغرافيا را كه ميتواند ديوار ايجاد كند، كنار ميزند.
رييس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه آنچه در حج فعال است مرزهاي كلان را پوشش ميدهد، به خدمت گرفتن حج براي امت را مبتني بر دو امر دانست.
حجت الاسلام مبلغي در تشريح اين دو امر اظهار كرد: مرتبه نخست به خدمت گرفتن مربوط به خود آموزه حج است كه در سخنان پيشين عنوان شد، اما مرتبه دوم استفاده حاجيان و حاضران از آن قابليتها است كه به دو صورت محقق ميشود؛ يكي اينكه حاجيان كاركردهاي حج را فراتر از مراسم حج، بلكه در رفتار خود بروز دهند.
وي تصريح كرد: حاجيان بايد رفتار حج را جمعي بروز دهند؛ زيرا در آنجاست كه نطفه كلان نگري كه پيشتر عنوان كردم بسته ميشود.
وي افزود: دومين مسأله اينكه حاجيان اين رفتار و حركت را صرفا در برهههاي زماني حج به منصه ظهور نگذارند و بعد رها كنند بلكه اين رفتار را براي سرزمين خود به ارمغان آورند، آنچه آنجا احساس كردند را در بلاد خويش نيز بروز دهند نه اينكه دوباره در لاك طائفه گرايي فروروند.
عضو هيأت علمي بعثه مقام معظم رهبري در پايان سخنانش گفت: حاجيان كه از سرزمين امن الهي بازگشتند رفتار خود را با جامعه اسلامي تنظيم كنند و عزت اسلامي را به عنوان اولويت اول خود بگيرند كه بعد از آن بايد به سراغ منافع و استفادههاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي رفت و ارمغان گرفت.