فضای داخلی خانه خدا چگونه است؟
آنچه از این تصاویر بر میآید این است که کعبه از داخل چندان چراغانی نیست و برق کشی نشده است. در دیوارهای داخلی آن ۱۵ فانوس قدیمی آویزان است. فضای داخل کعبه تنها گنجایش نماز خواندن ۵۰ تا ۶۰ نفر را دارد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از عقيق، خانه خدا تنها در دو مناسبت در سال چون ماه شعبان و پيش از موسم حج باز ميشود تا طي يك مراسم رسمي با آب زمزم و گلاب ناب كاشان شستشو داده شود يا در برخي از مناسبتهاي رسمي ديگر كه پادشاهان، سفيران، وزيران و رؤساي كشورهاي مختلف ميآيند، اين در براي آنها باز ميشود. طي اين مراسم رسمي و يا زمان ترميم و بازسازي خانه خدا تعدادي عكس از داخل آن گرفته شده است.
آنچه از اين تصاوير بر ميآيد اين است كه كعبه از داخل چندان چراغاني نيست و برق كشي نشده است. در ديوارهاي داخلي آن ۱۵ فانوس قديمي آويزان است. فضاي داخل كعبه تنها گنجايش نماز خواندن ۵۰ تا ۶۰ نفر را دارد.
[factimage()] http://aghigh.ir/files/fa/news/1392/12/5/40069_702.jpg [imagetitle()] [factimageend()]
همچنين كتابهايي در اين راستا نوشته شده و به عكس برداري و تصويربرداري از خانه خدا اشاره كرده اند، اما به طور كلي همه اينها به قداست و ممانعت از كشف جلالت و عظمت خانه خدا باز ميگردد تا همچنان اسرار كعبه پوشيده بماند. چرا كه برخي معتقدند كه اين عكسها احترام به خانه خدا را از بين ميبرد.
البته توليت خانه خدا نيز اجازه تصويربرداري و عكس گرفتن از خانه خدا را نميدهد. اين موضوع اگر چه نه از نظر شرعي و نه ديني مانعي ندارد، اما اعتقاد به حفظ ارزش و قداست خانه خدا هر گونه تصويربرداري از آن را غير مجاز اعلام كرده است.
با اين حال وزارت حج عربستان هرساله با صدور قانوني ممنوعيت تصويربرداري از داخل حرمين شريفين و صحن آنها را اعلام ميكند و از شركتهاي داراي مجوز اين وزارتخانه ميخواهد تا زائران خانه خدا را نسبت به ممنوعيت فيلمبرداري، تصويربرداري و عكاسي با هر وسيله اي آگاه كنند.
طي قانون اين وزارتخانه آمده است: ممانعت از فيلمبرداري، تصويربرداري و عكاسي از حرمين شريفين و صحن آنها با وسايل مختلف به منظور حفظ قداست اين اماكن مقدس است و با اين كار سعي ميشود جو عبادي و بندگي پروردگار براي كساني كه به زيارت خانه خدا و مسجدالنبي آمده اند، فراهم شود. تصويربرداري از داخل حرم شريف منجر به تشويق، ازدحام و نگراني ميشود.
در ادامه اين قانون آمده است: روزنامه ها، خبرگزاريها و رسانههاي گروهي وظيفه دارند تا حجاج را آگاه كنند و با نصب پوستر و توزيع بروشورهايي در اماكن اسكان زائران، آنها را نسبت به اين امر اقدام كنند.
[factimage()] http://aghigh.ir/files/fa/news/1392/12/5/40068_218.jpg [imagetitle()] [factimageend()]
داخل كعبه، تاكنون بارها تغيير يافته است. كساني كه به داخل آن رفتهاند، آن را اينگونه شرح ميدهند:
پس از باز شدن درب اصلي، درگاهي مقابل آن وجود دارد كه از سنگ سياهي ميباشد. طول و عرض آن ۵/۱×۱ متر و ۲۰ سانتي متر از كف خانه گودتر است. خانه داراي دو سقف است.
ستون از چوب سخت و استواري به قطر ۵۰ سانتيمتر و ارتفاع ۱۱ متر، از جنوب (ضلع ناودان كعبه) تا شمال در يك رديف قرار دارند. سطح آنها با روكشهايي به عرض ۵ سانتيمتر و به صورت نوار، از چوب گران قيمتي به نام تيك پوشانده است و ستونها در پايين مكعب شكل هستند.
هر ستون را سازههايي از طلا و نقره همچون دستبند فرا گرفته و بر آن سازهها، آيات قرآني حك شده است. در ارتفاع ۵ متري بين ستونها، مفتولهاي آهني كشيدهاند، كه هداياي مختلف كعبه از قبيل ظروف و قنديل و آفتابههاي نقره، در آن مفتولها قرار دادهاند. تعداد اين هدايا به ۷۰ عدد ميرسد و بعضي از آنها بسيار قديمي هستند.
ديوارهاي داخلي تا ارتفاع ۴ متر و كف خانه، از سنگ خاكستري رنگي پوشيده شده و بين ستون اول و دوم، روبه روي درب خانه، صندوقي ۱۰۰×۷۰ سانتي و ارتفاع يك متر، از همان سنگ وجود دارد كه دربي چوبي و بسيار زيبا دارد. داخل آن كليد درب بام كعبه و مشك و عنبر و عود نگهداري ميشود. آب زمزم با گلاب دو آتشه كاشان در داخل همين صندوق با هم بهصورت مخلوط ميشود و سپس استفاده ميشود.
[factimage()] http://aghigh.ir/files/fa/news/1392/12/5/40065_179.jpg [imagetitle()] [factimageend()]
در روبهروي درب كعبه و در ضلع مقابل، در فاصله يك متري ركن يماني، سنگي قهوهاي رنگ كه بالاي آن به شكل محراب گرد است وضع شده، كه ميگويند محل نماز پيامبر (ص) پس از فتح مكه بوده است (اين محل تقريباً همان محل شكافته شدن كعبه و تولد حضرت علي(ع) است). پس از ورود به كعبه در سمت راست، يعني در ركن عراقي، دربي به نام بابالتوبه يا باب علي (ع) وجود دارد. كه قفل است. پشت اين درب پلكاني مارپيچ مانند وجود دارد، كه تا سقف امتداد دارد و پلههاي آن از نوعي شيشه آبي رنگ تهيه شده است. تمامي سقف خانه و ديوارها تا ارتفاع ۴ متر، از پارچهاي به رنگ سبز با ميان دوزيهاي سفيد پوشيده شده، كه بر آن لاالهالاالله) ) و محمد رسول الله) ) ديده ميشود و هر دو يا سه سال عوض ميشود. بر ديوارهاي شرقي و غربي به ارتفاع ۸۰/۱ متر، كتيبههاي مختلفي كه تجديد بناي داخل كعبه را در طول سالها نشان ميدهد نصب شده، كه قديميترين آنها ۶۲۹ ه. ق و جديدترين آنها ۱۴۱۷ ه. ق را نشان ميدهد.
درون كعبه هيچ گونه چراغي وجود ندارد و به خاطر بسته بودن درب، به شدت گرم ميشود؛ به هنگام باز كردن درب، با كولرهاي گازي قوي كه در پلكان هوشمند با بازوان برقي قوي آن را خنك ميكنند. و هواي تازه را وارد كعبه مينمايد.
اينها شرح مشاهداتي افرادي است، كه سعادت تشرف به داخل كعبه را داشتهاند.