استاد حوزه علمیه قم:

کل دستورات اسلام را نباید در یک فریضه خلاصه کنیم

نمی‌توان حکم کلی صادر کرد که تا فقرا هستند، عمره تعطیل شود. همان شارع مقدسی که مومنین را به دستگیری از فقرا توصیه کرده، این همه سفارش به انجام عمره هم دارد. نباید کاسه داغ‌تر از آش باشیم.

حجت‌الاسلام والمسلمين محمدحسين قندي با تاكيد بر فضيلت عمره مفرده گفت: رواياتي كه در رابطه با فضيلت اين عمل بزرگ و آثار آن در دست داريم، در اصطلاح فقهي اگر تواتر لفظي نداشته باشد، داراي تواتر معنوي است. عمره مفرده جزء سنت قطعيه پيامبر اكرم صلوات‌الله‌عليه است.
اين استاد سطح عالي حوزه علميه قم گفت: روايات مختلفي درباره عمره وارد شده است؛ از جمله اينكه از اين عمره تا عمره بعدي، كفاره گناهان به شمار مي‌آيد، فقر را از بين مي‌برد، و اينكه گناهان را مي‌زدايد. فضايلي كه براي عمره در روايات مختلف بيان شده، روشن‌ترين دليل بر فضيلت و استحباب عمره است.
وي همچنين افزود: ممكن است روايتي در استحباب عمره وارد نشده باشد، يا امر به سفر عمره در روايات نباشد، اما بيان فضايل عمره در روايات، به دلالت التزامي به معناي استحباب شرعي اين عمل عبادي در نزد شارع است.
حجت‌الاسلام والمسلمين قندي در پاسخ به اين سوال كه آيا لازم است به جاي انجام عمره مفرده، هزينه‌هاي آن را انفاق كرد، گفت: هيچوقت نبايد يكجانبه‌نگري كنيم. كل دستورات اسلام را نبايد در يك فريضه خلاصه كنيم؛ چه در واجبات و چه در مستحبات. شريعت مقدس اسلام مركب از مجموعه دستورات است و حتي اگر بخواهيم يك دستور واجب يا مستحب را از اين مجموعه خارج كنيم، سبب نقصان شريعت مي‌شود. اشكال و ايراد بزرگي است كه بخواهيم نسبت به احكام دين، يكجانبه‌نگري داشته باشيم.
وي در ادامه تاكيد كرد: نمي‌توان حكم كلي صادر كرد كه تا فقرا هستند، عمره تعطيل شود. همان شارع مقدسي كه مومنين را به دستگيري از فقرا توصيه كرده، اين همه سفارش به انجام عمره هم دارد. نبايد كاسه داغ‌تر از آش باشيم.
اين استاد سطح عالي حوزه علميه همچنين افزود: اين سرّي دارد كه در خود روايات هم آمده است؛ شارع مقدس دوست دارد و مي‌خواهد كه طواف خانه خدا هميشه شلوغ باشد و هميشه عده‌اي باشند كه در آن مكان مقدس حضور داشته باشند. و اين حضور هميشگي در اطراف خانه خدا، آثار اجتماعي دارد.
وي افزود: اگر اين ركن مهم سفر به خانه خدا را درست انجام بدهيم، حتي در رابطه با رفع نياز فقرا و برداشته شدن فقر هم نقش ايفا كرده‌ايم. چون احكام اسلامي با هم ارتباط دارد. عمره تكليفي است كه بار مالي دارد و مي‌بينيم كه خيلي از افرادي كه حساب سال ندارند، مجبور مي‌شوند مال‌شان را پاك كنند و خمس پرداخت كنند و در نتيجه مبالغ مهمي به بيت‌المال مسلمين سرازير مي‌شود و از اين مبلغ بخشي هم به فقرا مي‌رسد.
حجت‌الاسلام والمسلمين محمدحسين قندي با تاكيد بر امكان انجام انفاق و كارهاي خير ديگر حتي در حين سفر عمره مفرده گفت: بعضي از كاروان‌ها هم در امور خير مشاركت مي‌كنند. در عين حال مي‌توان در اين سفرها كه عمره‌گزاران به بلوغ ديني مي‌رسند، از فرصت استفاده كرد و آنها را براي كمك به فقرا ترغيب كرد.