نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت:
سنتهای پسندیده ای در نوروز وجود دارد که مورد تایید اسلام است
نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی، سنتهای موجود در نوروز را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: سنتهای خوب و پسندیده ای در بین اقوام و ملل دنیا وجود دارد که مورد تایید اسلام است و این سنتها باید حفظ شود.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني، در مراسم «تواصي بحق» سنتهاي موجود در نوروز را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: سنتهاي خوب و پسنديده اي در بين اقوام و ملل دنيا وجود دارد كه مورد تاييد اسلام است و اين سنتها بايد حفظ شود.
پاكيزگي و نظافت در نوروز
حجت لااسلام والمسلمين سيد علي قاضي عسكر، يكي از سنتهاي پسنديده ايام نوروز را مساله نظافت و پاكيزگي دانست و اظهار داشت: معمولاًً دراين ايام همه تلاش ميكنند منازل خود را نظافت كنند و لباس نو بپوشند و ظاهر منظم و مرتبي داشته باشند.
وي افزود: تعابير بسياري در زمينه پاكيزگي و نظافت در روايات آمده از جمله اين تعبير كه «النظافة من الايمان»، پاكيزگي بخشي از ايمان است. لباس و پوشش انسان مومن نبايد آشفقته و ژوليده باشد. رسول گرامي اسلام (ص) هم نسبت به پوشيدن لباس پاكيزه و نظم، اهتمام ويژه داشتند. هرگز كسي ايشان را با لباس ژوليده و نامرتب نديد و هر وقت كه از منزل خارج ميشدند موهاي خود را شانه ميزدند. هنگام مسافرت شانه و عطر همراه خود داشتند و معطر در ميان جمع حاضر ميشدند. اينها همه از سنن ديني ما محسوب ميشوند.
صله رحم (ديد و بازديد) در نوروز
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت با اشاره به سنت حسنه صله رحم، تصريح كرد: نكته ديگر اين است كه در نوروز مردم به ديدار هم ميروند و اين سنتي پسنديده است كه آن را تاييد ميكند. ديد و باز ديد از يكديگر در فرهنگ ديني ما «صله رحم» ناميده ميشود. اسلام همواره تاكيد كرده است كه مسلمانان در طول سال به ديدار هم بروند. در روايات آمده است كسي كه «صله رحم» را ترك ميكند، عمرش كوتاه ميشود.
وي افزود: اسلام همچنين بر ديد و بازديد با همسايگان توجه ويژه داشته است. در رويات آمده است تا ۴۰ منزل اطراف محل زندگي انسان، حكم همسايه را دارد و حضرت صديقه كبري فاطمه زهرا (س) به فرزندشان امام مجتبي (ع) فرمودند «الجار ثم الدار» اول همسايگان سپس اهل خانه. دستور اسلام است كه «صله رحم» بجاي آوريد و با همسايگان خود رفت و آمد داشته باشيد و مقيد به پيگيري احولات آنها باشيد. اگر زماني به فقر گرفتار شدند، به آنها كمك كنيد، اگر بيمار شدند، عيادتشان كنيد و اگر به مشكلي مبتلا شدند، در رفع مشكلاتشان، آنها را ياري كنيد. نبايد اجازه داد كه دغدغههاي زندگي امروز، ما را از اين ويژگيهاي پسنديده غافل نمايد.
سفر، سنت پسنديده نوروز
سرپرست حجاج ايراني، سفر را يكي از سنتهاي پسنديده نوروز دانست كه مورد توجه اسلام نيز قرار گرفته است و در اين باره اظهار داشت: سير مردم در طبيعت وبهره بردن از فضاي آن همواره مورد تاكيد قرآن و روايات بوده است. قرآن ميفرمايد: سيروا في الارض: سير در زمين داشته باشيد و از طبيعت استفاده كنيد.
وي افزود: برخي متدينين در گذشته ميپنداشتند كه دنيا و مواهب آن را بايد به اهل دنيا بسپارند و تنها گوشه عزلت گزيده و تارك دنيا گردند. اين كار اشتباهي است، چون قرآن ميفرمايد «سَخَّرلكم ما في السموات و ما في الارض» تمام آنچه كه در آسمان و زمين است براي شما خلق كرديم. مخاطب اول اين آيه مومنان و انسانهاي شايسته اي هستند كه خداوند به وجود آنها افتخار ميكند. البته خداوند رحمان و رحيم است ونعمتهاي دنيويش همه موجودات روي زمين را شامل ميشود. همه بايد از مواهب خدا دادي استفاده كنند.
حجت الاسلام والمسلمين قاضي عسكر، استفاده از زينتها و لباس نو را مورد تاكيد اسلام دانسته و اظهار داشت: در روايات ما آمده است كه اگر كسي امكانات مالي خوبي دارد بايد از آن استفاده و آن را ابراز كند. در اسلام «كنز اموال» خودش نوعي گناه است. مال را نبايد «كنز» كرد اگر خداوند امكاناتي به انسان عطا فرمود، بايد از آن بايد استفاده نمايد. در روايات نيز آمده است كه اگر كسي خانه وسيع داشت، براي او يك نعمت و حسن محسوب ميشود و اين جزو نعمتهاي الهي است كه انسان منزل و همسر خوب داشته باشد. البته انسان بايد مراقب باشد تا دچار تجمل گرايي نشود.
وي در ادامه به وجود برخي از سنن غلط در جامعه اشاره كرد و اظهار داشت: بعضي از رسوم غلط نيز د رجامعه وجود دارد بايد كنار گذاشته شوند. رسومي مانند چهار شنبه سوري كه شب چهارشنبه آخر هر سال در كشور برگزار ميشود اين كار از نظر عقلي از نظر عقلاني و ديني درست نيست و برخي كارها از ان جهت كه ايذاء مردم را در پي دارد حرام شرعي است. طي چند سال گذشته، در شب چهارشنبه سوري، افراد زيادي در اثر آتش بازيها و انفجار مواد منفجره آسيبهاي جدي ديده و حتي جان خود را از دست داده اند.
وي تاكيد كرد: اسلام انسان را به كارهاي لغو وبيهوده دعوت نميكند و رسوم و خرافات غلط بايد كنار گذشته شوند. البته اين امر نياز به فرهنگ سازي دارد و بايد از دوران كودكي آموزشهاي لازم به فرزندان داده شود تا خودبه خود اين كار را بد دانسته و از سوي جامعه طرد شود.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت، اظهار داشت: بايد از سالهايي كه از عمر ما ميگذرد بهره معنوي ببريم. به هر حال عمر به سرعت ميگذرد و فرصتها يكي پس از ديگري از دست ميرود. بايد فكر ذخيره اي مطمئن، براي آخرت خود باشيم. در روايت آمده است بنگريد به لذتهاي زودگذر كه سپري گرديده اما آثار و پيامدهاي آنها باقي مانده است. بايد توجه داشته باشيم هر سالي كه نو ميشود، يك سال از عمر ما گذشته و به مرگ نزديكتر شده ايم. پس بايد از نو شدن سال نيز استفاده معنوي داشته و سعي كنيم كه سال آينده ما از گذشته بهتر و پربارتر باشد.
وي در پايان با توجه به مصادف شدن ايام فاطميه با بخشي از روزهاي تعطيل در سال جديد از مردم شريف كشورمان خواست تا حرمت اين روزها را نگه دارند.