حجتالاسلام احمد عابدی:
«داعش» زاییده تفکر خوارج دوران امام حسن (ع) است
رییس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم گفت: داعشِ امروز، زاییده تفکرات خوارج هزار و اندی سال پیش است که در فراز تاریخی امامت امامحسن مجتبی (ع)، آنقدر گرد معاویه ایستادند که آن حضرت بهدلیل حفظ اسلام و البته صحابیِ اندکی که برای ایشان باقی مانده بود، با معاویه صلح کردند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از فارس، يكي از چالشهاي مهم دوران امامت امامحسنمجتبي (ع)، تاخت و تاز فرقهاي منحرف بود كه به نام دين، نهتنها مقابل امام معصوم زمان خويش ميايستاند، بلكه ريشههاي اصيل اسلام را نيز تحتالشعاعِ كجانديشي و عناد خويش كرده بودند. تاريخ از اين گروه منحرف به نام «خوارج» ياد ميكند. همه پيشوايان معصوم، در فواصل مختلف تاريخي دوران امامت خويش، با خوارج مواجه بودند كه بهفراخور زمان، رنگ عوض ميكردند؛ دومين پيشواي شيعيان نيز با دنبالهروهاي اين فرقه تخريبي عليه دين، مبارزه ميكردند و در سيره سياسي ايشان، ابعاد گستردهاي از اين برخوردها و البته راهبردهاي ايشان در برابر دشمنان زمانشان به چشم ميآيد؛ چنانكه امروز، اين فرقه پوشالي را در رنگولعاب گروههاي تكفيري، داعش و... ميبينيم. امّا ديدگاههاي فكري خوارج چه بود؟
*خوارج؛ حزب باد
حجتالاسلام والمسلمين احمد عابدي، استاد اخلاق و معارف اسلامي در اينزمينه به ويژهنامه ماهِ ماه روزنامه قدس ميگويد: خوارج، مردمى تنگنظر و كوتهبين بودند كه افق فكريِ سخيف آنها، تنها در معادلاتِ سطحي دنيوي، اعم از خوراك، پوشاك و بهدستآوردنِ زندگي سرشار از رفاه ـ به هر قيمتي ـ تعريف ميشد. خوارج به زبان امروزي، حزب باد بودند و به هرطرف كه باد، موافقِ آنها ميوزيد، متمايل ميشدند و براي آنها اهميتي نداشت كه در سپاه كفر باشند، و معيارشان تنها رفاه و دنيازدگي بود.
اين استادِ اخلاق ادامه ميدهد: پيروان خوارج، اسلام را در چهارديواري انديشه سخيف و بيمقدار خود محصور كرده بودند. اين فرقه منحرف از دوران امامت مولاي متّقيان حضرتعلي (ع)، شروع به جولان كرد و البته در دوران امامحسنمجتبي (ع) نيز با ورود افكار انحرافيِ عمّال معاويه به سطح جامعه، قدرت بيشتري پيدا كردند تا آنجاكه حتي مقابل امامزمانِ خويش هم قد علم نمودند.
وي با بيان اينكه اين گروه ضالّه به نام دين و با ايده پيروي از رسولخدا در مقابل امام معصوم زمان خويش ميايستادند، اظهار ميدارد: خوارج آنقدر مدّعي برقراري دين بودند كه حتي نميدانستند در مسير خطا حركت ميكنند و جالب اينكه در بررسيِ ريشهايِ جريانات مختلف تاريخي كه بر اين گروه گذشته، بهراحتي آنها را در قالب ديگري به اسم داعش و يا گروههاي تكفيري در دوران حاضر ميبينيم.
*داعش، زاييده تفكرات خوارج دوران امامحسن (ع)
حجتالاسلام عابدي ادامه ميدهد: درحقيقت داعشِ امروز، زاييده تفكرات و همان ادامهدهندگان راه خوارج هزار و اندي سال پيش هستند كه در فراز تاريخي امامت امامحسنمجتبي (ع)، آنقدر گرد معاويه ايستاندند كه آن حضرت بهدليل حفظ و تداوم اسلام و البته صحابيِ اندكي كه براي ايشان باقي مانده بود، با معاويه صلح كردند.
اين استادِ معارفِ اسلامي با بيان اينكه حضرتعلي (ع) در مورد اين گروهِ منحرف، به فرزندشان امامحسن (ع) نكات ارزندهاي را وصيت فرموده بودند، اظهار ميدارد: همانطوركه اشاره داشتم، خوارج، لجوج، متعصّب و كجفهم بودند و تصور داشتند راهِ آنها حق است؛ چنانكه داعش نيز در شرايطِ حاضر، چنين تصور ابلهانهاي دارد و حتي نام رسولخدا (ص) را نيز بر پرچمهاي خود حك كرده، كه همينمسأله، محلّ انحرافِ بيشتر عليه اسلام است.
*چرا دومين پيشواي شيعه با خوارج نجنگيد؟
حضرتعلي (ع) در مورد خوارج به امامحسن (ع) وصيت فرمودند: «بعد از من با خوارج نبرد نكنيد؛ زيرا كسىكه در جستجوى حق بوده و خطا كرده، مانند كسى نيست كه طالب باطل بوده و آن را يافته است».
حجتالاسلام عابدي ادامه ميدهد: امامحسن (ع) با داشتنِ ديدگاه الهي كه برگرفته از مكتبِ وحي بود، هرگز با خوارج وارد جنگ نشد؛ چراكه ميدانست جنگ با آنها بهمنزله ادامه انحراف و ايجاد شكافِ عميق ميان جامعه مسلمين خواهد بود و قطعاً زيان بسياري را بر پيكر اسلام تحميل خواهد كرد.
وي اضافه ميكند: براي امامحسنمجتبي (ع) كه در راستاي حفظ امّت اسلام تلاش ميكرد، حفظ شريعت و مسلمانان، اهميّت بسياري داشت و از همينروي، موضع ايشان جنگ نبود و امام ميدانست اگر جنگي بروز كند، كانون تشيّع بهعنوان شاهرگِ حيات اسلام از هم گسسته ميشود و با انديشه الهيِ خويش، صلحي قهرمانانه را در برابر چشمان تاريخ بشري با سپاه كفر رقم زد، ضمن اينكه امام در آن دورانِ تاريخساز، در برابر موج عظيمِ دشمنان، بسيار تنها بود و جنگ با معاويه، جز شهادتِ ايشان و يارانشان، فايده ديگري نداشت.
*زمانشناسي و بصيرت ويژگي برجسته اماممجتبي (ع)
اين استاد اخلاق و معارف اسلامي با بيان اينكه همه مسلمانان بايد در تمامي دورانها، مسلّح به بصيرت و دشمنشناسي باشند، اظهار ميدارد: سيره سياسي امامحسنمجتبي (ع) مبتني بر شناخت زمان، شرايط دوران و البته اشراف بر تحرّكات دشمن بود و اگر هريك از معصومينِ ديگر هم بودند، دقيقاً همان مشيِ سياسي ايشان، يعني صلح را دنبال ميكردند؛ چنانكه باز هركدام از اين بزرگواران جاي سيدالشهدا (ع) بودند، همان شيوه مقابله با دشمن را همچون كربلا در پيش ميگرفتند.
*امّتِ واحده باشيم
وي ادامه ميدهد: سيره سياسي امامحسن (ع) براي امروزِ ما كه درگير گروهها و فرقههاي منحرفي همچون تروريستهاي تكفيري و داعش هستيم، بسيار كاربرد دارد، از اينجهت كه با دقت، تماميِ تحركات دشمن را رصد كنيم، ريشههاي شكلگيريِ اين جريانات را بشناسيم و با حفظ وحدت و انسجام اسلامي، راه را بر اين دشمنان قسمخورده اسلام سد كنيم.
حجتالاسلام والمسلمين عابدي تاكيد ميكند: تحرّكات امروز داعش و ساير گروههاي تروريستي، ريشه در عدم انسجام و همراهي مسلمانان با يكديگر دارد، قراردادن شيعه و سني در برابر هم، تاكتيكي است كه از خوارج دوران امامحسن (ع) براي داعشيها به يادگار مانده. دشمنشناس باشيم و براي تثبيت امّت واحده، تلاش كنيم.