پیشگیری و درمان بیماریهای رایج حج
، با توجه به حجم قابل توجه عزیمت زائران ایرانی به سفرهای زیارتی مانند حج و همچنین، بروز و شیوع بیماریهای مختلف در بین زائران، یکی از مهمترین دغدغههای سازمان حج و زیارت، زائران و علی الخصوص پزشکان شناخت بیماریهای رایج حج، پیشگیری، کنترل و جلوگیری از شیوع آنها است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، با توجه به حجم قابل توجه عزيمت زائران ايراني به سفرهاي زيارتي مانند حج و همچنين، بروز و شيوع بيماريهاي مختلف در بين زائران، يكي از مهمترين دغدغههاي سازمان حج و زيارت، زائران و علي الخصوص پزشكان شناخت بيماريهاي رايج حج، پيشگيري، كنترل و جلوگيري از شيوع آنها است.
حال دو سوال مهم مطرح است: اين بيمارهاي رايج كدامند؟ آيا در كنار طب جديد استفاده از طب سنتي ميتواند در پيشگيري و درمان اين بيماريها سودمند باشد؟ هدف اين مطالعه بررسي اپيدميولوژيكي بيماريهاي حج در بين زائران ايراني و ارائه تدابير طب سنتي در پيشگيري، كنترل و جلوگيري از شيوع بيماريها است.
مطالعه بر روي زائران ايراني مراجعه كننده به درمانگاههاي سازمان حج و زيارت در شهرهاي مكه و مدينه طي يك دوره يك ماهه در سال ۱۳۸۹ صورت گرفته است. نوع بيماري بر اساس شكايت بيماران مشخص و فراواني بيماريها در بين زائران بررسي شد و با بهره گيري از منابع كتابخانهاي و متون طب سنتي راهكار متصور براي اين بيماريها ارائه شده است.
در اين مطالعه ۱۹۵۶ بيمار مورد بررسي قرار گرفته و رايجترين مشكلات و بيماريهاي حج به ترتيب فراواني، مشكلات تنفسي، سرماخوردگي و سرفه (۱۷. ۶) درصد، مشكلات گوارشي و يبوست (۱۲. ۸) درصد مشكلات اسكلتي، دردهاي مفصلي و عضلاني (۱۲) درصد بودند.
با توجه به مشكلات و محدوديتهاي سازمان حج و زيارت در نقل و انتقال داروهاي شيميايي از ايران به عربستان و همچنين در راستاي بيانات رهبر معظم انقلاب كه ميفرمايند «مشكلات پزشكي بايد در كشور ما حل شود و حل هم خواهد شد. وقتي كشور ما از شخصيتهاي دانشمندي همچون ابن سينا و رازي و ديگران بهره مند است چرا بايد امروز به خود كفائي كشور اميد نبنديم»
به نقل از انجمن تحقيقات طب سنتي ايران متاسفانه با وجود فراواني مطالعات صورت گرفته توسط ساير همكاران تاكنون به نقش كنترلي طب سنتي در پيشگيري و درمان اين بيماريها آنچنان كه بايد پرداخته نشده است و به نظر ميرسد راهكارها و تدابير خردمندانه طب سنتي كه ريشه چندين هزار ساله دارد ميتواند نقش كنترلي و موثر در جهت پيشگيري و رفع مشكلات زائران به خصوص در گرماي طاقت فرساي عربستان براي حفظ سلامت (حفظ الصحه) زائران ايفا كند.
با توجه به تعدد مراجعات در هر شيفت كاري عملاً مجال و امكان آموزش اين تدابير به بيماران توسط پزشكان امكان پذير نيست. لذا بهتر است آموزشهاي لازم در قالب بروشور و كتابهاي اصول حفظ سلامتي از مراحل اوليه ثبت نام حج در برنامه و سياست گذاري سلامت زائران لحاظ شود.