دو عکس کمیاب از کاروان‌های حج ایرانی از سال ۱۸۸۴ میلادی

رسول جعفریان

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج،‌ اين دو عكس را يك مسافر هلندي در سال ۱۸۸۴ از محل استقرار كاروان حج ايراني، به احتمال در نزديكي شهر حائل در وسط جزيره العرب گرفته است. نقاشي ضميمه نيز حركت كاروان ايراني را نشان مي‌دهد. بياباني كه قرن‌ها از آن عبور مي‌شده نيز در ادامه آمده كه تصوير روز آن نواحي است.
آنچه ملاحظه مي‌كنيد سه عكس، يك نقاشي و يك طراحي از محل عبور كاروان‌هاي حج ايراني در جزيره العرب است كه در طول قرن نوزدهم و تا دو دهه در آغاز قرن بيستم با ش‌تر از ميان جزيره العرب از شهري به نام حائل كه آن روزگار به آن راه جبل گفته مي‌شد عبور مي‌كردند. عكس بركه‌اي قديمي هم كه روزگاري حجاج از آن آب بر مي‌داشتند در پايان آمده است.
اين عكس‌ها از يك هلندي است كه در سال ۱۸۸۴ از محل استقرار كاروان حج ايراني انداخته و براي ما به يادگار مانده است. اين كاروان‌ها بيش از ۱۳۰۰ سال از مسير ميان عراق تا مكه و مدينه در طول چهل روز عبور مي‌كردند تا بتوانند فريضه حج خويش را انجام دهند.
اين بيابان براي ايراني‌ها‌‌ همان باديه با خار مغيلانش بود كه شاعرانشان صد‌ها بلكه هزاران بيت شعر در باره آن سرودند،
در بيابان گر به شوق كعبه خواهي زد قدم
سرزنش‌ها گر كند خار مغيلان غم مخور