نماینده ولی فقیه در نشست فرهیختگان در مدینه مطرح کرد؛

بالابردن بهره‌ وری در حج یک وظیفه است

سرپرست حجاج ایرانی خطاب به زائران فرهیخته در مدینه‌قبل گفت: آن‌چه برای ما اهمیت دارد، عمل به وظیفه در بالابردن بهره‌ وری از حج است و شما در این زمینه به ما کمک کنید.

به گزارش خبرنگار اعزامي پايگاه اطلاع‌رساني حج از سرزمين وحي، حجت‌الاسلام‌والمسلمين سيدعلي قاضي‌عسكر در جمع زائران فرهيخته مدينه‌قبل گفت: فريضه حج داراي ابعاد و ظرفيت‌هاي بسياري است كه متاسفانه به‌دليل گوناگون از آن‌ها به خوبي استفاده نشده است.
جايگاه حج در منظومه معارف اسلام
نماينده ولي‌فقيه در امو حج و زيارت به ذكر برخي آيات و روايات در موضوع حج پرداخت و از اين منظر، اهميت و جايگاه كنگره جهاني حج و استفاده از ظرفيت‌هاي آن‌‌را براي مخاطبان تشريح كرد.
وي با قرائت آيه «جعل الله الكعبة البيت الحرام قياما للناس» و ترجمه آن (خداوند [زيارت‏] كعبه بيت الحرام را وسيله به پا داشتن [مصالح‏] مردم قرار داده)، به حديثي از امام جعفر صادق (عليه‌السلام) اشاره كرد و گفت: فرموده‌اند كه اگر خانه خدا بدون حج‌گزار بماند، عذاب بر مردم نازل شده و مهلت هم نخواهند يافت. حج داراي چنين جايگاهي در منظومه معارف ديني است.
حجت‌الاسلام‌والمسلمين قاضي‌عسكر به روايت «الحج تقوية للدين» اشاره و اظهار داشت: خدا حج را براي تقويت دين قرار داده است و اين‌ها نشان‌گر اهميت حج و جايگاه آن در اسلام است.
ايشان با ذكر بيان حضرت امير المومينين (عليه‌السلام) در نهج‌البلاغه كه «جعله سبحانه وتعالى للإسلام عَلَماً»، يادآور شد: اگر اين بيرق بالا باشد، پرچم اسلام برافراشته است و در غيراين صورت، اسلام آسيب خواهد ديد.
احياگر حج ابراهيمي
اميرالحاج ايران، امام خميني(ره) را احياگر حج ابراهيمي معرفي و نگاه واقعي ايشان به حج را تبيين و گفت: در تعابير امام(ره) آمده است كه «حج، كانون معارف الهي است كه از آن، محتواي سياست اسلام را در تمامي زواياي زندگي بايد جستجو كرد» و در ادامه مي‌فرمايند «حج پيام آور و ايجاد و بناي جامعه اي به دور از رذايل مادي و معنوي است»، اين تعابير دقيقا منطبق با آيات و روايت و بيان‌گر نگاه جامع‌الاطرافي است كه به مردم مي‌آموزد با چه نگاهي بايد به حج وارد شده و از اين فضا بهره ببرند.
وي با ذكر جمله‌اي ديگر از بيان رهبر كبير انقلاب اسلامي مبني بر اين‌كه «ميليون‌ها مسلمان هر سال به مكه مي‌روند و پا جاي پاي پيامبر و ابراهيم و اسماعيل و هاجر مي‌گذارند، ولي هيچ‌كس نيست كه از خود بپرسد ابراهيم و محمد (عليهم السلام) كه بودند و چه كردند؛ هدف‌شان چه بود؛ از ما چه خواسته‌اند؟ گويي به تنها چيزي كه فكر نمي‌شود به همين است»، گفت: وقتي در صحنه عمل مي‌آييم و مي‌بينم، آن‌چيزي كه مشاهده مي‌كنيم با اين سخنان امام مطابقت دارد و اگر به پيش‌نياز توجه نكنيم، حتما بهره لازم از اين سفر معنوي برده نخواهد شد.
نماينده ولي‌فقيه در امور حج و زيارت با نقل تشرف امام باقر (عليه‌السلام) به مسجدالحرام، يكي از اصحاب آن حضرت گفته ما اكثر الحجيج ، چقدر حاجي زياد است . امام در او تصرفي نموده حقيقت را ديد سپس امام به او فرمودند: ما اقل الحجيج و اكثر الضجيج ، حاجي كم است ناله و فرياد زياد است. وي افزود: شما در اين‌جا برخي‌ها را مي‌بيند كه در حرم نبوي هستند و نماز مي‌خوانند و بعد احرام مي‌بندند و طواف مي‌كنند و سعي انجام مي‌دهند و نهايتا هيچ تحولي هم نخواهند داشت؛ اين حج ابراهيمي نيست.
وي اضافه كرد: امام(ره) ابتكار بزرگي به خرج دادند و از همين روست كه طولاني‌ترين پيام‌هاي امام و رهبر انقلاب همواره به كنگره عظيم حج بوده است و ما در اين سال‌ها تلاش كرده‌ايم كه خودمان را به اين هدف نزديك كنيم و مع‌الاسف هنوز تا جايگاه واقعي، فاصله طولاني‌اي وجود دارد.
ضرورت معرفت‌افزايي
سرپرست حجاج ايراني خطاب به زائران فرهيخته در مدينه‌قبل گفت: آن‌چه براي ما اهميت دارد، عمل به وظيفه در بالابردن بهره‌ وري از حج است و شما در اين زمينه به ما كمك كنيد.
ايشان معرفت‌افزايي و گسترش فرهنگ قرآني در بين زائران بيت الله الحرام را از جمله محورهاي همكاري دانست و افزود: خوشبختانه اكنون تلاوت قرآن‌ و حضور در نمازهاي جماعت بسيار چشم‌گير است و بنده نيمه‌شب‌ها مشاهده كرده‌ام كه تعداد زيادي از زائران ما، در حال خواندن نماز شب هستند و اين‌ها مايه اميدواري است.
سرپرست حجاج ايراني با اشاره به تاثير افزايش معرفت در بهره‌برداري معنوي از حج اظهار داشت: برخي ممكن است به حج آمده، اما دانش بالايي نداشته باشند، بايد به عزيزان در اين‌گونه موارد كمك كرد تا بدانند در چه جايي حضور دارند، اماكني كه بي‌ترديد محل رفت و آمد فرشتگان الهي است. درس‌ها و عبرت‌ها
نماينده ولي‌فقيه در امور حج و زيارت با اشاره به اينكه هر جاي مدينه كه پا بگذاريد، درس‌ها و عبرت‌هاي بسياري در آن وجود دارد پيشنهاد داد: با توجه به محدوديت هاي فعلي در قبرستان بقيع، هر كدام از شما چند نفر از زائران را با خود به آنجا برده تا زيارت كنند و با اين اماكن آشنا شوند.
اصلاح اشتباه
سرپرست حجاج ايراني با انتقاد از برخي نگاه‌ها به زيارت و مناسك حج، اظهار داشت: برخي‌ فكر مي‌كنند زيارت وسيله‌اي براي حاجت‌خواهي و برآورده‌كردن نيازهاي زندگي روزمره است؛ درست است كه در زيارت به ديدار ذوات مقدسه‌اي مي‌رويم كه نزد خدا جايگاه والايي دارند، ولي زيارت الگوگيري و شناخت اين چهره‌هاست.
حجت‌الاسلام‌والمسلمين قاضي‌عسكر ادامه داد: هنگامي‌كه در زيارت پيامبر اكرم (صلي‌الله عليه‌وآله) مي‌خوانيم «اَلْحَمْدُ للهِ الَّذي اِسْتَنْقَذَنا بِكَ مِنَ الشِّرْكِ وَالضَّلالَةِ» در واقع براي رهايي از شرك و گمراهي خدا را شكر مي‌كنيم و يا در زيارت جامعه‌كبيره مي‌گوييم «خُزَّانَ الْعِلْمِ وَ مُنْتَهَى الْحِلْمِ»، اين‌ها يعني شناختن ائمه اطهار(ع). هدف از حضور در مدينه، الگوگيري از پيامبر و زندگاني حضرت زهرا (سلام‌الله عليه) و ساير معصومين است تا در زندگي‌مان تحول ايجاد شود.
سلسله آسيب‌ها
سرپرست حجاج ايراني در ادامه با بر شمردن آسيب‌هاي حج و زيارت ، به مواردي همچون؛ اتلاف وقت در بازار و عدم پرهيز از مسائلي كه در نزد ديگران توهين تلقي مي شود، اشاره كرد و گفت: البته بايد در موضوع خريد واقع‌بينانه عمل كرد و مثلا به زائر نگفت، سوغاتي نخر! فرد مي‌تواند براي خريد برنامه‌ريزي كرده و بقيه وقت‌اش را صرف اَعمال عبادي‌اش بكند.
چهار درخواست
اميرالحاج ايران از زائران فرهيخته خواست كه در سه موضوع؛ كاهش آسيب‌ها، كمك به بهره‌گيري بهتر از حج و توجه به مقوله حج ابراهيمي فعال باشند. وي در ادامه افزود: شما مي‌توانيد يك نگاه نقادانه به عمليات حج داشته باشيد و ببينيد كه در كجاها مي‌شود، روش‌ها را اصلاح كرد.
حجت‌الاسلام‌والمسلمين قاضي‌عسكر در پايان تاكيد كرد: بهره‌گيري از ديدگاه‌هاي مردمي موجب ارتقاي وضعيت حج در دو حوزه فرهنگي و اجرايي شده است.
پس از سخنان سرپرست حجاج ايراني، حجت‌الاسلام‌والمسلمين سيدجواد مظلومي، معاون فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري به ايراد سخن پرداخت. پايان‌بخش اين جلسه نيز اجراي برنامه مكه‌شناسي براي حاضران بود.