مجری طرح استهلال خبر داد؛

زمان آغاز ماه رمضان در کشورهای اسلامی

مجری طرح کشوری استهلال گفت: امسال شروع رمضان در تمام کشورهای اسلامی هم بر مبنای رؤیت و هم بر مبنای محاسبات نجومی روز پنجشنبه خواهد بود.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجت‌الاسلام سيدرضا قلمكاريان اصفهاني مجري طرح كشوري استهلال در دومين اجلاسيه اعضاي ستاد استهلال مناطق قومي كشور گفت: همه مذاهب اسلامي، شروع و پايان ماه مبارك رمضان را با مسئله رؤيت هلال صحيح مي‌دانند.
وي اظهار داشت: «توهم رؤيت» حتي براي افراد خبره كه صدها رؤيت را در طول سال‌ها انجام مي‌دهند، يك امر شايع است از اين رو تشخيص توهم از واقعيت براي كسي كه سالي فقط دو مرتبه استهلال انجام مي‌دهد امكان پذير نخواهد بود.
مجري طرح كشوري استهلال با بيان اينكه تقويم اغلب كشورهاي دنيا تقويم مسيحي است، ابراز داشت: تقويم مسيحي در اواسط قرن نوزدهم توسط پاپ گريگوري سيزدهم، اصلاحاتي در آن انجام و تقويم مورد پذيرش جهان واقع شد. به غير از كشورهاي ايران، افغانستان، اتيوپي، نپال، عربستان، تمام كشورهاي جهان و حتي متأسفانه كشورهاي اسلامي اعم از عراق، پاكستان، تركيه، مصر و… همگي از تقويم گريگوري استفاده مي‌كنند.
وي يادآور شد: ما بايد به سمتي برويم كه در آينده نه چندان دور اين رويه را اصلاح كرده و تقويم اسلامي را جايگزين تقويم مسيحي در كشورهاي اسلامي كنيم و تقويم قمري مبنا قرار گيرد.
قلمكارياني اصفهاني تصريح كرد: يكي از معروف‌ترين تقويم‌ها كه در كشورهاي اسلامي استفاده مي‌شود تقويم ام‌القري؛ تقويم كشور عربستان است كه مبناي آن رؤيت هلال نيست. براساس توضيحي كه در پايگاه اطلاع‌رساني تقويم ام‌القري درج شده، از سال ۱۴۲۰ قمري مبناي تقويم ام‌القري، عبور ماه از مقارنه و غروب آن بعد از غروب خورشيد براساس موقعيت كعبه معظمه در شهر مكه است.
وي ادامه داد: منظور از مقارنه، لحظه نجومي قرار گرفتن ماه و خورشيد در يك طول مساوي روي دايرةالبروج است كه مبناي نجومي آغاز ماه قمري در عربستان قرار گرفته است و اين مبناي رياضي تقويم عربستان است، در صورتي كه پيامبر اكرم (ص) فرمودند: صم للرؤية و افطر للرؤية. بنابراين تقويم رسمي عربستان، تقويم محاسباتي-نجومي است اما تقويم شرعي آنها تقويم رؤيتي است و براساس رؤيت و گزارشِ رؤيت و مراجعه شهود به دادگاه‌هاي مربوطه است.
مجري طرح كشوري استهلال ابراز داشت: در كشور پاكستان با وجود اينكه تقويم رسمي آنها تقويم مسيحي است، اما كميته رؤيت هلال وجود دارد كه جلسات متعددي در طول سال برگزار مي‌كنند و آراءشان مبتني بر نظرات منجمان است. رئيس و اعضاي شورا هم در استهلال حضور و مشاركت دارند. همچنين تقويم موجود در كشور تركيه، مدل تقويم ام‌القري است.
وي گفت: اما در ايران تقويم قمري توسط شوراي تقويم و كاملاً براساس رؤيت، استخراج و اعلام مي‌شود. در منطقه سيستان و بلوچستان و فارس، گروه‌هاي رصدگر مسلح داريم كه با تلسكوپ و دوربين و تجهيزات تخصصي به استهلال مي‌پردازند. همچنين در منطقه سراوان كه از اهل تسنن هستند گزارش‌هاي آنها در دفتر مقام معظم رهبري به ثبت مي‌رسد.