ماموستا شیخ الاسلام؛ شهید منادی وحدت
«شهید ماموستا سید محمد شیخالاسلام» روحانی برجسته اهل سنت کردستان را میتوان مصداق بارز شهیدی بیدار دانست که با گذشت شش سال از شهادتش هنوز هم میتوان ندای اسلامخواهی و وحدتطلبی او را شنید. او مصداق عینی و برجسته شهید منادی وحدت بود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، شهيد «ماموستا سيد محمد شيخالاسلام» يكي از دو روحاني شهيدي است كه در رمضان سال 88 توسط گروههاي تندرو و مزدور بيگانه به فيض شهادت نايل آمد. اين شهيد بزرگوار به مدت قريب 20 سال در شهرستان سقز و حدود 6 سال در دانشگاه مذاهب اسلامي فقه و اصول فقه را بر اساس مذهب امام شافعي در دانشگاه تهران تدريس كرد.
او سرانجام پس از يك عمر فعاليتهاي علمي، ديني و فرهنگي و تلاشهاي خستگيناپذيرش در راه اعتلاي وحدت كلمه و دين اسلام هدف كينهتوزان و دشمنان اسلام قرار گرفت و در 27 رمضان (شب قدر) مصادف با 26 شهريور ماه سال 1388 بعد از اقامه نماز مغرب در مقابل مسجد سيدقطب سنندج بهدست عوامل مزدور به فيض شهادت نايل آمد و شهيد منادي وحدت لقب گرفت.
به اين مناسبت بخشي از زندگينامه اين روحاني برجسته اهل سنت و شهيد منادي وحدت را مرور مي كنيم:
«سيد محمد شيخالاسلام» سوم فروردينماه سال 1315 هجري شمسي در خانوادهاي كاملاً مذهبي در يكي از روستاهاي شهرستان بانه از توابع استان كردستان چشم به جهان گشود. او تحت تعاليم محمد شيخالاسلام پدرش قرار گرفت و در فضايي پرورش يافت كه 13 نسل پيش از او در راستاي رسالت و آموزههاي ديني به فعاليت مشغول بودند كه اين مسئله بهصورت مكتوب هشت تا نسل پيش از ايشان موجود است.
وي در محضر علماي بزرگ كردستان به تحصيل علوم اسلامي پرداخت تا اينكه در سال 1336 از سوي عالم و استاد بزرگ منطقه، ملاباقر مدرس مجاز و به عنوان مفتي اعظم مذهب شافعيه در منطقه شناخته شد. پشتكار وي در طلب علم زبانزد خاص و عام بود بهطوريكه جهت يادگيري مطلبي تا ساعتها روي پاهايش ميايستاد.
شهيد ماموستا شيخالاسلام قريب به 50 سال از عمر خود را به تدريس و تربيت طالبان علم پرداخت كه نتيجه آن را ميتوان در تربيت روحانيان و ماموستاهايي ديد كه همگي آنها از الگوها و نمونههاي منطقه هستند.
تربيت طلاب و فضلاي حوزوي و دانشگاهي
وي نزديك به 20 سال در سقز و بانه به صورت سنتي در حجره طلاب و هم در مدارس رسمي علوم ديني و كلاسيك به امر تدريس، تحقيق و تفحص پرداخت و حدود 30 سال نيز در سنندج همزمان كه سمت امام جماعت مسجد «سيد قطب» را برعهده داشت به امر تدريس، تحقيق و پژوهش در مدارس ديني، آموزش و پرورش و دانشگاههاي استان مشغول بود.
شيخالاسلام در اين مدت شش سال در دانشگاه مذاهب اسلامي تهران، حدود 20 سال در دانشكده الهيات دانشگاه تهران و حدود 10 سال در دانشگاههاي آزاد اسلامي واحدهاي تهران، سنندج و سقز و ساير دانشگاههاي سطح استان به تربيت طلاب علوم ديني و دانشجويان مشغول بود. او در فلسفه، فقه، اصول، تفسير و ساير علوم اسلامي تبحر و مهارت خاصي داشت بهطوريكه در انجمنهاي علمي علوم اسلامي عضو فعالي بود.
يكي از جملاتي كه هميشه ورد زبان او بود جمله «عاقبت به خير شويم» بود به طوريكه در دعاهاي بعد از نمازهاي يوميه، هميشه اين جمله را بيان ميكرد.
دلدادگي به نظام و ولايت ويژگي برجسته شهيد ماموستا شيخ الاسلام
اين انسان وارسته هميشه مردم را متوجه عملكرد مثبت نظام جمهوري اسلامي ايران ميكرد و ميگفت: از نعمات بزرگ خداوند به مردم منطقه ارزاني داشتن جمهوري اسلامي است.
وي علاوه بر فعاليتهاي ديني و فرهنگي، در دورههاي سوم و چهارم به عنوان نماينده مردم كردستان در مجلس خبرگان رهبري انتخاب شد و همچنين در شوراي عالي مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي به عنوان عضو فعاليت داشت.
ماموستا همواره از عظمت و بزرگي مرحوم ملااحمد نودشه ياد ميكرد و بارها ميگفت: وقتي از كنار قبرستان شيخ محمدباقر غياثي ميگذرم بهخاطر دفن جسد مبارك ملااحمد نودشه در اين مكان احساس خاصي به من دست ميدهد و آرزو دارم كه در جوار ايشان دفن شوم كه عاقبت تحقق يافت.
ماموستا شيخ الاسلام منادي وحدت بود
اگر در جايي از منطقه بين مذاهب، فرق و اقوام مختلف مشكل و يا اختلافي پيش ميآمد قدم پيش ميگذاشت و باعث ايجاد وحدت و انسجام دوباره بين مردم ميشد.
وي تمام عمر خود را در راه ايجاد تقريب مذاهب اسلامي در منطقه صرف كرد تا جاييكه در اين راه شهيد شد و شهادتش بزرگترين سند اين ادعا ميباشد.
به گفته همسر و خانواده و آشنايانش، ماموستا شيخالاسلام هيچوقت از خواندن نماز شب نميگذشت و حتي در اواخر عمرش نيز با وجود كهولت سن، اقدام به برگزاري كلاسهاي تفسير قرآن در ماه مبارك رمضان ميكرد كه شهرت ويژهاي پيدا كرده بود. شهيد ماموستا شيخالاسلام از لحاظ علمي و اخلاقي در سطح بالايي قرار داشت و اين باعث شده بود كه به شخصيتي ملي و بينالمللي تبديل شده و محبوبيت بسيار زيادي داشته باشد.
شهيد موستا شيخالاسلام انساني صاحبنظر، فرهيخته و انديشمند بود و در سطح ملي منادي وحدت بود و هميشه براي رفع مشكلات ملي و منطقهاي تلاش ميكرد و اثرگذار بود.
انتخاب به عنوان نماينده خبرگان در دو دوره پياپي از سوي مردم
مهمترين فعاليت ماموستا شيخ الاسلامي در حوزه تعليم و تربيت اسلامي بود. وي با مطالعه عميق و تحقيق گسترده خود دريافته بود كه فرهنگ اسلامي حاوي چه عمق و غنايي است و اگر مسلمانان به روح تعاليم اسلامي توجه كنند و بدان آگاهي يابد فتنهگران و نيرنگبازان نميتوانند به حكومت اسلامي صدمهاي بزنند از اين روي در مسجد و مدرسه و دانشگاه در كوچه و خيابان تلاش ميكرد متناسب با موقعيتها گوشههايي از فرهنگ اسلامي را به آگاهي مردم برساند، ابهام را بزدايد، تفرقهها را به وحدت بكشاند و ناهمواريها را هموار سازد.
عموم مردم او را خوب شناخته بودند و به همين سبب وي را به نمايندگي خود در خبرگان رهبري در دو دوره پياپي برگزديدند تا بتوانند نقش خود را در استوارسازي نظام اسلامي به خوبي ايفا كنند و دشمنان نظام نيز اين بزرگوار را شناخته بودنند كه تاب تحمل او را نداشتند و چون توانايي مقابله در برابر استدلالهاي محكم او را نداشتند به حذف فيزيكي وي روي آوردند.
سرانجام فعاليتهاي علمي، ديني و فرهنگي ماموستا شيخالاسلام و تلاشهاي خستگيناپذيرش در راه اعتلاي وحدت كلمه و دين اسلام باعث شد تا هدف كينهتوزان و دشمنان اسلام قرار گيرد و در 27 رمضان (شب قدر) سال 1388 بعد از اقامه نماز مغرب در مقابل مسجد سيدقطب سنندج بهدست عوامل مزدور به فيض شهادت نايل آيد و بنا به وصيت خود پيكر مباركش در قبرستان «تپه شيخ محمد باقر» سنندج(يكي از قبرستانهاي داخل شهر) دفن شود.
فقدان اين عالم شهيد حقيقتاً خسارتي هم براي كردستان، هم براي ما بود
همان زمان حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظّم انقلاب اسلامي درپي حادثه خونين تروريستي در كردستان، شهادت ماموستا شيخ الاسلام نماينده مردم استان كردستان در مجلس خبرگان رهبري را تسليت گفتند.
متن پيام معظم له به اين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
وَ مَن قُتِلَ مَظلومَاً فَقَد جَعَلنا لِوَليِّهِ سُلطانا
با تأسف و اندوه فراوان اطلاع يافتم كه دست جنايتگر و گنهكار مزدوران استكبار و ارتجاع به خون عالم مجاهد و روحاني خدمتگزار جناب ماموستا شيخالاسلام نماينده مجلس خبرگان رهبري آلوده شده و آن مرد شريف و خدوم پس از دهها سال دفاع صريح از حق، به دست جنود باطل به شهادت رسيده است. در اين چند روز چند عنصر روحاني ارزشمند ديگر از جمله امام جمعه موقت سنندج و دو تن از مسئولان قضايي محترم آن استان هم پيش از اين بزرگوار مجروح و يا شربت شهادت نوشيدهاند.
اين زنجيره شقاوت و خونخواري در ماه مبارك رمضان و در آستانه روز دفاع از ملت فلسطين، نشاندهنده آن است كه اين جنايتكاران با وجود ادعاي دينداري و تعصّب مذهبي، نه فقط احترام شهرالله را هتك ميكنند، بلكه آماج حمله آنان در اصل، همان چيزي است كه دستگاه استكبار و برخي دولتهاي روسياه منطقه كمر دشمني با آن بستهاند. دلبستگي به نظام جمهوري اسلامي و دفاع از آرمانهاي اسلامي و مسأله قدس شريف جرم نابخشودني اين شهيدان و مجروحان عزيز از نظر اين مزدوران جنايتكار و اربابان فرعون صفت و قارون منش آنهاست.
پس از ارديبهشت معطّر امسالِ كردستان كه در آن نداي گوش و دل نواز وحدت اسلامي بيش از هميشه در آن ديار طنين افكند، دستگاه استكبار و استبداد اكنون درصدد انتقامگيري از مردم نجيب و مظلوم آن اُستانند. براي آن دشمنان سنگدل، كُرد و فارس و شيعه و سنّي تفاوت نميكند. دل پليد و پُركينه آنان حتي به روحاني كهنسالي چون شهيد مظلوم ماموستا شيخ الاسلام نيز با قساوت و شقاوت دستِ ستم ميگشايد. لعنت خدا و رسول و مؤمنان بر آن خونخواران و مراكز اصلي پشتيباني و فرماندهي آنان باد. مردم عزيز كردستان با بصيرت كامل، دشمنان خود را بشناسند و مسئولان امنيت استان مقابله قدرتمندانه با اين آدمكُشان محارب را در صدر برنامههاي خود قرار دهند.
اينجانب ضمن تسليت و تبريك به مردم استان كردستان به خصوص به خانوادههاي مصيبتديده ياد آن شهيدان بزرگوار به ويژه شهيد عزيز جناب ماموستا شيخ الاسلام را گرامي ميدارم و از خداوند رضايت و مغفرت و علوّ درجات آنان را مسألت مي كنم.
سيّدعلي خامنهاي . 26شهريور 1388