آموزشهای اردویی برای زائران، آثار و بایدها

از خصوصیتهای آموزش موفق، آموزش چهرهبهچهره، به صورت عملی توسط استاد، آموزش عملی توسط فراگیر، ایجاد زمینه تفکر با طرح سوال و تسهیل برای حل مساله و فعال کردن کارهای گروهی و مشارکتی و .... است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، «آموزش» فعالیتی است که به منظور ایجاد تغییرات در افراد انجام میگیرد. به بیان دیگر شیوهای است که مقدمات تفکر و حل مساله را برای فراگیر تسهیل کرده و استاد و معلم، فراگیر را برای رسیدن به هدف مشخص هدایت میکند. فلسفه آموزش و مرکز این فعالیت، چیزی جز یادگیری و تغییر رفتار نیست.
یاد گیرنده باید از دانستههای خود استفاده کرده و مسائل در پیشرو را حل کند، یعنی فراگیر، برای ایجاد تغییر، در فضای آموزشی حاضر میشود.
از خصوصیتهای آموزش موفق، آموزش چهرهبهچهره، به صورت عملی توسط استاد، آموزش عملی توسط فراگیر، ایجاد زمینه تفکر با طرح سوال و تسهیل برای حل مساله و فعال کردن کارهای گروهی و مشارکتی و .... است.
یکی از مولفههای اصلی در اثربخشی محتوای آموزشی و آسانسازی در حل مسائل، «ارتباط» است. ارتباط به عنوان عامل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری میتواند ماندگاری محتوا را بالا ببرد. هر چند خصوصیات فردی فراگیر، در دریافت و ثبات و تغییرات رفتاری او موثر است اما آنچه که در وهله اول باید انجام پذیرد ارتباط با استاد و فضای آموزشی است.
این مقدمه اشارهای به فرصتهای آموزشی اثرگذار در فضای حج و عمره دارد.
حج و عمره فضای معنوی خاصی است که مخاطب به دلخواه خود و با اختیار آن را انتخاب کرده و به دنبال آثار و برکات خاص خود است.
شاید اگر در یک فضای آموزشی آزاد،فراخوانی برای حضور در یک کلاس انجام میگرفت به این اندازه شاهد عشق و شور و اشتیاق نبودیم و شرکتکنندگان زیادی در کلاس درس حاضر نمیشدند؛ اما در کلاسهای آموزشی قبل از سفرهای زیارتی مثل حج و عمره و عتبات، شاهد حضور فعال و پررنگ عاشقان کوی دوست هستیم. زائر خود میداند که این سفر، پس از انتظار طولانی برایش حاصل شده و شاید دیگر قابل تکرار نباشد از اینرو مشتاقانه با عوامل و مجریان همراهی میکند.
نقش روحانی و مسؤولان فرهنگی و معرفتی کاروان بر کسی پوشیده نیست. آموزش مناسک و آداب حضور محورهای اصلی کلاسهای قبل از سفر را تشکیل میدهد و به یقین زمینهساز تحول در فضای عملی حج خواهد بود.
این آموزش در هر صورت انجام میگیرد اما ایجاد فضای ارتباطی مناسب باید از دو سوی تمام فضای روحی و جسمی زائر را در برگرفته و تمامی امکانات دریافت موثر را برای او فراهم کند.
شیوههای نوین تدریس، طراحی سوالات فعالکننده، فعالسازیهای گروهی و ادبیات زیبا و علمیت لازم روحانی نقش اصلی و مهمی در انتقال محتوا و اثربخشی آن دارد اما فضای محیطی مناسب آموزشی از مسائلی است که در بیشتر موارد مورد غلفت قرار میگیرد.
«حج» جریانسازی سیر معنوی و درونی است. اگر بتوانیم کلاسهای آموزشی را در قالب محیط علمی و با آرامش خاطر برگزار کنیم شاهد ماندگاری آثار و برکات این سفر خواهیم بود.
اردوها و آموزشهای اردویی موثرترین مدل آموزش است. از یکسو توانمندی استاد و مستعد بودن مخاطب به انتخاب خود و از سوی دیگر فضا و محیط آموزشی فراگیر را در شرایطی قرار میدهد که خواسته یا ناخواسته دریافت کننده محتوا و اثرپذیر باشد.
در حال حاضر این مدل آموزشی به ندرت انجام شده و بسته به فعال بودن مدیر کاروان دارد.
/Oldnewsimages/imagenews/ImageNews/image_20129131720356091.jpg)
برخی از مزایای آموزشهای اردویی:
با توجه به سرانه مطالعه در کشور و ناچیزی آن، آموزشهای اردویی، امکان آشنایی با منابع مکتوب و کتاب را برای زائر فراهم میکند.
آشنایی با فضایی که در این سفر در آن قرار خواهد گرفت در قالب نمایشگاههای تصویری، فرصتی دیگر است که در جلسات کوتاه فراهم نیست.
فرصت کافی برای روحانی، معین و معینه کاروان برای انتقال مطالب آموزشی به صورت عملی و ملموس و بدون استرس از گذر زمان از دیگر مزایای طلایی این مدل آموزشی است.
رصد فرهنگی و شناخت نقاط مبهم عقیدتی در این سفر کوتاه حاصل میشود و روحانی میتواند تمرکز مباحث خود را بر پایه رفع آسیبها و شبهات برنامهریزی نماید.
تشکیل گروههای انس و الفت همراه با آموزش، دوستیابی و آشنایی با روحیات همسفران، شناخت توانمندیهای زائرین و ایجاد ارتباط بین افراد گروه، مشاهده همدلی و همسویی و هماهنگی روحانیون کاروان با عوامل اجرایی از نکات دیگری است که در کلاسهای آموزشی دوساعته مشاهده نمیشود.
اینها اندکی از آثار آموزشهای اردویی در حوزه حج و عمره است و بررسی و تبیین تمامی ظرائف آن زمان وسیعتری را میطلبد.
رسیدن به وضعیت مطلوب در آموزش، نیازمند تشکیل کارگروهها و بررسی ساختار اجرایی آموزش است اما آنچه که برای رسیدن به این مدل آموزشی در سطح کاروانهای حج و عمره به صورت «خودجوش» موثر است ایجاد انگیزه مناسب در روحانی کاروان و مدیران راهنماست.
ارزیابی از زائرین و آثار این اردوها، انعکاس اخبار اینگونه جلسات، و در نهایت تشویق متناسب با فضای حج وعمره نسبت به روحانی و مدیر، از حداقل کارهایی است که امور فرهنگی میتواند برای حرکت به سوی این مدل آموزشی استفاده کند.
امید است شاهد روزی باشیم که امور فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری الگوی برجستهای برای دیگر مراکز علمی کشور باشد.
مسعود حاجی ابراهیمی