تعریف استطاعت در حج
یکی از شرایط مهم برای انجام حج، استطاعت است.
به گزارش سرويس انديشه پايگاه اطلاع رساني حج، استطاعت از جهت مال يعني داشتن زاد و راحله كه توشه راه و مركب سواري است ، و چنانچه عين آنها را ندارد كافي است چيزي مثل پول يا متاع ديگر داشته باشد كه ممكن است آن را صرف در تهيه آنها نمايد، و شرط است كه مخارج برگشتن (۱) را نيز داشته باشد(۲) . و امور ديگري در استطاعت معتبر است كه در مسائل آينده بيان مي شود
1-آيات عظام گلپايگاني ، بهجت ، فاضل ، سيستاني ، صافي:داشتن هزينه بازگشت هنگامي معتبر است كه مكلف قصد بازگشت به وطن خود را داشته باشد. اما اگر نخواسته باشد برگردد، يا خواسته باشد در جاي ديگري غير از وطن خود ساكن شود، بايد هزينه رفتن به آن جا را داشته باشد، و دارابودن هزينه بازگشت به وطن لازم نيست . سيستاني:مگر اينكه بيشتر از هزينه بازگشت به وطن باشد كه در اين صورت اگر ناگزير از سكونت در آنجا نباشد، هزينه بازگشت به وطن در وجوب حج كافي است.
آية الله خويي، آية الله تبريزي:داشتن هزينه بازگشت هنگامي معتبر است كه مكلف قصد بازگشت به وطن خود يا جايي كه دورتر از وطن نباشد را داشته باشد ولي اگر قصد رفتن بجايي دورتر از وطن خود را داشته باشد داشتن هزينه برگشت به وطن كافيست (البته مقصود جايي است كه از نرفتن به آنجا به حرج نمي افتد) (مناسك، مساله ۲۲) .
2-آية الله اراكي:در صورتي كه عازم بر آن باشد.
آية الله خامنه اي:شرطيت داشتن مخارج برگشت را معترض نشده اند.
همچنين در وجوب حج شرط است كه علاوه بر مصارف رفتن و برگشتن ، ضروريات زندگي و آنچه را در معيشت به آن نياز دارد را داشته باشد، مثل خانه مسكوني (۱) و اثاث خانه و وسيله سواري و غير آن در حدي كه مناسب با شان او باشد و چنانچه عين آنها را ندارد(۲).
------------------------------
1-آية الله مكارم:خواه ملكي باشد يا اجاره اي كه با شئون او سازگار باشد.
2-آية الله صافي:و نداشتن آن حرجي باشد.