استطاعت با دریافت مهریه، هدیه و ...
اگر هدایاى ازدواج به میزانى باشد که بتوان با آن براى حج تمتع ثبت نام کرد در صورتى که اطلاع از آینده و توان یا عدم توان پرداخت بقیه مبلغ و همچنین هزینههاى جانبى سفر را نداشته باشند آیا واجب الحج مى باشند یا خیر؟
سوال:اگر هداياى ازدواج به ميزانى باشد كه بتوان با آن براى حج تمتع ثبت نام كرد در صورتى كه اطلاع از آينده و توان يا عدم توان پرداخت بقيه مبلغ و همچنين هزينههاى جانبى سفر را نداشته باشند آيا واجب الحج مى باشند يا خير؟ در صورتى كه مبالغى بدهكار باشند ولى بدهىها يا به صورت وام باشد يا با مهلت مسئله چطور مىشود؟ اگر حج تمتع در مهريه عروس وبه عهده داماد باشد از اين محل قابل پرداخت است يا خير؟
جواب:اگر به حسب ظاهر با انجام حج، خللى در زندگى شما ايجاد نشود، حجّ بر شما واجب است؛ و اگر هدايا به داماد داده شده باشد، ملك او مىباشد و پرداخت مهريه از آن صحيح است. (آيتالله خامنهاي)
سوال:اينجانب از سوى همسرم يك فيش حج واجب هديه دريافت نمودهام آيا بعد از انجام اين حج واجب اگر اينجانب از لحاظ مالى مستطيع شوم باز هم حج به من واجب است يا خير؟ در صورتى كه جواب مثبت باشد با توجه به اينكه دولت اعزام به حج واجب را يكبار مجاز دانسته تكليف من چيست؟
جواب:اگر جهت رفتن به حج به شما بخشيده و مخارج ديگر حجّ را هم قبول كرده كه بپردازد و يا خودتان به راحتى مىتوانيد بقيه را تهيه كنيد، شما در اين شرايط با اين حجِّ بذلى مستطيع هستيد و كفايت از حجة الاسلام مىكند. (آيتالله خامنهاي)
سوال:پدر من كارمند باز نشسته وزارت بهداري است مادرم نيز خانه دار است پدرم داراي حقوق باز نشستگي و داراي منزل شخصي است ولي به علت اين كه دو دختر شوهر داده و جهيزيه تهيه نموده و همچنين اين كه برادرم دانشجوي دانشگاه آزاد است و هر ترم حدود 500000 تومان هزينه اش مي شودو پدرم بايد بپردازد استطاعت رفتن به خانه خدا را نداشته و فكر نمي كنم كه با اين شرايط در آينده نزديك هم بتوانند مشرف شوند، من و همسرم نيز سال قبل به خانه خدا مشرف شديم , پرسش من از حضوز جنابعالي اين است كه آيا من و همسرم مي توانيم پدر و مادرم را به حج واجب بفرستيم يا خير يعني كل هزينه را متقبل شويم, در ضمن پدر . مادر من مقلد امام خميني هستند ,پدرم 62 سال و مادرم 54 سال سن دارد.
جواب:آري اگر شما هزينه حج را در اختيار آنها بگذاريد حج بر آنها واجب مي شود . (آيتالله مكارم شيرازي)
سوال:آيا يك زن با مهريه خود مى تواند به حج واجب مشرف شود ؟
جواب:بله . (آيتالله سيستاني)
سوال:اگر زن مهريه را از شوهر بگيرد مى تواند با آن به مكه مشرف شود آيا حق مطالبه دارد؟
جواب:در صورتى كه مطالبه مهر از شوهر ناراحتى و يا مشكلاتى در زندگى ايجاد نكند، وى مستطيع است و مطالبه مهر منعى ندارد بلكه لازم است ، ولى اگر موجب ناراحتى براى وى شود و يا مراجعه به حاكم باعث كسرشاءن او گردد، مطالبه لازم نيست . (آيتالله بهجت)
سوال:زنى كه مهريه زيادى از شوهر طلبكار بوده و فوت كرده ، آيا استيجار حجّ براى او واجب است ؟
جواب:در صورتى كه مهريه به اندازه مخارج حجّ كفايت بكند و وصول آن هم در زمان حيات مشكلى نداشته ، حجّ بر او مستقر شد البته با شرائطش . (آيتالله بهجت)
سوال:اينجانب خانمى 25 ساله هستم كه شوهرم يك ميليون و ششصد هزار تومان بابت مشرف شدن به حج برايم حج خريده، اين حجّ من چه حجّى است؟
جواب:اين حجّ بذلى است و كفايت از حجّ واجب مىكند.
(آيتالله نوري همداني)
سوال:آيا پولي كه دولت در پايان خدمت به عنوان پايان كار به كارمندان پرداخت ميكند موجب استطاعت مالي براي حج تمتع ميگردد ؟
جواب:اگر به مقدار كافي باشد و بدهكاري نداشته باشد يا پول زائد بر نياز به مقدار آن داشته باشد حج واجب است.
(آيتالله سيستاني)
سوال:آيا سادات و اهل علم با وجوه شرعيه مثل سهم السادات و سهم امام(ع) مستطيع مى شوند؟
جواب:ساداتى كه مستحق سهم سادات هستند بنابر احتياط واجب جايز نيست بيش از مخارج سالشان خمس بگيرند و با سهم سادات مستطيع نمى شوند. چون حج از مؤونه نيست و نمى توانند براى انجام آن سهم سادات بگيرند. اما اهل علمى كه شهريه مى گيرند و وجوهات از سوى مرجع و حاكم شرع به عنوان مصرف و به لحاظ تحصيل و تدريس و خدمات دينى به آنان تمليك مى شود مالك شده و با آن مستطيع مى شوند. و اگر ساير شرايط وجود داشته باشد و مستطيع هستند و چنانچه حج بجا آورند از حجة الاسلام كفايت مى كند. بلى اهل علمى كه از طرف مراجع تقليد مجاز در اخذ وجوه شرعيه هستند مالك وجوه مأخوذه نمى شوند و با آن استطاعت حاصل نمى شود و مجازند مقدارى از آنرا در مخارج اقتصادى خود و موارد مقرره مصرف كنند. (آيتالله فاضل لنكراني)
سوال:اينجانب روحانى هستم و چون نياز به شهريه داشتم طبق نظر حضرت امام(قدس سره) مستطيع نبودم و با اينكه چندين بار به حج مشرف شده بودم، حج واجب خود را به جا نياوردم. بعد از وفات حضرت امام(ره) به يكى از مراجع رجوع كردم و مسأله را پرسيدم، گفتند طبق نظر ايشان مستطيع هستيد. لذا حج خود را بجا آوردم و بعد متوجه شدم فتواى اين آقا هم مثل مرحوم امام بوده است. حال سؤال اين است كه آيا راهى براى صحت حج انجام شده من وجود دارد؟
جواب:به نظر اينجانب نياز به شهريه مانع از استطاعت نيست و حج واجب شما صحيح است . (آيتالله فاضل لنكراني)