حاجی ها پول ندارند!لطفا اصلا انتظار سوغات نداشته باشید
در گفت و گوهایی که خبرنگاران پایگاه اطلاع رسانی حج در مدینه منوره با زائران داشتند،بسیاری از آنها ابراز میداشتند که بدون تهیه ارز و تنها با پول ایرانی به سفر آمده اندو اصلا قصدشان خرید نبوده و نظرشان این بوده که تنها چند قلمی سوغاتی آنهم برای افرادخیلی نزدیک خانواده بخرند،که تازه آنهم با این وضعیت ارزی اصلا ممکن نیست.
به گزارش خبرنگار اعزامي پايگاه اطلاع رساني حج به سرزمين وحي، التهاب دربازار ارز و برهم خوردن نرخ برابري ريال ايران با ارزهاي عمده ، براي زائران ايراني كه جهت به جاي آوردن حج تمتع به عربستان سعودي رفته اند، مشكلاتي را به وجود آورده است.
ارزش برابري ريال عربستان در برابر دلار آمريكا همچنان بين سه و 50 صدم تا سه و 75 صدم ريال مقابل يك دلار آمريكاست. روز سه شنبه هر ريال سعودي معادل يك هزار تومان ايراني فروخته مي شد و كمتر مغازه داري در مدينه منوره بواسطه عدم ثبات ريال ايران ، آنرا قبول مي كرد.
در ماههاي گذشته و بخصوص در دوره عمره كه ارزش ريال ايران به نسبت ثابت بود ، زائران ايراني اجباري براي ارايه پول هاي ديگر در مقابل خريدهاي خود نداشتند و فروشندگان به راحتي پول ايراني را قبول مي كردند.
/Oldnewsimages/imagenews/ImageNews/image_2012102141191711.jpg)
به زبان ساده: پايين آمدن ارزش برابري پول ايران در برابر پول هاي خارجي به اين معني است كه براي خريد ارز، بايد پول ايراني بيشتري پرداخت كه باعث مي شود تا قيمت كالا براي خريدار بيشتر شود.
به زبان ساده تر: زائر ايراني اگر بخواهد يك پيراهن ارزان قيمت به عنوان سوغاتي بخرد ، با توجه به نرخ هاي موجود ،كمتر از 10 ريال سعودي نيست كه اين يعني 10 هزار تومان كه با درنظر گرفتن كيفيت ،قطعا هيچ زائري حاضر به خريد آن به عنوان سوغاتي نيست .
در گفت و گوهايي كه خبرنگاران پايگاه اطلاع رساني حج در مدينه منوره با زائران داشتند،بسياري از آنها ابراز مي داشتند كه بدون تهيه ارز و تنها با پول ايراني به سفر آمده اند و اصلا قصدشان خريد نبوده و نظرشان اين بوده كه تنها چند قلمي سوغاتي آنهم براي افرادخيلي نزديك خانواده بخرند ، كه تازه آنهم با اين وضعيت ارزي اصلا ممكن نيست.
يك آقاي زائر اهل تهران گفت:واقعه رخ داده دربازار ارز كشور را زائران مي توانند به يك فرصت خوب تبديل كنند. آنها مي توانند با در نظر گرفتن شرايط و بخصوص با عنايت به اينكه امسال از سوي رهبري معظم انقلاب اسلامي سال حمايت از توليد و سرمايه ملي نامگذاري وتعيين شده است ، سوغاتي هاي خود را به سمت هداياي ارزان قيمت فرهنگي سوق دهند و اگر الزامي و يا معذوري هم دراين خصوص وجود دارد ، آنرا از بازار داخل تامين كنند كه هم كيفيت بهتري دارد و هم به نسبت قيمت آن مناسبت است و از همه مهمتر براي كارگر ايراني و صنعت ايراني ايجاد اشتغال شده است.
خانم "فرشته كوكبي "حاجيه خانمي از اهل قزوين معلم مدرسه گفت : در ميان حجاج شايد اين فقط ايراني ها باشند كه براساس فرهنگ خود اصرار بر سوغاتي دادن دارند. اين عمل شايد در شرايط مناسب اقتصادي براي همه زائران امكان پذير بود ،ولي امسال و باعنايت به وضعيت ارز و محدوديني كه زائران براي خريد آن داشته اند ، بهتر اين باشد كه از سنت ها كه البته بهتر است به آنها خرده فرهنگ گفته شود ،بگذريم و سوغاتي خود را هديه اي ديني و فرهنگي قرار دهيم.
وي گفت:مگرنه اينكه عموم كساني كه ما را بدرقه كردند به ما التماس دعا گفتند و از ما طلب دعا و نماز و قرائت قران در حرمين شريفين را داشتند ، همين كار را با طيب خاطر براي آنها وبه نيتشان انجام دهيم و آنرا به عنوان سوغات سفر و حج ، تقديم شان كنيم . انجام اين كار را حتي مي توانيم روي يك كارت ثبت كنيم وبه گيرنده بدهيم تا او آنراهميشه به يادگار داشته باشد و بداند كه ما به نيت او در حرمين مثلا نماز خوانده ايم ، قران خوانده ايم و يا در مسجدالحرام براي او طواف كرده ام كه هيج هديه اي با ارزش تر از اينها نيست.
دراين حال دستورالعمل گمرك ايران به پايگاه هاي مرزي آن حاكي است كه حجاج امسال مي توانند معادل 80 دلار از معافيت مالياتي استفاده كنند و براي بيشتر از آن عوارض و سود گمركي گرفته خواهدشد كه با توجه به شرايط اقتصادي بعيد بنظر مي رسد بسياري از حجاج حتي بتوانند در حد همان 80 دلار نيز خريدي انجام دهند.