رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مطرح کرد؛
شیوه تخاطب رهبر انقلاب در دو نامه به جوانان غربی؛عنصر گمشده در گفتمان انقلاب
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: رهبر معظم انقلاب در دو نامه خود به جوانان غربی از شیوه و سبک تخاطب استفاده کردند که شاید گمشده عناصر فعال در گفتمان فکری انقلاب با جامعه و جوانان خود ما نیز میتواند باشد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجتالاسلام والمسلمين علي اكبر رشاد رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، پيش از ظهر امروز در نشست خبري هم انديشي علمي اسلام و جوان غربي، كه در دانشكده ادبيات دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به دو نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان غربي، گفت: اين دو نامه يك اتفاق تاريخي است با ابعاد مختلف كه مي شود در خصوص آن سخن گفت كه مهمترين بخش آن سبك شناسي تخاطب رهبري است.
وي افزود: رهبر معظم انقلاب با سبك مخصوصي به تخاطب با جوانان غربي پرداخته است، مخاطبه با وجدان شيوه متعارف و رويه معمول انبيا الهي است، اين شيوه مبتني بر يك مجموعه مباني معرفتي در انسانشناسي است كه اجمال آن اين است كه ما انسان را ذاتمند مي دانيم برخلاف كساني كه انسان را فاقد ذات مي پندارند.
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با اشاره به اينكه ما اعتقاد داريم انسان سرشت الهي و ملكوتي داشته و در اين عنصر چيزي به نام فطرت الهي نهفته است، عنوان كرد: فطرت در وجود انسان در سه ساحت رفتار، گرايش و رفتار آشكار شده و تاثيرگذار است.
حجتالاسلام والمسلمين رشاد با اشاره به اينكه به عقيده ما فطرت غير از عقل است، اظهار داشت: انسان داراي فطرت الهي است، خلقت انسان داراي خلقتي خاص است، قرآن كريم در بسياري از آيات به اين مساله تاكيد ميكند، انسان داراي ذات جوهر و گوهري است كه به الوهيت و عبوديت خداوند اعتراف دارد.
وي افزود: در برخي آيات با روش تخاطب ميفرمايد وقتي با كافر هم مواجه ميشويد از او اعتراف بگيرد اگر از وجدان آنها بپرسيد مانند اينكه زمين و آسمان را چه كسي خلق كرده است؛ نبايد تخاطب با لاي هاي وجودي انساني كه به گناه آلوده باشد.
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي بيان داشت: پيامبر(ص) فرمودند: هر مولودي با معرفت به اينكه خداوند خالق اوست زاده شده است، بشر در عمق وجود خود اذعان دارد كه خالق او حق تعالي است.
حجتالاسلام والمسلمين رشاد با اشاره به حديثي از امام صادق(ع) گفت: آنچه در دورن انسان هنگام خطر سبب اميد به نجات او خداوند است كه افراد زيادي از تجارب معنوي خود در اين زمينه نقل كردهاند، اين معرفت و آگاهي كاملا حضوري است و از بيرون القا نشده است محاسبه عقلي هم ندارد بلكه نداي دروني است، اوليا و انبيا الهي نوعا با مخاطبان به اين شكل مواجه ميشدند.
وي با اشاره به روش عقلي در مباحثه، عنوان كرد: شيوه عقلي خوب است اما شيوه تخاطب در برخورد با همه مناسب است، در خصوص دو نامه رهبر معظم انقلاب با سبك و طرز تخاطب نه از شيوه عقلي و برهاني استفاده كردند بلكه بيشتر خواستند با وجدان و فطرت مخاطبان خود تخاطب كنند.
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي افزود: رهبر معظم انقلاب در نامه به تاريخ سياه غرب اشاره كرده وي ميفرمايند كه من نميخوام اين تاريخ را به رخ شما بكشم بلكه ميخواهم از روشنفكران خود بپرسيد كه چرا وجدان عمومي آنها هميشه با تاخيري چند ده ساله و چند صد ساله بيدار ميشود هم وجدان مخاطب را تخاطب ميآورند.
وي افزود: در واقع رهبر انقلاب بسيار زيركانه غرب و روشنفگران آن را زير سوال ميبرد كه در مواجه با حقيقت تاخير دارند آينده و گذشته را ميبينند اما به حال توجه ندارند و در مقابله با فرهنگ و انديشه اسلامي به جلوگيري ميپردازند، با اين دو نامه سياستمداران برخورد سكوتآميز داشتند كه گويا نامهاي نوشته و صادر نشده است.
حجتالاسلام والمسلمين رشاد در ادامه گفت: رهبر معظم انقلاب در اين نامهها خطاب به جوانان غربي فرمودند: آيا از خود پرسيدهايد اسلامي كه متفكران و انديشمندان بسياري را پرورش داده است چگونه چنين ديني ميتواند گروه هاي تكفيري را پرروش دهد، اسلام اصيلي كه تمدن ساز است، شما جوانان بايد لايههاي ظاهري جامعه خود را شكافته و آن را ترميم كنيد.
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در پايان خاطرنشان كرد: رهبر معظم انقلاب از تخاطب استفاده كردند كه شيوه بسيار مهمي است كه شايد گمشده عناصر فعال در گفتمان فكري انقلاب با جامعه و جوانان خود ما همين تخاطب قرار دادن مخاطب باشد.