زیارت شاه شهیدان زیباترین تصویر کرامت و دلدادگی
زیارت شاه شهیدان تقدیس زیبایی ها و زیباترین تصویر کرامت و دلدادگی است و هر ساله زائران بسیار زیادی از نقاط مختلف کشورمان جهت زیارت این بقعه به گیلان سفر میکنند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، امامزادگان محمد و هادي شاه شهيدان عمارلوي رودبار در يكصد و هفت كيلومتري شهرستان رشت، از طريق جاده سياهكل- ديلمان و در هفتاد كيلومتري شهرستان رودبار، از طريق جاده رستم آباد قرار دارد و ارتفاع اين روستا از سطح دريا، حدود ۲۳۰۰ متر است.
بر اساس زيارت نامه موجود بقعه متبركه شاه شهيدان اين جايگاه، مرقد دو تن از فرزندان شهيد عبدالله ابن زيد بن علي ابن الحسين(عليه السلام) است، كه پس از شهادت حضرت علي بن موسي الرضا(عليه السلام)، به همراه ديگر سادات علوي به ايران آمدند و در منطقه گيلان، به فرماندهي آقا سيد جلال الدين اشرف و به سرداري امامزاده هاشم و ديگر ياران و امامزادگان، چندين سال با ايادي و دست نشاندگان خلفاي عباسي و ملحدان جنگيدند. اين بزرگواران، پس از مدتي جهاد و مقاومت، تعدادي كه زنده مانده بودند، به نقاط مختلف كوهستاني گيلان پناه بردند.
از جمله اين سادات و امزادگان علوي،« امامزاده هادي(عليه السلام) و امامزاده محمد(عليه السلام)» نيز به منطقه « اسپهبدان» ديلمان كه حدود دو كيلومتري قريه شهيدان فعلي در ديلمان واقع است، پناه ميبرند. اما كفار، پناهگاه آنان را يافته و درصدد شهادتشان بر ميآيند، آن دو سيد بزرگوار، سوار بر اسبان خود شده و از تعقيب كنندگان ميگريزند، بنا به اقوال مانده از گذشتگان، بعد از طي حدود يك كيلومتر، زين اسب هايشان شل ميشود و پياده ميشوند تا زينها را دوباره محكم كنند و ببندند( منطقه اي كه زين اسب هاي آن بزرگواران شل و يا باز شده بود، به زبان محلي به نام « شل تنگ» معروف است كه در قسمت غربي شهيدان قرار دارد.(« تنگ» به گويش محلي، دوال و تسمه پهني است از چرم يا كنف كه بوسيله آن زين را بر پشت اسب محكم ميبندند.)
امامزاده ها، پس از بستن مجدد زينها بر اسب، سوار ميشوند و به راهشان ادامه ميدهند؛ اما كفار، در مكان فعلي شاه شهيدان آنان را محاصره كرده و به شهادت ميرسانند كه پيكر مطهرشان نيز، توسط افرادي به خاك سپرده ميشود.
حدود ۳۰۰ سال بعد، يكي از مومنين به خواب ميبيند كه دو سيد بزرگوار، در آنجا(شهيدان) مدفونند، به چوپان در خواب امر ميشود كه آن مكان را با توجه به نشاني هاي دريافتي در رويايش بيابد و بر آن مزار سرپناهي بسازد.
او توجهي به خوابش نميكند، اما دوباره همان خواب را ميبيند، تا جايي كه از اين خواب، سه بار تكرار ميشود، پس از تكرار سه باره اين رويا، راهي محل مورد نظر ميشود و به كندن زمين ميپردازد. در آن زمان منطقه مزبور، متعلق به يكي از خوانين منطقه ديلمان معروف به« لته گوش چمني طالشكولي» بوده كه از محل استقرارش تا منطقه اي كه مشغول كندن زمين بود، ۶ كيلومتر فاصله داشت.
به او (خان) خبر ميدهند كه فرد در زمين تو مشغول حفاري است. خان بلافاصله، دستور دستگيري چوپان را ميدهد و او را دستگير ميكنند و اين بزرگوار نيز ماجراي خوابش را تعريف ميكند. كسي باور نميكند و خان او را در بازداشت نگه ميدارد، اما روز بعد متوجه ميشوند كه بازداشتي در بازداشتگاه نيست و بلافاصله خبر ميآورند كه او در همان محل مشغول حفاري است.
فرد متدين را دوباره دستگير ميكنند و دست و پا بسته به حبسش مياندازند و اما بازهم، روز بعد وي را در بازداشتگاه نمييابند و بازهم او را در همان محل مشغول حفاري مييابند.
اين بار، خان به همراه نفراتش به محل مورد نظر ميروند و ناظر حفاري چوپان متدين ميشوند، بعد از مدتي كند و كار، پيكرهاي مطهر آن دو سيد بزرگوار به طور سالم نمايان ميشود، سپس در همان زمان و در همان مكان، جايگاهي بر مرقد متبركشان ميسازند و به « شاه شهيدان» معروف ميشود.
آن خان ديلماني نيز، منطقه اي از اراضي محل وقف آن دو بزرگوار ميكند.
در دوران صفويه، مرقدي مجلل و بارگاهي بزرگ، بر مزار امامزادگان ساخته ميشود و نيز در سال هاي بعد از انقلاب اسلامي، هنگام گذاشتن ضريح فلزي بر روي مزار و تعويض ضريح قلبي، بدن تقريبا سالم آن دو امامزاده ظاهر و نمايان شد كه انعكاس وسيعي در مطبوعات و رسانه ها در پي داشت.
بقعه شاه شهيدان، در منطقه اي مسطح واقع شده كه كوه ها و مراتع سرسبز و زيبا، آن را در برگفته است، جاذبه هاي طبيعي و صفايي كه بقعه متبركه شاه شهيدان دارد، منطقه ياد شده را داراي جاذبه هايي معرفي كرده كه در ايام تعطيلات نوروز و تابستان هر سال، زائران بسيار زيادي، از نقاط مختلف استان و كشور، براي زيارت و سياحت به اين مزار شريف سفر ميكنند.
منبع: شبستان