به مناسبت روزهای ثبت نام و پذیرش حوزه علمیه؛
اولویت تحصیل در حوزه علمیه؛ کدام گزینه صحیح می باشد؟
یادداشت: حجتالاسلام والمسلمین حجت گنابادی نژاد، مدیرمدرسه علمیه سلیمانیه مشهد
- تنوع در عرصه هاي خدمت و تحصيل به ويژه براي جوانان از آثار و بركاتي است كه به بركت انقلاب اسلامي و گسترش مراكز آموزش عالي و افزايش فرصت هاي شغلي در كشور ايجاد شده و با انقطاع حاكميت طاغوت و قطع وابستگي به اصول غير ديني و كشورهاي استكباري حسن نظر و اعتماد عمومي در بدنه مردم بوجود آمده است.در دوران طاغوت تحصيل در دانشگاه ها و اشتغال در دستگاه هاي دولتي براي بسياري از مردم به ويژه متدينين محل اشكال و شبهه بود و تحت هيچ شرايطي براي تحصيل فرزندان شان در دانشگاه ها و دستگاه هاي دولتي به دليل غرق در فساد بودن و اشكال شرعي دانستن دريافت حقوق از نظام طاغوت نمي توانستند اعلام رضايت داشته باشند اما امروز حتي در بخش بسيار كوچكي كه ممكن است با انقلاب اسلامي و نظام همراه و هماهنگ نباشند نمي توان شبهه ورود در دانشگاه و دستگاه هاي دولتي را به فراواني و گستردگي مشاهده نمود و اين يكي از كمترين آثار و بركات انقلاب اسلامي و قيام امام راحل قدس الله النفسه الزكيه است.
-در مجال نظام اسلامي تأمين تمامي نيازهاي مردم در عرصه هاي مختلف داراي ارزش و اهميت است و چه بسا افراد متعهد و توانمند كه مخلصانه در عرصه هاي تحصيلي و خدمتگزاري وارد شده و علاوه بر انجام وظيفه و خدمت به مردم موجبات جلب رضايت پروردگار متعال را براي خود رقم مي زنند به ويژه خادمان متعهد و متخصص در نهاد هاي انقلابي كه عزت آفرين براي ميهن اسلامي بوده و تا مرحله بذل جان و نثار خون براي اسلام عزيز و انقلاب اسلامي جانفشاني و فداكاري داشته اند طوبي لهم و رزقنا الله لنا.
[fact()]- يكي از آموزه هاي انقلاب اسلامي احياء روحيه تكليف مداري و وظيفه مندي بود كه در جاي جاي انقلاب درخشيد و آثار و بركات آن موجب افتخارات فراواني گرديد و اين آيينه و افق همچنان در مسير بسياري از مردم به ويژه جوانان گرانقدر وجود دارد و با همه وجود مجموعه اتفاقات، شرايط، اوضاع، احوال، نيازها، كمبودها، اولويت ها و ... را رصد مي كنند تا ببينند و بتوانند تشخيص دهند كه تكليف و وظيفه چيست؟ [factend()]
- به نظر مي رسد يكي از موضوعات با اهميت كه كمتر به آن پرداخته شده و ميزان اهميت آن براي همگان به خصوص نوجوانان و جوانان عزيز تبيين و توضيح داده نشده است، شرايط، اوضاع و احوال، تهديدها، اولويت ها در موضوع تحصيل علوم اسلامي و حوزه هاي علميه است. شايد بررسي و اطلاع از برخي پديده هاي شومي كه امروز گريبانگير امت اسلامي و بلكه بشريت شده و بازخواني پشتوانه آن بتواند براي آشنايي و درك ضرورت تحصيل در حوزه هاي علميه مفيد واقع شوند.
- داعش و جنايات آن، خيانت هاي فجيع و وحشيانه اي كه با نام و به دست عوامل داعش امروز بيش از 5 سال است مردم منطقه را گرفتار ساخته بر هيچ انسان آزاده و فهيمي پوشيده نبوده و قابل انكار نمي باشد.
- آمارداعش از جمله موضوعاتي است كه تا كنون منبع و مرجع معتبري نتوانسته اطلاعات و آمار قطعي و روشني از آن ارائه نمايد اما آنچه تا كنون مطرح شده؛سازمان سيا در ماه هاي پاياني سال 2014 تعداد اعضاي اين گروه را بين 20 تا 31 هزار نفر اعلام كرد در حالي كه رامي عبدالرحمن مدير مركز حقوق بشر سوريه مستقر در انگليس گفته داعش تنها در سوريه نزديك به 50 هزار نيرو دارد و از طرفي رئيس ستاد مشترك نيروهاي مسلح روسيه اعلام داشته براساس تخمين هاي مسكو، داعش حدود 70 هزار عضو با مليت هاي مختلف دارد ولي جالب توجه است كه فواد حسين يكي از مقامات منطقه كردستان چندي پيش در گفتگو با روزنامه اينديپندت تعداد اين نيرو ها را نزديك به 200 هزار نفر اعلام كرده و كشورهاي مبداء نيروهاي تشكيل دهنده داعش از 42 كشور تا 81 كشور بعضاً 120 كشور ذكر مي شود آنچه بنا است در اين نوشتار به آن اشاره شود وسعت كشتار و فجايع داعشي ها نيست كه امر كاملاً واضحي است اما غرض اين مطلب جلب توجه همگان به ويژه نخبگان به يك امر مهم و بسيار قابل توجه است و آن اينكه نه بسترها و زمينه هاي پيدايش داعش از ابتداء تا انتها نظامي بوده و نه نابودي و انهدام داعش صرفاً و به طور كامل با عمليات هاي نظامي و جانفشاني مجاهدان و رزمندگان اسلام ناب و شهداي عزيز به پايان مي رسد، بلكه بستر و زمينه رشد داعش فرهنگي و تربيتي بوده است و مبارزه اصلي و ادامه دار با داعش و تفكرات وحشيانه اين گروه بايد فرهنگي و تربيتي باشد.
- البته عملكرد داعش و روند اتفاقات و جنايت هايي كه در دوره ظهور و بروز اين گروه جنايتكار مشاهده شد بعلاوه تنظيم هندسه ايي كه در پشتيباني هاي سياسي، مالي، فكري و ... براي آن بوجود آمد بسياري از صاحب نظران و تحليل گران بر اين باورند كه ميان داعش و طالبان به طالبان امروز افغانستان تفاوت هاي جدي وجود دارد و مبارزات طالبان در مقابل داعشي ها در افغانستان اين تلقي را تقويت كرد و امروز برخي بر اين باورند از گروه ها و جريان هايي كه مي تواند در بخش هايي از منطقه انگيزه و توان لازم را براي مقابله با داعش داشته باشد همين طالبان افغانستان هستند اما با همه اين ملاحظات دو مطلب همچنان باقي است و نمي توان به راحتي از آن عبور كرد اول اينكه در قريب دو دهه گذشته بنيانگذار اعمال و رفتاري كه مي تواند به لحاظ شباهت و الگو از آن به عنوان نقطه آغاز و سرمنشاء كار داعشي ها ياد كرد همين عملكرد طالبان بود به ويژه چه ظلم هاي و چه احكام، دستورات و فتاوايي به نام دين و به مردم مظلوم افغانستان همين طالبان تحميل نكردند و مطلب بعد ارتباط و اتصالي كه جريان فكري و تربيتي سلفي گري و آموزش و تربيت طالبان با بخش قابل توجهي از منابع انساني داعش پيدا نموده است اما مطلع شدن از برخي سازماندهي هاي ايجاد شده در همين قريب دو دهه براي آموزش و تربيت طالب مي توان مورد توجه قرار گيرد.
- مدارس ديني در پاكستان اكنون به مراكز مهم براي تربيت طالبان و گسترش افراطيت و بنياد گرايي مبدل گرديده است،در كشورهايي چون پاكستان و هند ،ديوبندي ها تحت تاثير عربستان قرار گرفتند و مدارس آنها از 900مدرسه در سال 1971 به 25000مدرسه در سال 1988 ارتقا يافت و آماري كه در حال حاضر از طالبان شاغل به تحصيل در مدارس پاكستان نقل ميشود عدد 2 هزار نفر مي باشد و در دانشگاه اسلامي مدينه كه اختصاص به آموزش مذاهب اربعه با رويكرد وهابيت و اشراف سلفي گري افراطي دارد از اعطاي بورسيه تحصيلي به 12192 نفر به دانشجويان 100 كشور جهان در فاصله سالهاي 1398 ه.ق تا 1406 ه.ق ياد ميشود.
[fact()]- اگرچه شرايط كليسا و مسيحيت به دلائل متعدد نشانه هاي افول و ضعف را بسيار جدي و قابل توجه در مقايسه با دهه هاي قبل با خود به همراه دارد اما كمي اطلاع از برخي تبليغات مسيحيت نير شايد مفيد باشد. [factend()]
با توجه به تقسيم بندي هاي موجود در مسيحيت كه به سه دسته اصلي كاتوليك ،ارتدكس و پروتستان تقسيم شده و عمده فعاليت هاي تبليغي و فرهنگي مربوط به گروه پروتستان مي باشد شيوه ها و راهكارها تبليغي آنها بسيار قابل توجه است، يك نويسنده مسيحي مي گويد: «اروپا در جنگ هاي صليبي از راه شمشير ضرر كرده اكنون تصميم گرفته تا از راه تبشير به مقاصد خود برسد. اروپا مي خواهد با اين جنگ صليبي جديد بدون خونريزي به هدف برسد. اروپا براي رسيدن به اين هدف كليسا، مدارس، بيمارستان و .... را استخدام و مبشرين را منتشر كرده است»،
نفوذ در محافل فرهنگي و تلاش در جهت سست ساختن بنيان فرهنگ هاي ديگر، از اهم فعاليت هاي روحانيون مسيحي مي باشد. اين ها از طريق مراكز فرهنگي، راديو و تلويزيون و ديگر رسانه ها در جهت تبليغ آيين مسيحيت مي كوشند، راديو واتيكان، روزانه به 36 زبان برنامه پخش مي كند. يك گروه مسيحي به نام «باسيت ها» 112 ايستگاه راديو در 38 سرزمين دارد. در سال 1980 ميلادي تنها براي راديوي جنوب شرقي آسيا، بودجه معادل 20 ميليون دلار اختصاص يافت.
اين راديو به 28 زبان آسيايي برنامه پخش مي كند. واتيكان در سراسر دنيا 5 هزار مجله و روزنامه در دو ميليارد تيراژ منتشر مي كند. در خود واتيكان افزون بر روزنامه ايتاليايي كه از 120 سال پيش منتشر مي شود همه هفته مجله هاي متنوعي به زبان هاي انگليسي، فرانسوي، آلماني، اسپانيايي و پرتقالي روانه بازار مي شود. يك جمعيت مذهبي كه در ترويج آيين مسيحيت فعاليت مي كند روزنامه يي به نام «برج مراقبت» دارد كه به هشتاد زبان و در تيراژ هشت ميليون منتشر مي شود.
[fact()]در بخش آموزش و اعزام مبلغان مسيحي پس از جذب افراد، اصول، تعليم و آداب و رسوم مسيحيت به آنان آموزش داده مي شود. اين مرحله در دو مقطع مقدماتي و عالي تحقق مي يابد. كليسا مبلغان را چنان آموزش مي دهد كه بر خلاف مردم عادي وجود خود را ضروري ندانند. يكي از روحانيان كليسا مي گويد:« يك هيأت تبليغي كه از نظر شهيد دادن مشكل داشته باشد، بي فايده است.»همه اينها بخش هايي از فعاليت ها و اتفاقاتي است كه در سراسر جهان براي تسخير و حاكميت ذهن و افكار در حال انجام است. [factend()]
در ميان آنچه حائز اهميت است و مي طلبد بيش از گذشته توسط نخبگان به ويژه عالمان ديني و روحانيون حوزه هاي علميه مطرح و اطلاع رساني شود اينكه فرصت ها و ميدان هايي كه به بركت انقلاب اسلامي، امام راحل، و راهبري مقام معظم رهبري مجاهدت علماي انقلابي و ايثارگران به ويژه شهدا براي نشر و گسترش اسلام ناب محمدي صلي اله عليه و آله مكتب اهل بيت عليهم السلام به وجود آمده است.
عزت و اقتداري كه شيعه در لبنان به بركت مقاوت اسلامي و حزب الله پيدا كرد،شكستي كه آمريكا بعد از حضور رسمي نظامي به همراه متحدانش پس از سرنگوني صدام در عراق داشت و مجبور شد بعد از ده سال كشتار و خونريزي شبانه اين كشور را ترك كند،تغيير موازنه جنگ ها در فلسطين كه هميشه پيروزي و پيشروي با ارتش رژيم اشغالگر بود ولي ديگر اين اصل ثبات و پايداري گذشته خود را از دست داده و مقاوت مردم در غزه و پيروزي جنگ 22 روزه يكي از آنها بود.
اگر قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در غرب قاره آفريقا در كشور نيجريه فقط پنج هزار شيعه وجود داشت امروز بيش از 7 ميليون شيعه در نيجريه حضور فعال دارد و قطعا نقش و خدمات عالم مجاهد جناب اقاي زكزاكي در پيشرفت شيعه به عنوان يك روحاني دلبسته به انقلاب اسلامي، امام راحل و مقام معظم رهبري قابل توجه است.اليورشابرادت اسلام شناس آلماني اعلام مي نمايد : «انقلاب اسلامي سال 1979 ايران حادثه اي بسيار تاثير گذار در عرصه جهان به ويژه جهان تشيع بود كه منجر به گسترش مطالعات شيعي در اروپا به ويژه انگليس شد .
او ميگويد : مطالعات شيعي در دانشگاههاي بريتانيا در دانشگاهها و موسسات انگليس همچون دانشگاه چستر ، گلاسكو ، دورهام ، ادينبورك و اكستر كار شده و گسترش يافته و در جريان است . به اين ظفر ها و فرصت ها اضافه شود ميدان ها و مجال هايي كه در داخل كشور براي حضور مسئولانه و پاسخگويي حوزويان در عرصه هاي مختلف ايجاد شده ، در حال حاضر كشور داراي 78 ميليون نفر جمعيت با 31 استان ، 1148 شهر ، بيش از 60 هزار روستا ، 60 هزار مسجد ، 830/91 مدرسه آموزش و پرورش در شهر و روستا با حدود 13 ميليون دانش آموز ، 2515 دانشگاه و موسسه آموزش عالي با 4 هزار 800 دانشجو، و حداكثر مجموعه روحانيون موجود در كشور اعم از كهنسالان و پيشكسوتان كه به دليل شرائط جسمي امكان فعاليت عمده اي ندارند تا ميان سالان و جوانان و نوجوانان يعني عزيزاني كه سال هاي آغازين تحصيل در حوزه علميه را سپري مي كنند و عملا امكان پذيرش مسئوليت رسمي و مستمر را نمي توانند داشته باشند ، همه و همه حدود 150 هزار نفر مي باشد.
[fact()] به همه اين موارد اضافه شود مسئوليت ها و انتظاراتي كه فرا روي حوزويان و روحانيان قرار گرفته است ، تحول در علوم انساني ، توليد علم با افق ايجاد تمدن نوين اسلامي ، مشاركت و حضور فعال در اجراي نقشه علمي كشور ، سند تحول آموزش و پرورش ، پاسخگويي به نياز هاي كنوني نظام در مسائلي از قبيل مباحث بانك ها ، اقتصاد اسلامي ، كاهش طلاق ، استحكام خانواده ، مقابله با آسيب ها و تهاجمات عرصه فرهنگ ، تامين محتواي نظارت و مشاور در فعاليت هاي هنري و رسانه اي كه رعايت نياز حداقلي در افق يك جامعه اسلامي تامين شود، تامين قاضي و روحاني براي دستگاه قضايي، مراكز آموزش عالي و دستگاههاي مختلف نظام و ... [factend()]
همه اين مطالب مقدمه هايي بود براي طرح اين پرسش:
امروز جهاد و مقاومت در ميدان جنگ و نبرد نظامي در مقابله با داعش و عوامل افراطي و سلفي گري هاي بدون منطق با حضور مجاهدان و رزمندگان و آزادگان با مديريت و فرماندهي دلاور مرداني همچون حاج قاسم سليماني اداره ميشود ما براي نبرد گسترده تر و طولاني در ميدان علم و فرهنگ با اين انديشه هاي باز توليد شده نظام سلطه و براي حضور و انجام وظيفه و تكليف در ميدان هاي بزرگ كه در سايه انقلاب اسلامي بوجود آمده بايد بگوييم كجايند مجاهدان ، رزمندگان ، دلاوران مرداني همچون حاج قاسم سليماني ....
و حقيقتا براي يك نوجوان و جوان مستعد ، علاقه مند و متعهد كه مي تواند در سنگر تحصيل در حوزه علميه به عنوان يك مجاهد حاضر شود، اولويت تحصيل در حوزه علميه كدام گزينه برايش صحيح مي باشد ؟
الف) اولويت اول • ب) اولويت دوم• ج) اولويت سوم • د) هيچكدام •
حسن ختام اين نوشتار را به دو فراز از بيانات حضرت آيت الله العظمي خامنه اي اختصاص مي دهم
نظام اسلامي به لحاظ نظري و علمي ، محتاج علماي دين و حوزه هاي علميه است و به تلاش هاي آنها مستظهر و پشتگرم است .
در گذشته در بعضي شهر هاي بزرگ ، ده نفر مجتهد وجود داشتند كه هر كداماز آنان براي اداره دويست شاگرد خوب كافي بودند ، اما امروز يك نفر هم مثل چنين افرادي در آن شهر ها نيست ....... مبلغ به قدر كافي از حوزه گسيل نمي گردد . الان در آفاق دنيا – آفاريقا و اروپا و آسيا – مرتب از ما روحاني مي خواهند .