قلب سلیم چه قلبی است؟
توجه به اصناف قلب در تعلیم و تربیت انسان تقش بسیار سازندهای دارد و اگر قلبی مرده باشد حقایق را درک نمیکند. برای شناخت قلب انسان باید اصناف (انواع) آن را بشناسیم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج،قلب اهميتي بنيادين در كيان انساني و انسانيت آدمي دارد. در دو منبع انحصاري شناخت انسان يعني «قرآن كريم و احاديث» به اصناف قلب اشارههايي شده است. اگر ميخواهيم قلب خود را اصلاح كنيم بايد گونههاي مختلف قلب را بشناسيم و علل و عوامل و پديد آمدن و شكل گرفتن هريك از آنها را در وجود آدمي بيابيم.
خداوند در آيه 89 سوره شعرا با اشاره به ويژگي قلب سليم ميفرمايد: (در آن روز، مال و فرزندان به كار نيايد) مگر كسي كه با قلبي سالم (و پيراسته از عيبها و عقايد باطل) نزد خدا آيد.
پيامبر (ص) ميفرمايند: هرگاه قلب كسي پاك گردد تن او نيز پاك گردد.
امام علي (ع) درخصوص قلب سليم ميفرمايند: از قلب سليم جز انديشهها (و كارهاي) درست سرنزند.
يكي ديگر از انواع و اصناف قلب، قلب مطمئن است. خداوند در آيه 28 سوره رعد ميفرمايد: (رستگارند) آنان كه ايمان آورند و قلبهايشان به ياد خدا آرام ميگيرد؛ آگاه باش كه با ذكر خدا (الله)، دلها آرامش مييابد و به اطمينان ميرسد.
امام باقر (ع) ميفرمايند: ايمان در دل ثابت است، اما يقين گاه به گاه در دل ميگذرد. پس هرگاه يقين در دل آيد، چنان شود كه گويي پارهاي از آهن است.
خداوند درخصوص يكي ديگر از انواع قلب يعني قلب مفتوح كه چگونه قلبي است، در آيه 22 سوره زمر ميفرمايد: آيا كسي كه خدا دلش را براي پذيرش اسلام گشوده و فروغ پروردگاري بر جان او تافته است (چون ديگران است؟)
پيامبر (ص) نيز در حديثي ميفرمايند: در قلب نوري است كه نميدرخشد مگر از راه حق گرايي و ميانه روي و آن نور، نوري از پيامبران است.
امام باقر (ع) ميفرمايند: دلها بر سه گونهاند... و دلي «مفتوح»، كه در آن چراغي فروزان است، و روشني آن تا روز قيامت خاموش نميشود، و آن دل مومن است.
پينوشت:
سوره شعرا آيه 89
خصال 1/31
سوره رعد آيه 28
بحار 78/186
سوره زمر آيه 22
بحار 2/265
بحار 70/51
منبع:
الحيات، محمدرضا حكيمي