معاون امور بین الملل بِعثه مقام معظم رهبری:
سعودی ها مانع برگزاری حج ما شدند

معاون اموربین الملل بِعثه مقام معظم رهبری گفت: جمهوری اسلامی ایران در مجموع دو حادثه فاجعه منا و سقوط جرثقیل بیش از .۴۷ شهید داده است و مطالبه ما این بوده و خواهد بود که حداقل باید دیه کشته شدگان ما را بدهند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، مراسم حج به منزله بزرگترين گرد همايي مسلمانان جهان در دست رژيمي قرار گرفته است كه نمي تواند آن مديريت كند وفجايع غم انگيزي كه سال گذشته در منا و مسجدالحرام رخ داد تنها نمونه هايي از سوء مديريت و بي لياقتي رژيم آل سعود بشمار مي رود. اين رژيم كه خود را پشت نقاب دورغين خادم الحرمين شريفين پنهان مي كند و بعنوان ميزبان توان فراهم نمودن امنيت و مقدمات پذيرايي از مهمانان خود را ندارد ، امسال مانع از حضور زائران ايراني درمراسم حج شد. با توجه به اهميت پررونده حج در گفتگو با دكترمحمد رضا باقري معاون امور بين الملل بعثه مقام معظم رهبري ابعاد مختلف اين مساله را مورد بررسي قرار داديم.
دكترباقري در اين گفتگو تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران در مجموع دو حادثه فاجعه منا و سقوط جرثقيل بيش از .۴۷ شهيد داده است و مطالبه ما اين بوده و خواهد بود كه حداقل بايد ديه كشته شدگان ما را بدهند.
متن اين گفتگو بدين شرح است:
سال گذشته شاهد اتفاقاتي در برگزاري حج بوديم كه اوج آن در فاجعه منا بود، جنابعالي در مقام معاون بين الملل بعثه رهبري اخيرا سفري به تركيه داشتيد آيا در خصوص پيگيري و شفاف سازي موضوع كارشكني هاي عربستان در عدم اعزام حجاج ايراني به حج امسال، سفرهاي ديگري در دستور كار طرف ايراني قرار دارد؟
بعد از آنكه ما دو مرتبه با سعودي ها مذاكره كرديم و هر دو بار هم به نتيجه اي نرسيديم و سعودي ها مانع برگزاري حج ما شدند كه مصداق آيه «صد عن سبيل الله» گرديدند، سعودي ها شروع كردند به تبليغ گسترده و اينكه طرف عربستاني مانع چنين كاري نشده بلكه ايران بود كه جلوي حجاج خودش را گرفت و مسئول محروميت حجاج ايراني دولت ايران است. تبليغات آنها هم، به لحاظ دلارهاي نفتي كه هزينه مي كنند تاثيرگذار است. بنابراين ما هم فكر كرديم كه متقابلا سفرهايي را به كشورهاي مختلف داشته باشيم و با مقامات آن كشورها و افكار عمومي آنها مستقيما مسائل فيمابين ايران و عربستان را مطرح كنيم.
پيش از سفر به تركيه به عراق هم رفتيم و با مقامات آن كشور و رسانه هاي عمومي آن در قالب كنفرانس مطبوعاتي صحبت هايي به عمل آمد، اين كار را در تركيه هم انجام داديم هم در آنكارا و هم در استانبول به تشريح مواضع خودمان در آن دو دوره مذاكرات ميان ايران و عربستان پرداختيم كه نتيجه خوبي هم داشت.
معتقديم كه اگر مردم و مسئولان كشورهاي مختلف حرف هاي سعودي ها را مي شنوند حرف ما را هم بشنوند.
در تركيه علاوه بر ملاقات ها و كنفرانس مطبوعاتي كه برگزار كرديم با دو شخصيت شيعه و سني تاثيرگذار و صاحب فكر صحبت كرديم، براي آنها جالب بود كه بين ما و عربستان در مساله حج چه گذشته است.
به طور مثال براي آنها گفتيم كه ما از سعودي ها خواستيم امنيت حجاج ما را در آن كشور تضمين كنند، خب اين همه حاجي سال گذشته كشته شد به چه دليل؟ خوشبينانه ترين نظر اين است كه عدم كفايت و بي مبالاتي مسئولان برگزاري حج عربستان دليل اين امر بوده است.
چه تضميني است براي اينكه حجاج ما بروند و سالم برگردند؟! و يا اينكه با توجه به بد رفتاري كه سعودي ها نسبت به حجاج ما در فرودگاه هاي آن كشور داشته اند ما از آنها احترام و اكرام حجاج مان را خواستيم و به آنها گفتيم شما چرا اين اندازه به حجاج بي احترامي مي كنيد؟
در برخي كشورها شاهديم وقتي كه مسافر به فرودگاه هاي آنها وارد مي شود، به مسافران گل مي دهند اما در عربستان حتي قران حجاج را هم از آنها مي گيرند. لپ تاپ و موبايل آنها را توقيف مي كنند و احيانا ديگر پس نمي دهند.
عكس هاي شخصي و خانوادگي آنها را مي بينند و پاك مي كنند. با چه حقي اين كارها را انجام مي دهند؟ ما به آنها اين را گفتيم كه شما حق نداريد چنين بد رفتاري را با حجاج ما داشته باشيد.
ما به آنها گفتيم كه گزارش كشتار فاجعه منا را به ما بدهيد. گفتيم ديه جانباختگان حوادث سال گذشته را مي خواهيم، احترام و اكرام حجاج را مي خواهيم، تضمين جان اينها را مي خواهيم و از همه مهمتر وقتي روابط سياسي با يكديگر نداريم بايد از حمايت هاي كنسولي برخوردار باشيم شما بايد اجازه بدهيد در ايام حج تعدادي از مسئولان كنسولي ما حضور داشته باشند كه در صورت فوت شدن، گم شدن و يا مواردي از اين دست كه هر ساله هم اتفاق مي افتد، روال اداري و ديپلماتيك آن را انجام دهند.
واكنش شخصيت هاي خارجي چه بود؟ يعني زماني كه حقيقت را از زبان شما شنيدند چه گفتند؟
وقتي آن موارد را توضيح داديم آنها تعجب كردند، به آنها گفتيم اين كار سعودي ها سياسي است و بهانه اي است كه مي خواهند ايران در حج حضور نداشته باشد.
بنا داريم كه به چندين كشور ديگر هم برويم و همين موضوعات را مطرح كنيم. چندي پيش آقاي قاضي عسگر نماينده ولي فقيه در سازمان حج و زيارت سفري به هند داشتند و به تشريح مسائل مطرح شده ميان ايران و عربستان پرداختند و الان هم كه ما با يكديگر صحبت مي كنيم در مالزي به سر مي برند و در اين كشور هم قرار است با مسئولان و افكار عمومي آن كشور صحبت هايي داشته باشند.
اشاره كرديد كه هنوز سعودي ها گزارشي از فاجعه منا را به ايران نداده اند، مگر مي توان تصور كرد با آن همه دوربين هاي نظارتي كه در سطح شهرها دارند تاكنون موفق به كشف علل اصلي آن فاجعه نشده باشند؟
آنها مي دانند كه هر چه بگويند در نهايت بايد در قبال افكار عمومي دنيا پاسخگو باشند، آنها دوربين هاي بسياري دارند كه در مساجد و محوطه ها و ديگر جاهاي شهر نصب كرده اند و تشريفات و تشكيلات عظيمي در اين رابطه وجود دارد و از ثانيه هاي حضور حجاج در ايام حج به خوبي آگاهند.
سعودي ها سالن هاي بسيار بزرگي دارند كه جمعيت بسيار زيادي از افسران و ماموران آن كشور لحظه به لحظه اوضاع و شرايط را رصد مي كنند به طوري كه اگر يك ايراني با يك الجزايري در گوشه اي از مسجد النبي با هم حرف بزنند مي بينند، مي روند و مچ آنها را مي گيرند كه چرا با يكديگر صحبت مي كنيد.
ما به آنها گفتيم چه اشكالي دارد اگر دو نفر از كشورهاي مختلف بعد از زيارت و نمازشان بخواهند با هم صحبت هايي داشته باشند، مگر نه اين است كه حج وسيله آشنايي مسلمانان با يكديگر و كنگره عظيم جهان اسلام است؟ و يكي از اهداف آن اين است كه مسلمانان از حال يكديگر باخبر شوند، ولي گويا اصلا سعودي ها به چنين مسائلي معتقد نيستند و مي گويند كه نبايد خارجي ها با يكديگر صحبت كنند.
سعودي ها معتقدند حجاج به اينجا بيايند، زيارت كنند، دعا كنند و بروند. اگر كتابي در دست شما براي دعا باشد، از طريق دوربين مي بينند، آن را از شما گرفته و گاهي فرد مذكور را دستگير مي كنند. بنابراين با چنين سيستمي كه دارند آيا نتوانسته اند متوجه شوند كه آن اتفاق چگونه حادث شده است؟ يا اينكه آن خيابان چطور بسته شد؟ چگونه آن دومينوي انساني ايجاد شد كه منجر به كشته شدن هزاران نفر از حجاج شد؟
قطعاً مي توانند و مي دانند چه شد و چه گذشت. اما بنا به دلايلي از افشاي آن خودداري مي كنند، آمارها از تعداد جانباختگان فاجعه منا در سال گذشته بالاي ۷ هزار نفر را نشان مي دهد اما خودشان معتقدند تنها ۷۰۰ نفر كشته شدند.
اين نكته را بگويم كه كشورهاي پاكستان و نيجريه خيلي بيشتر از ما در اين حادثه قرباني دادند. ايران در مجموع دو حادثه فاجعه منا و سقوط جرثقيل بيش از .۴۷ شهيد داده است و مطالبه ما اين بوده و خواهد بود كه حداقل بايد ديه كشته شدگان ما را بدهند.
در رابطه با حادثه مكه و سقوط جرثقيل آنها گفتند كه غرامت مي دهيم ولي هنوز نداده اند و معتقدند آن مساله فني بوده و ما با مدير شركت مسئول برخورد كرديم ولي در حادثه منا چنين چيزي را نگفتند و زير بار قبول مسئوليت آن نرفته اند.
اما همان گونه كه گفتم در خصوص مساله اول قبول كردند كه مقصرند و ديه كشته شدگان را پرداخت خواهند كرد اما در خصوص فاجعه منا اصلا حرفش را هم نمي زنند براي اينكه تعداد كشته شدگان چند هزار نفر است و اينها ظاهرا پول هاي خود را براي هزينه كردن در جاهاي ديگري نياز دارند.
سياست خارجي دولت فعلي را چگونه ارزيابي مي كنيد و آيا به نظر شما با توجه ويژه به مذاكرات هسته اي تمركز دولت از رصد و تاثيرگذاري فعالانه در منطقه كاهش پيدا نكرده است؟
چندان با طرح اين سوال در اين قالب موافق نيستم چرا كه همان گونه كه در اوايل عرايضم گفتم مساله سياست خارجي يك موضوع فراجناحي است و با اين دولت و آن شخص تغييري نمي كند، وزارت امور خارجه تنها مسئول اجراي سياست هاست و در اجرا شايد در مواقعي شاهد كندي و يا سرعت عمل باشيم ولي راهبرد سياست خارجي تغيير نكرده و نخواهد كرد.
چرا ايران نتوانست و يا نخواست مانند عربستان در سازمان همكاري اسلامي اجماعي را به نفع خود به دست آورد و همگرايي را ميان كشورهاي منطقه ايجاد كند؟
واقعيت اين است كه سعودي ها يكي يكي همه تيرهاي خود را عليه ما شليك كرده و گويي گمان نمي كنند روزي فرا خواهد رسيد كه اين رابطه مجدد خوب شود. انسان عاقل نبايد هر چه تير دارد پرتاب كند، طبيعي است كه در روابط كشورها اختلافاتي پيش مي آيد اما بايد در نظر بگيريم كه ايران و عربستان دو كشور بزرگ اسلامي در منطقه هستند و همگرايي و واگرايي في مابين آنها در مسايل منطقه و جهان تاثيرگذار است.
عربستان اهميتش به وجود مسجد النبي، مسجد الحرام و قبور ائمه و پيامبر خداست كه در آنجا هستند و ايران اسلامي هم كه مشخص است و دنيا روي آن به عنوان يك ظرفيت بين المللي و منطقه اي كه موازنه قدرت را به نفع خودش به هم زده حساب مي كند.
حالا به همين دليل سعودي ها بجاي همكاري با ما عليه ايران تحريك شده و اقدام مي كنند و در اين راستا هم كاري نبوده كه انجام نداده باشند، يكي همين بود كه اشاره كرديد، يعني در سازمان كنفرانس اسلامي عليه ايران چند قطعنامه صادر كردند، البته من خبر دارم كه وزارت امور خارجه تمام تلاش خودش را انجام داد كه جلوي چنين اتفاقي را بگيرد اما وقتي كسي(دولتي) در آنجا معاون وزير خارجه ما را حمايت نمي كند خوب اين به دليل آن است كه سعودي ها همه را خريده بودند و در سطح كارشناسي، وزراي خارجه و يا اجلاس روساي جمهور هم وضعيت به همين ترتيب بوده است.
بناي نظام بر اين بود كه در كنفرانس مذكور شركت داشته باشيم و لذا شركت هم كرديم. برخي گفته اند چرا ايران در آن اجلاس شركت كرد؟ همان طور كه گفتم اين تصميم نظام بود نه تصميم وزارت خارجه.
بنابراين سعودي ها اين ناروايي و ظلم بزرگ را در حق ما انجام دادند و به قول خودشان موفق شده اند كه توانستند عليه ما چند قطعنامه صادر كنند و البته مصوبات آن قطعنامه ها هم ضمانت اجرايي ندارند.
اين را به شما مي گويم كه امروز يا فردا آثار شكست هاي سعودي ها را در سوريه و عراق شاهد خواهيم بود در اين ترديد نكنيد، در حال حاضر هم آنچه عليه ما انجام مي دهند به خاطر ناكامي هايي است كه در منطقه دارند. آنها يك روزي مي خواستند بشار اسد را سه روزه كنار بگذارند و الان ۵ سال است كه هر چه پول خرج مي كنند نتيجه اي كه مي خواهند را به دست نمي آورند.
بنابراين فكر مي كنم اين ناروايي، به اين شكل كه آنها مجبور خواهند شد به سوي ايران بازگردند به زودي جبران مي شود. همان طور كه مي دانيد هر روز يك سخنراني يا يك مقاله از طرف غربي ها عليه موارد نقض حقوق بشري كه توسط سعودي ها انجام مي گيرد در محافل سياسي غربي مطرح مي شود.
خب عربستاني ها از اين موضوع بسيار ناراحت هستند چرا كه مي بينند هم بسيار خرج مي كنند و هم در مجموع حيثيتي براي آنها در دنيا نمانده است.
درست است كه جان و مال مسلمانان را به هدر داده اند ولي بدانند اين كشتاري كه در منطقه به راه انداخته اند نتيجه اي در بر نخواهد داشت و همان گونه كه تا به حال تمامي توطئه هاي قبلي آنها بي نتيجه بوده، توطئه هاي اخير آنها هم بي نتيجه خواهد ماند.
ما اميدواريم عقلاي آنها هر چه زودتر به اشتباهاتي كه داشتند پي برده و مجدد به سمت ايران بازگردند و درصدد جبران اشتباهات خود برآيند.