آشنایی با کوفه مرکز حکومت امام زمان+ تصاویر
کوفه یکی از شهرهای عراق است که در جنوب این کشور و در۱۰ کیلومتری شمال شرق نجف اشرف قرار دارد. این شهر در کنار رود فرات ساخته شده، آب و هوای معتدلی دارد و از دیرباز سرسبز و خرم بوده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، كوفه در ابتدا سورستان ناميده ميشد. در سال۱۷هجري قمري، چند ماه پس از ساختهشدن شهر بصره، سعد وقاص به دستور خليفه دوم، اين شهر را ساخت تا جايگاهي براي سكونت رزمندگان و نيروهاي نظامي در زمان فتوحات باشد و آنان بتوانند همراه با خانوادههاي خود در آنجا مستقر شوند.
يكي از قديميترين و مهمترين آثار زيارتي شهر كوفه، مسجد بزرگ كوفه است. اين مسجد، از مساجد بزرگ جهان اسلام و چهارمين مسجد مهم نزد شيعيان (بعد از مسجدالحرام، مسجدالنبي و مسجدالاقصي) است.
مسجد كوفه با۱۱۰متر طول و۱۰۱متر عرض،۱۱۱۶۲متر مربع مساحت دارد و با ديوارهايي به ارتفاع۱۰متر محافظت ميشود. مساحت فضاي باز مسجد۵۶۴۲متر مربع، مساحت شبستانهاي مسجد۵۵۲۰متر مربع است. تعداد ستونهاي مسجد۱۸۷و تعداد منارههاي آن۴عدد با ارتفاع۳۰متر و تعداد دربهاي مسجد۵باب ميباشد؛ دربهاي اين مسجد عبارتند از: بابُ الحُجّه(درب اصلي)، بابُ الثُعبان، باب الرحمه، باب مسلم بن عقيل و باب هاني بن عروه.
بنابر برخي روايات، نخستين كسي كه مسجد كوفه را طرح ريزي كرد و با وسعت زيادي آن را بنيان گذاشت، حضرت آدم(ع) بود و بعدها حضرت نوح(ع) پس از طوفان آن را تجديد بنا كرد.
در سال۱۷هجري قمري با حضور اوليه مسلمانان در كوفه در زمان سعد بن ابي وقاص و پيشنهاد سلمان فارسي، اين مسجد به همراه دارالعماره، دوباره ساخته شد.
اين مسجد در طول تاريخ خود شاهد حضور بسياري از انبياي الهي، پيامبر اسلام(ص)، حضرت اميرالمومنين علي(ع)، امام حسن(ع) و امام حسين(ع) و برخي از امامان بزرگوار بوده است.
در سال۳۶هجري با حضور اميرالمومنين علي(ع) در اين مسجد، بر اهميت و توجه به آن افزوده گرديد. اميرالمومنين(ع) بارها در اين مسجد به نماز ايستاده، بر منبر آن خطبهها خوانده، برخي از امور قضاوت و كشورداري خود را در آنجا انجام داده و نهايتا در محراب اين مسجد به شهادت رسيده است.
در كنار مسجد كوفه مرقد ميثم تمار، خانه اميرالمومنين(ع)، دارالعماره كوفه، مرقد مسلم بن عقيل، مرقد هاني بن عروة و مرقد مختار قراردارد. اين مسجد داراي مقامات متعدد بوده و در بسياري از آنها اعمال روحاني مسجد انجام ميگيرد.
همان گونه كه مسافر ميتواند نماز را در مسجدالحرام، حرم امام حسين(ع) و مسجدالنبي تمام يا شكسته بخواند؛ در مسجد كوفه هم ميتواند تمام يا شكسته بخواند. روايات فراواني در فضيلت مسجد كوفه وارد شده است و طبق برخي از آنها، مسجد كوفه از باغهاي بهشتي است. اگر كسي وارد مسجد كوفه شود، آمرزيده است. شهر كوفه مركز حكومت امام زمان(عج) و مسجد كوفه، مركز ستاد فرماندهي ايشان خواهد بود.
اعمال مسجد كوفه، مجموعهاي از زيارات، نمازها و دعاهايي است كه در اين مسجد به جاآورده ميشود. در كتابهاي دعا و زيارات آداب مسجد كوفه را به دنبال آداب خود شهر كوفه بيان ميكنند؛ زيرا بنا بر روايات وارده از اهل بيت (ع) از سرزمين كوفه به عنوان حرم اميرالمؤمنين (ع) ياد شده است و براي ورود به آن، مانند حرم پيامبر اكرم (ص) آدابي مشخص شده است.
ورود به مسجد كوفه بهتر است از باب الثّعبان باشد. نام اين در از قديم باب الثعبان بوده و داستانش چنين است: هنگامي كه اميرالمؤمنين (ع) بالاي منبر بود، يكي از جنّيان به صورت اژدهايي از اين در وارد مسجد شد، نزد حضرت آمد و سوالي پرسيد؛ بعد از شنيدن جواب، از همين در بازگشت؛ از آن به بعد، اين در «باب الثعبان» نام گرفت. اين معجزه آشكار اميرالمؤمنين (ع) چنان بر معاويه، گران آمد كه براي تغيير نام اين در، دستور داد فيلي را براي مدتي بر كنار آن در بستند و به مرور نام آن را به «باب الفيل» تغيير داد ولي اكنون همه اين در را با نام اصلي آن، باب الثّعبان مي شناسند.
-اعمال مقام حضرت ابراهيم (ع) ، اعمال مقام دكة القضا ، اعمال مقام بيت الطشت (محلي كه يكي از معجزات امام علي(عليه السلام) در آن رخ داده است، داستان معجزه امام اين گونه است: زالويي وارد شكم دختري مي شود و با مكيدن خون بدن وي، رشد كرده و بزرگ مي گردد، در نتيجه شكم دختر همچون زنان باردار بزرگ مي شود. قصه در همه شهر مي پيچد. برادران دختر، او را نزد امام آوردند تا حكم درباره اش جاري كند، امام كه در مسجد كوفه حضور داشت دستور داد، پرده اي نصب كنند. آنگاه به قابله فرمود تا دختر را پشت پرده برده و معاينه كند، قابله پس از معاينه گفت: به نظر من اين دختر حامله است. امام كه عالم به غيب بود، دستور داد طشتي پر از لجن بياورند و دختر را در آن بنشانند. به دستور امام عمل كردند. زالوي بزرگ كه داخل شكم دختر قرار داشت، با استشمام بوي لجن بيرون آمد و همه، حقيقت امر را فهميدند. )، اعمال مقام معراج، اعمال مقام حضرت آدم (ع)، اعمال مقام جبرئيل، اعمال مقام امام سجاد (ع)، اعمال مقام نوح (ع)، اعمال محراب امير مؤمنان (ع)، اعمال مقام امام صادق (ع)، نماز حاجت در مسجد كوفه.
از امام صادق (ع) روايت شده است: كسىكه در مسجد كوفه دو ركعت نماز بخواند در هر ركعت سورههاى حمد و فلق و ناس و توحيد و قدر و اعلى را خوانده و سلام دهد و تسبيح حضرت زهرا (س) بگويد، از خدا هر حاجتى را بطلبد، خدا حاجتش را برآورده و دعايش را مستجاب خواهد كرد.
مرقد مسلم بن عقيل و هاني بن عروه
پس از شهادت مسلم و هاني، قبيله مذحج، با موافقت عبيدالله، پيكر آن دو را كنار دارالاماره به خاك سپردند. شايد اين مكان به اين دليل انتخاب شد كه قبر آنها زير نظر حكومت باشد و رفت و آمد شيعيان را زير نظر داشته باشند. تا سال۶۵قمري. قبر آن دو، بدون سايبان بود. در اين سال مختار ثقفي براي قبر آنها حرم و گنبدي ساخت و نامشان را روي سنگ مرمر حك كرد و آن را روي قبور آنها گذاشت.
در سال۳۶۸ق. حرم و بارگاه مسلم بن عقيل، توسط عضدالدوله ديلمي تجديد بنا شد. وي خانههايي اطراف حرم ساخت و حقوق ماهيانهاي براي ساكنين جوار آستانه بر قرار كرد. در سال۶۵۶ق آستانه توسط محمدبن محمود رازي تعمير گرديد. در سال۱۲۶۳ق. توسط آيت الله صاحب جواهر، تعميرات اساسي در آستانه صورت گرفت. در سال۱۳۸۴ق. آيت الله سيد محسن حكيم دستور تجديد بناي اساسي آستانه را صادر كرد و به همت حاج محمد رشاد، گنبد آن طلا كاري شد .
مرقد مختار ثقفي
قبر مختار ثقفي؛بزرگمردي كه به خونخواهي عاشورا قيام كرد نيز در جوار مسجد كوفه، در كنار مسلم بن عقيل و هاني بن عروه است.
منبع:ويكي پديا،ويكي شيعه