اخبار انبیای پیشین
امام از گناه و خطا معصوم است ما معتقدیم: امام باید معصوم از هر گناه و خطا باشد زیرا علاوه بر آنچه در تفسیر آیه بالا آمد، غیر معصوم نمیتواند بطور کامل مورد اعتماد واقع شود، و اصول و فروع دین را از او اخذ نمایند، و به همین دلیل معتقدیم «گفتار امام
امام از گناه و خطا معصوم است <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ما معتقديم: امام بايد معصوم از هر گناه و خطا باشد زيرا علاوه بر آنچه در تفسير آيه بالا آمد، غير معصوم نميتواند بطور كامل مورد اعتماد واقع شود، و اصول و فروع دين را از او اخذ نمايند، و به همين دليل معتقديم «گفتار امام» همچون «افعال» و «تقرير» او حجت و دليل شرعي است (منظور از ««تقرير» آن است كه در برابر او كاري انجام دهند و او با سكوت خود آن را امضا كند).
امام پاسدار شريعت است
ما معتقديم: امام هرگز «شريعت و قانون تازه» اي از خود نميآورد، بلكه وظيفه او پاسداري و حفظ شريعت و آيين پيامبر اسلام (ص) و كار او تبليغ و تعليم و حفظ و معرفي و هدايتبه سوي اين آيين مقدس است.
امام آگاهترين مردم به اسلام است
و نيز معتقديم: امام بايد نسبت به تمام اصول و فروع اسلام و احكام و قوانين آن و معني و تفسير قرآن، آگاهي كامل داشته باشد، و علم او نسبت به آن علوم جنبه الهي دارد و از پيغمبر اسلام (ص) به او ميرسد.
آري چنين علمي است كه ميتواند بطور كامل مورد اعتماد مردم قرار گيرد و در فهم حقايق اسلام بر آن تكيه كرد.
امام بايد منصوص باشد
ما معتقديم: امام (و جانشين پيامبر) بايد منصوص باشد، يعني با تصريح و نص پيامبر (ص) و نيز تصريح هر امامي نسبت به امام بعد، تعيين گردد، به تعبير ديگر: امام نيز مانند پيامبر (ص) از سوي خدا (به وسيله پيامبر) تعيين ميشود، همان گونه كه در آيه مربوط به امامت ابراهيم خوانديم: «اني جاعلك للناس اماما، من تو را امام مردم قرار دادم».
اضافه بر اين تشخيص وجود تقوا در سر حد عصمت، و مقام علمي والا (در حد احاطه به تمام احكام و تعليمات الهي بدون هيچ گونه خطا و اشتباه) چيزي نيست كه غير از خدا و پيامبرش از آن آگاه باشد.
و به اين ترتيب ما امامت امامان معصوم را به انتخاب مردم نميدانيم.
امامان به وسيله پيامبر تعيين شدهاند
ما معتقديم: پيامبر اسلام (ص) امامان بعد از خود را تعيين فرموده است. در يك جا بطور عموم، در حديث معروف ثقلين فرموده است.
در صحيح مسلم ميخوانيم: پيغمبر اكرم (ص) در سرزميني ميان مكه و مدينه به نام «خم» برخاست، خطبهاي خواند، سپس فرمود: «نزديك است كه من از ميان شما بروم اني تارك فيكم الثقلين، اولهما كتاب الله فيه الهدي و النور... و اهل بيتي، اذكركم الله في اهل بيتي، من دو چيز گرانمايه در ميان شما به يادگار ميگذارم نخستين آنها كتاب خداست كه در آن، نور و هدايت است... و اهل بيتم، به شما توصيه ميكنم كه خدا را درباره اهل بيتم فراموش نكنيد (اين جمله را سه بار تكرار كرد)». [1] همين معني در «صحيح ترمذي» نيز آمده و با صراحت ميگويد: «اگر دستبه دامن اين دو بزنيد هرگز گمراه نخواهيد شد». [2] .
اين حديث در سنن دارمي [3] و خصائص نسائي [4] و مسند احمد [5] و غالب كتب معروف و مشهور اسلامي آمده و جاي ترديدي در آن نيست و در واقع جزء احاديث متواتره محسوب ميشود كه هيچ مسلماني نميتواند آن را انكار كند و از روايات استفاده ميشود كه پيامبر اسلام (ص) نه يك بار بلكه چندين بار در مواقع مختلف آن را تكرار فرمود.
بديهي است كه تمام اهل بيت پيامبر (ص) نميتوانند چنين مقام والايي را در كنار قرآن داشته باشند بنابراين تنها اشاره به امامان معصوم از ذريه پيامبر (ص) است (فقط در بعضي از احاديث ضعيف و مشكوك به جاي اهل بيتي، سنتي آمده است).
ما به حديث مشهور ديگري كه در منابع معروف مانند صحيح بخاري، صحيح مسلم، صحيح ترمذي، صحيح ابي داود و مسند حنبل و كتب ديگر آمده است نيز استناد ميكنيم، پيغمبر اكرم (ص) فرمود: «لا يزال الدين قائما حتي تقوم الساعة او يكون عليكم اثنتي عشر خليفة كلهم من قريش، دين اسلام بر پاست تا قيام قيامت و تا اين كه دوازده خليفه بر شما حكومت كنند كه همه از قريشند». [6] ما معتقديم: تفسير قابل قبولي براي اين روايات جز آنچه در عقايد شيعه اماميه مربوط به ائمه دوازده گانه آمده است تصور نميشود، فكر كنيد آيا تفسير ديگري ميتواند داشته باشد!
[1] صحيح مسلم، جلد 4، صفحه 1873.
[2] صحيح ترمذي، جلد 5، صفحه 662.
[3] سنن دارمي، جلد 2، صفحه 432.
[4] خصائص نسائي، صفحه 20.
[5] مسند احمد، جلد 5، صفحه 182 و كتاب كنز العمال، جلد 1، صفحه 185، حديث 945.
[6] اين تعبير در صحيح مسلم، جلد 3، صفحه 1453 از «جابر بن سمره» از پيامبر اكرم (ص) نقل شده است و با تفاوت مختصري در ساير كتابهايي كه در بالا نام برده شد آمده است (صحيح بخاري، جلد 3، صفحه 101، صحيح ترمذي، جلد 4، صفحه 501 و صحيح ابي داود، جلد 4، كتاب المهدي).