بخش 5

گفتن اذان قبل از طلوع فجر

گفتن اذان قبل از طلوع فجر <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

پرسش 3: چرا ما «شيعيان» قبل‏از طلوع ‏فجر اذان نمي‏گوييم ولي اهل تسنن حدود يك ساعت به طلوع فجر اذان مي‏گويند و هنگام طلوع فجر هم يك اذان براي نماز صبح مي‏گويند؟

پاسخ: همانگونه كه مي‏دانيد و در پيشگفتار اشاره شد در فقه شيعه همه عبادات و مقدار و چگونگي آنها بر گرفته از قرآن كريم و از دستور و عمل رسول اللَّه ‏صلي الله عليه وآله وسلم است كه توسط اهل بيت معصوم آن حضرت‏عليهم السلام به دست فقهاي عظام رسيده است و به عبارت ديگر، عبادات توقيفي است [1]  و منوط به جعل و تعيين از ناحيه شارع مقدس اسلام است و هيچ كس نمي‏تواند از پيش خود و از روي سليقه و دلخواه، عملي را به عنوان عبادت اختراع و پيشنهاد كند. و در فقه شيعه ثابت نشده كه رسول اللَّه ‏صلي الله عليه وآله وسلم و يا ائمه‏عليهم السلام دستور گفتن اذان قبل از طلوع فجر را داده باشند لذا ما گفتن آن را بدعت و حرام مي‏دانيم ولي اهل تسنن طبق چند روايتي كه در كتابهايشان آمده است، [2]  اذان قبل از طلوع فجر را مشروع مي‏دانند و مي‏گويند، منظور از گفتن آن اين است كه اگر كسي براي خوردن سحري يا براي نماز شب يا براي غسل و طهارت و مهيّا شدن جهت نماز صبح، خواب مانده است بيدار شود [3] .

[1] توقيفي است، يعني حدود و صورت و كيفيت آن از طرف شارع مقدس اسلام معين شده و تخلف از آن جايز نيست، مانند نماز كه تمام جزئيات و شرايط و موانع آن معين شده و كسي حق ندارد چيزي بر آن بيفزايد يا چيزي از آن كم كند.

[2] صحيح بخاري، كتاب الأذان، باب 13، الأذان قبل الفجر، ح 621.

[3] صلاة المؤمن، تأليف: سعيد بن علي بن وهف القحطاني، ج1، ص 149 و الفقه علي المذاهب الأربعة، ج 1، ص 280.

 

 

 

 


| شناسه مطلب: 74560