بخش 23
تکان دادن انگشت سبابه در حال تشهد
تكان دادن انگشت سبابه در حال تشهد <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
پرسش 21: چرا ما در حال تشهد دستها را روي رانها ميگذاريم و انگشتها را به يكديگر ميچسبانيم؟ ولي اهل تسنن انگشت سبابه خود را درحال تشهد حركت ميدهند؟
پاسخ: ما شيعيان آداب و مستحبّات نماز را از روايات اهل بيتعليهم السلام و عمل آنها گرفته و به طوري كه فرموده و عمل كردهاند عمل ميكنيم و دستها و انگشتها را به آن گونه كه مطابق دستور پيامبر اكرمصلي الله عليه وآله وسلم و ائمه اطهارعليهم السلام است قرار ميدهيم ولي اهل تسنن بر خلاف اين عمل ميكنند و به دو روايت كه به چند طريق در صحيح مسلم آمده است استدلال ميكنند كه رسول اللَّه صلي الله عليه وآله وسلم در تشهد نماز با انگشت سبابه اشاره كرد - واشار بأصبعه السبّابة - [1] امّا در توجيه و مقصود از آن اختلاف دارند و در كيفيت آن نيز با هم اختلاف دارند.
مالكيها گفتهاند: درحال تشهّد مستحب است انگشت سبابه را به طور مكرّر حركت دهند.
حنفيها گفتهاند: در آخر تشهد در حال گفتن «لا اله» انگشت را به طرف بالا ببرند ودر حال گفتن «إلّا اللَّه» پايين بياورند، يعني نمازگزار به وسيله زبان، با گفتن «لا إله» نفي الوهيت ازغير خدا ميكند و با اشاره به وسيله انگشت نيز نفي الوهيت از غير خدا ميكند و با گفتن «إلّا اللَّه» اثبات الوهيت براي خدا ميكند و با پايين آوردن انگشت اشاره به اثبات الوهيت براي خداميكند. [بالا بردن، اشاره به نفي است و پايين آوردن اشاره به اثبات است. هماهنگ كردن قول و فعل و اعتقاد]. [2] .
حنبليها گفتهاند: هنگام تلفّظ نام خدا با انگشت سبابه اشاره كنند.
شافعيها گفتهاند: هنگام گفتن «إلّا اللَّه» انگشت سبابه را بالا ببرند و در تشهّد اول تا وقت ايستادن و در تشهّد آخر تا سلام نماز همچنان انگشت را بدون حركت بالا نگهدارند [3] .
[1] صحيح مسلم: كتاب المساجد، ص266، باب صفة الجلوس في الصلاة و كيفية وضع اليدين علي الفخذين، ح 579 و 580.
[2] صلاة المؤمن القحطاني، ص224.
[3] الفقه علي المذاهب الاربعة، ج 1، «الاشارة بالإصبع السبابة في التشهد» ص265.