بخش 47

سجده بر حصیر

سجده بر حصير <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

پرسش 44: در مسجدالنبي روي سجاده‏اي كه محل سجده آن، حصير بود نماز مي‏خواندم، جواني كنارم قرآن مي‏خواند و ضمناً نگاه مي‏كرد، پس از نماز اشاره به حصيركرد وگفت: اين چيست؟ وچرا روي‏ فرش سجده نمي‏كني؟ گفتم: پاسخ مي‏دهم ولي من هم ‏دو سؤال از شما دارم كه بايد پاسخ دهي، گفت: مانعي ندارد.

پاسخ: به او گفتم: در كتابهاي شما آمده است كه رسول‏اللَّه‏صلي الله عليه وآله سجاده حصيري پهن مي‏كرد و روي آن نماز مي‏خواند [1]  وما يقين داريم آنحضرت روي اين فرشها نماز نخوانده و بر اينها سجده نكرده است، چون اين فرشها نبوده و حدود پنجاه سال قبل از مواد نفتي درست شده است، بنابر اين سجده بر حصير يقيناً صحيح است ولي صحت سجده بر اين فرشها مشكوك، بلكه بدعت است و هر بدعتي ضلالت و گمراهي و در جهنم است.

دستش را گذاشت روي فرشها و باتندي و نوعي عصبانيت گفت: روي اين فرشها سجده كنيد و راه مستقيم برويد، راه بهشت مستقيم است.

گفتم: سجده بر اين حصير چه اشكالي دارد و كجاي آن غير مستقيم است؟ آيا سجده بر حصير كه رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله بر آن سجده مي‏كرده غير مستقيم است؟

او نگاه به حصير كرد و حرفي نزد. چون نمي‏توانست بگويد سجده بر آن صحيح نيست.

سپس گفتم: سجده بر حصير عمل و سنت رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله بوده و يقيناً صحيح است ولي سجده بر فرش لا اقلّ مشكوك است و ما به آنچه يقيني است عمل مي‏كنيم، ما بگونه‏اي كه رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله عمل كرده عمل مي‏كنيم، ما «شيعيان» فقه و كيفيت انجام عبادات خود را از كتاب خدا و سخنان رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله و اهل بيت آنحضرت گرفته و بطوري كه آنها فرموده‏اند عمل مي‏كنيم، و حديث ثقلين را خواندم، پس از آن گفتم:

در روايات ما آمده است كه شخصي - به نام هشام بن الحكم - به امام جعفر صادق‏ عليه السلام گفت: به من خبر ده كه بر چه چيز سجده جايز است و بر چه چيز جايز نيست؟ فرمود: سجده جايز نيست مگر بر زمين و بر چيزي كه از زمين ميرويد، جز روييدني كه خوردني يا پوشيدني باشد.

هشام بن الحكم به آنحضرت گفت: فدايت شوم علّت اين امر چيست؟

فرمود: علّتش اين است كه سجده خضوع براي خداي عزوجل است و سزاوار نيست بر چيزي كه خوردني و پوشيدني است سجده نمود، بجهت اينكه أبناء دنيا - دنيا پرستان - بنده چيزهايي هستند كه مي‏خورند و مي‏پوشند و سجده كننده در حال سجده، خداي عزوجلّ را عبادت مي‏كند، پس سزاوار نيست پيشاني خود را بر معبود - چيز مورد علاقه - دنياپرستان مغرور، قرار دهد [2] .

پس از اشاره به مضمون اين روايت، آن جوان سر به زير انداخت و در فكر فرو رفت. به او گفتم: اكنون دو سؤال از شما دارم.

اول اينكه: چرا بر اين فرشها سجده مي‏كنيد و حال اينكه در صحيح بخاري است كه رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله فرمود: براي من زمين محل سجده و تيمم قرار داده شده است: «جعلت لي الأرض مسجداً و طهوراً» [3] .

دوم اينكه: چرا در هنگام سلام نماز روي خود را از قبله بر مي‏گردانيد و حال اينكه خداوند سبحان، در قرآن كريم - خطاب به رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله و مسلمانان - فرموده است: روي خود را به سوي مسجد الحرام كن و هر جا باشيد روي خود را به سوي آن بگردانيد: فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الَمَسجِدِ الحَرامِ وحيث ما كنتم فَوَلّوا وُجوُهَكُمُ شَطْرَه [4] .

او پاسخ داد كه: فرشها از زمين است و سجده بر آنها سجده بر زمين محسوب مي‏شود و فرق نمي‏كند.

راجع به سؤال دوم گفت: در فقه ما «اهل سنّت» ثابت شده كه در حال سلام نماز صورت را به طرف راست و چپ برگردانيم و سلام دهيم و علت آنرا نمي‏دانم.

گفتم: اوّلاً فرش زمين نيست و اين فرشها از نفت درست شده و چنانچه مانند ما «شيعيان» بر حصير يا بر سنگهاي كف مسجد سجده كنيد يقيناً صحيح است، ثانياً قرآن دستور داده كه صورت خود را بسوي مسجدالحرام كنيد و شما بر خلاف عمل مي‏كنيد و صورت خود را از مسجدالحرام بر مي‏گردانيد و اين امر موجب بطلان نماز مي‏شود.

گفت: ما به فقه خود عمل مي‏كنيم و من نمي‏دانم.

گفتم: همان گونه كه شما فقه داريد ما نيز فقه داريم، با اين تفاوت كه فقه ما فقه اهل‏بيت رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله است، همان اهل بيتي كه رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله آنها را مرجع ديني معرفي كرده و مسلمانان را به آنها ارجاع داده است.

آن جوان پس از اين صحبت‏ها در فكر فرو رفت و حرفي نزد، لذا او را دعا كردم و گفتم: خدا همه را به راه مستقيم هدايت كند و با او دست دادم و خدا حافظي كرديم.

 

 

[1] ذكر مصلي النبي ‏صلي الله عليه وآله بالليل: روي عيسي بن عبداللَّه عن ابيه، قال: «كان رسول اللَّه‏صلي الله عليه وآله يطرح حصيراً كل ليلة إذا انكف الناس ورأيت عليّاً كرم اللَّه وجهه ثمّ يصلّي صلاة الليل...» التاريخ القويم لمكّة وبيت اللَّه الكريم، تأليف: محمد طاهر الكردي المكيّ: المجلد الثالث. الجزء السادس، ص 348 (ضمن بيان «بناء بيوت ازواج النبي‏صلي الله عليه وآله»).

[2] وسائل الشيعة: ابواب ما يسجد عليه، باب 1، ح 1.

[3] صحيح بخاري: كتاب التيمّم، باب 1، ح 355.

[4] سوره بقره / 144.

 

 


| شناسه مطلب: 74602