بخش 49
نحوه انداختن جامه احرام
نحوه انداختن جامه احرام <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
پرسش 46: چرا ما «شيعيان» در حال طواف، جامه احرام را بر دوش مياندازيم بطوريكه دو شانه و دو بازو پوشيده ميشود و با آرامش طواف ميكنيم ولي عدّهاي از مردان اهل تسنن در حال طواف جامه احرام را از زير بغل راست بر شانه چپ مياندازند، بطوريكه شانه راست آنها برهنه ميماند و شانه چپ پوشيده ميشود، همچنين برخي از آنان در حال طواف هروله ميكنند؟ (تند حركت ميكنند)
پاسخ: همانگونه كه در مناسك محشّي مسأله 271 آمده احتياط مستحب يا واجب آنست كه «جامه احرام را بگونهاي بر دوش بيندازند كه صدق ردا كند و دو شانه و دو بازو را بپوشاند». البته اگر رعايت نكردند طواف باطل نميشود همچنين مستحب است در حال طواف قدمها را كوتاه بردارند و با آرامش و وقار - نه تند و نه كند - راه بروند. [1] .
ولي عدّهاي از اهل تسنن بر مردها مستحب ميدانند كه در حال طواف جامه احرام را بگونهاي كه در بالا گفته شد، بپوشند و در چند شوط از طوافهاي واجب هروله كنند. [2] .
ظاهراً منشأ اين گونه طواف انجام دادن، دستور رسولاللَّه صلي الله عليه وآله است كه در سال هفتم هجرت، عمرة القضاء انجام داد و همينكه با اصحاب وارد مسجد الحرام شدند مشركين در اطراف مسجد نگاه ميكردند، براي اينكه مشركين، احساس ضعف و بي حالي در مسلمانان نكنند، رسول اللَّهصلي الله عليه وآله به اصحاب دستور داد، جامه احرام را از زير بغل راست بر دوش چپ بيندازند و هروله كنند (تند حركت كنند) ليكن طواف با اين كيفيت فقط در عمرة القضاء انجام شد، آنهم بمنظور اينكه مبادا دشمن خيال كند مسلمانان مبتلا به ضعف و خستگي هستند و رسول اللَّهصلي الله عليه وآله در حجة الوداع آنگونه طواف نكرد و به آن دستور نداد، ائمهعليهم السلام نيز آنگونه طواف نكرده و آن را مردود دانستهاند، اما عدّهاي از اهل تسنن همان كيفيت عمرة القضاء را دنبال كرده و ميكنند. [3] .
[1] آداب و احكام حج مرحوم آية اللَّه گلپايگاني قدس سره، ص424.
[2] الفقه علي المذاهب الاربعة، ج 1، كتاب الحج، سنن الطواف و واجباته، ص655.
[3] به وسائل الشيعه، ج 9، ص 428: كتاب الحج، ابواب الطواف، باب 29، مراجعه شود.