پیشگفتار
پیشگفتار بـدون شـک شخصیت علی بن ابی طالب (ع) پس از رسول گرامی اسلام (ص) ارزنده ترین وجودی است که پا به عرصه وجود نهاده و عالم امکان را با حضور خویش آراسته است. شـخـصـیـت تابناک آن حضرت چنان در بلندای انسانیت می درخشد، که عقول بشری را در طول تار
پيشگفتار <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
بـدون شـك شخصيت علي بن ابي طالب (ع) پس از رسول گرامي اسلام (ص) ارزنده ترين وجودي است كه پا به عرصه وجود نهاده و عالم امكان را با حضور خويش آراسته است.
شـخـصـيـت تابناك آن حضرت چنان در بلنداي انسانيت مي درخشد، كه عقول بشري را در طول تاريخ، مبهوت وحيران خود كرده است ره يافتن به ساحت قدس آن شخصيت عظيم الهي، هر چند ذائقـه طـبـع را تحريك و واهمه عقل را تشويق مي كند، ولي راهي است كه جز به قدم عشق نتوان پيمود.
آنـچـه تا كنون بر قلم و زبان اهل ذوق و فضل، در شرح آن جمال نوراني گذشت، در حقيقت قدر معرفت ماست، نه حد شخصيت او ما با اعتراف و اذعان به بي كرانگي آن روح پاك، برآنيم كه از طور حديث نبوي، قبساتي برگرفته راه تقربي به ساحتش يابيم.
هـر چـنـد هدف اصلي در اين نوشتار، اثبات عيد بودن غدير و بيان بخشي از آداب اين روز مبارك است، به مناسبت فراتر رفته فصلي در شرح شخصيت آن جناب گشوده ايم و در آينه سخنان رسول مكرم اسلام، به تماشاي جمال پر فروغ علي بن ابي طالب (ع) مي نشينيم اميد آنكه ما و خوانندگان را از اين سير معنوي بهره اي وافر باشد.
در پـايـان تـذكـر چند نكته ضروري است بيشتر مطالب اين تحقيق، از كتب معتبر اهل سنت است محل نقل هرحديث يا واقعه در كتابهاي مورد استناد، با ذكر مجلد هر صفحه تعيين، و در كتابنامه مشخصات هر كتاب از قبيل مؤلف، مترجم، ناشر، و تاريخ و محل نشر آمده است.
در مـواردي انـدك كه كتب اهل سنت از ذكر مطلبي غفلت كرده اند، به كتب معتبر شيعه مراجعه شده و آنها نيز همانندكتب اهل سنت به طور دقيق معرفي شدند در مواردي كه در ذيل يك حديث بـه ذكـر يـك يـا چـنـد آدرس بـسنده شده، به اين معنا نيست كه آن حديث در مراجع ديگر يافت نمي شود، بلكه تنگي مجال باعث شده است كه به همين مقداراكتفا كنيم.
متن احاديث را بدون تغيير آورده ايم و در موارد لازم، توضيح و بياني در ذيل حديث افزوده ايم.
از آنـجـا كـه تاليف به زبان فارسي است، بيشتر به ترجمه احاديث اهتمام ورزيدم، و در مواردي كه عبارت عربي راضروري مي دانستم، از ذكر متن اصلي دريغ نشده است.
فصول پنجگانه اين نوشتار عبارتند از:
فصل اول: داستان غدير.
فصل دوم: خلافت و وصايت.
فصل سوم: معيارها.
فصل چهارم: يك آسمان فضيلت.
فصل پنجم: آداب و سنن غديري.
اميد داريم اين تحقيق كوتاه، قطره اي از فيض اقيانوس غدير را در خود جاي داده باشد.