احکام غسل باطل

   احکام طهارت

   احكام طهارت


احكام غسل باطل‏
 

 س 194: كسي كه به سن تكليف رسيده ولي جاهل به وجوب غسل و كيفيت آن بوده و بعد از گذشت مدتي در حدود ده سال متوجه مسأله تقليد و وجوب غسل بر او شده است، چه حكمي دارد؟ وظيفه او نسبت به قضاي نمازها و روزه‏هاي گذشته‏اش چيست؟

 ج: قضاي نمازهائي كه در حال جنابت خوانده، بر او واجب است، و همچنين قضاي روزه هم در صورتي كه مي‏دانسته جنب است، ولي جاهل به وجوب غسل بر جنب براي روزه گرفتن بوده، بر او واجب است.

 س 195: جواني بر اثر ناداني قبل از چهارده سالگي و بعد از آن، اقدام به استمناء مي‏كرده كه بر اثر آن از او مني خارج مي‏شده، ولي نمي‏دانسته كه خروج مني باعث جنابت مي‏شود و بايد براي نماز و روزه غسل كند، تكليف او چيست؟ آيا براي مدتي كه استمناء مي‏كرده و مني از او خارج مي‏شده، غسل بر او واجب است؟ آيا نماز و روزه‏هاي او از گذشته تا حال كه در حال جنابت انجام گرفته باطل بوده و قضاي آنها واجب است؟

 ج: براي هر چند بار خروج مني اگر تا به حال غسل نكرده است يك غسل جنابت كافي است، و بايد همه نمازهائي را كه يقين دارد در حال جنابت خوانده است، قضا نمايد. و اگر در شبهاي ماه رمضان جاهل به اصل جنابت بوده، روزه‏هاي او قضا ندارد و محكوم به صحت است. ولي اگر عالم به خروج مني و جنابت بوده و نمي‏دانسته كه براي صحت روزه، غسل بر او واجب است، بايد روزه همه روزهائي را كه در حال جنابت گرفته است قضا نمايد.

 س 196: شخصي كه بعد از جنابت، غسل خود را به طور باطل و اشتباه انجام مي‏دهد، با توجه به جهل او به اين مسأله، نمازهائي را كه با اين غسل مي‏خواند، چه حكمي دارند؟

 ج: نماز با غسل باطل، باطل است و بايد اعاده يا قضا شود.

 س 197: به قصد انجام يكي از غسل‏هاي واجب غسل كردم. پس از خروج از حمام متوجه شدم ترتيب را رعايت نكرده‏ام، و چون احتمال مي‏دادم كه نيّت ترتيب كافي است، دوباره غسل نكردم. اكنون در كارم متحيّر هستم، آيا قضاي همه نمازهائي كه خوانده‏ام، واجب است؟

 ج: اگر احتمال صحت غسل را مي‏دهيد و در وقت غسل متوجه انجام آنچه در صحت غسل معتبر است بوده‏ايد، چيزي بر عهده شما نيست. بله، اگر يقين به بطلان غسل پيدا كنيد، قضاي همه نمازها بر شما واجب است.

 س 198: من غسل جنابت را به اين ترتيب انجام مي‏داده‏ام كه ابتدا سمت راست بدن بعد سر و سپس قسمت چپ بدن را مي‏شستم. در سؤال و تحقيق در اين زمينه هم كوتاهي كرده‏ام، نماز و روزه‏ام چه حكمي دارند؟

 ج: غسل به كيفيت مذكور باطل است و موجب رفع حدث نمي‏شود. لذا نمازهائي كه با چنين غسلي خوانده شده، باطل و قضاي آنها واجب است. ولي روزه‏ها با فرض اينكه معتقد به صحت غسل به صورت مذكور بوده‏ايد و بقاي شما بر جنابت، عمدي نبوده است، محكوم به صحت است.

 س 199: آيا خواندن سوره‏هايي كه سجده واجب دارند، بر جنب حرام است؟

 ج: از جمله كارهائي كه بر جنب حرام است، خواندن خصوص آيات سجده اين سوره‏ها است، ولي خواندن ساير آيات از اين سوره‏ها اشكال ندارد.


| شناسه مطلب: 75249