نماز مسافر
احکام نماز نماز مسافر س 639: آیا وجوب قصر بر مسافر شامل همه نمازهای فریضه میشود یا اختصاص به بعضی از آنه
احكام نماز
نماز مسافر
س 639: آيا وجوب قصر بر مسافر شامل همه نمازهاي فريضه ميشود يا اختصاص به بعضي از آنها دارد؟
ج: وجوب قصر فقط در خصوصِ نمازهاي روزانه چهار ركعتي است كه عبارت از نمازهاي ظهر و عصر و عشاء است و نماز صبح و مغرب قصر نميشود.
س 640: شرائط وجوب قصر بر مسافر در نمازهاي چهار ركعتي كدام است؟
ج: امور هشتگانه ذيل است:
1 - سفر او به مقدار مسافت شرعي باشد يعني رفتن يا برگشتن و يا رفت و برگشت او رويهم هشت فرسخ شرعيباشد، مشروط به اينكه رفتن او كمتر از چهار فرسخ نباشد.
2 - از اول مسافرت قصد پيمودن هشت فرسخ را داشته باشد، بنابراين اگر از ابتدا قصد پيمودن هشت فرسخ را نداشته و يا قصد پيمودن كمتر از آن را داشته باشد و بعد از رسيدن به مقصد تصميم بگيرد به جائي برود كه فاصله آن با مكان اول كمتر از مسافت شرعي است، ولي از منزل تا آنجا به اندازه مسافت شرعي است، بايد نمازش را تمام بخواند.
3 - در بين راه از قصد خود مبني بر پيمودن مسافت شرعي برنگردد، بنابراين اگر در بين راه، پيش از رسيدن به چهار فرسخ از قصد خود برگردد يا مردد شود، حكم سفر بعد از آن بر او جاري نميشود، هر چند نمازهائي كه قبل از عدول از قصد خود به صورت شكسته خوانده، صحيح است.
4 - قصد قطع سفر در اثناي پيمودن مسافت شرعي با عبور از وطن خود يا جائي كه ميخواهد ده روز يا بيشتر در آن جا بماند، نداشته باشد.
5 - سفر از نظر شرعي براي او جايز باشد، بنابراين اگر سفر معصيت و حرام باشد، اعم از اينكه خودِ سفر حرام باشد مثل فرار از جنگ يا هدف از سفر، كار حرامي باشد مثل سفر براي راهزني، حكم سفر را ندارد و نماز تمام است.
6 - مسافر از كساني كه خانه بدوش هستند، نباشد مانند بعضي از صحرانشينان كه محل زندگي ثابتي ندارند، بلكه در بيابانها گردش ميكنند و هر جا آب و علف و چراگاه پيدا كنند، ميمانند.
7 - مسافرت را شغل خود قرار نداده باشد مانند باربر، راننده و ملوان و غيره و كسي كه شغل او در سفر است، ملحق به اينهاست.
8 - به حد ترخص برسد و منظور از حد ترخص مكاني است كه در آنجا اذان شهر شنيده نميشود و ديوارهاي شهر هم ديده نميشود.