بخش 1
پیشگفتار بخش اوّل: استطاعت و نیابت اِستِطاعَتْ استطاعت با قرض استطاعت با مهریّه استطاعت با ارث استطاعت با فروش وسایل اضافی استطاعت با بذل و بخشش دیگران استطاعت با دریافت طلب استطاعت و بدهی مسائل متفرقه استطاعت نیابت
احكام كودكان
محمد حسین فلاح زاده
درس 1
به نام خداي مهربان كه آفريدگار همه جهان است. شما هر روز ميبينيد كه بزرگترها دست و صورت خود را ميشويند و ميايستند تا نماز بخوانند. هر سال، در روزهاي ماه رمضان چيزي نميخورند تا روزه بگيرند و بندگان خوبي براي خدا باشند. به ما سفارش ميكنند كه هرگز دروغ نگوييم. به ديگران احترام بگذاريم و به آنها سلام كنيم. آيا هيچ وقت پرسيدهايد كه:
* چرا هر روز نماز ميخوانند؟
* چرا مثل هم نماز ميخوانند؟
* چرا در روزهاي ماه رمضان چيزي نميخورند؟
* و اينها را از كجا و از چه كسي آموختهاند؟
در پاسخ به اين پرسشها ميگوييم:بزرگترها با برنامهها و «احكام دين» آشنا هستند. احكام دين همان دستورهاي خداست. خدايي كه مهربان است و همه ما را دوست دارد. او راه خوب زندگي كردن را به ما ياد داده است. احكام دين، راهنماييهاي خدا براي خوب زندگي كردن است. احكام دين، ما را راهنمايي ميكند كه با دوستان و خويشان و با همه مردم رفتار پسنديده داشته باشيم. و احكام دين به ما ميآموزد كه:
چه غذايي بخوريم و از چه غذاهايي نخوريم. چه درسي بخوانيم و كدام كتابها را مطالعه كنيم. از طبيعت زيبا چگونه استفاده كنيم؟ ا
حكام دين را چگونه و از كجا ياد بگيريم؟
از «قرآن» و «حديث». قرآن، همان كتاب خداست كه به وسيله پيامبر اسلام، حضرت محمد(ص) به ما رسيده است. حديث، سخنان پيامبر(ص) وامامان (عليهمالسلام) است.
آيا همه ميتوانند از قرآن و حديث استفاده كنند و احكام ديني را به دست آورند؟ نه. چرا؟ چون اين كار آسان نيست.سالها وقت ميخواهد تا انسان بتواند با قرآن و حديث خوب آشنا شود. پس ما بايد احكام دين را از كساني بياموزيم كه سال هاي طولاني، در حوزههاي علميه درس خواندهاند و با قرآن و حديث و تفسيرِ آن آشنا شدهاند و در اين راه متخصّص گشتهاند؛ مانند پزشكي كه چندين سال در رشته پزشكي درس خوانده و از كتابهاي گوناگون استفاده كرده و متخصّص شده است و ميتواند براي بيمار نسخه بنويسد. دانشمنداني كه در مدرسههاي علوم ديني چندين سال درس خواندهاند و از قرآن و كتاب هاي حديث، دستورات دين را آموختهاند، همه را در رساله «توضيحالمسائل» نوشتهاند و در اختيار ما قرار دادهاند. به كسي كه به خاطر تلاش فراوان و خواندن كتاب هاي بسيار ميتواند احكام دين را از «قرآن» و «حديث» به دست آوَرَد «مجتهد» ميگويند.
احكام پنجگانه تمام كارهايي كه ما انسانها با اختيار خودمان انجام ميدهيم، از نظر دين اسلام حكم معيّني دارد و آن پنج صورت است:1. واجب ؛ آن دسته كارهايي است كه حتماً بايد انجام دهيم؛ مانند نمازخواندن و روزه گرفتن.
2. حرام ؛ به كارهايي ميگويند كه نبايد آنها را انجام دهيم، مانند دروغ گفتن، اذيّت كردن ديگران و تهمت زدن.
3. مُستحب ؛ به كارهايي ميگويند كه انجام دادن آن بهتر است؛ مانند مسواك كردن و گفتن «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم» در ابتداي غذا و «اَلْحَمْدُ للَّهِِ رَبِّ الْعالَمِين» در پايان آن.
4. مكروه ؛ كارهايي است كه از نظر دين اسلام، انجام ندادن آنها بهتر است؛ مانند خوردن غذاي داغ و فوت كردن به غذا.
5. مباح ؛ كارهايي است كه مردم بسيار انجام ميدهند و از نظر اسلام، انجام دادن و انجام ندادن آن يكسان و مساوي است؛ مانند راه رفتن، نشستن و مسافرت رفتن. اگر كارهاي واجب را انجام دهيم و از كارهاي حرام دوري كنيم، خداوند مهربان ما را دوست ميدارد و در اين جهان يا
جهان ديگر پاداش ميدهد. انسانهاي خوب و درستكار كساني هستند كه واجب را انجام ميدهند و از كار زشت و حرام پرهيز ميكنند. پس سعي كنيم احكام و دستورات دين را ياد بگيريم تا كارهاي واجب و حرام را به خوبي بشناسيم و به آنها عمل كنيم.پرسش و پاسخ :
1- احكام دين را در يك جمله تعريف كنيد.
2- احكام دين را از چه كسي بايد بياموزيم؟
3- مجتهد كيست و كار او چيست؟
4- براي واجب و حرام، هر كدام دو مثال بزنيد.
5- كار مُباح، چه كاري است؟