بخش 5
وظیفه حائض با قرص جلوگیری طواف زن مضطربه احتیاط یائسه بعد از پنجاه سال حیض در اثناء طواف حکم الدم بعد الیأس حج بدون طهارت مع النسیان طواف مستحبی با اصطکاک با نامحرم فرع فرع اگر رعایت ستر نشد طواف چه حکمی دارد وظیفه مسلوس و مبطون الطواف مع النجاسة المنسیة محمول متنجّس جواز مبادرت و عدم جواز حج بدون طهارت مع الجهل نسیان اصل طواف نسیان غسل مسّ المیت خون قروح و جروح قطع طواف برای نظافت مسجد قطع طواف واجب ترک طواف پس از چهار دور عجز از اتمام طواف و استنابه قطع طواف برای درک جماعت لک در ایام عادت
101 |
وظيفه حائض با قرص جلوگيري
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر سه روز ولو در باطن مستمر نباشد به احكام استحاضه عمل كند و طواف و نماز او صحيح است . ( 6 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : س : زني كه به واسطه خوردن قرص يا تزريق آمپول جلو عادت زنانه را گرفته ، لكن در ايام عادت روزي يك لحظه خون مي بيند
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 6 ) مجمع ، ص472
102 |
وظيفه اش چيست ؟ ج : با انجام اعمال مستحاضه ، طواف و نماز او صحيح است .
السيد السيستاني : لا يجري علي الدم المتقطّع في مفروض السؤال ( دواء استعمال كرده ) حكم دم الحيض بل يجري عليه دم الإستحاضة بلا فرق بين كونه بصفة الحيض أو لا . ( 1 )
السيد الشبيري : خوني كه در ايام عادت مي بيند هرچند سه روز مستمر نباشد و صفات حيض را نيز نداشته باشد ، حكم حيض دارد ( مثلاً به وسيله قرص جلوگيري كرده باشد ) . ( 2 )
* * *
الشيخ البهجت : إذا انقطع الدم بالعلاج المذكور فليس بحائض . ( 3 )
الشيخ الفاضل : عبارت امام ( قدس سره ) در مناسك : بعضي خانم ها به جهت خوردن قرص ، نظم عادت ماهانه شان به هم مي خورد و در مدت طولاني خون و لك مي بينند ؛ وظيفه آنان چيست ؟ فرموده : اگر خون سه روز استمرار داشته باشد ، ولو اين كه در باطن باشد و شرايط حيض را داشته باشد ، محكوم به حيض است والاّ محكوم به استحاضه است . ( 4 )
. . . اگر سه روز متوالي خون نبيند حكم حيض ندارد اگرچه در ايام عادت باشد و روزه اش صحيح و اعمال حج را مي تواند انجام دهد و اين خون احكام استحاضه را دارد . ( 5 )
الشيخ المكارم : با نظر امام موافق است كه اگر در باطن فرج هم سه روز به طور مستمر آلوده باشد ، محكوم به حيض است . ( 6 )
الشيخ النوري : با نظر امام موافق است . ( 7 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ملحق ، ص92
( 2 ) ص102 و 103
( 3 ) م171
( 4 ) محشي ، ص237
( 5 ) الجامع ، ص63
( 6 ) محشي ، ص243
( 7 ) محشي ، ص230
103 |
طواف زن مضطربه
سئوال از آية الله خوئي ( قدس سره ) : زني كه پنجاه سال يا شصت سال قمري را به پايان رسانده و باز خون مي بيند به اوصاف حيض در غير ايام عادت تكليف او در نماز و طواف چيست ؟
جواب : از پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال در فرض مزبور لازم است احتياط يعني جمع كند بين اعمال مستحاضه و تروك حائض يعني نمازهاي يوميه و روزه ماه مبارك رمضان را با اعمال مستحاضه بجا آورد و فقط بعداً روزه را قضا كند به قدر ايام اوصاف حيض كه ديده و اما طواف پس اگر ممكن است تا پاك شدن صبر كند صبر كند و اگر ممكن نشد آن را هم در طواف واجب با اعمال مستحاضه بجا آورد و نائب هم براي طواف بگيرد . ( 1 )
* * *
الشيخ البهجت : مضطربه زني كه چند ماه خون ديده ولي عادت معيّني پيدا نكرده اگر بيشتر از ده روز خون ببيند و همه يك جور باشد به عادت خويشان كه عادت مشخص دارند مراجعه كند و اگر فقط چند روز نشانه حيض و چند روز نشانه استحاضه دارد در يك صورت تمام آن حكم حيض و در صورت ديگر بايد بنابر احتياط تا هفت روز را حيض قرار دهد و في الجامع : اگر اقارب اختلاف داشتند احوط در غير مستقرّة و ناسيه و متحيّره اختيار هفت روز است . ( 2 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : اگر بيش از ده روز خون ببيند و تمام داراي نشانه هاي حيض باشد شش روز يا هفت روز را حيض قرار دهد و بقيه را استحاضه و در فرض مزبور اگر چند روز آن نشانه حيض و چند روز ديگر نشانه استحاضه دارد اگر آنچه نشانه حيض دارد كمتر از سه روز و بيشتر از ده روز نباشد تمام آن
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) كتبي 1403
( 2 ) توضيح ص 86 مسأله الفرع
104 |
حيض است . ( 1 )
الشيخ الصافي : در فرض كه بيشتر از ده روز خون ببيند و عادتش بهم خورده به عادت خويشان مراجعه كند چه عادت آنها هفت روز باشد يا كمتر يا بيشتر و اگر خويشان عادتي ندارند يا مختلف باشند سه روز يا 6 روز يا هفت روز را عادت و بقيه را استحاضه قرار دهند . ( 2 )
الشيخ الفاضل : المضطربة تعيّن أيام حيضها بما ذكرناه في الرسالة العملية في أحكام الحائض فتحيض في تلك الأيام وتطوف في غير تلك الأيام مع مراعاة أحكام الاستحاضة . ( 3 )
الشيخ الوحيد : زني كه عادتش بهم خورده اگر بيش از ده روز خون ببيند و همه داراي نشانه حيض باشد به عادت خويشان خود از شش روز يا هفت رجوع نمايد و باقي را استحاضه و اگر عادت خويشان كمتر از اين باشد مثلاً پنج روز باشد همان پنج روز را عادت حيض قرار دهد و تفاوت مابين پنج روز تا 6 و 7 را احتياط كند به جمع بين تروك حائض و افعال مستحاضه . ( 4 )
احتياط يائسه بعد از پنجاه سال
س : آيا قرشيه و غير قرشيه بعد از پنجاه سال تا شصت سال احتياط كند به جمع بين تروك حائض و اعمال مستحاضه ؟ در طواف چكار كند ؟
السيد السيستاني : في تعليقه علي العروة قال السيد ( رحمه الله ) : واليائس ببلوغ ستّين سنة في القرشية . قال دام ظله : بل مطلقاً علي الأقوي و إن كان الأحوط في غير القرشية الجمع بين تروك الحائض و أفعال المستحاضة بعد بلوغها خمسين . ( 5 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) الفرع ، توضيح 90
( 2 ) توضيح ص 100
( 3 ) جامع المسائل 758 م
( 4 ) توضيح ص 264
( 5 ) الجزء الاول ص 235
105 |
السيد الشبيري : به نظر اينجانب قرشيه در شصت سال و غير قرشيه در پنجاه سال يائسه مي شود و احتياط مزبور مشروع نيست . ( 1 )
* * *
الشيخ البهجت : فرقي نيست . ( 2 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : به مقدار لازم براي طواف و نماز داخل مسجد شود و براي آن نائب هم بگيرد و در فرض امكان تأخير بايد اعمال را تأخير بياندازد و اگر در طواف عمره تمتع باشد چنانچه در هنگام احرام بستن اينگونه باشد و تا آخر وقت ادامه پيدا كند طواف و نماز و سعي و تقصير را رجاء بجا آورد و به نيت حج تمتع رجاء محرم شود و اعمال حج را به نيت ما في الذمه بجا آورد و قبل از طواف حج احتياطاً طواف و نماز عمره را اعاده كند و پس از اعمال حج احتياطاً عمره مفرده بجا آورد و اگر پس از احرام خون ديده طواف و نماز عمره را رجاءاً بجا آورد و قبل از طواف حج تمتع طواف و نماز آن را احتياطاً اعاده كند . ( 3 )
الشيخ الصافي : در مورد قرشيه به نظر حقير جاي احتياط نيست و به طور كلي در هر موردي كه قائل باحتياط شديم وظيفه مردد است بين اتمام عمره تمتع به ورود در مسجدالحرام و انجام طواف و نماز طواف و سعي و تقصير و سپس احرام براي حج تمتع و يا بقا بر همان احرام كه به عنوان عمره انجام داده و قصد حج افراد و رفتن به عرفات و انجام ساير مناسك تا طواف نساء و نماز آن و سپس انجام عمره مفرده با طواف نساء و نماز آن و چون اكتفا به يكي از اين دو صورت اكتفا بامتثال احتمالي است و هر چند در صورت اولي مخالفت احتمالي نيز هست مع ذلك به نظر مي رسد چون عمل باحتياط و يقين بامتثال واجب با ارتكاب مخالفت احتمالي بلحاظ ورود در مسجدالحرام ممكن است و تعين
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) كتبي
( 2 ) كتبي
( 3 ) كتبي
106 |
صورت ثانيه تحرّزاً عن الوقوع في مخالفة الحرام الاحتمالي معلوم نيست و تحصيل قطع بامتثال واجب بارتكاب حرام احتمالي مقدم بر اكتفا بامتثال احتمالي است باين ملاحظه وظيفه اين است كه عمره را با دخول در مسجدالحرام و طواف و نماز بقصد احتياط تمام كند و بقصد حج تمتع احتياط محرم شود و اعمال حج را بقصد ما في الذمه اعم از حج تمتع يا افراد تمام كند و قرباني نمايد و سپس احتياطاً عمره مفرده بقصد ما في الذمه بجا آورد . ( 1 )
الشيخ الفاضل : ملحض دو مسأله توضيح المسائل :
زن هاي سيده در شصت سالگي و زن هاي غيرسيد در پنجاه سالگي يائسه مي شوند يعني خوني كه بعد از اين سن مي بيند خون حيض نيست .
و در مسأله 440 : زني كه شك دارد يائسه شده يا نه اگر خوني ببيند و نداند حيض است يا نه بنا گذارد كه يائسه نشده . ( 2 )
الشيخ الوحيد : زن بعد از تمام شدن شصت سال يائسه مي شود و چنانچه خوني ببيند حيض نيست و احتياط واجب آن است بعد از تمام شدن پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال جمع كند بين احكام يائسه و غيريائسه چه قرشيه باشد و چه غيرقرشيه . ( 3 )
حيض در اثناء طواف
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر پيش از شوط چهارم باشد بايد بعد از غسل طواف را اعاده كند با وسعت وقت و با ضيق وقت قبل از چهار جاي عدول به حج افراد است و بعد از چهار عمره صحيح است ، باقي را بعد از اعمال مني قبل از طواف حج يا بعد از آن بجا آورد . ( 4 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) كتبي
( 2 ) ص 72 436 م
( 3 ) توضيح ص 250
( 4 ) ص 137 طبع پنجم
107 |
السيد الخوئي ( قدس سره ) : مشهور آن است كه پيش از نصف باطل و بعد از نصف مأتي به صحيح است و باقي را بعد از غسل تدارك نمايد ولي احوط اين است كه بعد از پاكي در هر دو صورت يك طواف بقصد اعم از تمام واتمام بجاآورد ، اين در صورت وسعت وقت است و اگر وقت ضيق باشد سعي و تقصير نموده و پس از اعمال مني قبل از طواف حج يك طواف به قصد اعم از تمام و اتمام براي عمره بجا آورد . ( 1 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : اگر حيض بعد از شوط چهارم باشد عمره او صحيح است پس سعي و تقصير مي نمايد و پس از اعمال مني و رجوع به مكه و انجام طواف حج ، باقيمانده طواف عمره را بجا آورد .
السيد السيستاني : إن كان قبل إتمام الشوط الرابع بطل ، وحكمها العدول إلي الأفراد أو الإتيان بالسعي والتقصير وقضاء الطواف بعد الحج مع ضيق الوقت ـ وإذا كان بعد الشوط الرابع صح ما اَتتْ به وجب عليها إتمامه مع سعة الوقت و مع الضيق سَعت وقصرت وأحرمت للحج ولزمها الإتيان بقضاء ما بقي من طوافها بعد الرجوع من مني و قبل طواف الحج ( 2 ) .
السيد الشبيري : تلخيص از مسأله 104 اگر احرام عمره تمتع بسته و در اثناء حيض عارض شد سعي را بر طواف مقدم مي دارد و تقصير مي كند و لازم نيست مأيوس باشد از طهارت تا آخر وقت پس اگر قبل از فوت وقت عمره پاك شد طواف و نماز عمره تمتع را بجا آورد و اگر پاك نشد پس از مراجعت از مني قبل از طواف حج طواف عمره و نماز آن را بجا مي آورد . ( 3 )
( علي الظاهر ) اين عمل به عنوان عمره تمتع صحيح و مجزي است ، نه از باب تبدل به حج افراد . ( 4 )
* * *
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) مسأله 294
( 2 ) ص 148
( 3 ) ص 35
( 4 ) مراجعه شود .
108 |
الشيخ البهجت : پيش از نصف باطل و بعد از نصف ( مأتي به ) صحيح است باقي را بعد از غسل بجا آورد با وسعت وقت و احوط يك طواف به قصد اعم از تمام و اتمام ، و اگر وقت ضيق است سعي و تقصير نموده و براي حج محرم شود و كسري طواف را بعد از رجوع از مني قبل از طواف حج بجا آورد . ( 1 )
الشيخ الوحيد : إن كان قبل إتمام الشوط الرابع ، بطل طوافها و حكمها علي الأحوط الوجوبي إنقلاب حجها إلي الإفراد وبعد الشوط الرابع وسعة الوقت فالأقوي عدم صحة ما أتت به وعليها الإستيناف وإن لم يسع الوقت فالأحوط أن تسعي و تقصر و تحرم للحج بقصد ما في ذمتها من الإفراد و التمتع فتأتي بما يجب علي المتمتع وبعد الرجوع من مني تقضي ما بقي من طوافها قبل طواف الحج و بعد إتمام حجها تأتي بعمرة مفردة . ( 2 )
أقول : در فرضي كه بايد طواف را بعد از اعمال مني بجا آورد نظرها مختلف است مرحوم امام مي فرمايد : قبل از طواف حج با بعد از طواف حج بجا آورد و ظاهراً تخيير است مرحوم السيد الخوئي مي فرمايد : قبل از طواف حج ، الشيخ البهجت مي فرمايد : قبل از طواف حج ، ظاهراً آية الله گلپايگاني : بعد از طواف حج ، آية الله تبريزي ( قدس سره ) : قبل از طواف حج ، آية الله سيستاني : قبل از طواف حج ، آية الله وحيد : قبل از طواف حج . ( 3 )
حكم الدم بعد اليأس
في العروة : و يشترط أن يكون بعد البلوغ و قبل اليأس فما كان قبل البلوغ أو بعد اليأس ليس بحيض وإن كان بصفاته والبلوغ يحصل بإكمال تسع سنين واليأس ستين سنة في القرشيه و خمسين في غيرها . ( 4 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 104
( 2 ) ص 120
( 3 ) مراجعه نماييد .
( 4 ) فصل الحيض ، محشي .
109 |
السيّد الخوئي : ( فيه إشكال ) والأحوط لها الجمع بين تروك الحائض وأفعال المستحاضة فيما بين الحدين .
السيد السيستاني : خوني كه پس از تمام شدن شصت سال مي بينند حكم حيض ندارد و احتياط مستحب براي زن هاي غيرقرشيه بعد از پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال احتياط به جمع بين تروك حائض و افعال مستحاضه است . ( 1 )
السيد الشبيري : زن هاي قرشيه بعد از تمام شدن شصت سال و غيرقرشيه بعد از پنجاه سال يائسه مي شوند . ( 2 ) و در ص 103 زني كه شك دارد يائسه شده يا نه بايد بنا بگذارد كه يائسه نشده و زني كه بين پنجاه و شصت است و نمي داند قرشي است يا غيرقرشي حكم زني را دارد كه از پنجاه نگذشته است . ( 3 )
* * *
الشيخ البهجت : زن هاي سيده بعد از تمام شدن شصت سال قمري شرعي و زن هاي غيرسيده بعد از تمام شدن پنجاه سال يائسه مي شوند يعني خون حيض نمي بينند . خوني كه زن بعد از يائسه شدن مي بيند حيض نيست . ( 4 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : خوني كه دختر قبل از تمام شدن نه سال و زن بعد از يائسه شدن مي بيند حيض نيست و . . . زناني كه سيده نيستند بعد از تمام شدن پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال و نيز زن هاي سيده تا شصت سال اگر با نشانه هاي حيض يا روزهاي عادت خود خون ببينند احتياط كنند . ( 5 )
الشيخ الصافي : زنان سيده بعد از تمام شدن شصت سال يائسه مي شوند يعني خون حيض نمي بينند و زنانيكه سيده نيستند بعد از تمام شدن پنجاه سال يائسه مي شوند . ( 6 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 91
( 2 ) توضيح ص 102
( 3 ) مسأله 445
( 4 ) ص 64 ( هر چند صفات حيض باشد ) شفاهي .
( 5 ) توضيح ص 78
( 6 ) ص 85
110 |
الشيخ الفاضل : نظر ايشان مانند آقاي بهجت و آقاي سيستاني بدون احتياط در بين 50 و 60 . ( 1 )
الشيخ المكارم : زنان سيده و غيرسيده هر دو بعد از تمام شدن پنجاه سال يائسه مي شوند يعني اگر خوني ببينند خون حيض نيست مگر زناني كه از قبيله قريش باشند كه آنها بعد از تمام شدن شصت سال يائسه مي شوند . ( 2 )
الشيخ الوحيد : محتاج به مراجعه است .
حج بدون طهارت مع النسيان
الإمام الخميني ( قدس سره ) : در فرض نسيان حج او صحيح و طواف بر عهده او است و اگر خود قادر نيست نايب بگيرد و تا طواف ولو بواسطه نائب انجام نشده در احرام باقي است مگر اينكه عمره مفرده اي انجام دهد كه مشتمل بر طواف نساء است . ( 3 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : در فرض مسأله كه صورت نسيان غسل است حج او صحيح است ولي بايد طواف عمره و نماز آن و طواف حج و نماز آن را قضا كند هر چند در ماه ذيحجّه نباشد و اگر متمكّن نيست نايب بگيرد و احتياطاً سعي را هم بعد از هر طواف بجا آورد و بايد از زن خودداري كند تا اتمام طواف ها و چون طواف نساء وقت موسع دارد اگر ممكن است خودش برود به مكه و اگر ممكن نيست نايب بگيرد . ( 4 )
السيد السيستاني : في الفرض طوافه و صلاته للنسكين باطلة و حكمه حكم ناسي الطواف فإن تيسّر له القضاء بنفسه قضاها وإلاّ استناب . ( 5 )
السيد الخامنئي : يجب عليه إعادة الأعمال المشروطة بالطهارة أي
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 72
( 2 ) 83
( 3 ) كتبي
( 4 ) الرساله ص 56
( 5 ) ص 96 ، ملحق
111 |
الطوافان وصلاتهما . ( 1 )
السيد الشبيري : اگر اصل طواف را فراموش كرد يا به نحو غيرصحيح انجام داد جهلاً و به وطن آمده اگر ممكن است خودش طواف و نماز را تدارك كند و الا نايب بگيرد براي طواف نماز . ( 2 )
* * *
الشيخ البهجت : شفاهي فرمودند : تدارك طواف و نماز كافي است .
الشيخ الصافي : فرع 378 و 395 ملاحظه شود .
الشيخ الوحيد : تدارك طواف و نماز در صورت نسيان كافي است . ( 3 )
طواف مستحبي با اصطكاك با نامحرم
السيد الخوئي ( قدس سره ) : لا يجوز للمرأة والرجل الطواف المستحب وتقبيل الحجر مع إستلزامه اللمس الحرام ( 4 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : وافق المتن .
فرع
شخصي به قصد عمره مفرده مستحبي به نيت معصومين ( عليهم السلام ) احرام بست و محرم گرديد بعد مردد شد كه شايد احرام براي چند نفر صحيح نباشد مجدداً محرم شد به نيابت حضرت امام عسكري ( عليه السلام ) و اعمال را به قصد حضرت عسكري بجا آورد آيا اين عمل صحيح است يا نه ؟
السيد الشبيري : صحيح است .
* * *
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص50
( 2 ) ص 99 و 95 و ص 47
( 3 ) شفاهي
( 4 ) الصراط ج 3 ص 168
112 |
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : صحيح است احرام دوم باطل است و احرام اول او صحيح بوده وافعال را به قصد وظيفه انجام داده از قبيل خطا درتطبيق بوده و اشكالي ندارد .
آقاي نيّري : الشيخ الصافي اشكال كرده است و فرموده است براي خروج از احرام اعمال را انجام دهد .
الشيخ المكارم : صحيح است .
فرع
س : صداق زني در عقد نكاح يك حج قرار داده شده و زن قبل از اينكه موفق به حج بشود فوت نموده است آيا حج براي زوجه متوفي لازم است يا نه ؟ و در صورتي كه حج واجب نباشد هزينه حج ملك ورثه زوجه است يا تفصيل است بين صورتي كه مي توانسته حج بجا آورد و اهمال ورزيده و صورتي كه براي او اين فرصت بدست نيامده ؟
الشيخ البهجت : هزينه حج در ذمّه زوج ثابت شده اگر حج مستقر شده بايد براي او حج بجا آورند والا منتقل مي شود به ورثه زن . ( 1 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : تمام تعهدات مالي مبدل مي شود بذمه و علي فرض تمكن و تسويف حج مستقر شده و بايد حج براي او بجا آورند حج ميقاتي و علي فرض عدم تمكن ملك ورثه است و حج لازم نيست . ( 2 )
اگر رعايت ستر نشد طواف چه حكمي دارد
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر عمدي باشد طواف صحيح نيست علي الأحوط و در غير مورد عمد صحيح است مگر در جاهل مقصّر علي الأحوط ( 3 ) .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) شفاهي
( 2 ) شفاهي
( 3 ) ص 143
113 |
السيد الخوئي ( قدس سره ) : حالت مزبور باعث عدم صحت طواف نيست . ( 1 ) وفي الصراط : الإحتياط اللازم الستر .
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : س : اگر موي سر يا بعضي مواضع گردن نمايان باشد طواف او چه حكمي دارد ؟
ج : اگر تعمد نباشد اشكال ندارد و در صورت تعمد فعل حرام بجا آورده ولي موجب بطلان طواف نمي شود . ( 2 )
السيد السيستاني : الإخلال بشيء من الشعر أو الفصد أو الساق لا يخلّ بصحة طوافها علي الأظهر وإن كان الأحوط لها أن تراعي حدود الستر الصلاتي جميعاً . ( 3 )
السيد الخامنئي : لا إشكال في طوافها وإن فعلت حراماً . ( 4 )
السيد الشبيري : براي بانوان پوشاندن مو از نامحرم واجب است ولي شرط صحت طواف نيست پس اگر بدون عذر نپوشانند مرتكب گناه بزرگي شده اند ولي طوافشان صحيح است . ( 5 ) و در فرع بعدي داشتن حجاب شرط صحت طواف نيست .
* * *
الشيخ البهجت : يعتبر ستر العورة حال الطواف علي الأحوط بل الأقوي . ( 6 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : اگر اختياراً طواف را در حال آشكار بودن مو انجام دهد باحتياط واجب اعاده كند . ( 7 )
الشيخ الفاضل : حكم عورة المرأة في الطواف حكمها في الصلاة . ( 8 )
الشيخ الوحيد : علي الظاهر موافق است با نظر آية الله خوئي ( قدس سره ) . ( 9 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) كتبي و في الصراط ج 3 ص 167
( 2 ) شفاهي
( 3 ) ص 103 ملحق
( 4 ) ص30
( 5 ) فرع ص 464
( 6 ) ص121
( 7 ) ص 49
( 8 ) حول الحج ص 79
( 9 ) شفاهي
114 |
وظيفه مسلوس و مبطون
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر در طواف و نماز طواف رعايت وظيفه اي كه براي وضو و نماز داريد بنماييد حج شما صحيح است . ( 1 )
منه أيضاً : درباره مبطون احوط آن است كه در صورت تمكن هم شخصاً طواف كند و هم براي طواف نائب بگيرد . ( 2 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : مسلوس به دستور نماز عمل مي كند و احوط براي مبطون در صورت تمكن خود طواف كند و نائب هم بگيرد . ( 3 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : حكم مسلوس در طواف حكم نماز است ولي براي مبطون احتياط آن است كه خودش طواف كند و نايب هم بگيرد . ( 4 )
السيد السيستاني : المعذور يكتفي بطهارته العذرية كالمجبور والمسلوس والمبطون وإن كان الأحوط للمبطون أن يجمع مع التمكن بين الإتيان بالطواف وركعتيه بنفسه و بين الإستنابة لهما . ( 5 )
السيد الشبيري : شفاهي فرمودند : نظر من با نظر آية الله خوئي يكي است به نحوي كه در عبارت بالا مرقوم شد .
* * *
الشيخ البهجت : كسي كه سلس دارد به همان دستوري كه براي نماز خود طهارت مي گيرد براي طواف نيز كافي است و اما مبطون بايد براي طواف نايب بگيرد . ( 6 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : المعذور يكتفي بطهارته العذريّه كالمجبور والمسلوس أما المبطون فالأحوط أن يجمع مع التمكن بين الطواف بنفسه والإستنابة . ( 7 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 140
( 2 ) م299
( 3 ) مسأله 229
( 4 ) مجمع ج ص 469
( 5 ) ص 150
( 6 ) ص106 ، م299
( 7 ) ص 144 م 296
115 |
الشيخ الفاضل : با امكان پس از هر حدث طهارت را تجديد كند و بنابر احتياط واجب نايب هم بگيرد . ( 1 )
منه أيضاً : مبطون بايد علاوه بر طواف خود نايب هم بگيرد . ( 2 )
الشيخ الصافي : بنابر احتياط مبطون و مسلوس بايد خود را از تعدّي نجاست حفظ كرده طواف نمايد و پس از طواف خود نائب هم بگيرد . عبارت فرموده مربوط به مناسك السيد الگلپايگاني است و معظم له حاشيه ندارد . ( 3 )
الشيخ المكارم : اين احتياط براي مسلوس و مبتلا به خروج ريح واجب نيست . ( 4 )
الشيخ النوري : با نظر امام موافق است و حاشيه ندارد . ( 5 ) مبطون بايد نايب هم بگيرد .
الشيخ الوحيد : إذا لم يتمكن المكلف من الوضوء وكان آيساً من حصول التمكن فيما بعد يتيمّم وأتي بالطواف وإذا لم يتمكن من التيمم أيضاً ولو فيما بعد لزمته الاستنابة للطواف والأحوط الأولي أن يأتي هو أيضاً بالطواف من غير طهارة . ( 6 )
منه أيضاً : نفس العبارة مع إضافة انّه مع التمكن يجمع بين الطواف وصلاته بنفسه وبين الإستنابة لهما وإن كان لا يبعد كفاية الإستنابة . ( 7 )
الطواف مع النجاسة المنسية
الإمام الخميني ( قدس سره ) : احتياط واجب اعاده است . ( 8 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : اگر نجاست بدن يا لباس را فراموش كرد و طواف نمود بنا بر اطهر طواف او صحيح است اگر چه اعاده آن احوط است و اگر بعد از نماز
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) فرع 529
( 2 ) محشي ، ص243
( 3 ) ص194 ، اخير .
( 4 ) محشي ص 249
( 5 ) ص 236
( 6 ) ص 118
( 7 ) ص 122 م 293
( 8 ) ص 112
116 |
متذكر شد حتماً بايد اعاده كند . ( 1 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : احتياط لازم است كه طواف را دوباره بجا آورد . ( 2 )
السيد السيستاني : إذا تذكرها بعد طوافه صح طوافه علي الأظهر و إن كانت إعادته أحوط وإذا تذكرها بعد صلاة الطواف أعادها علي الأحوط إذا كان نسيانه ناشئاً عن إهماله وإلا فلا حاجة إلي الإعادة علي الأظهر . ( 3 )
السيد الشبيري : اگر در اثناء طواف ببيند كه لباس يا بدنش نجس است طواف را قطع مي كند و پس از تطهير از همان محل قطع تمام مي كند و هر چند قبل از شوط چهار باشد و هر چند موالات بهم خورده باشد و فرقي نيست كه قبلاً ديده و فراموش كرده يا هيچ اطلاعي نداشته . ( 4 )
* * *
الشيخ البهجت : صحت طواف خالي از وجه نيست . ( 5 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : صح طوافه علي الأظهر وإن كانت إعادته أحوط وإذا تذكرها بعد صلوة الطواف أعادها . ( 6 )
الشيخ الصافي : و اگر فراموش كرد و با بدن يا لباس نجس طواف كرد احتياط لازم آن است كه طواف را دوباره بجا آورد . ( 7 )
الشيخ النوري : اگر فراموش كند نجاست را و طواف كند احتياط واجب اعاده است . ( 8 )
الشيخ الوحيد : إذا تذكرها بعد طوافه صح طوافه و إن كانت إعادته أولي و إن تذكرها بعد صلاة الطواف فإن كان نسيانه عن عدم الإهتمام يعد صلاته عقوبة لنسيانه وإلا فعليه الإعادة علي الأحوط . ( 9 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) مسأله 302
( 2 ) ص 64
( 3 ) ص 152
( 4 ) مسأله 409
( 5 ) ص 107
( 6 ) ص 146
( 7 ) ص 80
( 8 ) ص 171
( 9 ) ص 123
117 |
محمول متنجّس
الإمام الخميني ( قدس سره ) : احتياط واجب آن است كه از جامه اي كه با آن نتوان نماز خواند مثل عرقچين و جوراب و انگشتر نجس اجتناب شود . ( 1 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : بودن چيز نجس همراه انسان در طواف عيبي ندارد و همچنين است چيزهايي كه در آن نماز خوانده نمي شود مانند هميان و كلاه و جوراب . ( 2 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : اگر ساتر نباشد مانند تسبيح و چاقو اشكالي ندارد . ( 3 )
السيد السيستاني : لا مانع منه إذا لم يكن لابساً لها . ( 4 )
السيد الخامنئي : الأحوط عدم حمل المتنجس حال الطواف وإن كان الأظهر جوازه في غير اللباس خصوصاً إذا كان المتنجس بغير الدم . ( 5 )
السيد الشبيري : احتياط استحبابي آن است كه از جامه اي كه نمي تواند ستر عورت كند اجتناب كند . ( 6 )
* * *
الشيخ البهجت : بودن چيز نجس همراه انسان در طواف عيبي ندارد و همچنين است نجس بودن چيزهايي كه در آن نماز خوانده نمي شود مانند هميان و جوراب و كلاه . ( 7 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : كما لا بأس بالمحمول المتنجس وكذلك نجاسة ما لا تتم الصلاة فيه . ( 8 )
الشيخ الصافي : اگر ساتر نباشد اشكال ندارد . ( 9 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 111
( 2 ) ص 162
( 3 ) شفاهي و مجمع ص 473
( 4 ) ص 106 ملحق
( 5 ) ص 30
( 6 ) ص 103
( 7 ) ص 107
( 8 ) ص 145
( 9 ) فرع 392
118 |
الشيخ المكارم : لباس هاي كوچك مانند جوراب و شب كلاه و هميان كه به تنهايي با آنها نمي توان ستر عورت كرد اگر نجس باشد عيبي ندارد . ( 1 )
الشيخ النوري : احتياط واجب اجتناب است . ( 2 )
الشيخ الوحيد : كما لا بأس بالمحمول المتنجس والأحوط الاجتناب عن نجاسة ما لا تتم الصلاة فيه . ( 3 )
جواز مبادرت و عدم جواز
الإمام الخميني ( قدس سره ) : احتياط واجب آن است كه اگر اميد دارد كه عذرش مرتفع شود صبر كند تا وقتي كه وقت تنگ شود يا اميدش قطع شود .
السيد الخوئي ( قدس سره ) : س ـ كسي كه وظيفه فعلي او تيمم است يا وضوي جبيره آيا مي تواند به طواف و نماز مبادرت كند يا بايد صبر كند تا آخر وقت ؟
ج ـ بله مي تواند مبادرت كند ولي اگر تا آخر وقت عذرش برطرف شد عمل را اعاده كند . ( 4 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : احتياط واجب آن است كه صبر كند تا آخر وقت . ( 5 )
السيد السيستاني : أقول : يظهر من السيد في توضيحه فرع 723 : إذا كان صاحب العذر عالماً ببقاء العذر إلي آخر الوقت أو كان مأيوساً من ارتفاعه يجوز له المبادرة إلي الصلاة في سعة الوقت مع التيمم فراجع .
السيد الشبيري : معذور از غسل يا وضو اگر اميد رفع عذر را دارد بنابر احتياط بايد صبر كند تا وقتي كه اميدش قطع شد پس از قطع اميد تيمم مي كند . ( 6 )
* * *
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 89
( 2 ) ص 170
( 3 ) ص 123
( 4 ) كتبي
( 5 ) ص 63
( 6 ) 389
119 |
الشيخ البهجت : هرگاه مكلف نتواند وضو بگيرد تيمم نموده و طواف را بجا آورد . ( 1 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : اگر نتواند وضو بگيرد تيمم نموده و طواف را به جا آورد . ( 2 )
الشيخ الصافي : احتياط واجب آن است كه صبر كند تا عذرش برطرف شود و اگر عذرش تا تنگي وقت برطرف نشود بايد تيمم كند . ( 3 )
الشيخ الفاضل : در مسأله 10 ص188 مناسك محشي با عبارت امام موافق است . ( احتياط واجب صبر است )
الشيخ المكارم : اگر معذور از غسل و وضو باشد مي تواند بجاي آن تيمم كند و طواف را بجا آورد . ( 4 )
و در مسأله 10 ص 192 مناسك محشي با نظر امام موافق است . ( احتياط صبر است )
الشيخ الوحيد : إذا لم يتمكن المكف من الوضوء و كان آيساً من حصول التمكن فيما بعد يتيمم وأتي بالطواف . ( 5 )
حج بدون طهارت مع الجهل
الإمام الخميني ( قدس سره ) : تلخيص سئوال و جواب ـ دختري كه در كودكي جنب شد و در سن بلوغ هم غسل جنابت نكرده و حج انجام داده ؟
ج ـ با فرض آن كه جنب بوده و بدون غسل حج انجام داده طواف و نماز او صحيح نيست و غسل هاي ديگر كفايت از غسل جنابت نمي كند ولي حج او صحيح است لكن بايد طواف عمره و حج و طواف نساء و نماز آنها را خودش
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص103 ، و عربي ، ص115
( 2 ) مسأله 291
( 3 ) ص 78
( 4 ) مسأله 173
( 5 ) ص 118
120 |
بجا آورد و اگر نمي تواند نائب بگيرد و تا طواف ها را به نحو مذكور انجام نداده از بوي خوش و ازدواج و محرماتي كه با طواف نساء حلال مي شود اجتناب نمايد . ( 1 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : س : لوطاف طواف الحج أو العمرة وبعد الإنتهاء من الحج أو العمرة علم ان وضوئه كان باطلاً بوجود حائل فما الحكم ؟
ج ـ إن كان في مكة والوقت باق يعيد وإن خرج الوقت أعني شهر ذي الحجة بطل حجه . ( 2 ) إن كان ذلك في وضوئه لطوافه الواجب فهو محرم فلا بد أن يعود فيتمّ العمرة . ( 3 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : في الفرض اگر در ذي حجه متوجه شود بعد از ازاله حائل و انجام غسل يا وضو طواف حج و سعي و طواف نساء را بجا آورد و عمره مفرده نيز بجا آورد و در سال بعد حج واجب را بجا آورد . و اگر بعد از ذي حجه متوجه بطلان طواف شود عمره مفرده بجا آورد تا از احرام خارج شود و در سال بعد حج واجب خود را بجا آورد . ( 4 )
السيد السيستاني : في الفرض ـ يبطل حجها و عليها كفارة بدنة علي الأحوط . ( 5 )
السيد الخامنئي : يجب عليه إعادة الأعمال المشروطة بالطهارة ( أي الطوافان وصلاتهما ) ( 6 ) .
السيد الشبيري : تدارك طواف و نماز كافي است چه نسيان باشد و چه جهل ولي اگر اصل طواف را ترك كرده از روي عمد تا وقت آن بگذرد عمره او باطل است چه عالم به مسأله باشد و چه جاهل . ( 7 )
* * *
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 129 طبع پنجم
( 2 ) كتبي وفي الصراط ج 1 ص 220
( 3 ) الصراط ، ج1 ، ص220
( 4 ) مجمع ص 478
( 5 ) ص 92 ، ملحق .
( 6 ) ص50
( 7 ) مسأله 373
121 |
الشيخ البهجت : شفاهي فرمودند : همان طواف ونماز را تدارك كند كافي است .
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : في الصراط ج1 ص 220 وافق السيد الخوئي في العمرة المفردة وقد تقدم نظر السيد الخوئي .
الشيخ الصافي : اگر در طواف عمره بوده حج او مبدل به افراد شده بايد يك عمره به جا آورد و احتياطاً حج را اعاده كند . ( 1 )
الشيخ الفاضل : نفس عبارة السيد الخوئي في العربي الجديد ص69 حول الحج إن خرج الوقت بطل حجه و أما في العمرة المفرده فلا تبطل ويلزمه التدارك . ( 2 )
منه أيضاً : أفتي ببطلان الحج إذا طاف من مقابل الباب أو الحجر ( حجر إسماعيل ( عليه السلام ) ( 3 ) ) و ببطلان إحرام العمرة أو الحج إذا فات وقت التدارك . ( 4 )
الشيخ النوري : بعد از حج فهميد كه وضويش باطل بوده ـ با تدارك طواف ها و نماز حج او صحيح است . ( 5 )
الشيخ الوحيد : محتاج به مراجعه است .
نسيان اصل طواف
السيد الخوئي ( قدس سره ) : إذا نسي الطواف حتي رجع إلي بلده و واقع أهله لزمه بعث هدي إلي مني إن كان المنسي طواف الحج و إلي مكة إن كان المنسي طواف العمرة . ( 6 )
نسيان غسل مسّ الميت
السيد الخوئي ( قدس سره ) : ملخص السؤال و الجواب ـ س : لو كان عليه غسل مسّ الميت ونسي الغسل وأتي بأفعال الحج فهل حجه صحيح أم لا ؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) فرع 378 و 395 ملاحظه شود .
( 2 ) ص 73
( 3 ) ص 80 حول الحج
( 4 ) مصدر ص 86
( 5 ) ص 397
( 6 ) الصراط ج 2 ص 503
122 |
ج : في مفروض السئوال إن كان قد أتي بالغسل المستحب شرعاً قبل طواف العمرة صح حجه ولا بأس به ـ وإن كان الإتيان به بعده بطل حجه ( 1 ) و وافقه التبريزي .
* * *
و في ص 234 : إذا طاف وصلي بدون طهارة من الحدث جاهلاً بالحكم حكمه حكم تارك الطواف عمداً ووافقه التبريزي .
الشيخ الفاضل : في مفروض السؤال إذا أتي بغسل واجب قبل طواف العمرة صحّ حجه وإلا بطل حجه . ( 2 )
أقول : هذا في الحج و قال أيضاً في ص32 : اعتمر عمرة مفردة ثم تبيّن له أن وضوئه كان باطلاً بعد رجوعه إلي بلده .
ثم قال في الجواب : إن كان ذلك في وضوئه الواجب لطوافه وصلاته فهو محرم لابدّ أن يعود فيتمّ العمرة و يتحلّل .
خون قروح و جروح
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر تطهير آن مشقت دارد لازم نيست ولي تا اندازه امكان بايد تطهير شود و اگر با تأخير طواف مي شود بي مشقت تطهير كرد ، احتياط در تأخير است . ( 3 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : اگر اجتناب از آن سخت باشد برطرف كردنش لازم نيست . ( 4 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : احتياط واجب آن است كه با خون زخم و جراحت كه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) الصراط ج 2 ص 199
( 2 ) حول الحج ص 9
( 3 ) ص 111 خلاصه سه فرع
( 4 ) مسأله 300
123 |
در نماز عفو است طواف نكند و اگر بر طرف كردن و تطهير آن ممكن نيست احتياط واجب آن است كه هم خودش با آن حال طواف كند و هم نائب بگيرد . ( 1 )
السيد السيستاني : لا بأس بنجاسة البدن أو اللباس بدم القروح أو الجروح قبل البرء إذا كان التطهير أو التبديل حرجياً وإلاّ وجبت إزالتها علي الأحوط . ( 2 )
السيد الشبيري : احتياط مستحب آن است كه از خون قروح و جروح و خون كمتر از درهم اجتناب كند . ( 3 )
* * *
الشيخ البهجت : نجاستي كه در نماز بخشوده بود مانند خون كمتر از درهم و دم جروح و قروح در طواف بخشوده نيست . ( 4 )
و في العربي ص 119 : لا بأس بدم القروح والجروح فيما يشق الإجتناب عنه ولا تجب إزالته عن الثوب والبدن في الطواف .
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : لا بأس بدم القروح والجروح فيما يشق الإجتناب عنه . ( 5 )
الشيخ الصافي : احتياط واجب آن است كه با خون كمتر از درهم و خون زخم و جراحت كه در نماز عفو است طواف نكند . ( 6 )
الشيخ المكارم : در مورد خون زخم ها اگر شستن آن باعث مشقت و عسر و حرج باشد ضرري براي طواف ندارد . ( 7 )
الشيخ النوري : اگر تطهير مشقت دارد تطهير لازم نيست . ( 8 )
الشيخ الوحيد : لا بأس بدم القروح والجروح فيما يكون الإجتناب عنه حرجياً والأحوط الإجتناب عن نجاسة ما لا تتم الصلاة فيه . ( 9 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 64
( 2 ) ص 151
( 3 ) ص 103
( 4 ) ص 106
( 5 ) ص 145
( 6 ) ص 79
( 7 ) ص 89
( 8 ) ص 170
( 9 ) ص123
124 |
قطع طواف براي نظافت مسجد
الإمام الخميني ( قدس سره ) : اگر موالات بهم نخورده استيناف محل اشكال است . ( 1 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : قبلاً راجع به قطع مع العذر گفته شد . ( 2 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : بعد از شوط چهار وظيفه اتمام است و قبل از نصف استيناف و بعد از نصف و قبل از اكمال چهار احوط اتمام و اعاده است .
السيد السيستاني : أقول : يستفاد من الحواشي المختلفة أنّه يجوز القطع لحاجة أو ضرورة وإذا كان القطع قبل الأربع يستأنف الطواف وإذا كان بعد إكمال الأربع يتمّه إذا لم تفته الموالاة العرفية وهذا في غير القطع لدرك الجماعة فإنّ فيها يتمّ ما بقي من الطواف مطلقاً . ( 3 )
السيد الشبيري : اگر براي خاطر موانع خارجي مثل نظافت مسجد و مطاف طواف را قطع كند اگر بعد از شوط چهارم باشد طواف قبلي را اتمام مي كند ( مگر اينكه فاصله زياد باشد ) و اگر قبل از اتمام شوط چهارم بوده ( اگر فاصله مختصر باشد ) همان را اتمام و الا استيناف مي كند .
* * *
الشيخ البهجت : مي تواند در كناري قرار گيرد تا بعد از تمام شدن كار آنها از آنجا كه طوافش را قطع كرده ادامه دهد و صحيح است . ( 4 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : در فصل طواف چه اصل و چه متفرقه متعرض اين فرع نشده اند .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 127 طبع پنجم
( 2 ) ص 144 مناسك
( 3 ) الملحق مسأله 236 و مسأله 200 و مسأله 310 مناسك و مسأله 312 ( مسأله 312 مخصوص درك جماعت و درك وقت فضيلت است ) .
( 4 ) ص 184
125 |
الشيخ الوحيد : بعيد نيست بناگذاري بر تكميل اشواط بعمل آمده از دو مسأله 304 و 306 ملاحظه فرماييد . خصوص فرع را متعرض نيستند . ( 1 )
قطع طواف واجب
الإمام الخميني ( قدس سره ) : قطع طواف مستحب جائز است بدون عذر و اقوي كراهت قطع طواف واجب است بدون عذر و احوط قطع نكردن است . ( 2 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : قطع طواف واجب بدون عذر جائر نيست . ( 3 )
السيد السيستاني : بلكه بنا بر اظهر قطع آن مطلقاً ( طواف الفريضة ) گرچه براي كاري يا ضرورتي نباشد جائز است . ( 4 )
السيد الخامنئي : قطع طواف واجب جايز است اگرچه احوط عدم قطع است به نحوي كه موالات عرفيه به هم بخورد .
السيد الشبيري : قطع كردن طواف واجب به نحويكه موالات عرفي طواف از بين برود و مجموعه طواف از صورت يك عمل خارج شود به مجرّد خواهش نفساني جائز نيست ولي قطع طواف مستحب اشكال ندارد . ( 5 )
* * *
الشيخ البهجت : احوط عدم قطع طواف واجب است به نحوي كه موالات عرفيه بهم بخورد پس اگر مرتكب قطع شد اقوي استيناف آن است . ( 6 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : إذا خرج الطائف من المطاف إلي الخارج قبل تجاوزه النصف من دون عذر فإن فاتته الموالاة العرفية بطل طوافه . ( 7 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 129
( 2 ) ط باقري ص 154 مسأله 15
( 3 ) احكام عمره ص 62 و مجمع مسأله 31
( 4 ) في الملحق ص 94
( 5 ) مسأله 440
( 6 ) رساله شيخ ص 44
( 7 ) ص152
126 |
س : هل يجوز قطع الطواف أو السعي إختياراً ثمّ الإبتداء من أول العمل ؟ ج : لا يجوز القطع علي الأحوط الأولي . ( 1 )
الشيخ الصافي : طواف واجب را بدون عذر نبايد قطع كرد و قطع طواف استحبابي بدون عذر جايز است . ( 2 )
الشيخ الفاضل : وكذا المفروض علي الأقوي ويجوز الإستيناف قبل فوات الموالات العرفية . . . ولا فرق في ذلك بين قطعه قبل الشوط الرابع أو بعده حتي لو قطعه في إثناء الشوط السابع واستأنفه من رأس فانّ الطواف الثاني صحيح علي الأقوي نعم قطع الطواف المفروض مكروه . ( 3 )
الشيخ المكارم : بنا بر احتياط واجب قطع نكند . ( 4 )
الشيخ النوري : جائز است قطع طواف نافله را بدون عذر و اقوي كراهت قطع طواف واجب است بدون عذر و به مجرد خواهش نفس . ( 5 )
الشيخ الوحيد : إذا خرج الطائف من المطاف في طواف الفريضه قبل تجاوزه الشوط الرابع من دون عذر فإن فاتته الموالاة العرفية بطل طوافه . ( 6 )
ترك طواف پس از چهار دور
س : پس از سه دور يا چهار دور طواف را رها مي كند و از سر مي گيرد بدون قصد زياده فقط براي اينكه دل چسب تر باشد آيا اين طواف صحيح است يا نه ؟
السيد السيستاني : چنانچه جاهل قاصر بوده صحيح است و در جهل تقصيري محل اشكال است . بلي اگر قبل از چهار شوط از مطاف خارج شد و مشغول عمل
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) الصراط الرابع ، ص163
( 2 ) فرع 480
( 3 ) الجامع ص 80
( 4 ) محشي ص 209
( 5 ) ص 196 ـ م 15 واجبات طواف .
( 6 ) ص 129 م 304
127 |
آخري شد كه عرفاً صدق كند طوافش را قطع كرده و يا قبل از چهار شوط و يا بعد از آن آنقدر صبر كرد كه فوت موالاة عرفيه شد طواف دوم صحيح است . ( 1 )
السيد الشبيري : در فرض جهل صحيح و در فرض علم بعد از فوت موالات صحيح است . ( 2 )
* * *
الشيخ البهجت : صحيح است . ( 3 )
الشيخ الصافي : اگر چهار دور را تكميل كرده باشد محل اشكال است و مقتضاي احتياط اين است كه آن را تمام كند و نماز طواف را بخواند و بعد طواف را استيناف كند . ( 4 )
الشيخ الفاضل : بلي طواف دوم صحيح است . ( 5 )
عجز از اتمام طواف و استنابه
الإمام الخميني ( قدس سره ) : شخصي كه با عجز طواف را قطع كرده و وقت تنگ شد و حمل بر دوش هم ممكن نبود براي او نائب بگيرند . ( 6 )
السيد الخوئي ( قدس سره ) : احتياط آنكه براي باقيمانده نائب بگيرند و شخصاً بعد از زوال عجز احتياطاً باقيمانده را بجا آورد و اصل طواف را اعاده كند . ( 7 ) و در جواب كتبي فرموده اند : مجالي براي تبعيص در اشواط نيست و بايد براي تمام عمل نائب بگيرد .
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : بعيد نيست گفته شود كه طواف حكم نماز را دارد و تبعيض در اشواط آن در نيابت محتاج بدليل است . ( 8 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) مهردفتر
( 2 ) الخاتم .
( 3 ) مهر دفتر
( 4 ) كتبي
( 5 ) كتبي
( 6 ) ص 19
( 7 ) ص 171
( 8 ) شفاهي
128 |
السيد السيستاني : إذا علم مسبقاً عجزه عن إتمام الطواف إستناب للتمام و كذا إذا طرءَ عليه العجز قبل إتمام الشوط الرابع وأما إذا طرء عليه العجز بعد إتمامه فالأقرب جواز الإستنابة للباقي . ( 1 )
السيد الشبيري : اگر در اثناء مريض شد و قطع كرد اگر قبل از 5/3 باشد بعد از بهبودي يك طواف كامل به جا آورد و اگر خوب نشد براي طواف كامل نائب بگيرد و اگر بعد از 4 شوط بود براي تكميل نائب بگيرد و كافي است و اگر بين 5/3 و 4 بود براي اتمام نائب بگيرد و اگر خودش بهبودي يافت طواف را اعاده كند . ( 2 )
و در ص 69 : اگر مي توانند با وسيله اي مانند چرخ خودشان طواف كنند در مطاف و خودشان چرخ را راه ببرند ، و الا بر روي دوش ديگران يا چرخ در داخل مطاف و الا نائب بگيرند تا در مطاف طواف كند .
* * *
الشيخ البهجت : اگر نتوانست طواف را تمام كند در آخر وقت نائب بگيرد وقد سبقه في هذا الرأي السيد الخوئي والإمام الخميني والشيخ الأراكي . ( 3 )
اگر قادر بر اتمام نباشد تا تنگي وقت صبر كند ، اگر به هيچ نحو نشد براي او نائب بگيرند در اتمام . . . عاجز طواف در چند مرحله انجام دهد ، قبل از 4 مع عدم فوت الموالات ، و بعد از 4 مطلقاً . ( 4 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : وإن كان بعد الرابع فالأحوط أن يستنيب للمقدار الباقي و يحتاط بالإتمام والإعادة بعد زوال العذر . ( 5 )
الشيخ الفاضل : اگر با عذر قطع كرد و نتوانست بجا آورد تا وقت تنگ شد و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 106 ملحق
( 2 ) ص 67
( 3 ) آراء المراجع ، قديمي .
( 4 ) مناسك ، ص112 و 161
( 5 ) ص 153
129 |
حمل هم ممكن نبود براي او نائب بگيرند و در فرع ديگر در عجز بعض ، نائب براي كل طواف بگيرد . ( 1 )
الشيخ المكارم : در مناسك متعرض نيابت در فرع مزبور نشده .
الشيخ الوحيد : إذ التجأ الطائف إلي قطع طوافه لمرض كصداع أو وجع في البطن فإن كان ذلك قبل إكمال الشوط الرابع لزمته الإعادة و إن كان بعده فالأحوط أن يستنيب للمقدار الباقي و يأتي بطواف كامل بقصد الأعم من الإتمام والتمام . ( 2 )
أقول : ظاهر اين است كه براي كل طواف نائب بگيرند يا لا اقل مطلق است .
قطع طواف براي درك جماعت
الإمام الخميني ( قدس سره ) : جائز است قطع و از هر جا قطع كرد از همانجا اتمام كند و احوط اتمام و اعاده است و سزاوار نيست اين احتياط ترك شود .
السيد الخوئي ( قدس سره ) : قطع جائز است و بعد از نماز از هر كجا قطع نمود شروع و اتمام نمايد . ( 3 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : جائز است قطع بلكه مستحب است و از هر كجا قطع كرد بعد از نماز تمام كند . و احوط آنكه اگر قبل از چهار باشد اتمام و اعاده نمايد . ( 4 )
و في المجمع 480 : اگر قبل از اكمال چهار استيناف كند طواف و عمره او صحيح است لكن بايد طواف ناقص را خودش يا نائب او تكميل كند .
السيد السيستاني : إذا قطع الطواف لدرك الصلاة الجماعة أتمه بعد الفراغ من صلاته من موضع القطع مطلقاً وإن كان الأحوط إعادته بعد الإتمام أيضاً إذا كان القطع قبل تمام الشوط الرابع . ( 5 )
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 205 محشي
( 2 ) ص 129
( 3 ) كتبي و منية المسائل ص 89 ، صراط النجاة ، ج2 ، ص232 .
( 4 ) احكام عمره .
( 5 ) ص 160
130 |
السيد الشبيري : قطع طواف براي رسيدن به نماز جماعت جائز است و بعد از نماز طواف را تمام مي كند . ( 1 )
* * *
الشيخ البهجت : در طواف اگر موالات عرفيه بهم نخورد اشكال ندارد و اگر بهم خورد و قبل از چهار بود احتياط با اكمال آن و اعاده است ولي در سعي چون موالات معتبر نيست با فرض عذر كه مورد سئوال است مانع ندارد . ( 2 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : در مناسك متعرض فرع مزبور نشده و في الضميمه ص 32 : از جايي كه قطع كرده بعد از نماز را ادامه دهد .
الشيخ الفاضل : جائز است بلكه مستحب است قطع كند براي رسيدن به نماز جماعت يا رسيدن به وقت فضيلت نماز واجب و از هر جا قطع كرد از همانجا بعد از نماز اتمام كند و احتياط اتمام و اعاده است . بلي اگر بعد از چهارم بوده است اتمام كافي است . ( 3 ) وفي الجديد : تخلل الجماعة لا تضرّ بالطواف قبل الأربعة أو بعدها إذا اشتغل به بعد الصلاة . ( 4 )
الشيخ المكارم : در مناسك متعرض فرع نشده .
الشيخ الوحيد : و يستحب قطع الطواف و إن كان فريضة لإدراك صلاة الفريضة ثم يعود فيتم ما بقي من طوافه . ( 5 )
لك در ايام عادت
الإمام الخميني ( قدس سره ) : در فرض مزبور در ايام عادت ممكن است يك يا دو لكه كم رنگ ببيند اين خون چه حكمي دارد ؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) حاصل مسأله ص 65
( 2 ) ص 161
( 3 ) حاصل دو مسأله ص 206
( 4 ) ص 70
( 5 ) ص 130
131 |
ج : حكم استحاضه دارد و بايد به وظيفه مستحاضه عمل كند . ( 1 )
السيد الگلپايگاني ( قدس سره ) : س : به واسطه خوردن قرص و يا تزريق آمپول جلو عادت را گرفته لكن در ايام عادت روزي يك لحظه خون مي بيند با وصف مذكور طواف و نماز او چگونه است ؟
ج : با انجام اعمال مستحاضه طواف و نماز او صحيح است . ( 2 )
السيد السيستاني : لا يجري علي الدم المتقطع في مفروض السؤال حكم دم الحيض بل يجري عليه حكم الإستحاضة بلا فرق بين كونه بصفة الحيض أو لا . ( 3 )
السيد الشبيري : در فرض مسأله ـ خوني كه در ايام عادت مي بيند هر چند سه روز مستمر نباشد و صفات حيض نيز نداشته باشد حكم حيض را دارد . ( 4 )
و در مسأله 402 : اگر صاحب وقتيه و عدديه در وسط پاك شد و طواف نماز را در پاكي انجام داد و بعد لك ديد اعمالش صحيح است . ( 5 )
و در مسأله 644 : اگر زني در اثناء حيض مدتي پاك باشد حتي در باطن فرج حكم حيض ندارد . پس اگر در عرفات يا مشعر لك ديد و يقين كرد كه خون حيض است و قبلاً پاك نبوده گرچه به حسب عادت پاك بوده اعمال قبلي او صحيح است و بايد حج تمتع را تمام كند .
* * *
الشيخ البهجت : تعمل عمل المستحاضة إلا إذا علمت أن في باطن الفرج دماً . ( 6 )
منه أيضاً : س : رؤية الدم في أيام العادة فهل يجوز المنع بالعلاج ؟
ج : إذا انقطع الدم بالعلاج فليست بحائض . ( 7 )
الشيخ التبريزي ( قدس سره ) : اگر استمرار تا سه روز نداشته باشد استحاضه است و
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) ص 139 طبع پنجم مع التلخيص .
( 2 ) مجمع ص 472
( 3 ) ملحق ص 92 س 194
( 4 ) مسأله 400
( 5 ) 444 و 644
( 6 ) مسأله 174
( 7 ) ص 240
132 |
اعمال مستحاضه را بايد انجام داد . ( 1 )
و في الصراط ج 3 ص 188 نظر السيد الخوئي و الشيخ التبريزي : لا بأس بالطواف والصلوة في الفرض .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ( 1 ) بانوان ص 21