بخش 6

7. پرهیز از دنیا طلبی 8. دوری از حرص 9. بدی را با خوبی پاسخ دادن 10. سخاوت و ایثار 11. صبر و شکیبایی 12. امر به معروف و نهی از منکر 13. یاد قیامت 14. انس با قرآن


126


لا يَجْتَمِعُ الْمَالُ إِلاَّ بِخِصَالٍ خَمْسٍ: بِبُخْلٍ شَدِيدٍ وَأَمَلٍ طَوِيلٍ وَحِرْصٍ غَالِبٍ وَقَطِيعَةِ الرَّحِمِ وَإِيثَارِ الدُّنْيَا عَلَي الآخِرَة.(1)

ثروت جمع نمي‌شود مگر با داشتن پنج ويژگي: بخل زياد و آرزوي دراز و حرص مسلط بر انسان و قطع رحم و ترك خويشاوندان و ترجيح دنيا بر آخرت.

واي بر كسي كه عهد خود را با خدا بشكند، يا در سفر حج نتواند محبت دنيا را از دلش ريشه‌كن سازد و دوباره راه ثروت‌اندوزي را در پيش گيرد. يا اميال و آرزوها كه در حج او را رها نكردند دوباره در وجودش فعال شوند. چنين كسي نه تنها حاجي نشده بلكه حج و ساير عبادت‌ها را وسيله رسيدن به دنياي خويش قرار داده است. اعمال چنين فردي هزار بار بدتر از كسي است كه اصلاً به حج نرفته. چنين فردي عاقبت مصداق اين آية شريفه مي‌شود:

(قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالأَْخْسَرِينَ أَعْمالاً * الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعاً) (كهف:

104 و 103)

آيا شما را خبر كنيم از زيان‌بارترين كارها؟ عمل كساني كه در تلاش دنيا طلبي خود گم شده‌اند، و گمان مي‌كنند كه اعمال آنها بهترين عمل است.

عزّ دنيا بايدت با دين به هم

دين و دنياي كسي نايد به هم

دنيا چنان خود را بر انسان تحميل مي‌كند و به كارهاي بيهوده


| شناسه مطلب: 76887