درس دوم :مراقبت د ل
درس دوم :مراقبت د ل مراقبت دل، نگهبانی و&
درس دوم :مراقبت د ل
مراقبت دل، نگهبانی ونظارت بر ورودیهای آن و رمز رسیدن به كمالات است مراقبت کشیک نفس کشیدن ،از خویشتن غافل نشدن، خود رادرمحضرخدا دیدن است مراقبت کلید حل مشکلات و بذر سعادت است هر چه مراقبت کاملتر باشد مائده های الهی بیشتر و زلالترنصیب دل می شود.
مراقبت کننده همچون
کشاورزی است که بذر
توحید،اخلاص ومحبت حق را
در مزرعه دل می افشاند و
برای سبز شدن آن آبیاری می
کند و در حفظ آن از آفات
زمینی و آسمانی حفاظت می
نماید وبا همت تمام
واستمرار واستقامت راه را
ادامه می دهد تا به نتیجه
می رسد که قرآن می فرماید«
به يقين كسانى كه
گفتند:پروردگار ما خداوند
يگانه است! سپس استقامت
كردند، فرشتگان بر آنان
نازل مىشوند كه: نترسيد و
غمگين مباشيد، و بشارت باد
بر شما به آن بهشتى كه به
شما وعده داده شده است! « ( [1])
اصل مراقبه آن است که بداند خداوند مطلع است بر او درهر آنچه که انجام می دهد ومی اندیشد .اگر خلق ظاهر او را می بینند خدا بیننده ظاهر وباطن وحاضر وناظر بر اعمال اوست.خداوند می فرماید: آیانمی دانی که خدا تورا می بیند؟ [2]) )
ایمان اصحاب مثال زدنیست: یکی از صحابه به پیغمبر( ص) عرض کردگناه بسیار کرده ام آیا خداوند توبه مرا می پذیرد؟ فرمود آری می پذیرد. عرض کرد آیا خدادرموقعی که گناه می کردم می دید؟ فرمود آری می دید. صحابه از شرم خداوند تنها یک آه کشید ویک نعره زده ودردم جان سپرد.
پیغمبر(ص) می فرماید: خدای را چنان پرستش کن که گویا اورا می بینی واگر نمی توانی این حس را درخود ایجاد کنی به حقیقت بدان که او تو را می بیند.
هنگامی که زلیخا یوسف را به نزد خود دعوت کرد قبل از آن روی بت خود را که خدایش بود با پارچه ای پوشاند واز یوسف تقاضای آن کار را کرد. یوسف فرمود تواز سنگی شرم می کنی ومن از آفریدگار هفت آسمان شرم نکنم که هم می شنود وهم می بیند؟
دل هماندظرفی است لامحاله پر می شودو خالی نمیماند. اگر از مهر ومحبت عشق به خدا وکمالات پر شد، جائی برای وسوسه های شیطانی واندیشه های شوم باقی نمی ماندپس بایدمواظب بود که آن را حرم الهی قرار داد وبه جز محبت ونور حق چیز دیگر در آن وارد نشود
انسان باید احوال وخواطر وحرکات خود را مواظبت نماید و قبل از انجام هرکاری خدای را بیاد بیاورد وببیند آیا این کارکه می خواهد انجام دهد برای خداست یا برای هوای نفس .
وهنگام عمل مراقبت کندتاآداب آن را نگاه دارد وبا اخلاص و حضور دل انجام دهد.
اگر خواهی که یابی قرب درگاه
حضوری می طلب درگاه و بیگاه
اگر خواهی مراد خویش حاصل
ز یاد حق مشو یک لحظه غافل
حقیقتاً در نهانخانه دل به خلوت نشستن، انسان را به راز خود و راز دیگر موجودات آشنایی می دهد چون عالَم شکارگاه آفریده شده و انسان نیز شکارچی؛ و تور شکار هم به انسان داده شده است با حواس پنجگانه خودطبیعت را شکار کند و به دام اندازد، و با قوه عقل امورعقلانی را شکار کند و با دل دلدار را و سپس خود به شکار حق درمی آید که حق دلبر او می گردد .
بیا از صحبت اغیار بگذر بیا از هر چه جز از یار بگذر
ای طالب کمال به فکر خود باش و از خویشتن غافل مباش. و همواره کشیک نفس بکش از خداوند توفیق بخواه. با برادرا دینی خود بساز و مرد تحمّل باش و به مَثَل معروف : «آسیا باش درشت بستان و نرم باز ده». مرد فکر باش که فکر لبّ عبادت است. مناجات و راز و نیاز با دوست را قطع مکن
ای عزیز سعی کن تا یکی از اولیاء الهی را پیدا کنی، آنگاه غبار غم از چهره ات زدوده می شود. باید جستجوکنی، وقتی به اهل دلی ،اهل معرفتی ر سیدی، هرگز از او دست برندارو دل را بدو بسپار، تا کامیاب گردی چون اگر دل است مال دلبر است. « قطع این مرحله بی همرهی خضر مکن
ظلمات است بترس از خطر گمراهی»
پس در پیدا کردن استاد عجله کن که شاید فردا دیر باشد، ولی در انتخاب آن دقت لازم بکار دار، و با معیارهای قرانی و الهی به دست آر، که می خواهی این درخت وجودی را به دست او بسپاری که باغبانی ماهر باشد.
البته بدان که هر کس را به اندازه ظرفیتش غذا می دهند، و به مقدار تشنگیش از آب بهره مندمی شود
در خلوتى ز پيرم كافزوده باد نورش
خوش نكتهاى شنيدم در وجد و در سرورش
گفتا حضور دلبر مفتاح مشكلات است
خرم دلى كه باشد پيوسته در حضورش
ای عزیزاگر بوستان دل، از علف هرزه های رذائل زدوده شود، مجال رشد فضایل پیش می آید. از این رو پیوسته بکوش،وازآن مراقبت کن که خانه شیطان نگردد.