بخش 1
پیشگفتار مقدمه علائم و نمادها
از جمله شاخصهاي توسعهيافتگي جوامع، رشد دانش اطلاعرساني و خدمات مرجع در ميان پژوهشگران آن جامعه است. خدمات مرجع دامنه وسيعي از قبيل دائرةالمعارف، دانشنامه، كتابشناسي، نسخهشناسي، فرهنگنامه، راهنما و اطلس دارد. مأخذشناسي به عنوان يكي از مناسبترين مراجع در گردآوري، تنظيم و اشاعه منابع مكتوب در حوزه موضوعي خاص، جايگاه و ارزش ويژهاي در عرضهي خدمات علمي دارد. در اهميت كتابشناسي، همين بس كه بدون وجود آن هيچ تحقيق و پژوهشي به طور كامل به سامان نميرسد چرا كه كتابشناسي، اطلاعات لازم جهت پيشبرد يك پژوهش را در اختيار محقق قرار ميدهد. وجود كتابشناسي در هر موضوعي، از هدر رفتن وقت پژوهشگران آن رشته در جستجوي منابع جلوگيري ميكند. همچنين نمايي از وضعيت علمي آن موضوع را نشان ميدهد.
حج و زيارت به عنوان دو وظيفه اصلي سازمان حج و زيارت در ايران، دامنهي عريض و طويل و جنبههاي بسيار دارد؛ اين موضوع با همه پهناوري آن، موضوع اين مأخذشناسي است. از طرفي حج و زيارت، بخشي از زندگي هر فرد مسلمان است و مسلمانان براي اين اعمال برنامهريزي نموده، هزينههايي مصرف كرده و بالاخره زمانهايي را به آنها اختصاص ميدهند. البته تأثير حج و زيارت در اقتصاد جامعه و فرهنگ ديني هم قابل توجه است. به دليل همين نكات است كه پژوهشگران از اقشار و تخصصهاي مختلف به ابعاد حج و زيارت پرداختهاند و هرساله صدها كتاب و مقاله در اين زمينه عرضه ميشود و در اينجا هم مثل ديگر بخشهاي جامعه اگر پژوهشگران و نخبگان به خوبي به وظايف خود عمل كنند، جامعه هدايت خواهد شد. اما با نگاهي به آثار عرضه شده در اين زمينه معلوم ميشود كه مشكلات و نواقصي هست؛ ابتكار، و از ديگر سو، پرداختن به دغدغهها و معضلات كمتر به چشم ميخورد.
يك علتِ مشكلات در عرصهي حج و زيارت، فقدان اطلاعرساني مناسب است. اين كمبود، مؤلفان را به سوي تأليف كارهاي تكراري و بدون توجه به واقعيتها و مشكلات سوق ميدهد. حال در صورت فعال شدن سامانههاي اطلاعرساني، وضعيت پژوهش در اين عرصه سامان ميپذيرد و به تبع آن جامعه هدايت و توجيه خواهد شد و ميليونها دلاري كه در سراسر جهان هزينه ميشود و زمانهاي زيادي كه مصروف ميگردد، تأثير بسيار زيادتر و ماندگارتري بر جاي خواهد گذاشت. همانگونه كه قرآن مجيد فرموده در حج منافع زيادي هست كه بايد صيد شود و مسلمانان با بهرهگيري از اين فرصتها به سازندگي خود و جامعه، بهبود اخلاقيات و توسعه اجتماعي همت گمارند.
بنابراين هدف اين پژوهش اطلاعرساني در عرصهي آثار منتشره پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران تاكنون است، تا از اين طريق، حجپژوهي و زيارتپژوهي در مسير صحيح قرار گيرد و با اين تصحيح، جامعه هم در مسير صحيح قرار گيرد. به ويژه مديريت حج و زيارت با بهرهگيري از همين اطلاعات ميتواند برنامهريزي داشته باشد يا خطمشي خود را اصلاح نمايد.
پيشينه: حج و زيارتِ خانه خدا و مزارات بزرگان اسلام و تشيع از قرون نخستين اسلامي توجه مسلمانان را جلب كرد و دانشمندان از همان روزگار از منظرهاي مختلف به ابعاد اين دو پديده پرداختهاند. ابننديم در كتاب مشهورش از نويسندهاي به نام اباعبدالله محمدبنالحسن (درگذشت 189ق، مقيم كوفه و درگذشت در ري) ياد كرده كه كتابي به نام الحج و كتاب ديگري در نقد دانشمندان و فرهنگ شهر مدينه به نام الردّ علي اهل المدينة نگاشت. همو از محمدبنادريس (درگذشت 204ق، در مصر) ياد كرده كه كتابي به نام كتاب الحج نوشت. نيز از ابنمحمدبنعبداللهالفقيه مشهور به بُندار از فقهاي متقدم اماميه ياد كرده كه كتابي در زمينه حج عمره به نام كتاب العمرة نگاشت. [1]
در فرهنگ شيعه اهتمام فراوان به حج شده است. نخستين آثاري كه دانشمندان اماميه در اين باره نوشتند عبارتاند از:
- كتاب الحج از ابانبنعبدالملكالثقفي از اصحاب امام صادق (ع) (مذكور در الرجال نجاشي)
- كتاب الحج از ابيمنصورالزيادي (مذكور در المعالم ابنشهرآشوب)
- كتاب الحج از احمدبنالقمي(درگذشت 350ق، مذكور در الرجال نجاشي)
- كتاب الحج از جعفربنمحمدبنقولويهالقمي (درگذشت 368ق، مذكور در الرجال نجاشي)
آقابزرگتهراني، چهل اثر از شيعيان متقدم از قرون نخستين اسلامي را شناسايي و معرفي كرده است. [2]
البته اينها فقط آثار با عنوان كتاب الحج است و شيعيان آثار ديگري با عنوان عمره يا مكه نوشته و عرضه كردهاند و با احتساب آنها، آمار كتابها و رسالههايي كه مسلمانان در هر سده عرضه كردهاند، افزايش چشمگير مييابد.
به دليل كثرت و زيادي آثار درباره حج، مكه، مدينه و امثال اين كليدواژهها، كساني در صدد گردآوري اطلاعات اين آثار و تنظيم آنها برآمدهاند. از اينرو چند كتابشناسي درباره حج و زيارت توليد و عرضه شده است.
در ايران حداقل سه اثر در قالب كتابشناسي دربارهي حج و زيارت تاكنون شناسايي شده است. مشخصات آنها عبارتاند از:
- كتابنامه حج، به كوشش محمدحسن بكائي، به سفارش حوزه نمايندگي ولي فقيه در امورر حج و زيارت، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1374، 392ص.
اين اثر معرفي كتابها و نشرياتي است كه درموضوع حج به زبانهاي عربي، فارسي و اردو عرضه شده است و حداكثر تا سال 1373شمسي را پوشش ميدهد. فهرست موضوعي اين آثار نيز در پايان كتاب آمده است. آثار معرفي شده ذيل يكي از اين موضوعات جاي گرفتهاند: احرامنامه؛ احكام حج؛ احكام ميقات؛ بهداشت حاجيان؛ پيامهاي امام خميني؛ حجاز مقدس؛ حج خونين؛ حجنامه؛ حرمين شريفين؛ دعاها و زيارات حج؛ سفرنامه؛ طوافنامه؛ عمره مفرده؛ قرباني؛ مدينهشناسي؛ مكهشناسي؛ مناسك حج.
ـ معجم ما كتب في الحج والزيارة والمعالم المشرفة في الحجاز ، به كوشش عبدالجبار الرفاعي، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، ????، 376ص.
فهرستي از آثار فارسي و عربي است كه در رابطه با حج و مكه مكرمه و مدينه منوره و اماكن متبركه و زيارتي حجاز است. اطلاعات بيش از 2200 كتاب شامل اسم كتاب و نام نويسنده و سال و محل نشر را آورده است.
ـ كتابشناسي و ادبيات حج : مختصري از اشعار و فهرستي از كتب منتشره درباره حج ، به كوشش اداره كل ارشاد اسلامي خراسان، مشهد، بي نا، چاپ1، 1363.
ـ آينه آثار: فهرست آثار و معرفي كتابهاي منتشر شده حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت ، به كوشش مركز تحقيقات حج، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1387، 223ص.
معرفي آثار منتشر شده توسط مركز تحقيقات حج و به كمك نشر مشعر است. اين توليدات درباره حج و ابعاد گوناگون فقهي، تاريخي، عرفاني، سياسي و اجتماعي آن و نيز درباره عتبات عاليات است. به همراه اطلاعات مأخذشناسي كتاب، معرفي كوتاهي از آن كتاب نيز آمده است. كتاب در يازده فصل تدوين شده كه عبارتاند از: قرآن و تفسير؛ آداب، اخلاق، اسرار و معارف حج؛ احكام و مناسك؛ اعتقادات؛ آثار تاريخي؛ ادعيه و زيارات؛ سفرنامهها و خاطرات؛ حج در آينه شعر و ادب؛ نشريات امور اجرايي حج؛ آثار متفرقه؛ كتب و نشريات به زبانهاي خارجي.
اما در باب زيارت هم از قرون اوليه اسلامي، آثاري نوشتند و در دوره جديد چند كتابشناسي عرضه شد. مهمترين اثري كه از سدهي چهارم بر جاي مانده كامل الزيارات ابنقولويه قمي است. پس از آن كامل الزيارت يا مزار نوشته شهيد اول اهميت دارد.
اما از كتابشناسيها، بخشي از موسوعة الزيارات المعصومين (ع) از آقاي رفيعي پور است. كه چهارصد كتاب زيارتي را معرفي كرده و بسيار مهم است. دوم كتابشناسي مستقل زير اهميت دارد:
كتابشناسي زيارت : كتابشناسي زيارت، مزار، زيارتگاههاي اسلامي، توسل، شفاعت، تبرك ، به كوشش سيدرضاباقريان موحد، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، ????،400ص.
گزارشي از مهمترين كتابهاي درباره زيارت به زبان فارسي يا عربي كه نوشته يا ترجمه شده و در ايران چاپ يا پخش شده است. گردآورنده در بخش اول يكصد كتاب مهم درباره زيارت و مزار و زيارتگاه و موضوعات مرتبط را برگزيده و به صورت توصيفي معرفي كرده است. در بخش دوم با عنوان «كتابشناسي غير توصيفي زيارت» اطلاعات مأخذشناسي 562 اثر را آورده است. همچنين در بخش سوم با عنوان «نسخهشناسي زيارت» برخي از نسخههاي خطي درباره زيارت معرفي شده است. آثاري كه در اين كتابشناسي آمدهاند، حداكثر تا سال 1386 شمسي چاپ شدهاند.
مناسب است از كتابشناسي ديگري با عنوان كتابشناسي امامزادگان و بقاع متبركه (به كوشش اصغر احمدي، براي سازمان اوقاف و امور خيريه و مؤسسه اطلاع رساني اسلامي پارسا، قم، صيح صادق، 1384) نيز ياد شود.
اما همه اينها متعلق به گذشتهاند و اطلاعات آثار چند سال اخير را شامل نميشوند و بعضاً طبق استانداردهاي بينالمللي تنظيم نشدهاند. متعارف است، در هر موضوع، كتابشناسيها هر سال و حداكثر هر دو سال يكبار ويرايش جديد و تكميل شوند. معمولاً پژوهشگران از آخرين كتابشناسي استفاده ميكنند.
قلمرو: عنوان اين پروژه «كتابشناسي حج و زيارت» است و مشتمل بر سه اصطلاح حج، زيارت و كتابشناسي است. منظور از كتابشناسي، اطلاعرساني در زمينهي كتب، مقالات و پاياننامهها است. البته اين مأخذشناسي فقط كتابها را معرفي خواهد كرد. اطلاع در اين موارد مشتمل بر ديتاهاي صوري مربوط به چاپ، عنوان، نويسنده اثر و نيز اطلاعات مربوط به محتواي اثر است. از اينرو هر اثر در دو لايهي مأخذشناسي و توصيف محتوا يا چكيده معرفي ميشود. در همه اين فرآيندها، مطابق ضوابط و استانداردهاي بينالمللي كار ميشود و از آخرين تجارب استفاده ميشود.
اما حج، اصطلاحي است كه گوياي مجموعهاي از اعمال و نيات است كه هر فرد مسلمان در ديدار مكه مكرمه و خانه خدا انجام ميدهد. زيارت هم مجموعهاي از كارها و نيتها است كه مسلمانان در ديدار مسجد رسولالله(ص) و مرقد شريف آن حضرت و نيز مراقد ديگر معصومين (ع) انجام ميدهند. معلوم است شيعيان با اعتقاد به امامت، احترام ويژهاي به چهارده معصوم (ع) دارند و مفهوم زيارت نزد شيعيان گستردهتر است.
به هرحال حج و زيارت گوياي مفهوم ديدار؛ ولي در حج، ديدار خانه خدا و در زيارت ديدار مرقد رسولالله(ص) يا امام علي (ع) يا امام حسين(ع) يا ديگر ائمه(ع) مطرح است. البته گاه غير از چهارده معصوم(ع)، مرقد حضرت زينب در دمشق هم در قلمرو قرار ميگيرد.
اين كتابشناسي در صدد معرفي همه آثار حج و زيارت نيست بلكه فقط كتابهايي را معرفي ميكند كه در محدوده زماني 1358(پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران) تا 1388 و انتشار در ايران است. اين محدوده زماني و جغرافيايي بر اساس نظر مديريت مركز تحقيقات حج و نيز مديريت «همايش حرم» است. هر كتابي به هر زباني در اين محدوده منتشر شده باشد، در اين پروژه اطلاعرساني ميشود.
اما از نظر موضوعي، همه ابعاد حج و زيارت يعني ابعاد اجتماعي، سياسي، كلامي، فقهي، اخلاقي، عرفاني، هنري، ادبي، تاريخي و جغرافيايي همگي در قلمرواند. البته آثار مرجع مثل دائرةالمعارفها يا كتابشناسيها هم در قلمرواند و در رده كليات جاي ميگيرند.
آنچه از قلمرو اين پروژه خارج است عبارتاند از:
- آثار درباره محور زيارتگاهها يعني شخصيت معصومين (ع) در قلمرو نيست. خوشبختانه تاكنون چندين كتابشناسي درباره حضرت محمد (ص)، امام علي (ع)، امام حسين (ع) و ائمه ديگر منتشر شده است.
- كتابهاي متن زيارتنامهها.
- دربارههاي اماكن متبركه كه جنبه زيارتي ندارند نيز در قلمرو نيست. مثلاً كتابهاي درباره كربلا و نجف درصورتي كه صرفاً به ابعاد سياسي، اجتماعي و يا جغرافيايي اين شهرها پرداخته باشند در قلمرو نيست.
- تفسيرهاي قرآني در قلمرو نيست، البته اگر كتابي تنها به بررسي آيات حج پرداخته باشد و به اصطلاح تفسير موضوعي حج باشد، در قلمرو قرار ميگيرد.
- موضوعهاي كلامي مثل توسل و شفاعت كه از لوازم زيارتاند و اشتراكاتي با زيارت دارند، در حوزهي اين كتابشناسي نيست.
- قلمرو اين كتابشناسي تنها اماكن زيارتي مرتبط با حوزه اختيارات سازمان حج و زيارت است كه عبارتاند از مكه و مدينه، عتبات عاليات و عتبات شامات. البته با نظر مديريت همايش برخي اطلاعات مربوط بهآستان قدسرضوينيزآمدهاست.از اينرو اطلاعات مرتبط با امامزادگان و زيارت آنها و نيز زيارت اهل قبور در اين كتابشناسي نميآيد. مشخصاً دانشهايي مثل تذكرةالقبور و مزارات كه در قديم از شاخههاي علم تاريخ بود، در اين پروژه نميآيند.
توصيف و چكيده: پروژههاي كتابشناسي متناسب با اقتضائاتي كه دارند، نوع چكيده را انتخاب ميكنند. چكيدهها انواع مختلف دارند.
ويژگيهاي چكيدهها در اين مجموعه عبارتاند از:
- تلاش شده تمايزها و برجستگيهاي يك اثر نشان داده شود.
- در ابتداي چكيده تعريفي از مدخل عرضه شده است. اين تعريف با نام «شناسه» نيز شناخته ميشود. هدف اينست كه كاربر با مطالعهي شناسه اگر اقناع و ارضاع شود، ميتواند راجع به مدخل تصميم بگيرد و نيازي به مطالعه بقيه چكيده نيست.
- از سوي ديگر آثاري كه عنوان آنها گويا است و عنوان، گوياي كل محتوا ميباشد، چكيده نشدهاند. از اينرو در صدد چكيدهنگاري براي همهي آثار نبوده و نميخواستهايم حجم كتابشناسي بيجهت افزايش يابد.
فصلها يا بخشهايي كه وضعيت خاصي از نظر چكيدهنگاري داشتهاند، در ابتداي بخش، توضيحاتي آمده است و مسائل و مشكلات چكيدهنگاري توضيح داده شده است.
ساختار: اطلاعات گردآوري شده در يازده بخش طبقهبندي و تفكيك شدهاند. عناوين اين يازده بخش چنين است:
بخش نخست: تاريخ و جغرافيا؛ بخش دوم: سفرنامه و خاطرهنگاري؛ بخش سوم: عرفان، اخلاق و كلام؛ بخش چهارم: قرآن و حديث؛ بخش پنجم: ادبيات و هنر؛ بخش ششم: فقه و حقوق؛ بخش هفتم: علوم اجتماعي [3]؛ بخش هشتم: بهداشت و درمان؛ بخش نهم: مديريت حج و حجّاج؛ بخش دهم: تشرف و نيايش؛ بخش يازدهم: كليات: مرجعشناسي. البته ذيل هر بخش، اطلاعات تفكيك و معمولاً در چند فصل آمدهاند.
ملاحظات: ذكر چند نكته ضروري است:
- آثار دو يا چند وجهي كه تعداد آنها هم اندك است در جاهاي مناسب با خودشان تكثير شدهاند.
- آثاري كه در حوزههاي علوم سياسي، اقتصاد، جامعهشناسي، روانشناسي است، همگي در بخش هفتم ذيل عنوان علوم اجتماعي قرار گرفته است. اين انتخاب بر اساس قواعد سرعنوانهاي فارسي است.
- كتابهايي كه به بررسي اسناد زيارتنامهها پرداختهاند در بخش كليات قرار گرفته است.
- ترجمههاي منظوم زيارتنامهها در ذيل شروح زيارات در بخش دهم آمده است.
- به علت فراواني كتابهاي راهنماي اماكن زيارتي و اينكه اكثراً شبيه هم هستند، تنها چند نمونه ذكر شده است.
- چند بخش ويژه، به جهت اهميت آنها ايجاد كرديم كه عبارتاند از: 1-حوادث ويژهي مكه و مدينه شامل وقايعي مثل تخريب حرمين شريفين و واقعه حج خونين (كشتار زائران ايراني در سال 1366)، 2-ادبيات كودك و نوجوان، 3-شبههشناسي، رديهها و دفاعيهها در باب زيارت.
در پايان: اين كتابشناسي به پيشنهاد همايش حرم و مديريت محترم مركز تحقيقات حج اجرا شد و به اتمام رسيد. و مسئولان اين همايش از ابتدا تا انتها دلسوزانه مشكلات را تدبير و مرتفع نمودند. همينجا از آنها تشكر ميشود.
همايش حرم كه به همت بعثه مقام معظم رهبري شكل گرفت، به منظور تشويق وتكريم مؤلفان وتجليل ازبرترينهاي علمي وپژوهشي حجوزيارت است.
همگان مستحضر هستند مأخذشناسي، پيچيدگي و دشواريهاي فراوان دارد. اگر دلگرميها و مساعدتهاي مسئولين محترم مركز تحقيقات حج نبود، سرنوشت اين كار معلوم نبود به كجا برسد. همچنين از ديگر آقايان و خانمهايي كه هركدام به نوعي در پيشبرد اين مأخذشناسي مساعدت نمودند تشكر ميشود؛ نامهاي اين افراد در صفحه پديدآورندگان آمده است. آقايان حضرت حجةالاسلام والمسلمين آقاي سيدعلي قاضيعسكر، نماينده محترم ولي فقيه در امور حج و زيارت و سرپرست بعثه مقام معظم رهبري، و حجةالاسلام والمسلمين آقاي حجتالله بيات، معاون آموزش و تحقيقات بعثه مقام معظم رهبري، كه با تصويب اين پروژه و رفع موانع اداري آن موجبات پيشرفت را فراهم آوردند؛ همينجا از آنان تشكر ميشود؛ اما آقايان جناب سيدحسين اسحاقي مدير مركز تحقيقات حج و جناب حجةالاسلام والمسلمين محسن محمدي مسئول برنامهريزي و پژوهش مركز تحقيقات حج در همهي مراحل اين پروژه مساعدت كرده و با رايزنيها و ابراز نظريات راهگشا، زمينههاي پيشبرد پروژه را فراهم آوردند؛ در اينجا لازم است از اينان تشكر شود.
در آخر از همه فرهيختگان و پژوهشگران خواهشمندم، معايب و اشكالات را تذكر دهند و مطمئن باشند نظريات آنها در چاپهاي بعدي اعمال خواهد شد.
ص صفحه
ج جلد
ق قمري
م ميلادي
(ص) صليالله عليه و آله
(ع) عليه السلام/عليهم السلام
(س) سلامالله عليها
(عج) عجل الله تعالي فرجه الشريف
P صفحه
V جلد