بخش 9

بخش چهارم: قرآن و حدیث فصل اول: بررسی‌های عمومی

بخش چهارم

قرآن و حديث


توضيح: آيات قرآن و احاديث رسول‌الله(ص) و ائمه(ع) مهم‌ترين منبع براي بررسي جنبه‌هاي مختلف حج و زيارت است. فقها بر اساس همين آيات و روايات، از قرن نخست اسلامي، احكام حج را استخراج و حجاج را هدايت كردند. نيز مورخان، تاريخ حج و تحولات درباره مناسك حج را با توجه به همين منابع بررسي كردند. از اينرو تاكنون ده‌ها كتاب و رساله و مقاله در اين زمينه عرضه شده است.

در اين بخش فقط آثار منتشره در سال‌هاي 1358 تا 1388 عرضه مي‌شود، و تلاش كرده‌ايم در سه فصل طبقه‌بندي شوند، آثاري كه بر اساس قرآن و روايات تدوين شده، آثاري كه فقط بر اساس قرآن و آثاري كه فقط بر اساس روايات تأليف شده است. همه‌ي آثار چكيده نشده‌اند زيرا برخي آثار عنوان و اطلاعات روشني دارند و بداهت آنها مانع از چكيده‌نگاري آنها است و برخي فقط، اطلاعات برجسته و جنبه‌هاي برجسته آنها چكيده شده است. البته برخي هم به طور جامع چكيده شده‌اند.


فصل اول: بررسي‌هاي عمومي

اعتماد، محمدحسين‌ (متولد 1339)

حج وعمره از منظر قرآن و روايات ، قم، ياس زهرا(س)، چاپ 1، ????، 276ص، رقعي.

شابك: 0 ـ 64 ـ 2843 ـ 964 ـ 978

بررسي مناسك حج و آشنايي با مكه و مدينه و ادعيه بر اساس قرآن و حديث و نيز، آداب و احكام مربوط به حج و عمره است. همچنين ضمن بيان فضيلت حج و عمره به بررسي مفهوم حرم و حدود آن و علت آن و علت تحريم آن پرداخته و اصطلاحات مربوط به آن را توضيح داده است. آنگاه به بررسي اعمال حج و عمره مانند احرام، تلبيه، ميقات، طواف، نماز طواف، سعي، تقصير، احرام، وقوف در عرفات و مشعرالحرام، ورود به منا، رمي جمره، قرباني، طواف نساء و نماز طواف نساء پرداخته شده و انواع محرمات بر زنان و مردان در حال انجام اعمال حج و كفاره آنها بيان مي‏گردد. نگارنده در ادامه به توصيف مسجد الحرام، كعبه، حجرالاسود، چاه زمزم، ابواب و اركان كعبه پرداخته و مستحبات حج را ذكر مي‏كند. توصيف اماكن مقدسه و مهم تاريخي و مذهبي در مكه و مدينه و زيارتگاه‎هاي آنها نيز از مباحث پاياني كتاب است.

امين، مهدي (به كوشش)

حج از ديدگان قرآن و حديث ، با نظارت محمد بيستوني، قم، بيان جوان، چاپ 1، ????، 193ص.

شابك: 4 ـ 60 ـ 5640 ـ 964 ـ 978

اين كتاب بر اساس كتاب الميزان في تفسيرالقرآن تاليف محمدحسين طباطبايي نوشته شده است.

بزاز، محمدصالح‌ [1]

آثار و بركات‌ حج‌ و عمره‌ در پرتو قرآن‌ و سنت‌ معصومين‌ ويژه‌ حجاج‌ بيت‌الله الحرام‌ ، قم‌، مجتبي‌، چاپ 1، ????، 50ص، جيبي.

بررسي آثار، فوايد و بركات حج و عمره با استناد به آيات قرآن و سنت معصومين(ع) است. موضوعات كتاب از دو كتاب الحج في السنة و الحج في القرآن از انتشارات مركز تحقيقات و انتشارات حج اقتباس شده است.

بني‌هاشمي‌، سيدمحمد (متولد 1339)

سفري به خاكساري: پژوهشي پيرامون حج و عمره بر اساس آيات و روايات ، به قلم سعيد مقدس [2]، تهران، منير، چاپ 1، ‏?????، 2جلد، رقعي.

شابك: 2 ـ 145 ـ 539 ـ 964 ـ 978

عنوان ديگر: پژوهشي پيرامون حج و عمره بر اساس آيات و روايات .

بيان اسرار و فضايل حج و عمره با رويكردي عرفاني است. به باور نويسنده در اين اثر، زائران خانه خدا با دانستن اين فضايل، سفري پربارتر خواهند داشت و با دستاوردهاي معنوي بيشتري از مكه بازخواهند گشت. اين كتاب در دو بخش با عناوين «شناخت مدينه منوره» و «معرفت به حج و عمره» سامان يافته است. در بخش اول، فضائل و آداب زيارت اماكن مقدس مدينه و نيز معرفي مساجد و آثار برگزيده‌اي از اين شهر آمده است. در بخش دوم، نخست معرفت به فضائل حج و عمره بيان شده و در ادامه شهر مكه و مشاهد مشرفه آن معرفي شده است. در اين كتاب تأكيد ويژه‌اي بر امام حسين(ع) و زيارت ايشان شده چرا كه در متون اسلام بارها زيارت حج و كربلا مقايسه شده‌اند. به همين علت تشريح دليل اين مقايسه‌ها يكي ديگر از بخش‌هاي اين كتاب را تشكيل مي‌دهد.‌

پوراميني‌، محمدامين‌ (متولد 1341)

حجر اسماعيل در نگاه قرآن، روايات، فقه و تاريخ ، تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1388، 148ص، رقعي.

شابك: 9 ـ 106 ـ 540 ـ 964 ـ 978

سبحاني تبريزي، جعفر [3] (متولد 1308)

متعة الحج علي ضوء الكتاب والسنة ، قم، مؤسسة الامام الصادق ( ع)، چاپ 2، ‎1430ق/1387، 48ص، جيبي.

فروست: سلسلة المسائل الفقهيه؛ ‎10

شابك: 7 ـ 360 ـ 357 ـ 964 ـ 978

بررسي حج تمتع بر اساس آيات قرآن و روايات معصومين(ع) است. نويسنده، با معرفي اعمال و مناسك حج تمتع در همه مراحل، احكام قرآني و نيز آراء معصومين(ع) را آورده است.

فالي، سيدحسين (متولد 1330)

بيان القرآن و العترة في أسرار الحج و العمرة ، قم، دار الثقلين، چاپ 2، 1379، 263ص، رقعي.

شابك: 0 ـ 30 ـ 6823 ـ 964

ترجمه فارسي

حج‌ در كلام‌ قرآن‌ و عترت‌ ، ترجمه‌ عبدالله‌ محمدي‌ مازندراني [4]‌، قم‌، دار الثقلين‌، چاپ 1، ????، 304ص، رقعي.

شابك: 4 ـ 56 ـ 6823 ـ 964

بررسي مسائل حج و عمره از جهات مختلف و بر اساس سيره‌ي معصومين(ع) و آيات قرآن است. مؤلف كمتر به جنبه فقهي بحث نظر داشته و بيشتر به فلسفه اعمال و مناسك توجه كرده است. وي در اين راستا از آيات قرآن و روايات معصومين(ع) استفاده كرده است. به
هنگام توضيح هر يك از مناسك حج، دعاهاي كوتاه مربوط به آن آورده شده است. در پايان اشاره‏اي نيز به اعمال مربوط به مدينه منوره صورت گرفته است.

كعبي اهوازي، ابومحمد

محجة الحاج ، قم، نهضت، چاپ 1، 1413ق، 143ص، جيبي، عربي.

بررسي جنبه‌هاي فريضه حج در قرآن و روايات است. همچنين كيفيت حج به همراه برخي مستحبات آمده است. اطلاعات كوتاهي نيز درباره حج در قبل از اسلام نيز آمده است.

گروه تحقيق و بررسي مسائل حج

آيات قرآن مجيد درباره حج و ابراهيم(ع) به ترتيب نزول ، تهران، شركت سهامي انتشار، چاپ 1، 1359، 72ص، رقعي.

فروست: نشريه گروه تحقيق و بررسي مسائل حج؛ ‎4

بررسي مسائل و جنبه‌هاي حج بر اساس آيات قرآني به ترتيب تاريخ نزول آيات است، نيز به پيوست اين اثر يكصد حديث برگزيده از حضرت رسول(ص) و ائمه بقيع(ع) آمده است.

محمدي ري شهري، محمد [5] (متولد 1325)

الحج و العمرة في الكتاب و السنة ، پژوهش دارالحديث، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1376، 404ص، وزيري.

شابك: 0 ـ 25 ـ 5985 ـ 964

اين كتاب يك جزء از موسوعة ميزان الحكمة مي‏باشد.

معرفي 924 روايت و برخي از آيات قرآني درباره ابعاد و جنبه‌هاي مختلف حج است. اينها در سه بخش تنظيم شده است. بخش اول (مكه مكرمه) داراي اين سرفصل‏هاست: حرم، مسجد الحرام، خانه خدا، آيات و نشانه‏هاي كعبه. عناوين بخش دوم (حج و عمره) چنين است: حج، تأخير و ترك حج، واجبات حج، آداب حج، نوادر، حج اصغر. سرفصل‏هاي بخش سوم (مدينه منوره) بدين قرار است: فضيلت مدينه، زيارت پيامبر، زيارت فاطمه دختر پيامبر(ص)، زيارت امامان، زيارت قبور شهدا. نويسنده، آيات قرآني مربوط به حج و خانه خدا و مكه و مدينه و نيز احاديث موجود در منابع شيعه و اهل سنت در اين زمينه را گردآوري كرده است.

حج و عمره در قرآن و حديث ، با همكاري عبدالهادي مسعودي[6] و ديگران، ترجمه جواد محدثي، تحقيق مركز تحقيقات‌ دار الحديث‌، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1420ق، 631ص، وزيري.

شابك: 1 ـ 81 ـ 5985 ـ 964

چاپ ديگر

تهران، نشر مشعر، چاپ 1، 1386، 408ص.

شابك: 3 ـ 083 ـ 540 ـ 964 ـ 978

عنوان‌ اصلي‌:الحج‌ و العمرة في‌ الكتاب‌ و السنة .

چاپ اردو

حج و عمره: قرآن اور حديث كي روشني مين ، ترجمه نورمحمد ثالثي، قم، مجمع ذخائر اسلامي، چاپ 1، 1385، 664ص.

شابك: 9 ـ 012 ـ 988 ـ 964 ـ 978

بررسي جنبه‌هاي مختلف حج با بهره‌گيري از آيات قرآن كريم و احاديثي منقول توسط محدّثان شيعه و سنّي است. بخشي از مهم‌ترين مسائل حج را با شيوه‌اي نو در اختيار خوانندگان قرار داده است. كتاب از پانزده فصل و سه بخش مكه مكرمه، حج و عمره، و مدينه منوره، تشكيل شده است. بخش اول (مكه مكرمه) داراي اين سرفصل‏هاست: حرم، مسجد الحرام، خانه خدا، آيات و نشانه‏هاي كعبه. عناوين بخش دوم (حج و عمره) چنين است: حج، تأخير و ترك حج، واجبات حج، آداب حج، نوادر، حج اصغر. سرفصل‏هاي بخش سوم (مدينه منوره) بدين قرار است: فضيلت مدينه، زيارت پيامبر، زيارت فاطمه دختر پيامبر(ص)، زيارت امامان، زيارت قبور شهدا.

سيماي حج و عمره در قرآن و حديث ، ترجمه جواد محدثي [7]، تلخيص عبدالهادي مسعودي [8]، قم، دارالحديث، چاپ 1، 1380، 131ص، پالتويي.

شابك: 9 ـ 12 ـ 7489 ـ 964

بررسي جنبه‌هاي مختلف حج بر اساس سيره معصومين(ع) و آيات قرآن است. اين‌ كتاب‌ گزيده‌اي‌ از ترجمه فارسي‌ كتاب‌الحج‌ و العمرة في ‌ الكتاب‌ والسنة همين نويسنده است‌. در اين گزيده ويژگي‌هاي مكّه و آداب ورود و خروج به مكّه به زائران بيت اللّه الحرام نشان داده شده و در همه جا از ميقات و احرام گرفته تا طواف به گرد كعبه و سعي ميان صفا و مروه، مي تواند همراه حج‌گزار باشد و حكمت‌ها و دعاهاي مناسب هر كار و هر مكاني را به او بشناساند. ترتيب ابواب كتاب به ترتيب اعمال واجب و مستحب حج و عمره است. در بخش پاياني نيز، آداب و زيارت‌هاي پيامبراكرم(ص)، حضرت فاطمه(س)، امامان بقيع(ع) و شهداي احد را در مدينه آورده است. چند نقشه كوچك، براي توجيه مكان‌ها و اعمال حج، حج‌گزاران را ياري مي‌رساند.

مدرسي، سيدمحمد تقي [9] (متولد 1945)

ملاقات محبوب ، ترجمه سيدياسر قزويني حائري[10]، تهران، محبان الحسين(ع)، چاپ 1، 1380، 103ص، رقعي.

شابك: 6 ـ 06 ـ 7373 ـ 964

عنوان اصلي:الحج، ضيافة الله .

بررسي فضيلت حج بر اساس قرآن و روايات معصومين(ع) است. ديدگاه‌هاي معصومين(ع) نقل شده و با تكيه بر تفسيرهاي مفسران اين ديدگاه‌ها شرح شده است.

مركز تحقيقات‌ و انتشارات‌ حج‌ (به كوشش)

الحج في الكتاب والسنة ، تهران، مركز الحج‌ للدراسات‌ و النشر، چاپ 1، ????ق‌/????، 496ص، وزيري.

بررسي جنبه‌ها و ابعاد حج بر اساس قرآن و احاديث معصومين(ع) است. در اين كتاب طي يازده فصل مراتب مختلف حج در روايات و قرآن مورد بررسي و تحقيق قرار گرفته است.

مصطفي، ثامر [11]

[ الحج في‌الكتاب والسنه ]، تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، چاپ 1، 1375/1996م، 92ص، رقعي.

اين كتاب به زبان فرانسه است و اطلاعات مأخذشناسي آن به صورت زير است:

Le hajj en islam (le pelerinage) , by Tamer Mostafa, Teheran, Organisation de la culture et des communications islamiques‏?, 1996, 92p.

شابك: 8 ـ 01 ـ 6177 ـ 964

بررسي فلسفه حج و اثرات فردي و اجتماعي آن و ثمرات آن در زندگي افراد بر اساس قرآن و روايات است.

موسوي، طاهر (به كوشش)

المتعتان‌ بين‌ النص‌ و الاجتهاد، من‌ كتاب‌ الغدير للشيخ‌ الاميني ، قم، مركز الغدير للدراسات‌ الاسلاميه‌، ????ق/1377، 178ص. عربي.

ترجمه فارسي

دو سنت فراموش شده ، ترجمه عزيز فيضي، قم، مؤسسه دايرة ‌المعارف فقه اسلامي برمذهب اهل‌بيت(ع)، چاپ 1، ????، 168ص، وزيري.

شابك: 9 ـ 04 ـ 2730 ـ 964 ـ 978

گزيده‌اي از كتاب الغدير علامه‌اميني است وبه بررسي حج تمتع و ازدواج موقت در نگاه اهل سنت و شيعه مي‌پردازد و با تكيه بر آيات و روايات ديدگاه‌هاي‌اهل‌سنت را نقد مي‌كند.ازكتب ومستندات قرآني وروايي و فقهي مختلف بهره گرفته است. اين سنت‌ها به وسيله اجتهادات شخصي خليفه دوم فراموش شدند. نويسنده با تحليل نسبت نص و اجتهاد به اشكالات اين اجتهادها پرداخته و مسائل و احكام و مباني اين دو سنت و آثار اجتماعي و رواني و فرهنگي آنها را طرح مي‏كند سپس از مكاتب مختلف فقهي و از متون روايي ادله زيادي در مشروعيت هر دو ذكر مي‏نمايد.

نقيبي، سيدابوالقاسم (متولد 1342)

فلسفه احكام حج از منظر قرآن كريم به ضميمه چهل حديث حج ، تهران، دفتر نشر اسلامي، چاپ 1، 1387، 238ص، رقعي.

شابك: 0 ـ 198 ـ 476 ـ 964 ـ 978

چاپ ديگر

تهران‌، پاتيرام‌، چاپ 1، ???7، 238ص، رقعي.

بررسي فلسفه احكام حج و اهداف اين احكام و تأثيرات فردي و اجتماعي آن بر اساس قرآن و حديث است. در بخش نخست اين نوشتار فلسفه احكام حج از نظر قرآن بيان شده است و در بخش دوم، چهل حديث از احاديث حج، انتخاب و همراه با ترجمه عرضه شده است.



[1] . محمد صالح بزاز؛ صالح بزاز، محمد

[2] . متولد 1356

[3] . آيت‌الله سبحاني؛ سبحاني، جعفر

[4] . متولد 1326

[5] . آيت‌الله ري‌شهري؛ ري‌شهري، محمد؛ محمدي شاه عبدالعظيمي، محمد

[6] . متولد 1343

[7] . متولد 1332

[8] . متولد 1343

[9] . محمدتقي المدرسي

[10] . متولد 1360

[11] . ثامر، مصطفي


| شناسه مطلب: 77650